Jarzynowa stoi nietknięta. Rodzina od tygodnia zajada się sałatką gajowego. Robię ją z 5 składników homemade healthy egg salad 2022 07 04 17 40 57 utc 1

Jarzynowa stoi nietknięta. Rodzina od tygodnia zajada się sałatką gajowego. Robię ją z 5 składników

Co zamiast sałatki jarzynowej? Choć przez wielu nazywana królową polskich sałatek, to na horyzoncie pojawił się dla niej spory konkurent. Sałatka gajowego świetnie sprawdzi się jako alternatywa. Jest równie smaczna i szybka w przygotowaniu.

Wpadli niespodziewani goście z wizytą? A może zaplanowałaś domówkę z przyjaciółmi? Niezależnie od okazji sałatka gajowego świetnie się sprawdzi. Robi się ją ekspresowo, więc przepis jest doskonały w nagłych sytuacjach, a ponadto smak jest jeszcze lepszy niż jarzynowej. Składa się z kilku składników i obłędnego sosu, który dopełnia całość.

Sprawdź: To ciasto wychodzi każdemu. Idealne do niedzielnej kawki, a zrobisz je w 10 minut

Jak zrobić sałatkę na szybko? Przepis, który zagości w twoim domu na stałe

Do przygotowania sałatki będą potrzebne:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • 4 jajka,
  • 200 g marynowanych pieczarek.

Sos natomiast przyrządzimy z 3 łyżek majonezu oraz 2 łyżek śmietany 18%.

Sprawdź: Czy zamrożone mięso może się zepsuć?

To najlepsza sałatka, jaką jadłam. Sprawdzi się na imprezę, jak i rodzinne spotkanie

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. W międzyczasie możemy posiekać kurczaka na drobną kostkę, przyprawić go solą oraz pieprzem, a następnie podsmażyć do zrumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu. Mięso zdejmujemy z patelni i wrzucamy do miski. Dorzucamy do niego drobno posiekaną cebulę. Pieczarki wyjmujemy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Na koniec pozostaje już tylko obrać jajka i za pomocą krajalnicy rozdrobnić, a później dodać do pozostałych składników. Możemy jeszcze delikatnie posolić i popieprzyć sałatkę. W osobnej miseczce mieszamy majonez ze śmietaną i przelewamy sos do miski. Sałatka smakuje najlepiej, gdy ją schłodzimy przez co najmniej godzinę w lodówce. Ze względu na dodatek świeżej cebuli trzeba jednak pamiętać, sałatkę należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu maksymalnie 4 dni.

Sprawdź: Co zamiast bułki do mielonych? Te zamienniki sprawdzą się idealnie