Faworki: co zamiast śmietany?

Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i tłuste. Przyjmują formę złożonej kokardki. W tradycyjnej wersji faworki przygotowuje się na bazie pszennej mąki, jajek, masła, octu oraz gęstej śmietany, a następnie smaży podobnie jak pączki na głębokim oleju. Czy jednak można upiec chruściki bez śmietany? Jest na to prosty przepis!

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Śmietanę najlepiej zastąpić jogurtem naturalnym.
  • Można zastąpić śmietanę mlekiem, aby faworki były miękkie i puszyste.
  • Śmietanę można zamienić zblendowanymi i wymieszanymi z wodą orzechami nerkowca.
  • Wszystkie zamienniki śmietany są zdrowsze, mniej tłuste i nie zawierają wielu kalorii.

Faworki bez śmietany – czy to możliwe?

Faworki w klasycznej wersji przygotowuje się z ciasta wymieszanego z gęstą śmietaną. Produkt ten jest jednak bardzo tłusty i kaloryczny, dlatego osoby dbające o zdrowie i szczupłą sylwetkę starają się go unikać. Zastanawiają się wtedy, jak upiec chruściki bez kwaśnej śmietany. Co zamiast śmietany do faworków? 

Najlepszym rozwiązaniem jest zastąpienie jej jogurtem naturalnym. Stanowi on dobre źródło wapnia oraz cennych dla zdrowia bakterii probiotycznych. Można również zastąpić śmietanę mlekiem, aby faworki były miękkie i puszyste. Wegański przepis na faworki bez śmietany to natomiast namoczone i zblendowane orzechy nerkowca wymieszane z wodą. Nerkowce są bardzo zdrowym produktem, pełnym wartościowych minerałów takich jak m.in. magnez, potas, fosfor, miedź, żelazo, wapń czy selen.

Faworki bez śmietany wychodzą bardzo miękkie i delikatne. Dlatego oprócz osób na diecie polubią je również dzieci. 

Przepis na faworki bez śmietany  

Aby upiec faworki puszyste bez śmietany potrzeba oprócz śmietany lub jej zamienników mąki pszennej, jajek, masła, proszku do pieczenia. Na koniec należy posypać chruściki cukrem pudrem. Aby ciastka takie chłonęły mniej tłuszczu i były bardziej pulchne, warto dodać do nich alkohol lub ocet.

Ciasto powinno być cienko rozwałkowane i przekrojone radełkiem lub nożem na kilkucentymetrowe paski – około 3 cm, które następnie trzeba naciąć i przewinąć w taki sposób, aby powstał specyficzny kształt kokardki.

Faworki smażymy na głębokim oleju lub smalcu aż do zarumienienia, w międzyczasie przewracając je na drugą stronę za pomocą drewnianej łopatki. Po usmażeniu przekładamy je na papierowy ręcznik w celu odsączenia tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakują po wcześniejszym schłodzeniu. 

Sprawdź: Wszystko na temat tłustego czwartku

Rodzice pytają o faworki bez śmietany 

Czym zastąpić śmietanę w faworkach? 

Chrusty bez śmietany można przygotować, zastępując śmietanę jogurtem naturalnym, mlekiem lub zblendowanymi i wymieszanymi z wodą orzechami nerkowca. Wszystkie zamienniki śmietany są zdrowsze, mniej tłuste i nie zawierają wielu kalorii. Faworki bez śmietany preferują zwłaszcza osoby dbające o linię, lecz uwielbiają je także dzieci. 

Czy do faworków można dodać jogurt zamiast śmietany?

Jogurt naturalny jest najlepszym zamiennikiem, często polecanym w przepisach na faworki bez śmietany. Produkt ten jest zdrowy i małokaloryczny. Jest ceniony zwłaszcza ze względu na zawartość bakterii probiotycznych, które wzmacniają odporność i regulują procesy trawienia.

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne, Zdrowie dziecka, Przepisy Kulinarne

Dieta przy biegunce u dzieci

Biegunka może się pojawić u dziecka z rozmaitych przyczyn. Mogą to być zatrucia pokarmowe, przejedzenie, choroby jelit czy infekcje. Zazwyczaj rozwolnienie nie wymaga specjalistycznego leczenia i samo mija. Rodzic może jednak pomóc...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Jak zrobić domowe lody?

Domowe lody? Nie tylko latem! Mało co chłodzi i orzeźwia tak jak lody, dlatego przywykliśmy do jedzenia ich latem. Okazuje się jednak, że lody (najlepiej domowe!) najzdrowsze są zimą, gdy temperatura...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Jaglanka na śniadanie

Jaglanka na śniadanie to nie tylko pyszny początek dnia, ale przede wszystkim zdrowy. Kasza jaglana zalicza się bowiem do najzdrowszych kasz. Jak przygotować jaglankę, by chętnie jadła ją cała rodzina,...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki? Nic prostszego! Mamy sprawdzoną metodę, dzięki której łatwo i szybko przygotujesz pączki dla całej rodziny. Stosując się do opisanych poniżej kroków, zawsze...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Pomysł na szybkie śniadanie dla dziecka

Wielu rodziców zastanawia się, jak zorganizować poranek, aby wszystko szło gładko i bez opóźnień. Niektóre rzeczy, jak plecak czy ubrania można przygotować dzień wcześniej, tak by rano mieć jak najmniej...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Ciasta fit i inne zdrowe słodycze

Czy istnieje coś takiego, jak ciasta fit? Cóż, ze słodyczami nigdy nie wolno przesadzać, ale są takie, których absolutnie powinniśmy unikać oraz ich zdecydowanie zdrowsze odpowiedniki. Zdrowe słodycze – czy to...

Czytaj dalej →
Życzenia, Poród, Urodziny

Gratulacje i życzenia z okazji narodzin dziecka

Powitaliście w Waszej rodzinie nowego jej członka lub powiększyła się rodzina przyjaciół czy znajomych? To idealny moment na gratulacje z okazji narodzin dziecka. Powinny one pokazać świeżo upieczonym rodzicom, że szczerze...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general