Kleik ryżowy na wodzie lub mleku

Kleik ryżowy najczęściej podawany jest osobom dorosłym przy zatruciach pokarmowych, a także niemowlakom jako pierwszy pokarm po mleku mamy lub modyfikowanym. Z pozoru jest to bardzo proste w przygotowaniu danie. Jak się jednak okazuje jego przyrządzenie wcale nie musi być dla wszystkich oczywiste.

Kleik ryżowy na wodzie lub mleku

Na naszym forum Natalia pyta:

Czy wie ktos jak sie robi kleik ryżowy na wodzie? Ktoś mi powiedział, że normalnie gotuje się ryż, a dziecku podaje się wodę, w której się go gotuje.

Większość odpowiedzi dotyczyła gotowych produktów, które wystarczy rozpuścić w zagotowanej wodzie.

Porównaj: Skład oraz ceny gotowych kleików dla niemowląt >>

Pojawiły się jednak także tradycyjne metody przygotowania kleiku ryżowego na wodzie, a także ciekawe metody jego podania.

Przepis na kleik ryżowy na wodzie

  1. Gotujemy ryż aż się rozgotowuje,
  2. Nie odlewasz wody tylko zmniejszamy ogień i gotujemy dalej, dolewając co jakiś czas wodę,
  3. Gotujemy aż z ryżu zrobi się papka i gotowe.

W taki sposób musisz gotować ryż przez ponad godzinę. Proporcje to 100 gramów białego ryżu na 1 litr wody.

Jak szybciej zrobić kleik ryżowy?

Jeśli chcesz zaoszczędzić czas to najpierw zmiel ryż młynkiem. Dzięki temu skróci się czas gotowania. Ryż możesz zmielić na zapas i przechowywać go w słoiku.
W tym przypadku proporcje wynoszą 100 gramów białego ryżu na 0,7 litra wody. Czas gotowania to około 30 minut.

Drugi sposób na oszczędzenie czasu przy gotowaniu kleiku to namaczanie.
Zanim zaczniesz ryż gotować namocz go w wodzie. Wystarczą 2-3 godziny, żeby czas gotowania zmniejszył się także do 30 minut. Tutaj proporcja to 100 gramów białego ryżu na pół litra wody.

Z czym podawać kleik?

Jeśli chcesz, żeby Twój maluch chętniej zjadł kleik to możesz do niego zetrzeć jabłko. Dadaj chrupki kukurydziane lub płatki, żeby całość była chrupiąca. Taka mieszanka to idealny sposób na zaparcia.

Czy kleik ryżowy robi się na wodzie czy na mleku?

Kleik ryżowy możesz przygotować zarówno na wodzie, jak i na mleku. Może to być Twoje mleku lub modyfikowane.
Kleik przygotowany na wodzie będzie dużo mniej smaczny. Jego smak będzie po prostu nijaki. Dodając do niego owoce możesz go trochę uatrakcyjnić smakowo.

Dodaj komentarz

Edukacja i psychologia
Zajęcia korekcyjno-kompensacyjne
Zajęcia korekcyjno-kompensacyjne to jeden z rodzajów terapii pedagogicznej, o której więcej przeczytasz w naszym poprzednim artykule. Maluchy w wielu szkolnym stają przed ogromną ilością wyzwań. Każdego dnia uczą się nowych rzeczy,
Czytaj dalej
Ćwiczenia w ciąży Mama
Nie masz płaskiego brzucha po ciąży? Powodem może być rozejście mięśni brzucha
Dieta, brzuszki, kolejne brzuszki i... ciągły brak efektów! Pomimo starań Twój brzuch nie tylko nie wygląda jak u Anny Lewandowskiej, ale nawet przy dużej dozie wyobraźni trudno znaleźć podobieństwo. Powodem
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Nie ma nic wspanialszego, niż sałatka z letnich warzyw jedzona do obiadu w zimowy dzień, albo sok z sierpniowych malin dodawany do herbaty w mroźne popołudnie. Aby w pełni cieszyć
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Złote mleko (golden milk), czyli mleko z kurkumą [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]
Czym jest złote mleko (golden milk)? Dlaczego tak szybko zyskuje na popularności? Jakie ma właściwości zdrowotne? Jak je przygotować? O tym wszystkim przeczytasz poniżej! Mleko z kurkumą - złoty przepis z
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Ryba po grecku na 2 sposoby (smażona lub pieczona)
Przepis na rybę po grecku Ryba po grecku to danie najczęściej kojarzone z Wigilią. Okazuje się jednak, że jej popularność nie maleje przez cały rok. W dzisiejszym artykule pokażę Wam moje dwa
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe, jak również
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?
Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): "im bigos starszy, tym smaczniejszy". Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę
Czytaj dalej