Czy żurek w butelce może się zepsuć? Jak poznać zepsuty zakwas na żurek?
Czy żurek w butelce może się zepsuć? To pytanie będziemy zadawać sobie coraz częściej, w końcu zbliżają się święta wielkanocne. Jeśli nie mamy czasu na własnoręczne przygotowanie żurku, często decydujemy się na wykorzystanie gotowca z butelki. Przekonajmy się, jak to z tym naszym rodzimym polskim żurkiem jest i jak zadbać o to, by ta potrawa nie zaskoczyła naszych domowników nieprzyjemnościami po świątecznym posiłku!

- Żurek, pomimo bycia produktem kiszenia, jest podatny na psucie się.
- Jeśli żurek jest zepsuty, możemy zaobserwować brunatny osad lub pleśń na jego powierzchni.
- Przy rozpoznawaniu, czy żurek nadaje się do spożycia, warto kierować się węchem – jeśli zapach jest bardzo intensywny i nieprzyjemny, lepiej będzie pozbyć się zakwasu.
Czy żurek w butelce może się zepsuć?
Żurek, podobnie jak większość innych produktów spożywczych, jest podatny na psucie się. Jest to jednak nie tyle oczywiste, że on sam jest efektem pewnego rodzaju „psucia się”, a ujmując to bardziej fachowym językiem, powstaje on dzięki kiszeniu, czyli fermentacji mlekowej. Produkty kiszone mają dosyć długą datę ważności. Ta metoda była z powodzeniem wykorzystywana lata temu przed upowszechnieniem lodówek, by móc przechowywać zdrowe posiłki przez cały rok.
Żurek w butelce różni się jednak nieco od tego robionego w domu. Wiadome jest, że będzie w nim nieco więcej substancji, które mają na celu przygotowanie produktu np. do transportu. Niekoniecznie mowa tu o niezdrowych konserwantach, choć takie substancje również w żurku można znaleźć. Zadajmy sobie podstawowe pytanie: czy żurek w butelce może się zepsuć? Niestety poprawnie przygotowany żurek może się zepsuć, nawet jeśli przechowywany jest w butelce.
Zobacz: Rzeżucha na Wielkanoc. Kiedy wysiać rzeżuchę na Wielkanoc?
Po czym poznać, że żurek jest zepsuty?
W przypadku chęci rozpoznania, czy dany żurek nadaje się do jedzenia, warto kierować się przede wszystkim zmysłem węchu. Zepsuty zakwas na żurek śmierdzi, ma nieprzyjemny zapach, często wielokrotnie bardziej intensywny od tego, który ma zakwas nadający się do spożycia. Jest on dosyć kwaśny i bardzo nieprzyjemny. Przeterminowany zakwas na żurek ma też pewne objawy wizualne – widoczna na nim może być pleśń lub brunatny osad. Mówimy tu przeważnie o osadzie na powierzchni żurku, osad na dnie butelki jest przeważnie zupełnie normalny.
Kiedy żurek jest zepsuty, możemy zobaczyć pleśń nie tylko w nim samym, lecz także przy ściankach butelki, tam, gdzie ciecz styka się z obecnym w butelce powietrzem. To jest pierwsze miejsce, które powinniśmy obserwować, jeśli chcemy przekonać się, czy żurek nadaje się do jedzenia, a nie chcemy go otwierać, by go powąchać.
Sprawdź: Ile może stać żurek? Podpowiadamy, ile czasu i jak przechowywać żurek
Po czym poznać, że zakwas na żurek jest zepsuty?
Reasumując, jeśli chcemy sprawdzić, czy nasz zakwas na żurek jest przeterminowany, sprawdzamy to za pomocą dwóch zmysłów. Na początku sprawdzamy, czy nie ma objawów pleśni w zakwasie lub na ściankach butelki. Potem sprawdzamy zapach zakwasu na żurek – powinien on być delikatnie kwaśny, zapach może być nieco „ogórkowy”.
Zobacz: Czym zastąpić zakwas do żurku? Podpowiadamy, jak zakwasić żurek
Jak sprawdzić, czy zakwas na żurek jest dobry?
Skoro już wiemy, czy żurek na zakwas może się zepsuć, spróbujmy sprawdzić, czy nasz zakwas jest dobry. Często bywamy zwiedzeni zachowaniem kiszonki i myślimy, że z danym produktem coś jest nie tak, podczas gdy wszystko jest w porządku. Spieniony zakwas na żurek to nie jest objaw, który sugeruje, że z żurkiem dzieje się coś złego. Wręcz odwrotnie – gazowany zakwas na żurek świadczy o dobrej kondycji zakwasu i dobrze przebiegającej fermentacji. To nie tylko oznacza, że nasz żurek będzie nadawał się do jedzenia, ale może sugerować, że będzie on bardzo smaczny!
Sprawdź: Surowa biała kiełbasa – ile może leżeć w lodówce?
Rodzice pytają o to, czy żurek w butelce może się zepsuć
Jeśli w trakcie przygotowania żurku dojdzie do gazowania zakwasu, nie jest to powód do niepokoju. Zakwas na żurek przeważnie jest lekko gazowany. Jednak jeśli żurek kipi z butelki, warto dokładnie sprawdzić, czy nie ma on objawów przeterminowania – pleśni lub przykrego zapachu.
Jeśli zakwas posiada brunatną skorupę lub osad na powierzchni, z pewnością nie nadaje się do spożycia. Natomiast jeśli nie widzimy żadnych objawów pleśni, a zapach zakwasu nie jest nieprzyjemny, oznacza to, że fermentacja odbywa się pomyślnie.
Jeśli zakwas ma wyraźne objawy zepsucia – dziwny osad na powierzchni, pleśń, nieprzyjemny zapach, oznacza to, że jest zepsuty.
Tak! Niestety może i dlatego warto zwracać uwagę na niego przed dodaniem go do potrawy.
Niestety w przypadku zakwasu na żurek nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Fermentacja jest na tyle niestabilnym procesem, że nie wiadomo, kiedy mamy do czynienia z pełnym „skiśnięciem” i wydobyciem najlepszego smaku z zakwasu. Ale bąbelki i gaz przy powierzchni żurku może być dobrym znakiem!
Jak świętować pierwszy dzień wiosny? Przedszkole to jedno z najlepszych miejsc!
Badania przesiewowe noworodków. Jaki jest ich przebieg i jakie choroby wykrywa?
Marzanna z recyklingu. Jak zrobić ekologiczną kukłę?
Dąbrowa Górnicza. Ojciec przydusza dziecko, matka tylko się przygląda. Wszystko relacjonowali na TikToku
Co zrobić żeby ubrania się nie elektryzowały? Odkryj sprawdzone sposoby na pozbycie się irytującego efektu
Światowy Dzień Recyklingu – jak uczyć dziecko prawidłowej segregacji odpadów?
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Czy żurek w butelce może się zepsuć? Jak poznać zepsuty zakwas na żurek?
Co zamiast spirytusu do pączków? Zamiennik znajdziesz bez problemu
Co zamiast spirytusu do pączków? Nie zawsze mamy pod ręką mocny alkohol, a niektóre osoby nie chcą lub nie mogą stosować go w kuchni. Na szczęście nie oznacza to, że...
Czytaj dalej →Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną – Podpowiadamy, jak uratować zwarzony krem z mascarpone
Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną to udręka dla wszystkich tych, którzy zamierzali przygotować smakowite i atrakcyjne ciasto na specjalną okazję. Dlaczego kremy przyrządzane na bazie tych dwóch składników tak łatwo...
Czytaj dalej →Mrożenie pieczarek – Czy można mrozić pieczarki?
Po obfitym obiedzie wiele osób zadaje sobie czasami pytanie, czy można mrozić pieczarki. Grzyby te cieszą się w Polsce ogromną popularnością, goszcząc na wielu stołach przynajmniej kilka razy w tygodniu....
Czytaj dalej →Zepsuty miód – Czy miód może się zepsuć?
Czy miód może się zepsuć? To pytanie często pojawia się w naszych głowach, kiedy zaczynamy obserwować, że zakupiony przez nas miód po kilku tygodniach zaczyna zmieniać swoją strukturę. Bez względu...
Czytaj dalej →Mrożenie wędlin i mięsa (pieczonego, smażonego i nie tylko)
Mięsa oraz wędliny możemy zamrozić pod warunkiem, że nie były wcześniej mrożone. W przeciwnym wypadku spożycie ponownie rozmrożonego mięsa może skończyć się zatruciem. Wyjątek stanowią mięsa, które po pierwszym mrożeniu...
Czytaj dalej →Jak zrobić drożdże? [domowe, piekarskie oraz spożywcze]
Jak zrobić drożdże? Produkt ten jest kojarzony głównie z kupnymi kostkami lub formą w proszku. Istnieje jednak opcja samodzielnego wyhodowania drożdży, które posłużą Ci do przyrządzenia wielu potraw. Z czego...
Czytaj dalej →Śniadania Polaków: za szybko i za nudno? Sprawdzamy!
Jak wynika z badań śniadanie jest dla Polaków najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Przynajmniej na etapie deklaracji, bo gdy przyjrzymy się temu bliżej, okaże się, że diabeł tkwi w szczegółach....
Czytaj dalej →Po tych oznakach rozpoznasz zepsuty bób! Sprawdź, jak uniknąć zatrucia
Jak rozpoznać zepsuty bób? To pytanie zadaje sobie wielu smakoszy tej rośliny. Gdy nadchodzi odpowiedni okres w roku, w sklepach, czy na straganach pojawiają się bób, który sprzedawany jest zazwyczaj...
Czytaj dalej →Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w cieście? Podpowiadamy, co można dodać zamiast mąki ziemniaczanej do ciasta
Mąka ziemniaczana kojarzy się nam przede wszystkim z sosami i daniami wytrawnymi, nie można jednak zapominać, że jest też cennym składnikiem wielu domowych deserów – ciast, budyniu i kisielu. Zdarza...
Czytaj dalej →Pączki dobre na drugi dzień? Sprawdź, jak zachować świeżość ulubionych słodkości!
Pączki dobre na drugi dzień? To możliwe i szczególnie ważne, gdy zbliża się Tłusty Czwartek! Właśnie w ten dzień dozwolone jest objadanie się, a ulubionymi przysmakami są faworki oraz pączki....
Czytaj dalej →Ryba po grecku na 2 sposoby (smażona lub pieczona)
Przepis na rybę po grecku Ryba po grecku to danie najczęściej kojarzone z Wigilią. Okazuje się jednak, że jej popularność nie maleje przez cały rok. W dzisiejszym artykule pokażę Wam...
Czytaj dalej →Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny
Pół kilo mąki – ile to szklanek? Profesjonalni kucharze odmierzają poszczególne składniki przy pomocy wagi kuchennej, bo właśnie taki sposób jest najbardziej precyzyjny. Nasza domowa kuchnia nie jest jednak studiem,...
Czytaj dalej →Dlaczego domowy chleb się kruszy?
Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych...
Czytaj dalej →Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? Jak zamrozić sałatkę jarzynową?
Na Święta przygotowuje się zazwyczaj jedzenie w znacznie większych ilościach niż na co dzień. W związku z tym czasami zdarza się, że nie wszystko uda się zjeść. Szczególnie często niedojedzona...
Czytaj dalej →Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,...
Czytaj dalej →- Śmieszne wierszyki dla dzieci: Jakie znacie zabawne wiersze do recytacji? - Forum 2023
- Tabletki na odchudzanie - Forum 2023
- druga kreska po godzinie od zrobienia testu - Forum 2023
- Co na prezent dla 12-latki? - Forum 2023
- Krótkie wierszyki dla dzieci i rymowanki - Forum 2023
- Oceny w klasach 1-3? Literowe, punktowe, pieczątki? - Forum 2023
- Plamienia po miesiączce??? - Forum 2023
- konkurs recytatorski-1klasa-jaki wiersz??? - Forum 2023
- "Odrobaczanie" - Forum 2023
- Brzydka cera w ciąży: Jaka płeć dziecka (wypryski, krosty, pryszcze)? - Forum 2023
- Skubanie paznokci - Co robić, gdy dziecko skubie paznokcie? - Forum 2023
- Zespół Downa - Forum 2023
- Czy Monural w ciąży nie zaszkodzi dzidziusiowi? - Forum 2023
- Czy woda koperkowa szkodzi??? - Forum 2023
- Do mam chłopców z problemem siusiaka - Forum 2023
- Jak obliczyć dawkę antybiotyku dla dziecka? - Forum 2023
- Kto podawał Diphergan? PILNE - Forum 2023
- Moje życie legło w gruzach....cytologia - Forum 2023
- Spadek i wzrost bHCG - Forum 2023
- Wysypka na dłoniach u dziecka (krostki na wewnętrznej stronie dłoni)? - Forum 2023
- Bon turystyczny - lista sklepów i restauracji. Gdzie można wykorzystać środki? To już ostatni moment!
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- 12 potraw wielkanocnych. Jakich dań nie powinno zabraknąć na Wielkanoc?
- Formuła spowiedzi dla dzieci (Pierwsza Spowiedź Święta) i dorosłych
- Przelicznik gramów na dekagramy: 1 dag ile to g?
- Rymowanki dla dzieci. Krótkie, zabawne, pierwsze wierszyki dla maluchów. Świetne na pamięć i wyobraźnię!
- Karta Dużej Rodziny – lista partnerów 2023. Gdzie skorzystamy ze zniżek?
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Rekrutacja do szkół średnich 2023/24. Trzeba uważnie pilnować terminów. Jak zwiększyć swoje szanse na pozytywny wynik?
- Marzanna: jak zrobić? Jakich materiałów użyć do stworzenia kukły?
- Co to są głoski i jak je liczyć? Sprawdź, czym różni się głoska od litery!
- Ile lat można doliczyć do emerytury za dzieci? Niektórzy mogą zyskać nawet ponad 1000 zł
- Co to jest forma gramatyczna? Jak ją określić? Sprawdź najważniejsze informacje o przykłady
- Życzenia urodzinowe dla nastolatków [zabawne oraz oficjalne, krótkie wierszyki]
- Trudne zagadki z odpowiedziami dla dzieci i dla dorosłych. Sprawdzone ćwiczenia na dedukcję!