Co zamiast sałatki jarzynowej? Choć przez wielu nazywana królową polskich sałatek, to na horyzoncie pojawił się dla niej spory konkurent. Sałatka gajowego świetnie sprawdzi się jako alternatywa. Jest równie smaczna i szybka w przygotowaniu.
Wpadli niespodziewani goście z wizytą? A może zaplanowałaś domówkę z przyjaciółmi? Niezależnie od okazji sałatka gajowego świetnie się sprawdzi. Robi się ją ekspresowo, więc przepis jest doskonały w nagłych sytuacjach, a ponadto smak jest jeszcze lepszy niż jarzynowej. Składa się z kilku składników i obłędnego sosu, który dopełnia całość.
Sprawdź: To ciasto wychodzi każdemu. Idealne do niedzielnej kawki, a zrobisz je w 10 minut
Jak zrobić sałatkę na szybko? Przepis, który zagości w twoim domu na stałe
Do przygotowania sałatki będą potrzebne:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
- 1 średniej wielkości cebula,
- puszka kukurydzy konserwowej,
- 4 jajka,
- 200 g marynowanych pieczarek.
Sos natomiast przyrządzimy z 3 łyżek majonezu oraz 2 łyżek śmietany 18%.
Sprawdź: Czy zamrożone mięso może się zepsuć?
To najlepsza sałatka, jaką jadłam. Sprawdzi się na imprezę, jak i rodzinne spotkanie
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. W międzyczasie możemy posiekać kurczaka na drobną kostkę, przyprawić go solą oraz pieprzem, a następnie podsmażyć do zrumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu. Mięso zdejmujemy z patelni i wrzucamy do miski. Dorzucamy do niego drobno posiekaną cebulę. Pieczarki wyjmujemy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Na koniec pozostaje już tylko obrać jajka i za pomocą krajalnicy rozdrobnić, a później dodać do pozostałych składników. Możemy jeszcze delikatnie posolić i popieprzyć sałatkę. W osobnej miseczce mieszamy majonez ze śmietaną i przelewamy sos do miski. Sałatka smakuje najlepiej, gdy ją schłodzimy przez co najmniej godzinę w lodówce. Ze względu na dodatek świeżej cebuli trzeba jednak pamiętać, sałatkę należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu maksymalnie 4 dni.
Sprawdź: Co zamiast bułki do mielonych? Te zamienniki sprawdzą się idealnie