Faworki: co zamiast śmietany?

Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i tłuste. Przyjmują formę złożonej kokardki. W tradycyjnej wersji faworki przygotowuje się na bazie pszennej mąki, jajek, masła, octu oraz gęstej śmietany, a następnie smaży podobnie jak pączki na głębokim oleju. Czy jednak można upiec chruściki bez śmietany? Jest na to prosty przepis!

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Śmietanę najlepiej zastąpić jogurtem naturalnym.
  • Można zastąpić śmietanę mlekiem, aby faworki były miękkie i puszyste.
  • Śmietanę można zamienić zblendowanymi i wymieszanymi z wodą orzechami nerkowca.
  • Wszystkie zamienniki śmietany są zdrowsze, mniej tłuste i nie zawierają wielu kalorii.

Faworki bez śmietany – czy to możliwe?

Faworki w klasycznej wersji przygotowuje się z ciasta wymieszanego z gęstą śmietaną. Produkt ten jest jednak bardzo tłusty i kaloryczny, dlatego osoby dbające o zdrowie i szczupłą sylwetkę starają się go unikać. Zastanawiają się wtedy, jak upiec chruściki bez kwaśnej śmietany. Co zamiast śmietany do faworków? 

Najlepszym rozwiązaniem jest zastąpienie jej jogurtem naturalnym. Stanowi on dobre źródło wapnia oraz cennych dla zdrowia bakterii probiotycznych. Można również zastąpić śmietanę mlekiem, aby faworki były miękkie i puszyste. Wegański przepis na faworki bez śmietany to natomiast namoczone i zblendowane orzechy nerkowca wymieszane z wodą. Nerkowce są bardzo zdrowym produktem, pełnym wartościowych minerałów takich jak m.in. magnez, potas, fosfor, miedź, żelazo, wapń czy selen.

Faworki bez śmietany wychodzą bardzo miękkie i delikatne. Dlatego oprócz osób na diecie polubią je również dzieci. 

Przepis na faworki bez śmietany  

Aby upiec faworki puszyste bez śmietany potrzeba oprócz śmietany lub jej zamienników mąki pszennej, jajek, masła, proszku do pieczenia. Na koniec należy posypać chruściki cukrem pudrem. Aby ciastka takie chłonęły mniej tłuszczu i były bardziej pulchne, warto dodać do nich alkohol lub ocet.

Ciasto powinno być cienko rozwałkowane i przekrojone radełkiem lub nożem na kilkucentymetrowe paski – około 3 cm, które następnie trzeba naciąć i przewinąć w taki sposób, aby powstał specyficzny kształt kokardki.

Faworki smażymy na głębokim oleju lub smalcu aż do zarumienienia, w międzyczasie przewracając je na drugą stronę za pomocą drewnianej łopatki. Po usmażeniu przekładamy je na papierowy ręcznik w celu odsączenia tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakują po wcześniejszym schłodzeniu. 

Sprawdź: Wszystko na temat tłustego czwartku

Rodzice pytają o faworki bez śmietany 

Czym zastąpić śmietanę w faworkach? 

Chrusty bez śmietany można przygotować, zastępując śmietanę jogurtem naturalnym, mlekiem lub zblendowanymi i wymieszanymi z wodą orzechami nerkowca. Wszystkie zamienniki śmietany są zdrowsze, mniej tłuste i nie zawierają wielu kalorii. Faworki bez śmietany preferują zwłaszcza osoby dbające o linię, lecz uwielbiają je także dzieci. 

Czy do faworków można dodać jogurt zamiast śmietany?

Jogurt naturalny jest najlepszym zamiennikiem, często polecanym w przepisach na faworki bez śmietany. Produkt ten jest zdrowy i małokaloryczny. Jest ceniony zwłaszcza ze względu na zawartość bakterii probiotycznych, które wzmacniają odporność i regulują procesy trawienia.

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Przepisy Kulinarne

Jak rozbudzić ciekawość dziecka?

Wiosna to doskonały moment, by nasze dzieci odkrywały świat i tym samym poznawały siebie samych. Rozbudzone: ciekawość świata, energia i pasja sprawią, że także w dorosłym życiu podążą za tym,...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Pomysł na szybkie śniadanie dla dziecka

Wielu rodziców zastanawia się, jak zorganizować poranek, aby wszystko szło gładko i bez opóźnień. Niektóre rzeczy, jak plecak czy ubrania można przygotować dzień wcześniej, tak by rano mieć jak najmniej...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Jaglanka z dynią na słodko

“Jaglanka to świetny pomysł na śniadanie zarówno dla dzieci, jak i dla rodziców. Dzięki zawartości lecytyny poprawi koncentrację, zaś witaminy z grypy B wspomogą funkcjonowanie układy nerwowego. Kasza jaglana jest...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Zdrowie dziecka, Przepisy Kulinarne

Dieta przy biegunce u dzieci

Biegunka może się pojawić u dziecka z rozmaitych przyczyn. Mogą to być zatrucia pokarmowe, przejedzenie, choroby jelit czy infekcje. Zazwyczaj rozwolnienie nie wymaga specjalistycznego leczenia i samo mija. Rodzic może jednak pomóc...

Czytaj dalej →
Komunia, Przepisy Kulinarne

Ciasta na komunię

Nie wiecie, jakie ciasta na komunię upiec? Mamy dla Was kilka propozycji i sprawdzone przepisy! Ciasta i torty na komunię Ciasta na komunię to niemal oczywista pozycja w menu. Tylko...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Jak zrobić domowe lody?

Domowe lody? Nie tylko latem! Mało co chłodzi i orzeźwia tak jak lody, dlatego przywykliśmy do jedzenia ich latem. Okazuje się jednak, że lody (najlepiej domowe!) najzdrowsze są zimą, gdy temperatura...

Czytaj dalej →
Urodziny, Przepisy Kulinarne

Menu na urodziny dziecka

Przyjęcia urodzinowe dla dzieci na stałe wpisały się w kalendarz imprez rodzinnych. Zaproszonym gościom spokój ducha burzy wizja kupienia odpowiedniego prezentu, który zachwyci solenizanta, a z kolei głowy jego rodziców...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Pierniczki Świąteczne

Jak zrobić ozdoby świąteczne z pierniczków? Pierniki Świąteczne są bardzo wdzięcznymi ciasteczkami. Nie tylko pięknie pachną, pysznie smakują, ale także możemy je wykorzystać jako prezenty lub ozdoby choinkowe. Przepis na...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?

Pestki dyni w ciąży

Pestki dyni to nie tylko przepyszny przysmak. Są prawdziwą bombą witaminową i zawierają w sobie moc składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm.  Są świetnym dodatkiem do wielu dań...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general