Ten tradycyjny islandzki wyrób zyskuje coraz większą rzeszę fanów. Ma on niewiele kalorii, dzięki czemu jest idealny na osób na diecie. Jednocześnie korzystnie wpływa na regenerację mięśni, stan kości i zębów, a także oddziałuje na przemianę materii. O jaki produkt chodzi?
Choć skyr w Polsce obecny jest od niedawna, to zyskał już wielu zwolenników. W 2017 roku ten tradycyjny islandzki wyrób pojawił się w ofercie jednego z dyskontów, a konsumenci się nim zachwycili. Skyr do swoich ofert zaczęły wprowadzać również kolejne sieci handlowe. Na czym polega jego fenomen? Wyróżnia się właściwościami zdrowotnymi i można z niego przygotować wiele smacznych deserów.
Sprawdź: Robisz tak z siemieniem lnianym? To błąd. Może stracić swoje wartości
Skyr – właściwości odżywcze
Skyr to tradycyjny islandzki wyrób mleczarski, który wytwarzany jest ze zsiadłego mleka. Przypomina on nieco jogurt, jednak jest gęstszy i zawiera podpuszczkę. Skyr występuje również w wersji smakowej oraz pitnej. Naturalnie ma on delikatny, śmietankowy smak. Skyr jest bardzo sycący i ma mnóstwo właściwości korzystnych dla zdrowia.
W 100 gramach tego produktu znajduje się jedynie 65 kcal. Skyr jest doskonałym źródłem białka (w 100 g aż 12 g białka, dla porównania w jogurcie naturalnym – 4,3 g białka na 100 g). Skyr zawiera również witaminy z grupy B, wapń, potas i magnez. Właściwości te sprawiają, że jego spożywanie może pozytywnie wpływać na funkcjonowanie wzroku, kondycję skóry, pracę serca, układ krążenia czy układ nerwowy. Co ciekawe, wyrób ten nie zawiera tłuszczu, dzięki czemu jest polecany osobom na diecie.
Sprawdź: Lepiej przestań pić te trzy rodzaje kawy. Przyspieszają starzenie i powodują tycie
Skyr – wykorzystanie w kuchni
Skyr stanowi świetną przekąskę. Warto dodać do niego świeże owoce, granolę lub musli. Skyr można również wykorzystać do przyrządzenia wielu dań i deserów. Można wykorzystać go do zrobienia pysznych placuszków, chleba, zdrowych koktajli czy sosu do makaronu, Popularnością cieszą się również niskokaloryczne desery ze skyrem, takie jak tiramisu czy sernik.
Sprawdź: Pyszny, zdrowy i bez grama cukru. Dzieci oszaleją na punkcie tego deseru od babci Kici Koci