Zupa krem z dyni: przepis na sycący obiad dla całej rodziny

Zupa z dyni to zdrowe i pożywne danie łatwe do przyrządzenia. Jest pyszna pod koniec lata, gdy zaczyna się sezon na to warzywo, ale najlepiej smakuje w okresie jesiennym, kiedy za oknem coraz szybciej zapada zmrok i powolutku zbliża się zima. Z dyni można zrobić pyszne ciasta, dżemy oraz zaprawy. Sprawdź jakie właściwości odżywcze ma zupa z dyni i jak ją przyrządzić.

Zupa krem z dyni: przepis na sycący obiad dla całej rodziny
depositphotos.com

Zupa z dyni: pyszna i zdrowa

Zupy warzywne są pełne pełnowartościowych składników. Zupa z dyni świetnie się sprawdza jako danie na jesień, ze względu na to, że dostarcza wiele wartości odżywczych i witamin, a zazwyczaj dostarczamy ich mniej w zimne miesiące. Latem zajadamy się warzywami i owocami, ale o zbilansowaną dietę trzeba zadbać także jesienią.

Zupa z dyni zawiera następujące składniki odżywcze:

  • kwas foliowy- witamina B9, potrzebny każdej komórce organizmu, bierze czynny udział w tworzeniu czerwonych krwinek i jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu
  • witaminę C- kwas askorbinowy, wspomaga odporność i jest składnikiem wielu leków na przeziębienie; spowalnia również proces starzenia i rozjaśnia przebarwienia, więc jest stosowana w kosmetyce
  • beta-karoten- prowitamina A, poprawia wzrok; jest przeciwutleniaczem i zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych; działa leczniczo na trądzik
  • witaminę E- witamina płodności i młodości, wpływa na wytwarzanie nasienia, ale również prawidłowy rozwój płodu i utrzymanie ciąży; przeciwdziała zakrzepom krwi oraz wpływa na wydolność mięśniową.

Przepis: zupa krem z dyni

Składniki:

  • pół kg obranej dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wody
  • kurkuma i imbir do smaku
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • odrobina pokruszonych migdałów do dekoracji

Przygotowanie:

  • Pozbawioną nasion i obraną ze skórki dynię pokroić i wrzucić do garnka. Podlać wodą.
  • Dusić pod przykryciem 40 minut do momentu, gdy stanie się miękka.
  • Na oliwie zeszklić cebulę dodając do niej posiekany czosnek. Dodać do garnka.
  • Całość dusić przez 5 minut.
  • Dodać przypraw, zmiksować.
  • Jeśli krem będzie zbyt gęsty, dodać wodę do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Podawać dekorując odrobiną mleka kokosowego i szczyptą migdałów.

Wskazówka:

W zimę można użyć świeżej dyni piżmowej lub dyni mrożonej.

Przepis autorstwa dietetyka klubów sportowych Mrs.Sporty

[Zdjęcie: depositphotos.com]

Dodaj komentarz

Mama
Mama pracująca jest gorsza od tej, która została z dzieckiem w domu?
Dawniej podział ról i domowych obowiązków był bardzo jasny. Nikt nie kwestionował tego, że matka zostanie z dzieckiem w domu, a tata będzie pracować. Tego typu poglądy odchodzą jednak w
Czytaj dalej
Znaczenie imion (Imiennik)
Znaczenie i pochodzenie imienia Franciszek
Kim jest Franciszek? Jakie jest znaczenie jego imienia? Jakie cechy charakteru sprawiają, że będziemy go wielbić, a jakie, że tylko lubić? Czy to dobry partner w przyszłości? A jaki jest
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Owsianka na noc: 4 sprawdzone przepisy
Owsianka to doskonałe śniadanie - sycące, pożywne i do tego naprawdę pyszne. Co więcej, można je przygotować dosłownie w parę chwil. Jeśli o poranku ważna jest dla Ciebie każda minuta,
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Kleik ryżowy na wodzie lub mleku
Kleik ryżowy najczęściej podawany jest osobom dorosłym przy zatruciach pokarmowych, a także niemowlakom jako pierwszy pokarm po mleku mamy lub modyfikowanym. Z pozoru jest to bardzo proste w przygotowaniu danie.
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Nie ma nic wspanialszego, niż sałatka z letnich warzyw jedzona do obiadu w zimowy dzień, albo sok z sierpniowych malin dodawany do herbaty w mroźne popołudnie. Aby w pełni cieszyć
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Złote mleko (golden milk), czyli mleko z kurkumą [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]
Czym jest złote mleko (golden milk)? Dlaczego tak szybko zyskuje na popularności? Jakie ma właściwości zdrowotne? Jak je przygotować? O tym wszystkim przeczytasz poniżej! Mleko z kurkumą - złoty przepis z
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Śledzie w oleju: Ile mogą stać? Jak je przechowywać?
Śledzie to ryba wyjątkowo popularna w Polsce. Chociaż kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ze względu na bogate wartości odżywcze warto wprowadzić je również do codziennej diety. Jedną z
Czytaj dalej