“Uczta Małego Alergika” – Katarzyna Błażejewskiej-Stuhr: 80 przepisów na dania dla dzieci z alergią [recenzja]

Alergie pokarmowe, nietolerancje i nadwrażliwość na określone składniki diety sprawiają, że żywienie małego dziecka staje się niemałą zagwozdką. Jak karmić dziecko, by wykluczyć niektóre produkty, a jednocześnie dostarczyć dziecku odpowiedniej ilości energii, witamin oraz białka? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w najnowszej książce Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr „Uczta Małego Alergika”.

“Uczta Małego Alergika” – Katarzyna Błażejewskiej-Stuhr: 80 przepisów na dania dla dzieci z alergią [recenzja]

Komponowanie pierwszych posiłków dla malucha to zawsze spore wyzwanie, ale gdy dowiadujemy się, że niemowlę lub starsze dziecko jest uczulone na określone składniki pożywnienia, stajemy przyd prawdziwym dylematem. Wiem to z autopsji, ponieważ moja córka była uczulona na jaja, mleko, cielęcinę oraz wołowinę. Po wyeliminowaniu tych wszystkich produktów z „tradycyjnej polskiej diety” niewiele zostawało, a ja codziennie zadawałam sobie pytanie „co podać dziecku?”. Słoiczki absolutnie nie wchodziły w grę, ponieważ niemal każdy z nich zawierał przynajmniej jeden alergen. Pozostawało samodzielne gotowanie. Żałuję, że kilka lat temu nie wpadła mi w ręce książka „Uczta Małego Alergika” – z tą pozycją żywienie dziecka z alergią i nietolerancją pokarmową staje się o wiele prostsze!

W książce Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr znajdziecie aż 80 przepisów na znane dania, takie jak kisiel czy bezglutenowe pierogi. Ale to nie wszystko! Przepisy przydadzą się też tym rodzicom, którzy niekoniecznie chcą kupować chociażby dość drogie mleko owsiane lub ryżowe. Za 1 litr mleka roślinnego w sklepie często płacimy około 10 zł, tymczasem w domu przygotujemy je za ułamek tej ceny.

Przepisy z książki warto wykorzystać też w innym celu: po to, by urozmaicić dietę całej rodziny! Zastąpienie kupnego pszennego chleba pomidorowo-dyniowym chlebem z kaszy gryczanej lub chlebem bezglutenowym wyjdzie na zdrowie nie tylko małemu alergikowi, ale również jego rodzicom, którzy w większości przypadków jedzą zbyt dużo produktów pszennych.

książka "Uczta Małego Alergika"

Koniecznie wypróbujcie też lekkie zupy-kremy na bazie bulionów warzywnych! Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by osoby dorosłe spożywały mięso raz w tygodniu dbając o to, aby było ono jak najlepszej jakości. Tymczasem jak wynika z badań Polacy spożywają go nawet 4 razy więcej niż np. Austriacy! Jemy natomiast zdecydowanie zbyt mało warzyw. Dlatego wykorzystajmy czas wprowadzania dziecka w świat nowych smaków do tego, by zmienić również swoją dietę.

Sprawdź:  Zdrowy deser w 10 minut? Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Takie podejście sprawia, że alergia czy nietolerancja pokarmowa u dziecka przestaje być problemem – staje się okazją do poznawania nowych potraw i do kolejnych eksperymentów kulinarnych, które z książką Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr „Uczta Małego Alergika” są czystą przyjemnością. Wiem, co mówię: w końcu jestem mamą małego alergika i doświadczyłam kuchennej rewolucji na własnej skórze!

Dodaj komentarz

Ciąża Finanse Prawo
L4 w ciąży: ile płatne i jak je liczyć?
Ciąża jest z jednej strony bardzo pięknym okresem i często bardzo oczekiwanym zarówno przez niektóre kobiety, jak i ich partnerów. Jednak z drugiej strony jest też czasem trudnym, w którym
Czytaj dalej
Turystyka
Co dziecko powinno zabrać na kolonie? Co spakować, a czego unikać?
Denerwują się dzieci, denerwują się rodzice. Powody stresu są oczywiście różne, niemniej każdy samodzielny wyjazd dziecka to przeżycie dla całej rodziny. Jeśli wybraliśmy już najlepszą kolonię i sprawdziliśmy organizatora, możemy
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,
Czytaj dalej
Boże Narodzenie Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Śledzie w oleju: Ile mogą stać? Jak je przechowywać?
Śledzie to ryba wyjątkowo popularna w Polsce. Chociaż kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ze względu na bogate wartości odżywcze warto wprowadzić je również do codziennej diety. Jedną z
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak rozrobić suche drożdże?
Jak rozrobić suche drożdże i czy w ogóle trzeba to robić? To pytanie, które zdaje sobie wiele osób, szczególnie w okresie przedświątecznym. Suche drożdże często okazują się wygodnym i łatwym
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Dlaczego domowy chleb się kruszy?
Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić ocet balsamiczny?
Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe, jak również
Czytaj dalej