Dlaczego imbir jest siny? Wyjaśniamy, czy można go zjeść czy powinien wylądować w śmietniku

Sezon na pyszne zimowe herbaty z dodatkiem miodu i goździków już na dobre się rozpoczął. Jednym z najważniejszych składników tych rozgrzewających napojów jest również imbir, który nie tylko nadaje charakterystycznego smaku, ale także posiada sporo właściwości zdrowotnych. Czasami jednak leży w lodówce nieco za długo, aż pojawiają się na nim dziwne plamki lub zmienia kolor. Jak rozpoznać zepsuty imbir? Dlaczego imbir jest siny? Czy siny imbir jest dobry? szary imbir w środku? Co oznacza szary imbir w środku?

Dlaczego imbir jest siny?

Imbir jako przyprawa zyskuje w Polsce coraz większą popularność i pojawia się on w wielu przepisach. Szczególnie często używa się go w kuchni zimą, ponieważ świetnie sprawdza się przy przeziębieniach i posiada właściwości wzmacniające odporność. Aby imbir rzeczywiście skutecznie działał w tym aspekcie, musi być świeży. Na co zatem zwrócić uwagę podczas zakupów?

W sklepie powinniśmy wybierać imbir twardy, jędrny i żółty w środku. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na kolor skórki powinna być jasnoszara, a kłącze powinno być pękate i pełne. Jeśli zauważymy, że imbir robi się siny lub ma sine plamy, lepiej zrezygnować ze spożycia, może to świadczyć o zepsuciu.

Zobacz: Czy żurek w butelce może się zepsuć? Jak poznać zepsuty zakwas na żurek?

Imbir niebieski w środku – czy można go jeść?

Jeśli imbir po przekrojeniu okaże się niebieski lub niebieskofioletowy lub nawet będzie miał tylko drobne plamy w tym kolorze, lepiej nie ryzykować i dla własnego zdrowia od razu wyrzucić go od razu śmieci. Tym bardziej, że zepsuty imbir traci swoje właściwości, także te smakowe.

Sprawdź: Ile może stać sałatka jarzynowa? Jak przechować sałatkę jarzynową?

Jak wygląda zepsuty imbir?

Zepsuty imbir można łatwo rozpoznać z zewnątrz, nie trzeba koniecznie go przekrajać. Jeśli jest stary i nie nadaje się do spożycia, często wysuszony, a jego skórka mocno pomarszczona, może także zmieniać kolor na ciemnobrązowy. Imbir należy również natychmiast wrzucić do śmieci, jeśli pojawiły się jakiekolwiek oznaki gnicia lub pleśni.

Zobacz: Jak długo można przechowywać ugotowane pierogi w lodówce? Stosuj się do tych zasad, aby zachować świeżość dania

Czytelnicy pytają o imbir siny w środku

Imbir zielony w środku – czy jest zepsuty?

Kolor zielony może wskazywać na gnicie lub pleśnienie, więc lepiej od razu go wyrzucić.

Kiedy imbir jest zepsuty?

Kiedy skóra staje się mocno pomarszczona, a imbir suchy.

Imbir fioletowy w środku – co oznacza?

Taki kolor może wskazywać na zepsucie, lepiej wyrzucić go do śmieci.

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo