Czy żurek w butelce może się zepsuć? Jak poznać zepsuty zakwas na żurek?

Czy żurek w butelce może się zepsuć? To pytanie będziemy zadawać sobie coraz częściej, w końcu zbliżają się święta wielkanocne. Jeśli nie mamy czasu na własnoręczne przygotowanie żurku, często decydujemy się na wykorzystanie gotowca z butelki. Przekonajmy się, jak to z tym naszym rodzimym polskim żurkiem jest i jak zadbać o to, by ta potrawa nie zaskoczyła naszych domowników nieprzyjemnościami po świątecznym posiłku!

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Żurek, pomimo bycia produktem kiszenia, jest podatny na psucie się.
  • Jeśli żurek jest zepsuty, możemy zaobserwować brunatny osad lub pleśń na jego powierzchni.
  • Przy rozpoznawaniu, czy żurek nadaje się do spożycia, warto kierować się węchem – jeśli zapach jest bardzo intensywny i nieprzyjemny, lepiej będzie pozbyć się zakwasu.

Czy żurek w butelce może się zepsuć?

Żurek, podobnie jak większość innych produktów spożywczych, jest podatny na psucie się. Jest to jednak nie tyle oczywiste, że on sam jest efektem pewnego rodzaju „psucia się”, a ujmując to bardziej fachowym językiem, powstaje on dzięki kiszeniu, czyli fermentacji mlekowej. Produkty kiszone mają dosyć długą datę ważności. Ta metoda była z powodzeniem wykorzystywana lata temu przed upowszechnieniem lodówek, by móc przechowywać zdrowe posiłki przez cały rok.

Żurek w butelce różni się jednak nieco od tego robionego w domu. Wiadome jest, że będzie w nim nieco więcej substancji, które mają na celu przygotowanie produktu np. do transportu. Niekoniecznie mowa tu o niezdrowych konserwantach, choć takie substancje również w żurku można znaleźć. Zadajmy sobie podstawowe pytanie: czy żurek w butelce może się zepsuć? Niestety poprawnie przygotowany żurek może się zepsuć, nawet jeśli przechowywany jest w butelce.

Zobacz: Rzeżucha na Wielkanoc. Kiedy wysiać rzeżuchę na Wielkanoc?

Po czym poznać, że żurek jest zepsuty?

W przypadku chęci rozpoznania, czy dany żurek nadaje się do jedzenia, warto kierować się przede wszystkim zmysłem węchu. Zepsuty zakwas na żurek śmierdzi, ma nieprzyjemny zapach, często wielokrotnie bardziej intensywny od tego, który ma zakwas nadający się do spożycia. Jest on dosyć kwaśny i bardzo nieprzyjemny. Przeterminowany zakwas na żurek ma też pewne objawy wizualne – widoczna na nim może być pleśń lub brunatny osad. Mówimy tu przeważnie o osadzie na powierzchni żurku, osad na dnie butelki jest przeważnie zupełnie normalny.

Kiedy żurek jest zepsuty, możemy zobaczyć pleśń nie tylko w nim samym, lecz także przy ściankach butelki, tam, gdzie ciecz styka się z obecnym w butelce powietrzem. To jest pierwsze miejsce, które powinniśmy obserwować, jeśli chcemy przekonać się, czy żurek nadaje się do jedzenia, a nie chcemy go otwierać, by go powąchać.

Sprawdź: Ile może stać żurek? Podpowiadamy, ile czasu i jak przechowywać żurek

Po czym poznać, że zakwas na żurek jest zepsuty?

Reasumując, jeśli chcemy sprawdzić, czy nasz zakwas na żurek jest przeterminowany, sprawdzamy to za pomocą dwóch zmysłów. Na początku sprawdzamy, czy nie ma objawów pleśni w zakwasie lub na ściankach butelki. Potem sprawdzamy zapach zakwasu na żurek – powinien on być delikatnie kwaśny, zapach może być nieco „ogórkowy”.

Zobacz: Czym zastąpić zakwas do żurku? Podpowiadamy, jak zakwasić żurek

Jak sprawdzić, czy zakwas na żurek jest dobry?

Skoro już wiemy, czy żurek na zakwas może się zepsuć, spróbujmy sprawdzić, czy nasz zakwas jest dobry. Często bywamy zwiedzeni zachowaniem kiszonki i myślimy, że z danym produktem coś jest nie tak, podczas gdy wszystko jest w porządku. Spieniony zakwas na żurek to nie jest objaw, który sugeruje, że z żurkiem dzieje się coś złego. Wręcz odwrotnie – gazowany zakwas na żurek świadczy o dobrej kondycji zakwasu i dobrze przebiegającej fermentacji. To nie tylko oznacza, że nasz żurek będzie nadawał się do jedzenia, ale może sugerować, że będzie on bardzo smaczny!

Sprawdź: Surowa biała kiełbasa – ile może leżeć w lodówce?

Rodzice pytają o to, czy żurek w butelce może się zepsuć

Zakwas na żurek gazuje – co to znaczy?

Jeśli w trakcie przygotowania żurku dojdzie do gazowania zakwasu, nie jest to powód do niepokoju. Zakwas na żurek przeważnie jest lekko gazowany. Jednak jeśli żurek kipi z butelki, warto dokładnie sprawdzić, czy nie ma on objawów przeterminowania – pleśni lub przykrego zapachu.

Sfermentowany zakwas na żurek – jak wygląda?

Jeśli zakwas posiada brunatną skorupę lub osad na powierzchni, z pewnością nie nadaje się do spożycia. Natomiast jeśli nie widzimy żadnych objawów pleśni, a zapach zakwasu nie jest nieprzyjemny, oznacza to, że fermentacja odbywa się pomyślnie.

Kiedy zakwas na żurek jest zepsuty?

Jeśli zakwas ma wyraźne objawy zepsucia – dziwny osad na powierzchni, pleśń, nieprzyjemny zapach, oznacza to, że jest zepsuty.

Czy zakwas na barszcz biały może się zepsuć?

Tak! Niestety może i dlatego warto zwracać uwagę na niego przed dodaniem go do potrawy.

Czy żurek może skisnąć?

Niestety w przypadku zakwasu na żurek nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Fermentacja jest na tyle niestabilnym procesem, że nie wiadomo, kiedy mamy do czynienia z pełnym „skiśnięciem” i wydobyciem najlepszego smaku z zakwasu. Ale bąbelki i gaz przy powierzchni żurku może być dobrym znakiem!

Dodaj komentarz

Ważne Okazje, Urodziny

Ile pieniędzy dać na 18 urodziny 2021?

Ile dać na 18 urodziny? Osiągnięcie pełnoletności to niezwykły czas w życiu każdego młodego człowieka. Wielu z nas miało zapewne nieraz dylemat, ile powinniśmy przeznaczyć na prezent dla solenizanta obchodzącego...

Czytaj dalej →
Ciąża tydzień po tygodniu

21 tydzień ciąży

Dziewiętnaście tygodni po zapłodnieniu, czyli w dwudziestym pierwszym tygodniu ciąży, dziecko jest wielkości sporego banana. Waży około 285–370 gramów i mierzy około 23- 27cm. Warto podkreślić, że na tym etapie...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo