Kleik ryżowy na wodzie lub mleku – jak go przygotować?

Kleik ryżowy najczęściej podawany jest osobom dorosłym przy zatruciach pokarmowych, a także niemowlakom jako pierwszy pokarm po mleku mamy lub modyfikowanym. Z pozoru jest to bardzo proste w przygotowaniu danie. Jak się jednak okazuje jego przyrządzenie wcale nie musi być dla wszystkich oczywiste.

Na naszym forum Natalia pyta:

Czy wie ktoś, jak się robi kleik ryżowy na wodzie? Ktoś mi powiedział, że normalnie gotuje się ryż, a dziecku podaje się wodę, w której się go gotuje.

Większość odpowiedzi dotyczyła gotowych produktów, które wystarczy rozpuścić w zagotowanej wodzie.

Porównaj: Skład oraz ceny gotowych kleików dla niemowląt

Pojawiły się jednak także tradycyjne metody przygotowania kleiku ryżowego na wodzie, a także ciekawe metody jego podania.

Przepis na kleik ryżowy na wodzie

  1. Gotujemy ryż aż się rozgotowuje,
  2. Nie odlewasz wody tylko zmniejszamy ogień i gotujemy dalej, dolewając co jakiś czas wodę,
  3. Gotujemy aż z ryżu zrobi się papka i gotowe.

W taki sposób musisz gotować ryż przez ponad godzinę. Proporcje to 100 gramów białego ryżu na 1 litr wody.

Jak szybciej zrobić kleik ryżowy?

Jeśli chcesz zaoszczędzić czas to najpierw zmiel ryż młynkiem. Dzięki temu skróci się czas gotowania. Ryż możesz zmielić na zapas i przechowywać go w słoiku.
W tym przypadku proporcje wynoszą 100 gramów białego ryżu na 0,7 litra wody. Czas gotowania to około 30 minut.

Drugi sposób na oszczędzenie czasu przy gotowaniu kleiku to namaczanie.
Zanim zaczniesz ryż gotować namocz go w wodzie. Wystarczą 2-3 godziny, żeby czas gotowania zmniejszył się także do 30 minut. Tutaj proporcja to 100 gramów białego ryżu na pół litra wody.

Z czym podawać kleik?

Jeśli chcesz, żeby Twój maluch chętniej zjadł kleik to możesz do niego zetrzeć jabłko. Dadaj chrupki kukurydziane lub płatki, żeby całość była chrupiąca. Taka mieszanka to idealny sposób na zaparcia.

Czy kleik ryżowy robi się na wodzie czy na mleku?

Kleik ryżowy możesz przygotować zarówno na wodzie, jak i na mleku. Może to być Twoje mleku lub modyfikowane.
Kleik przygotowany na wodzie będzie dużo mniej smaczny. Jego smak będzie po prostu nijaki. Dodając do niego owoce możesz go trochę uatrakcyjnić smakowo.

Zobacz też: Owsianka na noc – przepisy

Dodaj komentarz

Przepisy Kulinarne

Co na drugie śniadanie do szkoły?

Już jutro większość mam stanie przed dylematem: co spakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły? Kanapki szybko się przejadają i niejedna z nich zamiast w brzuchu małego ucznia ląduje w...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Jak rozbudzić ciekawość dziecka?

Wiosna to doskonały moment, by nasze dzieci odkrywały świat i tym samym poznawały siebie samych. Rozbudzone: ciekawość świata, energia i pasja sprawią, że także w dorosłym życiu podążą za tym,...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Nadzienie do pączków

Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Kameralne przyjęcie weselne

Kameralne obiady weselne tylko dla najbliższych również mają swoje zalety. Wcale nie musisz wynajmować sali weselnej na sto lub dwieście osób. Kameralne przyjęcia weselne w domu lub w ogrodzie miewają...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general