Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i tłuste. Przyjmują formę złożonej kokardki. W tradycyjnej wersji faworki przygotowuje się na bazie pszennej mąki, jajek, masła, octu oraz gęstej śmietany, a następnie smaży podobnie jak pączki na głębokim oleju. Czy jednak można upiec chruściki bez śmietany? Jest na to prosty przepis!
Faworki bez śmietany – czy to możliwe?
Faworki w klasycznej wersji przygotowuje się z ciasta wymieszanego z gęstą śmietaną. Produkt ten jest jednak bardzo tłusty i kaloryczny, dlatego osoby dbające o zdrowie i szczupłą sylwetkę starają się go unikać. Zastanawiają się wtedy, jak upiec chruściki bez kwaśnej śmietany. Co zamiast śmietany do faworków?
Najlepszym rozwiązaniem jest zastąpienie jej jogurtem naturalnym. Stanowi on dobre źródło wapnia oraz cennych dla zdrowia bakterii probiotycznych. Można również zastąpić śmietanę mlekiem, aby faworki były miękkie i puszyste. Wegański przepis na faworki bez śmietany to natomiast namoczone i zblendowane orzechy nerkowca wymieszane z wodą. Nerkowce są bardzo zdrowym produktem, pełnym wartościowych minerałów takich jak m.in. magnez, potas, fosfor, miedź, żelazo, wapń czy selen.
Faworki bez śmietany wychodzą bardzo miękkie i delikatne. Dlatego oprócz osób na diecie polubią je również dzieci.
Przepis na faworki bez śmietany
Aby upiec faworki puszyste bez śmietany potrzeba oprócz śmietany lub jej zamienników mąki pszennej, jajek, masła, proszku do pieczenia. Na koniec należy posypać chruściki cukrem pudrem. Aby ciastka takie chłonęły mniej tłuszczu i były bardziej pulchne, warto dodać do nich alkohol lub ocet.
Ciasto powinno być cienko rozwałkowane i przekrojone radełkiem lub nożem na kilkucentymetrowe paski – około 3 cm, które następnie trzeba naciąć i przewinąć w taki sposób, aby powstał specyficzny kształt kokardki.
Faworki smażymy na głębokim oleju lub smalcu aż do zarumienienia, w międzyczasie przewracając je na drugą stronę za pomocą drewnianej łopatki. Po usmażeniu przekładamy je na papierowy ręcznik w celu odsączenia tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakują po wcześniejszym schłodzeniu.
Sprawdź: Wszystko na temat tłustego czwartku
Rodzice pytają o faworki bez śmietany
Czym zastąpić śmietanę w faworkach?
Chrusty bez śmietany można przygotować, zastępując śmietanę jogurtem naturalnym, mlekiem lub zblendowanymi i wymieszanymi z wodą orzechami nerkowca. Wszystkie zamienniki śmietany są zdrowsze, mniej tłuste i nie zawierają wielu kalorii. Faworki bez śmietany preferują zwłaszcza osoby dbające o linię, lecz uwielbiają je także dzieci.
Czy do faworków można dodać jogurt zamiast śmietany?
Jogurt naturalny jest najlepszym zamiennikiem, często polecanym w przepisach na faworki bez śmietany. Produkt ten jest zdrowy i małokaloryczny. Jest ceniony zwłaszcza ze względu na zawartość bakterii probiotycznych, które wzmacniają odporność i regulują procesy trawienia.