Czy ciasto na pączki można zrobić dzień wcześniej?

Czy ciasto na pączki można zrobić dzień wcześniej? Domowe wypieki na tłusty czwartek smakują dużo lepiej niż kupione w piekarni, jednak ich przygotowanie wymaga czasu. Na całe szczęście istnieje metoda, dzięki której nie będziesz musiała przygotowywać pysznych pączków na ostatnią chwilę. Część pracy wykonasz już w środę, dzięki czemu w czwartek podasz na stół smaczne, ciepłe pączki, nawet jeżeli nie dysponujesz zbyt dużą ilością wolnego czasu.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Drożdżowe ciasto na pączki można przygotować dzień wcześniej. Musi ono jednak pozostać na noc w lodówce.
  • Przechowywanie ciasta w lodówce nie wpłynie na finalny smak pączków.
  • Ciasto na pączki powinno rosnąć w cieple przez około 30-45 minut.
  • Najczęstszą przyczyną tego, że ciasto drożdżowe nie rośnie jest niewłaściwa temperatura składników.

Tłusty czwartek

Tłusty czwartek na stałe zapisał się w polskiej tradycji. I bardzo dobrze, bo dzień, w którym bez wyrzutów sumienia możemy zajadać się pysznymi pączkami i doskonałymi faworkami należy do najsmaczniejszych w roku. O tym, jak bardzo Polki i Polacy są przywiązani do zwyczajów rządzących ostatnim czwartkiem przed wielkim postem, świadczą coroczne kolejki przed piekarniami i cukierniami. A może warto przywołać tradycję naszych babć i usmażyć pączki samodzielnie? To dość czasochłonne, ale prace nad domowymi specjałami spokojnie podzielimy na dwa dni. Smak domowych pączków z całą pewnością będzie niemałym zaskoczeniem dla wszystkich członków rodziny, a dorosłym domownikom przypomni słodkie dzieciństwo. 

Sprawdź: Wszystko na temat tłustego czwartku

Jak długo rośnie ciasto na pączki?

Czy ciasto drożdżowe może leżeć całą noc? To pytanie jest o tyle zasadne, że wiele osób nie znajdzie czasu na to, by w tłusty czwartek przygotować domowe rarytasy od A-Z. Rozłożenie pracy na dwa dni może znacząco przyspieszyć ten proces.

Ciasto na pączki wyrasta w dwóch etapach. Pierwszy raz należy odstawić je do wyrośnięcia po wyrobieniu i zagnieceniu go z masłem i spirytusem. Po wykonaniu wszystkich czynności, gotową masę musisz przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić do ciepłego miejsca na około 60-90 minut. Przykrywanie ciasta nie jest absolutnie konieczne, niemniej jednak warto to zrobić. Brak nakrycia sprawi, że drożdżowa masa będzie rosnąć dłużej. 

Po tym etapie możesz przystąpić do wycinania krążków, z których usmażysz pyszne, domowe pączki. Nie wrzucaj ich od razu do oleju. Gdy już nadasz masie pożądany kształt, ponownie przykryj ciasto czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na mniej więcej 30-45 minut

Ciasto na pączki na noc – czy to możliwe?

Sam proces smażenia pączków to kwestia kilku chwil. Najbardziej czasochłonnym etapem prac jest wyrabianie i zagniatanie ciasta, tym bardziej, że trzeba mu dać czas na wyrośnięcie. Mając na głowie obowiązki zawodowe i sprawy rodzinne, trudno jest znaleźć czas na przygotowanie pączków w tłusty czwartek. W tym miejscu pojawia się jednak pytanie – czy ciasto drożdżowe można zrobić dzień wcześniej? Jeżeli lwią część pracy uda się wykonać w środę wieczorem, czwartkowe smażenie pączków będzie znacznie łatwiejsze, a rodzina będzie mogła cieszyć się wyśmienitym smakiem domowych rarytasów. Mamy dla was dobrą wiadomość – drożdżowe ciasto na pączki spokojnie można przygotować dzień wcześniej! Jest jednak jeden warunek. Ciasto na pączki w lodówce – niska temperatura jest twoim sprzymierzeńcem.

Jeżeli zastanawiasz się, czy ciasto na pączki może leżeć całą noc, odpowiadamy – tak, ale nie w temperaturze pokojowej. W takich warunkach masa oklapnie i następnego dnia nie będzie się już do niczego nadawać. Jeżeli ciasto na pączki zamierzasz przygotować w środę wieczorem, koniecznie przygotuj odpowiednią ilość wolnego miejsca w lodówce. Zamknij masę w pojemniku, ale nieco większym niż jej objętość. Na drugi dzień, ciasto będzie już gotowe do smażenia, ale uwaga – daj mu czas na ogrzanie się do temperatury pokojowej. Ponownie, przykryj masę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto osiągnie odpowiednią temperaturę, będziesz mogła przystąpić do smażenia. 

Jak przechowywanie ciasta w lodówce wpływa na finalny smak pączków? Jeżeli przygotujesz je z zachowaniem właściwych proporcji poszczególnych składników, żadne różnice nie będą dostrzegalne. Na stół podasz ciepłe, miękkie w środku pączki, których smak przebije wszystkie gotowe produkty, nawet te z najlepszej piekarni, tym bardziej, że przygotowując je samodzielnie, będziesz mogła użyć dokładnie takiego nadzienia, jakie ty i twoi bliscy lubicie najbardziej. Gwarantujemy, że unoszący się w całym domu zapach dopiero co usmażonych pączków, pozostanie w pamięci twoich pociech na bardzo długo, zresztą podobnie jak ich wyśmienity smak, tak bardzo różny od smaku gotowych wyrobów. 

Rodzice pytają o ciasto na pączki

Ile powinno rosnąć ciasto na pączki?

Po wyrobieniu ciasta, należy je wyrobić. Na tym etapie dodajemy do masy ostudzone masło i spirytus. Teraz pozostaje ci przykryć je czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Na jak długo? Ciasto powinno leżakować w cieple przez około 60-90 minut. Gdy znacznie zwiększy swoją objętość, będzie gotowe, a ty będziesz mogła przystąpić do dalszych prac. Po wygnieceniu z masy wszystkich pęcherzy powietrza i rozpłaszczeniu ciasta na placek, przystąp do wycinania kółek. Rozłożone na stolnicy i przykryte czystą ściereczką krążki powinny leżeć w ciepłym miejscu przez około 30-45 minut.  

Dlaczego ciasto na pączki nie rośnie?

Stare porzekadło mówi, że coś powinno rosnąć jak na drożdżach. Nie bez powodu. Ciasto drożdżowe, a właśnie takiego używamy do smażenia pączków, powinno znacznie zwiększyć swoją objętość przed wrzuceniem do rozgrzanego oleju. Czasami jednak bywa kapryśne w tym temacie.

Najczęstszą tego przyczyną jest niewłaściwa temperatura składników. Pamiętaj, zanim przystąpisz do wyrabiania ciasta, wyjmij wszystkie składniki z lodówki i pozwól im ogrzać się w temperaturze pokojowej. Kolejną przyczyną problemów z wyrastaniem ciasta na pączki jest zbyt wysoka temperatura mleka lub masła. Pamiętaj, przed dodaniem tych składników do ciasta, należy je przestudzić. Inną możliwą przyczyną jest błąd w proporcji poszczególnych składników lub zbyt niska temperatura w pomieszczeniu, w którym ciasto ma wyrosnąć. Jeżeli ciasto na pączki nie chce rosnąć, można spróbować je uratować. Wystarczy tylko zagotować wodę w dużym garnku, położyć na nim przykrywkę dnem do góry, ułożyć na niej ciasto i przykryć ściereczką. 

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Zupy – mrożenie i pasteryzacja

Jestem wielką fanką zup, podobnie jak moja rodzina. Zupy są szybkie w przygotowaniu i wbrew pozorom bardzo proste. Idealnie uzupełniają codzienne menu. W przypadku małych rodzin jak nasza, gdyby nie...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?

Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak rozrobić suche drożdże?

Jak rozrobić suche drożdże i czy w ogóle trzeba to robić? To pytanie, które zdaje sobie wiele osób, szczególnie w okresie przedświątecznym. Drożdże instant często okazują się wygodnym i łatwym...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Tłuszcz do smażenia pączków/faworków

Jaki tłuszcz do smażenia pączków/faworków sprawdzi się najlepiej? Obecnie do przygotowania tłustoczwartkowych smakołyków najczęściej używany jest olej roślinny, przede wszystkim rzepakowy. warto jednak wiedzieć, że nie jest to jedyna dostępna...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czy można zamrozić pączki?

Wiele osób zastanawia się czy można zamrozić pączki? To przysmak, który dość często pojawia się na naszych stołach – zwłaszcza w Tłusty Czwartek, gdy chwalimy się nawet między sobą ile...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Dlaczego domowy chleb się kruszy?

Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak posadzić rzeżuchę?

Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czym zastąpić sos sojowy?

Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Zdrowie dziecka

Czy dzieci powinny jeść gofry?

Mamy drugi tydzień lipca, turystyka nad polskim wybrzeżem kwitnie, a wraz z nią popyt na świderki, fast foody i… gofry. Zwłaszcza te ostatnie mogą się wydawać niegroźną przekąską, bo przecież...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general