Owsianka na noc: 4 sprawdzone przepisy

Owsianka to doskonałe śniadanie – sycące, pożywne i do tego naprawdę pyszne. Co więcej, można je przygotować dosłownie w parę chwil. Jeśli o poranku ważna jest dla Ciebie każda minuta, być może przypadnie Ci do gustu jedna z naszych wersji owsianki na noc. Skąd taka nazwa? Nocna owsianka wzięła ją od metody przygotowywania płatków!

Owsianka na noc: 4 sprawdzone przepisy
elements.envato.com

Owsianka na noc – co to takiego?

Nocną owsiankę przygotowujemy dzień wcześniej, dzięki czemu rano możemy zaoszczędzić czas. Namaczanie płatków owsianych przez noc ma dwa zadania: po pierwsze, pozbawić je szkodliwych fitynianów, po drugie sprawić, aby były miękkie i gotowe do spożycia. Tak przygotowana owsianka na zimno może być jedzona wprost z lodówki (świetny pomysł latem) lub po podgrzaniu w mikrofalówce lub zalaniu ciepłym mlekiem/wodą – jako rozgrzewające śniadanie. Płatki owsiane dzielimy na trzy kategorie:

  • zwykłe – sprasowane ziarna owsa, które mogą być spożywane dopiero po dłuższym gotowaniu. Zawierają dużo fitynianów (w dużych ilościach toksycznych dla ludzi)
  • górskie – bardziej sprasowane od zwykłych, mogą być spożywane po krótkim moczeniu w mleku lub wodzie.
  • błyskawiczne – najbardziej przetworzone, pocięte ziarna owsa. Po zalaniu ciepłym płynem bardzo szybko tworzą gęsty kleik.

Na co dzień najbardziej polecane są płatki górskie, które zawierają wiele cennych witamin i minerałów, takich jak magnez, selen, witaminy z grupy B, antyoksydanty, zdrowe tłuszcze i bardzo dużo błonnika. Są stosunkowo szybkie w przygotowaniu, do tego – jeśli nie zostaną rozgotowane – mają zwartą konsystencję, która niektórym osobom bardziej odpowiada niż ta płatków błyskawicznych (czy np. kaszki manny).

Energetyzująca owsianka do pracy

Owsianka do pracy to zdrowa, pożywna i dodająca energii przekąska. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • 4 łyżki górskich płatków owsianych
  • 3 małe daktyle
  • kilka orzechów: migdały, laskowe, włoskie
  • łyżka nasion chia
  • banana
  • opcjonalnie: kakao
  • wodę lub mleko roślinne
Sprawdź:  Jak zrobić domowe lody?

Wieczorem w czystym słoiku ułóż na dnie plasterki banana. Zasyp go płatkami owsianymi wymieszanymi z nasionami chia, na wierzchu ułóż daktyle. Całość zalej zimną wodą lub mlekiem roślinnym tak, aby wszystkie płatki zostały zakryte. Słoik zakręć i odstaw do lodówki. Owsianka przez noc namoknie i będzie gotowa do spożycia. Rano dodaj jedynie orzechy i (jeśli lubisz) na wierzchu możesz zrobić posypkę z kakao.

Dietetyczna nocna owsianka na wodzie pachnąca cynamonem

Nocna owsianka może być pożywna, a jednocześnie lekkostrawna i małokaloryczna. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • 4 łyżki górskich płatków owsianych
  • pół pokrojonego w plasterki jabłka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • ewentualnie: dwa goździki, prażone migdały
  • woda

Na dnie słoika ułóż jabłka oprószone cynamonem. Wysyp na nie płatki owsiane. Na noc zalej zimną wodą i pozostaw całość w lodówce. Jeśli lubisz, możesz na wierzchu położyć goździki tak, aby rano móc je wyciągnąć, a żeby płatki przeszły ich aromatem (świetna propozycja na zimę!). Z rana na wierzch owsianki możesz dodać pozostałą część jabłka i posypać ją prażonymi migdałami.

Kaloryczna owsianka na noc dla trenujących

Owsianka z dodatkową ilością kalorii wskazana jest dla osób intensywnie uprawiających sport, będących na diecie zwiększającej masę, kobiet w ciąży i karmiących (które nie mają stwierdzonej cukrzycy czy innych problemów zdrowotnych). Potrzebujesz:

  • 4 łyżki górskich płatków owsianych
  • banana
  • zmielone ulubione orzechy (polskie lub egzotyczne)
  • masło orzechowe
  • łyżkę miodu/syropu klonowego
  • mleko krowie lub roślinne

Plastry banana ułożone w słoiku zasyp płatkami górskimi wymieszanymi ze zmielonymi orzechami, zalej zimnym mlekiem. Pozostaw całość na noc w lodówce. Rano do słoika dodaj  masło orzechowe i miód lub syrop klonowy. Jeśli lubisz, po wierzchu posyp nocną owsiankę kakaem, cynamonem lub wiórkami kokosowymi.

Wytrawna owsianka na zimno z chilli

Propozycja dla  lubiących eksperymenty w kuchni. Potrzebujesz:

  • 4 łyżki górskich płatków owsianych
  • 6 owoców wiśni (mogą być mrożone)
  • 5 orzechów laskowych (w całości lub zmielonych)
  • szczyptę chilli
  • pół łyżeczki kakao
  • mleko krowie lub roślinne
Sprawdź:  Jaglanka z dynią na słodko

Wydrylowane świeże wiśnie lub mrożone ułóż na dnie słoika, zasyp płatkami owsianymi i zalej mlekiem wymieszanym z chilli. Tak przygotowana owsianka na noc rano jest gotowa do spożycia po dodaniu orzechów laskowych i kakao. Świetnie smakuje z kawą!

Dodaj komentarz

500+ Newsy
Zmiany w programie 500 plus. Rząd chce rozpowszechnić “modę na rodzinę”
O szykujących się zmianach w sposobie wypłacania 500 plus poinformowała niedawno w wywiadzie na Business Insider Polska minister rozwoju Jadwiga Emilewicz. Podkreślała ona również, że rząd chce wspierać w szczególności
Czytaj dalej
Puzzle Edukacji
"Trzy wersy, które miały trafić w czuły punkt!" O hymnie przedszkolaka i nie tylko rozmawiamy z Aleksandrą Żabicką
Aleksandra Żabicka to osoba, która z niezwykłym ciepłem i dużą dozą empatii popularyzuje "Wychowanie przez wzmacnianie". Jej zaangażowanie w propagowanie tej metody wychowawczej, doprowadziło do niezwykle mądrej zmiany kilku wersów
Czytaj dalej
Boże Narodzenie Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Dlaczego domowy chleb się kruszy?
Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić ocet balsamiczny?
Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny
Pół kilo mąki - ile to szklanek? Profesjonalni kucharze odmierzają poszczególne składniki przy pomocy wagi kuchennej, bo właśnie taki sposób jest najbardziej precyzyjny. Nasza domowa kuchnia nie jest jednak studiem,
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Nie ma nic wspanialszego, niż sałatka z letnich warzyw jedzona do obiadu w zimowy dzień, albo sok z sierpniowych malin dodawany do herbaty w mroźne popołudnie. Aby w pełni cieszyć
Czytaj dalej