Jak długo można przechowywać białka w lodówce?
Jajka to jeden z najbardziej podstawowych produktów w każdej kuchni. Używamy je na co dzień jako składnik ciast i potraw, a także jako element pożywnego śniadania. W jajku znajdziemy mnóstwo wartości odżywczych, m.in. witaminy A, E, D, K oraz B2. Są także bogatym źródłem składników mineralnych takich jak: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo czy magnez. Bardzo często zdarza się jednak, że do pieczenia lub gotowania konieczne jest użycie jedynie żółtka. Co wówczas zrobić z białkiem? Czy białko można przechować? Jak długo można przechowywać białka w lodówce? Jak powinno wyglądać odpowiednie przechowywanie surowego białka?

- Surowe białka mogą stać w lodówce od 2 do 5 dni, nie dłużej jednak niż tydzień.
- Warunkiem przechowywania jest zamknięcie białka w szczelnym pojemniku - np. hermetycznym lub w słoiczku.
- Białka jajek można także zamrozić, wówczas będą nadawać się do spożycia nawet do kilku miesięcy.
Jak długo można przechowywać białka w lodówce?
Trudno wyobrazić sobie porządnie wyposażoną kuchnię bez jajek. Produkt ten stanowi podstawę wielu przepisów, zwłaszcza wypieków. Prawdziwi miłośnicy gotowania są w stanie z wykorzystaniem jajek stworzyć prawdziwe smakołyki – rozmaite placuszki, naleśniki, ciasteczka. Gdyby nie jajka nie moglibyśmy cieszyć naszego podniebienia przepysznymi i pożywnymi śniadaniami. Jajecznica czy jajko sadzone to nie tylko szybki sposób na poranny posiłek, ale także źródło wartościowych dla organizmu składników.
Wykorzystując w kuchni jajka, często możemy jednak napotkać pewnie problem. Spora część przepisów zakłada użycie wyłącznie żółtek. W tym momencie pojawia się więc dylemat, co można zrobić z pozostałym białkiem. Wyrzucenie go nie byłoby zbyt ekologiczne i można by je uznać za zwyczajne marnowanie jedzenia. Surowe białko można bowiem zużyć w innym celu.
Czy jednak białko można przechowywać? Okazuje się, że tak. Musi się to jednak odbywać w odpowiednich warunkach, czyli w lodówce. Niska temperatura gwarantuje, że białko nie ulegnie szybkiemu zepsuciu i będzie nadawało się do spożycia jeszcze przez jakiś czas. Jak długo można trzymać białka w lodówce?
Sprawdź: Pieczenie ciasta z termoobiegiem – Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem?
Jak przechowywać białka jajek? Ile może stać białko w lodówce?
Jeśli chcemy przedłużyć świeżość pozostałych białek jaj, muszą one być przechowywane w lodówce w szczelnym pojemniku – może to być słoiczek lub hermetyczny pojemnik. W ten sposób ograniczamy tempo rozwoju bakterii i hamujemy proces psucia. W takich warunkach białko pozostanie zdatne do spożycia przez mniej więcej od 2 do 5 dni, nawet do tygodnia. Warto jednak przed użyciem upewnić się, czy nie wydobywa się z nich nieprzyjemny zapach i nie mają dziwnej konsystencji.
Zobacz: Olej zamiast masła do ciasta – Co jeszcze można dać zamiast masła lub margaryny do ciasta?
Czy białka można mrozić?
Okazuje się, że białka można również zamrozić. Do tego również konieczne będzie użycie hermetycznego pojemnika lub hermetycznej torebki (nie mrozimy w szklanych opakowaniach, ponieważ mogą pękać pod wpływem temperatury). Tak przygotowane białko można pozostawić w zamrażalniku nawet do pół roku. Zaleca się jednak, aby spożyć je maksymalnie między 4 a 6 miesiącem od zamrożenia, ponieważ jest wówczas najlepsze i zachowuje najwięcej właściwości.
Sprawdź: Rozmrażanie w piekarniku – Jak rozmrozić mięso, bułki chleb, kurczaka i rybę w piekarniku?
Rodzice pytają, jak długo można przechowywać białka w lodówce
Zamknięte w szczelnym pojemniku białka można trzymać w lodówce mniej więcej od 2 do 5 dni, nie dłużej niż tydzień.
Od 2 do 5 dni.
Tak, białka można zamrozić w hermetycznym pojemniku lub w hermetycznej torebce.
Najlepsze prezenty na Dzień Dziecka dla 11-latki. Oto propozycje idealne dla dziewczynek!
Urlop dla rodzica – jak z nich skorzystać? Jaki jest ich wymiar?
Pomysły na prezent dla noworodka. Te propozycje będą strzałem w dziesiątkę!
Najładniejsze i wyjątkowe życzenia urodzinowe dla babci! Spraw jej radość pięknymi słowami!
Życzenia na Dzień Mamy dla teściowej – czego wypada życzyć mamie swojej drugiej połówki?
Jak dobrze zacząć poranek? Oto najpiękniejsza poezja na dzień dobry
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Jak długo można przechowywać białka w lodówce?
Przechowywanie sałaty – Jak przechowywać sałatę?
Jak przechowywać sałatę? Konserwacja tego warzywa wydaje się ciężka, i niejedna osoba ma problem z tym. Wyrzucenie jej po kilku dniach od zakupu tylko niepotrzebnie naraża nas na kolejne wydatki,...
Czytaj dalej →Mrożenie wędlin i mięsa (pieczonego, smażonego i nie tylko)
Mięsa oraz wędliny możemy zamrozić pod warunkiem, że nie były wcześniej mrożone. W przeciwnym wypadku spożycie ponownie rozmrożonego mięsa może skończyć się zatruciem. Wyjątek stanowią mięsa, które po pierwszym mrożeniu...
Czytaj dalej →Ile dni wcześniej można upiec sernik, szarlotkę, keks i nie tylko?
Okres przedświąteczny to czasami istne urwanie głowy. Lista rzeczy do przygotowania i ogarnięcia praktycznie nie ma końca, szczególnie w kuchni. Niektóre z nich można jednak spokojnie zaplanować i wykonać nieco...
Czytaj dalej →Jak upiec babkę bez formy? Czym ją zastąpić?
Jak upiec babkę bez formy – takie pytanie stawiają sobie często ci, którzy tuż przed Wielkanocą odkrywają, że ich stare formy do babki z różnych powodów nie nadają się już...
Czytaj dalej →Jak wyjąć babkę z formy? Co zrobić gdy babka nie chce wyjść z formy?
Wiedza o tym, jak wyjąć babkę z formy, przyda się z pewnością każdej pani domu – zwłaszcza w okresie świąt wielkanocnych. Warto zatem poznać kilka trików, które pomogą nam obchodzić...
Czytaj dalej →Czy pożółkły brokuł nadaje się do jedzenia? Kiedy brokuł jest zepsuty?
Zastanawiasz się, czy pożółkły brokuł nadaje się jeszcze do zjedzenia? Masz problem z zalegającym na półkach jedzeniem i często nie zdążasz zużyć wszystkich produktów, przed upływem ich daty przydatności? Jeśli...
Czytaj dalej →Masa kajmakowa z puszki – jak ją przygotować?
Masa kajmakowa z puszki to bardzo rozsądne rozwiązanie dla tych, którzy z powodu napiętego rozkładu dnia nie mogą sobie pozwolić na samodzielne przygotowanie takiej słodkości, a mimo to chcieliby wzbogacić...
Czytaj dalej →Jak upiec idealny chleb? Sprawdzone porady kulinarne dotyczące pieczenia chleba
Chleb towarzyszy nam praktycznie codziennie, chociaż coraz więcej osób narzeka na jakość pieczywa kupowanego w piekarniach: składniki wydają się często niezbyt dobrej jakości, a i aromat nie zawsze spełnia konsumenckie...
Czytaj dalej →Co zrobić z owocami z kompotu wigilijnego?
Co zrobić z owocami z kompotu wigilijnego? Wigilia to czas smacznych potraw. Zwykle, można dzięki niej, zjeść posiłki, których często nie jadło się cały rok. Problemem mogą być te rzeczy,...
Czytaj dalej →Gołąbki z piekarnika – Ile piec gołąbki w piekarniku?
Ile piec gołąbki w piekarniku? Czy można je w ogóle w ten sposób przyrządzić? Wiele osób zadaje sobie te pytania. Gołąbki to bardzo popularna w Polsce, tradycyjna potrawa. Sprawdźmy jak...
Czytaj dalej →Rozmrażanie w piekarniku – Jak rozmrozić mięso, bułki chleb, kurczaka i rybę w piekarniku?
Rozmrażanie w piekarniku jest praktykowane w wielu domach, choć niektórzy twierdzą, że szkoda im na to czasu i energii – istnieją ostatecznie inne metody doprowadzania żywności do odpowiedniej temperatury. Z...
Czytaj dalej →Co ugotować na święta Bożego Narodzenia?
Co ugotować na święta Bożego Narodzenia? Nikt z nas nie chce spędzać świąt, pracując w kuchni, dlatego potrawy warto przygotować wraz z daniami wigilijnymi. Dobrze, aby na Boże Narodzenie, zostały...
Czytaj dalej →Piwo po terminie ważności – Czy przeterminowane piwo szkodzi?
Piwo po terminie potrafi wprawić niejednego konsumenta w zakłopotanie. Jeżeli data przydatności do spożycia została przekroczona tylko nieznacznie, zaś sam napój wygląda i pachnie bez zarzutu, wiele osób decyduje się...
Czytaj dalej →Mrożenie szpinaku – Jak mrozić szpinak?
Rozmyślając o nadchodzącym okresie zimowym, wiele osób zastanawia się, jak mrozić szpinak (i czy to w ogóle wskazane). Owa czynność jest na szczęście znacznie łatwiejsza niż mogłoby się wydawać, a...
Czytaj dalej →6 zdrowych przekąsek, dzięki którym szybciej schudniesz po ciąży
6 zdrowych, niskokalorycznych przekąsek, które możesz zabrać ze sobą do pracy, czy w podróż i zjeść je poza domem bez najmniejszego problemu? Doskonale sprawdzą się jako antidotum na “mały głód”. Dodatkowo możesz...
Czytaj dalej →Imię Sophie – pochodzenie i znaczenie imienia Sophie
Gdy szukamy imienia dla mającego wkrótce narodzić się dziecka, najczęściej kierujemy się dwoma czynnikami. Z jednej strony mamy często ochotę postawić na imię sprawdzone, popularne, zakorzenione w kulturze. Z drugiej...
Czytaj dalej →Oto, co się dzieje z Twoim pokarmem, jeśli nie karmisz piersią [według ekspertów]
Mleko w „magiczny sposób” pojawia się w piersiach. A co w sytuacji, kiedy nie przystawiamy do nich dziecka? Czy w równie niezwykły sposób pokarm znika? Nie karmię piersią. Co z...
Czytaj dalej →Znak zodiaku: Październik – Jaki znak zodiaku ma październik?
Październik to dziesiąty miesiąc w roku, który na półkuli północnej jest miesiącem jesiennym. Co ciekawe, jest to najdłuższy miesiąc spośród wszystkich miesięcy, ponieważ mimo tego iż ma 31 dni, właśnie...
Czytaj dalej →