Cztery zielone warzywa, które warto włączyć do codziennej diety

Warzywa i owoce to podstawa każdej zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety. Dietetycy rekomendują, aby porcję warzyw dodawać do każdego posiłku – zarówno w jadłospisie dorosłych, jak i dzieci. Na talerzu powinno być kolorowo, nie tylko ze względów estetycznych. Różnokolorowe warzywa zapewniają urozmaicenie jadłospisu, dzięki czemu dostarczamy organizmowi wszystkich cennych składników odżywczych. Poniżej znajdziesz cztery popularne zielone warzywa, które warto uwzględnić w codziennej diecie. Sprawdź ich właściwości i cechy wspólne.

Natka pietruszki 

Natka pietruszki, czyli zielona część pietruszki zwyczajnej, zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Poza tym w natce znajdziemy cenne składniki mineralne (między innymi magnez, wapń, potas, fosfor i cynk) oraz witaminy, takie jak beta-karoten (pochodna witaminy A) i kwas foliowy (witamina B9).

Natka dodaje aromatu zupom i sałatkom. Świetnie nadaje się również do przyprawiania mięs oraz wykwintnych dań z owocami morza. Garść natki pietruszki warto dodawać także do warzywnych koktajli i owocowo-warzywnych smoothie.

Jarmuż

Jarmuż to odmiana kapusty o charakterystycznych długich i pomarszczonych liściach. W jarmużu znajdują się cenne składniki odżywcze, przede wszystkim białko i błonnik. Poza tym warzywo jest źródłem witaminy C i K oraz wapnia i potasu.

Sezon na jarmuż rozpoczyna się jesienią. Warzywo można dodawać do sałatek i dań z mięsem, kaszą i makaronem. Popularną dietetyczną przekąską są chipsy z jarmużu.

Seler naciowy

Seler ze względu na swoją niską wartość kaloryczną jest popularnym składnikiem diet odchudzających. Zawiera spore ilości witaminy C, a także witamin z grupy B. Co więcej, seler jest źródłem fosforu, wapnia, cynku i potasu.

Seler naciowy można dodawać do sałatek lub jeść jako samodzielną przekąskę. Słupki selera naciowego doskonale smakują z hummusem lub dipem na bazie jogurtu naturalnego. To świetna i przede wszystkim zdrowa przekąska na imprezy lub do uczniowskiego lunchboxa.

Rukola

Rukola należy do warzyw kapustnych. Jest źródłem witaminy C i kwasu foliowego. Poza tym w liściach rukoli znajdują się cenne składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo i magnez.

Rukola ma lekko pikantny, korzenny smak. Można dodawać ją do sałatek, pizzy, makaronów, sosów. Świetnie smakuje na kanapce, a także jako dodatek do pesto. Miłośnicy wytrawnych, lekko ostrych koktajli chętnie dodają ją także do warzywnych smoothie.

Zielone warzywa – bogactwo składników odżywczych i ważny element diety SIRT

Natka pietruszki, jarmuż, seler naciowy i rukola – co łączy te warzywa? Z pewnością bogactwo składników odżywczych i szerokie zastosowanie w kuchni. To jednak nie wszystko. Powyższe warzywa są ważnym elementem diety SIRT, czyli jadłospisu opartego o koktajle i posiłki sirtuinowe. Twórcy diety SIRT przekonują, że spożywanie produktów, które są aktywatorami białek sir, nie tylko korzystnie wpływa na sylwetkę, ale również na jakość i długość życia. Szczegółowe informacje o diecie sirtfood znajdziesz tutaj: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-sirtfood-na-czym-polega/

Dodaj komentarz

Waga w ciąży

Kobiece ciało po ciąży oczami taty

Po ostatnich dwóch luźniejszych tematach czas przejść do czegoś bardziej poważnego. Pozostaniemy jednak w temacie wagi. Tym razem jednak nie będzie o wadze niemowlaka. Ciąża i poród to ogromna zmiana...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo