Białe "nitki" w bananie często budzą obrzydzenie. To inna część powinna jednak lądować w koszu a woman peels a ripe banana close up 2023 10 04 21 33 20 utc 1

Białe „nitki” w bananie często budzą obrzydzenie. To inna część powinna jednak lądować w koszu

Czy trzeba obcinać końcówki banana? A co z białymi „nitkami”? To jedne z najczęstszych wątpliwości, które pojawiają się przed spożyciem owocu. Jak jest naprawdę?

Banany to bogate źródło potasu, ale nie tylko. Zawierają też duże ilości magnezu, witaminy A czy E. Nic zatem dziwnego, że ten owoc znajduje się w codziennej diecie wielu Polaków. Świetnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska, ale także dodatek do jogurtu, muesli czy baza do placuszków śniadaniowych lub ciasta. Czy są jednak fragmenty, których powinniśmy się pozbyć przed spożyciem?

Sprawdź: Nie dodawaj więcej jabłka do marchewki. Surówka z innym dodatkiem to niebo w gębie

Włókna banana – czy można je jeść? Nie trzeba się ich obawiać

Po obraniu na bananie zostają charakterystyczne, białe włókna. Jest to nic innego jak łyko, czyli tkanka dostarczająca do owoców związki organiczne, która dba jednocześnie o ich prawidłowe rozdystrybuowanie. Nie ma żadnych przeciwwskazań do spożycia białych „nitek”. Niektórzy badacze uważają, że w łyku jest nawet więcej wartości odżywczych, choć nie ma naukowych badań potwierdzających tę hipotezę. Wiadomo natomiast, że wiele osób pozbywa się włókien wyłącznie ze względów estetycznych.

Sprawdź: Banan z czerwoną końcówką? Nie bez powodu! Ten symbol ma specjalne zastosowanie

Czy można jeść końcówkę banana? Niektórzy wskazują, że lepiej ją usunąć

Niektóre osoby nie zjedzą banana, jeśli wcześniej nie została od niego odcięta czarna końcówka. Czym ona tak naprawdę jest? Według akademickiego czasopisma Annals of Botany cytowanego przez portal onet.pl., to pozostałość po kwiecie bananowca. Nieco inne zdanie ma jednak na ten temat dietetyk kliniczna Hanna Stroińska-Fiedorowicz, która jakiś czas temu w rozmowie z portalem haps. pl wskazała, że „końcówki lepiej nie zjadać, gdyż mogą tam być drobnoustroje i kumulacja środków ochronnych ograniczających dojrzewanie banana”.

Sprawdź: Banany szybko ci gniją? Użyj wieszaka, aby przedłużyć ich świeżość