Jak długo można przechowywać białka w lodówce? Jak dlugo mozna przechowywac bialka w lodowce

Jak długo można przechowywać białka w lodówce?

Jajka to jeden z najbardziej podstawowych produktów w każdej kuchni. Używamy je na co dzień jako składnik ciast i potraw, a także jako element pożywnego śniadania. W jajku znajdziemy mnóstwo wartości odżywczych, m.in. witaminy A, E, D, K oraz B2. Są także bogatym źródłem składników mineralnych takich jak: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo czy magnez. Bardzo często zdarza się jednak, że do pieczenia lub gotowania konieczne jest użycie jedynie żółtka. Co wówczas zrobić z białkiem? Czy białko można przechować? Jak długo można przechowywać białka w lodówce? Jak powinno wyglądać odpowiednie przechowywanie surowego białka?

Jak długo można przechowywać białka w lodówce?

Trudno wyobrazić sobie porządnie wyposażoną kuchnię bez jajek. Produkt ten stanowi podstawę wielu przepisów, zwłaszcza wypieków. Prawdziwi miłośnicy gotowania są w stanie z wykorzystaniem jajek stworzyć prawdziwe smakołyki – rozmaite placuszki, naleśniki, ciasteczka. Gdyby nie jajka nie moglibyśmy cieszyć naszego podniebienia przepysznymi i pożywnymi śniadaniami. Jajecznica czy jajko sadzone to nie tylko szybki sposób na poranny posiłek, ale także źródło wartościowych dla organizmu składników.

Wykorzystując w kuchni jajka, często możemy jednak napotkać pewnie problem. Spora część przepisów zakłada użycie wyłącznie żółtek. W tym momencie pojawia się więc dylemat, co można zrobić z pozostałym białkiem. Wyrzucenie go nie byłoby zbyt ekologiczne i można by je uznać za zwyczajne marnowanie jedzenia. Surowe białko można bowiem zużyć w innym celu.

Czy jednak białko można przechowywać? Okazuje się, że tak. Musi się to jednak odbywać w odpowiednich warunkach, czyli w lodówce. Niska temperatura gwarantuje, że białko nie ulegnie szybkiemu zepsuciu i będzie nadawało się do spożycia jeszcze przez jakiś czas. Jak długo można trzymać białka w lodówce?

Sprawdź: Pieczenie ciasta z termoobiegiem – Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem?

Jak przechowywać białka jajek? Ile może stać białko w lodówce?

Jeśli chcemy przedłużyć świeżość pozostałych białek jaj, muszą one być przechowywane w lodówce w szczelnym pojemniku – może to być słoiczek lub hermetyczny pojemnik. W ten sposób ograniczamy tempo rozwoju bakterii i hamujemy proces psucia. W takich warunkach białko pozostanie zdatne do spożycia przez mniej więcej od 2 do 5 dni, nawet do tygodnia. Warto jednak przed użyciem upewnić się, czy nie wydobywa się z nich nieprzyjemny zapach i nie mają dziwnej konsystencji.

Zobacz: Olej zamiast masła do ciasta – Co jeszcze można dać zamiast masła lub margaryny do ciasta?

Czy białka można mrozić?

Okazuje się, że białka można również zamrozić. Do tego również konieczne będzie użycie hermetycznego pojemnika lub hermetycznej torebki (nie mrozimy w szklanych opakowaniach, ponieważ mogą pękać pod wpływem temperatury). Tak przygotowane białko można pozostawić w zamrażalniku nawet do pół roku. Zaleca się jednak, aby spożyć je maksymalnie między 4 a 6 miesiącem od zamrożenia, ponieważ jest wówczas najlepsze i zachowuje najwięcej właściwości.

Sprawdź: Rozmrażanie w piekarniku – Jak rozmrozić mięso, bułki chleb, kurczaka i rybę w piekarniku?

Rodzice pytają, jak długo można przechowywać białka w lodówce

Ile można trzymać białka w lodówce?

Zamknięte w szczelnym pojemniku białka można trzymać w lodówce mniej więcej od 2 do 5 dni, nie dłużej niż tydzień.

Ile dni białka w lodówce?

Od 2 do 5 dni.

Czy białka można zamrozić?

Tak, białka można zamrozić w hermetycznym pojemniku lub w hermetycznej torebce.