Zupa z dyni to zdrowe i pożywne danie łatwe do przyrządzenia. Jest pyszna pod koniec lata, gdy zaczyna się sezon na to warzywo, ale najlepiej smakuje w okresie jesiennym, kiedy za oknem coraz szybciej zapada zmrok i powolutku zbliża się zima. Z dyni można zrobić pyszne ciasta, dżemy oraz zaprawy. Sprawdź jakie właściwości odżywcze ma zupa z dyni i jak ją przyrządzić.



Zupa z dyni: pyszna i zdrowa

Zupy warzywne są pełne pełnowartościowych składników. Zupa z dyni świetnie się sprawdza jako danie na jesień, ze względu na to, że dostarcza wiele wartości odżywczych i witamin, a zazwyczaj dostarczamy ich mniej w zimne miesiące. Latem zajadamy się warzywami i owocami, ale o zbilansowaną dietę trzeba zadbać także jesienią.

Zupa z dyni zawiera następujące składniki odżywcze:

  • kwas foliowy- witamina B9, potrzebny każdej komórce organizmu, bierze czynny udział w tworzeniu czerwonych krwinek i jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu
  • witaminę C- kwas askorbinowy, wspomaga odporność i jest składnikiem wielu leków na przeziębienie; spowalnia również proces starzenia i rozjaśnia przebarwienia, więc jest stosowana w kosmetyce
  • beta-karoten- prowitamina A, poprawia wzrok; jest przeciwutleniaczem i zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych; działa leczniczo na trądzik
  • witaminę E- witamina płodności i młodości, wpływa na wytwarzanie nasienia, ale również prawidłowy rozwój płodu i utrzymanie ciąży; przeciwdziała zakrzepom krwi oraz wpływa na wydolność mięśniową.

Przepis: zupa krem z dyni

Składniki:

  • pół kg obranej dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wody
  • kurkuma i imbir do smaku
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • odrobina pokruszonych migdałów do dekoracji

Przygotowanie:

  • Pozbawioną nasion i obraną ze skórki dynię pokroić i wrzucić do garnka. Podlać wodą.
  • Dusić pod przykryciem 40 minut do momentu, gdy stanie się miękka.
  • Na oliwie zeszklić cebulę dodając do niej posiekany czosnek. Dodać do garnka.
  • Całość dusić przez 5 minut.
  • Dodać przypraw, zmiksować.
  • Jeśli krem będzie zbyt gęsty, dodać wodę do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Podawać dekorując odrobiną mleka kokosowego i szczyptą migdałów.

Wskazówka:

W zimę można użyć świeżej dyni piżmowej lub dyni mrożonej.

Przepis autorstwa dietetyka klubów sportowych Mrs.Sporty

[Zdjęcie: depositphotos.com]