Faworki: co zamiast śmietany?
Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i tłuste. Przyjmują formę złożonej kokardki. W tradycyjnej wersji faworki przygotowuje się na bazie pszennej mąki, jajek, masła, octu oraz gęstej śmietany, a następnie smaży podobnie jak pączki na głębokim oleju. Czy jednak można upiec chruściki bez śmietany? Jest na to prosty przepis!
- Śmietanę najlepiej zastąpić jogurtem naturalnym.
- Można zastąpić śmietanę mlekiem, aby faworki były miękkie i puszyste.
- Śmietanę można zamienić zblendowanymi i wymieszanymi z wodą orzechami nerkowca.
- Wszystkie zamienniki śmietany są zdrowsze, mniej tłuste i nie zawierają wielu kalorii.
Faworki bez śmietany – czy to możliwe?
Faworki w klasycznej wersji przygotowuje się z ciasta wymieszanego z gęstą śmietaną. Produkt ten jest jednak bardzo tłusty i kaloryczny, dlatego osoby dbające o zdrowie i szczupłą sylwetkę starają się go unikać. Zastanawiają się wtedy, jak upiec chruściki bez kwaśnej śmietany. Co zamiast śmietany do faworków?
Najlepszym rozwiązaniem jest zastąpienie jej jogurtem naturalnym. Stanowi on dobre źródło wapnia oraz cennych dla zdrowia bakterii probiotycznych. Można również zastąpić śmietanę mlekiem, aby faworki były miękkie i puszyste. Wegański przepis na faworki bez śmietany to natomiast namoczone i zblendowane orzechy nerkowca wymieszane z wodą. Nerkowce są bardzo zdrowym produktem, pełnym wartościowych minerałów takich jak m.in. magnez, potas, fosfor, miedź, żelazo, wapń czy selen.
Faworki bez śmietany wychodzą bardzo miękkie i delikatne. Dlatego oprócz osób na diecie polubią je również dzieci.
Przepis na faworki bez śmietany
Aby upiec faworki puszyste bez śmietany potrzeba oprócz śmietany lub jej zamienników mąki pszennej, jajek, masła, proszku do pieczenia. Na koniec należy posypać chruściki cukrem pudrem. Aby ciastka takie chłonęły mniej tłuszczu i były bardziej pulchne, warto dodać do nich alkohol lub ocet.
Ciasto powinno być cienko rozwałkowane i przekrojone radełkiem lub nożem na kilkucentymetrowe paski – około 3 cm, które następnie trzeba naciąć i przewinąć w taki sposób, aby powstał specyficzny kształt kokardki.
Faworki smażymy na głębokim oleju lub smalcu aż do zarumienienia, w międzyczasie przewracając je na drugą stronę za pomocą drewnianej łopatki. Po usmażeniu przekładamy je na papierowy ręcznik w celu odsączenia tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakują po wcześniejszym schłodzeniu.
Sprawdź: Wszystko na temat tłustego czwartku
Rodzice pytają o faworki bez śmietany
Czym zastąpić śmietanę w faworkach?
Chrusty bez śmietany można przygotować, zastępując śmietanę jogurtem naturalnym, mlekiem lub zblendowanymi i wymieszanymi z wodą orzechami nerkowca. Wszystkie zamienniki śmietany są zdrowsze, mniej tłuste i nie zawierają wielu kalorii. Faworki bez śmietany preferują zwłaszcza osoby dbające o linię, lecz uwielbiają je także dzieci.
Czy do faworków można dodać jogurt zamiast śmietany?
Jogurt naturalny jest najlepszym zamiennikiem, często polecanym w przepisach na faworki bez śmietany. Produkt ten jest zdrowy i małokaloryczny. Jest ceniony zwłaszcza ze względu na zawartość bakterii probiotycznych, które wzmacniają odporność i regulują procesy trawienia.
Zobacz również:
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
Te gry mają sens. 6 wartościowych aplikacji dla dzieci, które przetestowałyśmy z córką
Strój galowy do szkoły. Jak powinien wyglądać ubiór na specjalne okazje?
Przecieki matura 2024. Te zadania na pewno pojawią się na egzaminie!
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Faworki: co zamiast śmietany?
Zdrowy deser w 10 minut? Sernik na zimno z serków homogenizowanych
Zrobienie tego sernika na zimno z serków homogenizowanych zajmie Ci dosłownie 10 minut, do których musisz doliczyć jedynie czas oczekiwania na zastygnięcie galaretek. Dzieciaki uwielbiają ten deser! Do dzieła więc! Sernik...
Czytaj dalej →Owsianka na noc: 4 sprawdzone przepisy
Owsianka to doskonałe śniadanie – sycące, pożywne i do tego naprawdę pyszne. Co więcej, można je przygotować dosłownie w parę chwil. Jeśli o poranku ważna jest dla Ciebie każda minuta,...
Czytaj dalej →Szybka i zdrowa kolacja dla dziecka – przepisy.
Czy zdrowa kolacja dla dziecka jest wskazana? Powszechnie uważa się śniadanie za najważniejszy posiłek dnia, co jest w pewien sposób błędne. Kolacja jest równie ważna, chociażby dla samego procesu regeneracji....
Czytaj dalej →Danie do słoika [dla kierowcy, dla studenta i na wyjazdy]
Nie od dziś bardzo popularne w naszym kraju są dania do słoika. Jest to niezwykle wygodna forma przewożenia i przechowywania jedzenia. Doskonale sprawdza się w przypadku uczniów czy studentów mieszkających...
Czytaj dalej →Zielony koktajl sirt [przepis]
Dieta sirt stała się niezwykle popularna za sprawą piosenkarki Adele, która dzięki niej w krótkim czasie w spektakularny sposób schudła. W artykule wskazujemy, jakie są jej główne założenia, a także...
Czytaj dalej →Zapomnij o mleku. Dodaj do naleśników szklankę tego produktu. Ciasto będzie puszyste jak chmurka
Jaki sekret skrywa najlepszy przepis na naleśniki? Wbrew pozorom nie jest to mleko. Można je zastąpić na kilka sposobów, dzięki czemu placki wyjdą idealnie kremowe i puszyste jak nigdy. Naleśniki...
Czytaj dalej →Mleko i woda to przeżytek. Zamocz w tym śledzie. Goście będą błagać cię o przepis
Śledzie królują na polskich stołach nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Tradycyjnie filety moczy się w wodzie lub mleku, aby pozbawić je nadmiaru soli. Jest jednak lepszy sposób na ich przyrządzenie....
Czytaj dalej →Kiszenie barszczu czerwonego – Jak zakisić barszcz czerwony?
Jak zakisić barszcz czerwony? To pytanie pojawia się najczęściej przed Świętami Bożego Narodzenia, kiedy to barszcz z uszkami jest niekiedy daniem definiującym wieczerzę wigilijną. Barszcz z gotowanych buraków również jest...
Czytaj dalej →Pomysł na szybkie śniadanie dla dziecka
Wielu rodziców zastanawia się, jak zorganizować poranek, aby wszystko szło gładko i bez opóźnień. Niektóre rzeczy, jak plecak czy ubrania można przygotować dzień wcześniej, tak by rano mieć jak najmniej...
Czytaj dalej →Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?
Bardzo często zdarza się, że po obiedzie zostaje nam spora ilość niezjedzonych ziemniaków. Niestety następnego dnia nie nadają się one zwykle do spożycia, ponieważ stają się gumowate i zwyczajnie niesmaczne....
Czytaj dalej →Zalewa do peklowania mięsa. Jak ją przygotować krok po kroku?
Peklowanie to jeden ze sposobów konserwowania mięsa. Proces ten jednocześnie nadaje żywności wyrazisty smak i aromat i może stanowić wstęp do dalszej obróbki i przygotowywania potrawy. Do peklowania wykorzystywana jest...
Czytaj dalej →Oszukane gołąbki – poznaj przepis na szybkie gołąbki!
Gołąbki to bardzo popularna potrawa na polskich stołach. Ich przygotowanie jest pracochłonne, ale rekompensuje je znakomity smak dania. Czy wiesz o tym, że można zrobić “oszukane gołąbki”, czyli kotlety gołąbkowe...
Czytaj dalej →Tort urodzinowy dla dziecka: pysznie i… zdrowo!
Tort to nieodłączny element przyjęcia urodzinowego. Jest jedną z rzeczy, których maluch wyczekuje najbardziej w związku ze swoim wielkim dniem, a wszystkim cieknie ślinka na myśl o czekających ich pysznościach, które zostaną...
Czytaj dalej →Zupa po świętach. Sprawdź pomysły na smaczne i lekkie zupy!
Święta dla wielu osób oznaczają prawdziwe jedzeniowe szaleństwo. Trudno wyobrazić sobie świąteczne, rodzinne spotkania bez bogato zastawionego stołu, z mnóstwem pyszności, również tych słodkich. Po tak obfitych ucztach często mamy...
Czytaj dalej →Zapomnij o soli! Dodaj to do wody podczas gotowania ziemniaków. Lepszych nigdy nie jadłaś
Wiele osób nie wyobraża sobie polskiego obiadu bez ziemniaków. Mogą one być oryginalnym dodatkiem do dania. Wystarczy podczas gotowania sól zastąpić innym składnikiem. Ugotowanie ziemniaków nie jest skomplikowanym czy wymagającym...
Czytaj dalej →Pchacz czy chodzik?
Pchacz czy chodzik, czyli czy i czym wspomagać naukę chodzenia u dzieci? Pomysł na ten wpis pojawił się po przeczytaniu komentarzy, które dziś pojawiły się na naszym Instagramie. Chodziło o...
Czytaj dalej →Dlaczego wyprawkę do porodu powinien spakować tata?
Dlaczego wyprawkę do porodu powinien spakować tata? Wkrótce przygotuję szczegółową listę tego, co zabraliśmy ze sobą do szpitala. Opiszę także co było mastem (obowiązkowe), szudem (przydało się), a co zwyczajnie zawalało...
Czytaj dalej →Biała kupka u dziecka, czyli jak nie dać się zwariować “doktorowi Google”?
Wybacz, ale jeśli masz jakiekolwiek doświadczenie z niemowlakiem to wiesz, że jego życie przebiega mniej więcej według schematu: kupka, jedzenie, spanie. Ciężko więc uniknąć tematu kupkowego i o nim dziś trochę...
Czytaj dalej →