Ciasto kubeczkowe

To ciasto wychodzi każdemu. Idealne do niedzielnej kawki, a zrobisz je w 10 minut

To ciasto jest banalne, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Jeżeli szukasz czegoś prostego i smacznego do niedzielnej kawy, to ten przepis przypadnie ci do gustu.

Jogurtowe ciasto kubeczkowe – od lat zachwyca

O tym cieście wielu słyszało, ale to przepis godny przypomnienia. Prosty, a składniki, których potrzebujesz, na pewno masz w domu. W wersji dla osób chcących urozmaicić smak można wierzch ciasta posypać ulubionymi owocami. Latem: truskawki, maliny czy borówki, a jesienią doskonale sprawdzą się gruszki, jabłka czy śliwki.

Sprawdź: Pieczenie ciasta z termoobiegiem – Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem?

Całe ciasto kubeczkowe jest proste do zrobienia i nie potrzebujesz nawet miary czy wagi, wszystko możesz odmierzyć po opakowaniu kubeczka od jogurtu naturalnego (małego, który ma ok. 200 g). To przepis, który zna prawdopodobnie twoja mama, a nawet babcia, a dla wielu może to być smak dzieciństwa. Pyszne ciasto idealne do niedzielnej lub popołudniowej kawki.

Ciasto kubeczkowe z jogurtem: przepis

Tak jak wspomniałam, wszystkie składniki możesz odmierzyć za pomocą opakowania po kubeczku od jogurtu naturalnego. W nawiasie umieszczona zostanie również klasyczna gramatura – dla tradycjonalistów.

Składniki:

  • mały kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 180–200 g)
  • kubeczek oleju (ok. 190 ml)
  • kubeczek cukru (ok. 180–200 g)
  • 3 kubeczki mąki (ok. 600 g)
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy lub ekstrakt, lub cukier wanilinowy
  • cukier puder
  • dodatkowo: owoce sezonowe

Podane składniki sprawdzą się na małą kwadratową formę, np. 20×20 cm, lub okrągłą o średnicy max. 24 cm. Cukru możesz dodać więcej do ciasta, jeśli wolisz je nieco słodsze, ważny jest też wybór owoców. Np. do śliwek warto wsypać ok. 2 kubeczki cukru.

Sprawdź: Błyskawiczne ciasto z jabłkami lekkie jak chmurka. Sekret to jeden składnik

Przygotowanie:

  1. Ustaw piekarnik na 180 stopni na grzanie góra i dół.
  2. Najpierw suche składniki: przesiej mąkę, dodaj do niej cukier, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy (jeśli go wybierzesz). Połącz ze sobą wszystkie sypkie produkty.
  3. Następnie połącz mokre składniki w osobnej misce: jogurt naturalny, olej oraz jajka zmiksuj na jednolitą masę.
  4. Następnie wlej całość do przesianej wcześniej mąki z pozostałymi składnikami i wymieszaj do połączenia wszystkich produktów.
  5. Całość przelej do formy. A wierzch obsyp owocami, które wcześniej obtocz w niewielkiej ilości mąki.
  6. Ciasto piecz ok. 35 minut, aż patyczek będzie suchy.
  7. Gotowe ciasto oprósz później cukrem pudrem.

Sprawdź: Babcia zdradziła mi przepis na kremowe ciasto czekoladowe. Zawsze znika co do ostatniego okruszka