Owsianka na noc przepisy

Owsianka na noc: 4 sprawdzone przepisy

Owsianka to doskonałe śniadanie – sycące, pożywne i do tego naprawdę pyszne. Co więcej, można je przygotować dosłownie w parę chwil. Jeśli o poranku ważna jest dla Ciebie każda minuta, być może przypadnie Ci do gustu jedna z naszych wersji owsianki na noc. Skąd taka nazwa? Nocna owsianka wzięła ją od metody przygotowywania płatków!

Owsianka na noc – co to takiego?

Nocną owsiankę przygotowujemy dzień wcześniej, dzięki czemu rano możemy zaoszczędzić czas. Namaczanie płatków owsianych przez noc ma dwa zadania: po pierwsze, pozbawić je szkodliwych fitynianów, po drugie sprawić, aby były miękkie i gotowe do spożycia. Tak przygotowana owsianka na zimno może być jedzona wprost z lodówki (świetny pomysł latem) lub po podgrzaniu w mikrofalówce lub zalaniu ciepłym mlekiem/wodą – jako rozgrzewające śniadanie. Płatki owsiane dzielimy na trzy kategorie:

  • zwykłe – sprasowane ziarna owsa, które mogą być spożywane dopiero po dłuższym gotowaniu. Zawierają dużo fitynianów (w dużych ilościach toksycznych dla ludzi)
  • górskie – bardziej sprasowane od zwykłych, mogą być spożywane po krótkim moczeniu w mleku lub wodzie.
  • błyskawiczne – najbardziej przetworzone, pocięte ziarna owsa. Po zalaniu ciepłym płynem bardzo szybko tworzą gęsty kleik.

Na co dzień najbardziej polecane są płatki górskie, które zawierają wiele cennych witamin i minerałów, takich jak magnez, selen, witaminy z grupy B, antyoksydanty, zdrowe tłuszcze i bardzo dużo błonnika. Są stosunkowo szybkie w przygotowaniu, do tego – jeśli nie zostaną rozgotowane – mają zwartą konsystencję, która niektórym osobom bardziej odpowiada niż ta płatków błyskawicznych (czy np. kaszki manny).

Energetyzująca owsianka do pracy

Owsianka do pracy to zdrowa, pożywna i dodająca energii przekąska. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • 4 łyżki górskich płatków owsianych
  • 3 małe daktyle
  • kilka orzechów: migdały, laskowe, włoskie
  • łyżka nasion chia
  • banana
  • opcjonalnie: kakao
  • wodę lub mleko roślinne

Wieczorem w czystym słoiku ułóż na dnie plasterki banana. Zasyp go płatkami owsianymi wymieszanymi z nasionami chia, na wierzchu ułóż daktyle. Całość zalej zimną wodą lub mlekiem roślinnym tak, aby wszystkie płatki zostały zakryte. Słoik zakręć i odstaw do lodówki. Owsianka przez noc namoknie i będzie gotowa do spożycia. Rano dodaj jedynie orzechy i (jeśli lubisz) na wierzchu możesz zrobić posypkę z kakao.

Dietetyczna nocna owsianka na wodzie pachnąca cynamonem

Nocna owsianka może być pożywna, a jednocześnie lekkostrawna i małokaloryczna. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • 4 łyżki górskich płatków owsianych
  • pół pokrojonego w plasterki jabłka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • ewentualnie: dwa goździki, prażone migdały
  • woda

Na dnie słoika ułóż jabłka oprószone cynamonem. Wysyp na nie płatki owsiane. Na noc zalej zimną wodą i pozostaw całość w lodówce. Jeśli lubisz, możesz na wierzchu położyć goździki tak, aby rano móc je wyciągnąć, a żeby płatki przeszły ich aromatem (świetna propozycja na zimę!). Z rana na wierzch owsianki możesz dodać pozostałą część jabłka i posypać ją prażonymi migdałami.

Kaloryczna owsianka na noc dla trenujących

Owsianka z dodatkową ilością kalorii wskazana jest dla osób intensywnie uprawiających sport, będących na diecie zwiększającej masę, kobiet w ciąży i karmiących (które nie mają stwierdzonej cukrzycy czy innych problemów zdrowotnych). Potrzebujesz:

  • 4 łyżki górskich płatków owsianych
  • banana
  • zmielone ulubione orzechy (polskie lub egzotyczne)
  • masło orzechowe
  • łyżkę miodu/syropu klonowego
  • mleko krowie lub roślinne

Plastry banana ułożone w słoiku zasyp płatkami górskimi wymieszanymi ze zmielonymi orzechami, zalej zimnym mlekiem. Pozostaw całość na noc w lodówce. Rano do słoika dodaj  masło orzechowe i miód lub syrop klonowy. Jeśli lubisz, po wierzchu posyp nocną owsiankę kakaem, cynamonem lub wiórkami kokosowymi.

Wytrawna owsianka na zimno z chilli

Propozycja dla  lubiących eksperymenty w kuchni. Potrzebujesz:

  • 4 łyżki górskich płatków owsianych
  • 6 owoców wiśni (mogą być mrożone)
  • 5 orzechów laskowych (w całości lub zmielonych)
  • szczyptę chilli
  • pół łyżeczki kakao
  • mleko krowie lub roślinne

Wydrylowane świeże wiśnie lub mrożone ułóż na dnie słoika, zasyp płatkami owsianymi i zalej mlekiem wymieszanym z chilli. Tak przygotowana owsianka na noc rano jest gotowa do spożycia po dodaniu orzechów laskowych i kakao. Świetnie smakuje z kawą!