Najlepszy sok z malin na zimę? Trzymam się przepisu babci i “zasady szklanki”

Późną jesienią, a już zwłaszcza zimą, nie wyobrażam sobie herbaty bez dodatku soku malinowego. Nie sięgam jednak po gotowce ze sklepu, a od jakiegoś czasu przyrządzam go sama. Babcia zdradziła mi niezawodny przepis.

Sok z malin to prawdziwa bomba witaminowa, która wzmacnia układ odpornościowy. Działa rozgrzewająco i wykazuje działanie przeciwzapalne, dlatego zimą, gdy nadchodzi sezon grypowy, nie może go zabraknąć w domowej spiżarni. Najlepszy jest jednak nie ten ze sklepu, a domowy bez żadnych ulepszaczy smaku. Podpowiadamy, jak go przygotować.

Sprawdź: Jak uratować sfermentowany sok z malin? Da się go przetworzyć w prosty sposób, ale jest warunek

Jak zrobić sok z malin na zimę? Przepis babci składa się jedynie z dwóch składników

Zazwyczaj na etykietach sklepowych soków, można znaleźć całkiem pokaźny skład. Jednak najlepsze rozwiązania to te najprostsze. I tak też do przyrządzenia domowego soku malinowego, nie potrzeba nic więcej jak 1 kg świeżych malin oraz cukier.

Sprawdź: Teściowa od lat robi tak buraczki na zimę. Słoiki znikają jak świeże bułeczki

Prosty przepis na sok malinowy na zimę krok po kroku. Robi się go szybko i bez problemu.

Z przygotowaniem tego prostego przepisu poradzą sobie nawet amatorzy gotowania. Babcia poradziła mi, abym trzymała się “zasady szklanki”. Co to oznacza? Najpierw zaczynamy od umycia i odsączenia owoców. Następnie przygotowujemy duży słoik i wsypujemy do niego około 4-centymetrową warstwę malin. Ile potrzebujemy cukru? Szklankę. Właśnie ta proporcja sprawia, że sok wychodzi idealny i nie za słodki. Układamy naprzemiennie kolejne warstwy. Gdy skończymy delikatnie potrząsamy słoikiem, zawijamy go gazą i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na dwa dni. W międzyczasie warto potrząsać zawartością kilka razy. W tym czasie maliny puszczą sok, a cukier dobrze się rozpuści. Po dwóch dniach zlewamy sok do garnka i zagotowujemy. Jeszcze gorący sok przelewamy do przygotowanych słoików i odwracamy do góry dnem. Do spiżarki odstawiamy dopiero po wystygnięciu, aby mieć pewność, że słoik jest szczelnie zamknięty.

Sprawdź: Teściowa zdradziła mi ten trik na przetwory. Prosty i żałuję, że nie znałam go wcześniej!

Sprawdź

Zabobony i przesądy pogrzebowe w Polsce

Przesądy pogrzebowe były w Polsce obecne od samego początku naszej państwowości. Ich wielowiekowa tradycja pokazuje, jak potężnym szacunkiem otaczano śmierć i umieranie, a także daje nam pewien wgląd w mentalność...

Czytaj dalej →
Noworodek, Rozrywka

Jak uspokoić płaczące dziecko?

Trafiłem dziś na film zatytułowany “A pediatrician shows you how to calm a crying baby”, czyli “Pediatra pokaże Ci jak uspokoić płaczące dziecko”. W jego opisie czytam, że pediatra, którego za...

Czytaj dalej →
Pielęgnacja noworodka

Kąpiel noworodka

Kąpiel noworodka osobiście kojarzy mi się z czymś bardzo ważnym, pełnym napięcia. Pamiętam, jak prawie 20 lat temu rodzice kąpali po raz pierwszy moją młodszą siostrę. Atmosfera, która tej kąpieli...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general