15-minutowe faworki Babci Beaty podbiły i serca i internet. Z zasadą 1:100 wychodzą lepiej niż perfekcyjnie

Przygotowanie faworków nie musi być zadaniem na długie godziny w kuchni. Babcia Beata, założycielka bloga Mądrej Babci przygotowuje je w 15 minut stosując zasadę 1:100 i bez tłuczenia ciasta wałkiem. Wychodzą pyszne, że palce lizać.

Faworki są pysznym smakołykiem zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Zdarza się, że mimo chęci jedzenia ich częściej, nie decydujemy się na to kulinarne zadanie. Dlaczego? Ponieważ kojarzy nam się z długotrwałym i pracochłonnym procesem w kuchni. Jednak jest na to recepta. Babcia Beata przedstawiła błyskawiczny przepis na przepyszne faworki. W filmiku instruktażowym na kanale SILVER TV, kreatywnie podchodząc do tematu, zrobiła faworki w 15 minut. Chrupiące i kruche podbiły serca wszystkich.

Sprawdź: Najlepszy sok z malin na zimę? Trzymam się przepisu babci i “zasady szklanki”

Szybkie faworki, które udadzą się każdemu. Pamiętaj o zasadzie 1:100

Kluczową zasadą w przepisie stosowanym przez Babcię Beatę jest przestrzeganie proporcji 1:100. Na czym to polega? Należy na każde 100g mąki dać 1 duże żółtko i 1 łyżkę śmietany. Jest to sposób na delikatne i kruche ciasto idealne do faworków, które Babca Beata poznała od swojej mamy. Przy łączeniu składników również stosuje zasadę mamy, o której mówi w nagraniu:

„Moja mama zawsze mówiła, musisz obserwować ile ci się wgniecie, ile potrzeba.”

Dlatego ważne jest obserwowanie ciasta, które robimy. Podana ilość składników jest ilością podawaną „około”, czyli jeśli zauważysz, że czegoś musisz dodać, zrób to.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej, przesianej (napowietrzysz tak ciasto)
  • 5 dużych żółtek jajek
  • 5 łyzek kwaśnej śmietany (dodajemy jej tyle ile jest żółtek)
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki spirytusu (nie dodajemy wódki, ciasto może być za bardzo płynące)
  • olej rzepakowy
  • cukier puder

Sprawdź: Wlewam do żelazka i zapominam o plamach. Trik mojej babci jest niezawodny

Krok po kroku do idealnych faworków Babci Beaty. Użyj maszynki do mięsa!

  1. Mąkę przesiej i wysyp na równą powierzchnię, na której będziesz robić faworki (blat lub stolnica). Wbij żółtka, dodaj śmietany i soli. Wymieszaj składniki w dosyć szybki sposób. Można zrobić to w robocie kuchennym, ale można też zrobić to ręcznie.
  2. Dodaj do ciasta spirytus. Znowu przemieszaj. Ciasto powinno być ciągnące i gładkie.
  3. Uformuj z ciasta wałek i przeciągnij go przez maszynkę do mięsa. To tajemniczy sposób Babci Beaty na napowietrzenia ciasta bez ubijania go wałkiem. Szybko i prosto.
  4. Tak przygotowane ciasto podziel na dwie części.
  5. Każdą część rozwałkuj i potnij na paski, które następnie przetnij jeszcze na pół. Uzyskaj taką długość, jaką chcesz żeby miały faworki.
  6. W środku każdego paska zrób nacięcie i przełóż jeden brzeg przez środek uzyskując formę faworka.
  7. Wrzuć je na mocno rozgrzany tłuszcz i smaż kilka minut, aż się zarumienią. Powinny być jasno beżowe.
  8. Gotowy faworek przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  9. Każdy faworek z osobna obtocz w cukrze pudrze.

Gotowe ! Całe nagranie Babci Beaty na SILVER TV znajdziecie pod tym linkiem.

Sprawdź: Faworki: co zamiast śmietany?

Planowanie ślubu oraz wesela

Jak przystroić dom Panny Młodej?

Przystrojenie domu Panny Młodej oraz ewentualnie Pana Młodego leży w kwestii świadków. Przynajmniej taka jest tradycja. Nie musimy się jej sztywno trzymać. Często zdarza się, że to sami zainteresowani, czyli...

Czytaj dalej →
Pierścionki zaręczynowe

Pierścionek zaręczynowy

Bardzo mocno w ostatnim czasie na moim blogu wzrosło zainteresowanie oświadczynami i zaręczynami. Na specjalne życzenie jednej z czytelniczek, opisałam dziś przyjęcia zaręczynowe. Dopiero przed chwilą jednak dotarło do mnie,...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general