Stół, który zapewnia odpowiednią ilość miejsca, wygodne krzesła, kolorowe ściany czy wielkość pomieszczenia mają znaczenie na to, jak spożywamy posiłki. Pomieszczenie, które jest odpowiednio zaprojektowane ma też wpływ na to, jaki mamy apetyt i samopoczucie.

Przestrzenie użytkowe do spożywania posiłków, które są dedykowane dzieciom, powinny być odpowiednio zaplanowane i urządzone. W szkolnej stołówce najmłodsi spożywają nawet 2-3 posiłki w ciągu dnia. Jak urządzić przestrzeń, aby zadowolone były nawet największe niejadki? Opowie Maria Kowalewska, dyrektorka ds. edukacji i komunikacji z Federacji Polskich Banków Żywności, partnera społecznego programu „Extra Szkolna Stołówka”.

Energetyczne barwy

Barwy, które nas otaczają, mają wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale też na apetyt. Jasne barwy sprawiają, że jesteśmy zadowoleni i radośni, a czerwony dodaje nam energii. W pomieszczeniach, w których są spożywane posiłki – na stołówkach, w jadalniach, powinny dominować odcienie żółtego, pomarańczowego i czerwonego. Najbardziej niepolecane są barwy chłodne, na przykład niebieski. Warto też zadbać o odpowiednie doświetlenie pomieszczeń i obecność światła dziennego.

Funkcjonalność i bezpieczeństwo w przestrzeni

Pomieszczenia, gdzie dzieci spożywają posiłki, powinny być wcześniej odpowiednio rozplanowane. W przestrzeni najmłodsi mają czuć się swobodnie, komfortowo i bezpiecznie. Z drugiej strony te miejsca muszą być niezwykle komfortowe. W szkołach to dzieci są głównymi użytkownikami tej przestrzeni i to z myślą o nich, powinna ona być zaplanowana:

  • W pomieszczeniu należy unikać elementów, które mogą stanowić potencjalne zagrożenie, na przykład ostre przedmioty czy ostre kanty stołów.
  • Im większa przestrzeń na osobę, tym lepiej – zmniejszy to poziom hałasu na szkolnej stołówce.
  • Stoły i krzesła powinny być dostosowane do wieku dzieci, dodatkowo na ladzie powinna znaleźć się odpowiednia ilość miejsca – tak aby zmieścić tacę z obiadem.
  • Między stołami należy zachować odpowiednią ilość miejsca, by mogli oni spożywać posiłki przy sąsiednich stołach. Ułatwi to też nawiązywanie nowych przyjaźni.
  • W miejscu spożywania posiłków musi być zapewniony dostęp do bieżącej wody – pozwoli to zadbać o higienę rąk.
  • Najmłodsi powinni mieć dostęp do tac i sztućców dostosowanych do ich wieku.
  • W miejscu spożywania posiłku znajduje się też osobny kąt, który jest wyposażony w wygodne kanapy, gdzie dzieci odpoczną po spożyciu posiłku i będą mogły poczekać na koleżanki i kolegów.

Kolorowe dodatki

Dzieci są wzrokowcami, dlatego najlepiej postawić na kolorowe dodatki, a dekoracje zainstalować na wysokości wzroku najmłodszych. Wszystko należy zrobić z umiarem, aby nie powodować nadmiaru bodźców. Istotne są też naczynia, w jakich podaje się posiłki, wielokolorowe talerze, sztućce i kubki dodadzą uroku.

W miejscach publicznych

W czasie rodzinnego obiadu miejsce, w którym spożywamy posiłki też ma znaczenie. Najlepiej jest wybierać lokale z dużą przestrzenią i bez dodatkowych utrudnień, takich jak na przykład schody. Ważne, aby były one jasne, kolorowe, a meble dostosowane do wizyty z dziećmi. Świetnie, jeśli w środku znajduje się kącik dla najmłodszych. Dobrze zorganizowana przestrzeń sprawi, że nawet największe niejadki zasiądą do stołu!

_______
„Extra Szkolna Stołówka” to program edukacyjny dedykowany dla szkół podstawowych, którego partnerem społecznym jest Federacja Polskich Banków Żywności. Jego celem jest polepszenie warunków, w jakich dzieci w szkołach spożywają posiłki, oraz edukacja w zakresie właściwego gospodarowania żywnością. Każda szkoła zarejestrowana na stronie www.extrastolowki.pl otrzyma materiały edukacyjne w formie elektronicznej oraz scenariusz prowadzenia lekcji dla nauczycieli, przygotowane przez ekspertów Federacji Polskich Banków Żywności. Programowi towarzyszy konkurs skierowany do szkół podstawowych, dzięki któremu zostanie wyłonionych 5 placówek, które wygrają remont stołówki o 30 000 zł. Rejestracji może dokonać dyrektor placówki lub inna osoba dorosła za jego zgodą, w okresie od 2 stycznia 2017 r. do 31 maja 2017 r. Inicjatorem programu jest marka Delma.

Regulamin programu znajduje się na www.extrastolowki.pl.