Owsianka to doskonałe śniadanie – sycące, pożywne i do tego naprawdę pyszne. Co więcej, można je przygotować dosłownie w parę chwil. Jeśli o poranku ważna jest dla Ciebie każda minuta, być może przypadnie Ci do gustu jedna z naszych wersji owsianki na noc. Skąd taka nazwa? Nocna owsianka wzięła ją od metody przygotowywania płatków!
Owsianka na noc – co to takiego?
Nocną owsiankę przygotowujemy dzień wcześniej, dzięki czemu rano możemy zaoszczędzić czas. Namaczanie płatków owsianych przez noc ma dwa zadania: po pierwsze, pozbawić je szkodliwych fitynianów, po drugie sprawić, aby były miękkie i gotowe do spożycia. Tak przygotowana owsianka na zimno może być jedzona wprost z lodówki (świetny pomysł latem) lub po podgrzaniu w mikrofalówce lub zalaniu ciepłym mlekiem/wodą – jako rozgrzewające śniadanie. Płatki owsiane dzielimy na trzy kategorie:
- zwykłe – sprasowane ziarna owsa, które mogą być spożywane dopiero po dłuższym gotowaniu. Zawierają dużo fitynianów (w dużych ilościach toksycznych dla ludzi)
- górskie – bardziej sprasowane od zwykłych, mogą być spożywane po krótkim moczeniu w mleku lub wodzie.
- błyskawiczne – najbardziej przetworzone, pocięte ziarna owsa. Po zalaniu ciepłym płynem bardzo szybko tworzą gęsty kleik.
Na co dzień najbardziej polecane są płatki górskie, które zawierają wiele cennych witamin i minerałów, takich jak magnez, selen, witaminy z grupy B, antyoksydanty, zdrowe tłuszcze i bardzo dużo błonnika. Są stosunkowo szybkie w przygotowaniu, do tego – jeśli nie zostaną rozgotowane – mają zwartą konsystencję, która niektórym osobom bardziej odpowiada niż ta płatków błyskawicznych (czy np. kaszki manny).
Energetyzująca owsianka do pracy
Owsianka do pracy to zdrowa, pożywna i dodająca energii przekąska. Do jej przygotowania potrzebujesz:
- 4 łyżki górskich płatków owsianych
- 3 małe daktyle
- kilka orzechów: migdały, laskowe, włoskie
- łyżka nasion chia
- banana
- opcjonalnie: kakao
- wodę lub mleko roślinne
Wieczorem w czystym słoiku ułóż na dnie plasterki banana. Zasyp go płatkami owsianymi wymieszanymi z nasionami chia, na wierzchu ułóż daktyle. Całość zalej zimną wodą lub mlekiem roślinnym tak, aby wszystkie płatki zostały zakryte. Słoik zakręć i odstaw do lodówki. Owsianka przez noc namoknie i będzie gotowa do spożycia. Rano dodaj jedynie orzechy i (jeśli lubisz) na wierzchu możesz zrobić posypkę z kakao.
Dietetyczna nocna owsianka na wodzie pachnąca cynamonem
Nocna owsianka może być pożywna, a jednocześnie lekkostrawna i małokaloryczna. Do jej przygotowania potrzebujesz:
- 4 łyżki górskich płatków owsianych
- pół pokrojonego w plasterki jabłka
- pół łyżeczki cynamonu
- ewentualnie: dwa goździki, prażone migdały
- woda
Na dnie słoika ułóż jabłka oprószone cynamonem. Wysyp na nie płatki owsiane. Na noc zalej zimną wodą i pozostaw całość w lodówce. Jeśli lubisz, możesz na wierzchu położyć goździki tak, aby rano móc je wyciągnąć, a żeby płatki przeszły ich aromatem (świetna propozycja na zimę!). Z rana na wierzch owsianki możesz dodać pozostałą część jabłka i posypać ją prażonymi migdałami.
Kaloryczna owsianka na noc dla trenujących
Owsianka z dodatkową ilością kalorii wskazana jest dla osób intensywnie uprawiających sport, będących na diecie zwiększającej masę, kobiet w ciąży i karmiących (które nie mają stwierdzonej cukrzycy czy innych problemów zdrowotnych). Potrzebujesz:
- 4 łyżki górskich płatków owsianych
- banana
- zmielone ulubione orzechy (polskie lub egzotyczne)
- masło orzechowe
- łyżkę miodu/syropu klonowego
- mleko krowie lub roślinne
Plastry banana ułożone w słoiku zasyp płatkami górskimi wymieszanymi ze zmielonymi orzechami, zalej zimnym mlekiem. Pozostaw całość na noc w lodówce. Rano do słoika dodaj masło orzechowe i miód lub syrop klonowy. Jeśli lubisz, po wierzchu posyp nocną owsiankę kakaem, cynamonem lub wiórkami kokosowymi.
Wytrawna owsianka na zimno z chilli
Propozycja dla lubiących eksperymenty w kuchni. Potrzebujesz:
- 4 łyżki górskich płatków owsianych
- 6 owoców wiśni (mogą być mrożone)
- 5 orzechów laskowych (w całości lub zmielonych)
- szczyptę chilli
- pół łyżeczki kakao
- mleko krowie lub roślinne
Wydrylowane świeże wiśnie lub mrożone ułóż na dnie słoika, zasyp płatkami owsianymi i zalej mlekiem wymieszanym z chilli. Tak przygotowana owsianka na noc rano jest gotowa do spożycia po dodaniu orzechów laskowych i kakao. Świetnie smakuje z kawą!