Zupa krem z dyni: przepis na sycący obiad dla całej rodziny

Zupa z dyni to zdrowe i pożywne danie łatwe do przyrządzenia. Jest pyszna pod koniec lata, gdy zaczyna się sezon na to warzywo, ale najlepiej smakuje w okresie jesiennym, kiedy za oknem coraz szybciej zapada zmrok i powolutku zbliża się zima. Z dyni można zrobić pyszne ciasta, dżemy oraz zaprawy. Sprawdź jakie właściwości odżywcze ma zupa z dyni i jak ją przyrządzić.

Zupa krem z dyni: przepis na sycący obiad dla całej rodziny
depositphotos.com

Zupa z dyni: pyszna i zdrowa

Zupy warzywne są pełne pełnowartościowych składników. Zupa z dyni świetnie się sprawdza jako danie na jesień, ze względu na to, że dostarcza wiele wartości odżywczych i witamin, a zazwyczaj dostarczamy ich mniej w zimne miesiące. Latem zajadamy się warzywami i owocami, ale o zbilansowaną dietę trzeba zadbać także jesienią.

Zupa z dyni zawiera następujące składniki odżywcze:

  • kwas foliowy- witamina B9, potrzebny każdej komórce organizmu, bierze czynny udział w tworzeniu czerwonych krwinek i jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu
  • witaminę C- kwas askorbinowy, wspomaga odporność i jest składnikiem wielu leków na przeziębienie; spowalnia również proces starzenia i rozjaśnia przebarwienia, więc jest stosowana w kosmetyce
  • beta-karoten- prowitamina A, poprawia wzrok; jest przeciwutleniaczem i zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych; działa leczniczo na trądzik
  • witaminę E- witamina płodności i młodości, wpływa na wytwarzanie nasienia, ale również prawidłowy rozwój płodu i utrzymanie ciąży; przeciwdziała zakrzepom krwi oraz wpływa na wydolność mięśniową.

Przepis: zupa krem z dyni

Składniki:

  • pół kg obranej dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wody
  • kurkuma i imbir do smaku
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • odrobina pokruszonych migdałów do dekoracji

Przygotowanie:

  • Pozbawioną nasion i obraną ze skórki dynię pokroić i wrzucić do garnka. Podlać wodą.
  • Dusić pod przykryciem 40 minut do momentu, gdy stanie się miękka.
  • Na oliwie zeszklić cebulę dodając do niej posiekany czosnek. Dodać do garnka.
  • Całość dusić przez 5 minut.
  • Dodać przypraw, zmiksować.
  • Jeśli krem będzie zbyt gęsty, dodać wodę do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Podawać dekorując odrobiną mleka kokosowego i szczyptą migdałów.

Wskazówka:

W zimę można użyć świeżej dyni piżmowej lub dyni mrożonej.

Przepis autorstwa dietetyka klubów sportowych Mrs.Sporty

[Zdjęcie: depositphotos.com]

Dodaj komentarz

Mama
Mama pracująca jest gorsza od tej, która została z dzieckiem w domu?
Dawniej podział ról i domowych obowiązków był bardzo jasny. Nikt nie kwestionował tego, że matka zostanie z dzieckiem w domu, a tata będzie pracować. Tego typu poglądy odchodzą jednak w
Czytaj dalej
Znaczenie imion (Imiennik)
Znaczenie i pochodzenie imienia Franciszek
Kim jest Franciszek? Jakie jest znaczenie jego imienia? Jakie cechy charakteru sprawiają, że będziemy go wielbić, a jakie, że tylko lubić? Czy to dobry partner w przyszłości? A jaki jest
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Ryba po grecku na 2 sposoby (smażona lub pieczona)
Przepis na rybę po grecku Ryba po grecku to danie najczęściej kojarzone z Wigilią. Okazuje się jednak, że jej popularność nie maleje przez cały rok. W dzisiejszym artykule pokażę Wam moje dwa
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe, jak również
Czytaj dalej
Mama Porady Kulinarne
6 zdrowych przekąsek, dzięki którym szybciej schudniesz po ciąży
6 zdrowych, niskokalorycznych przekąsek, które możesz zabrać ze sobą do pracy, czy w podróż i zjeść je poza domem bez najmniejszego problemu? Doskonale sprawdzą się jako antidotum na "mały głód". Dodatkowo możesz
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?
Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): "im bigos starszy, tym smaczniejszy". Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę
Czytaj dalej