Pomysł na szybkie śniadanie dla dziecka

Wielu rodziców zastanawia się, jak zorganizować poranek, aby wszystko szło gładko i bez opóźnień. Niektóre rzeczy, jak plecak czy ubrania można przygotować dzień wcześniej, tak by rano mieć jak najmniej do zrobienia. Warto uzmysłowić to dziecku i wprowadzić stałą porę tych czynności. A co ze śniadaniem? Świeżo przygotowany posiłek będzie miłym rozpoczęciem poranka i pozwoli pozytywnie nastroić dziecko na resztę aktywnego dnia w szkole.

Pomysł na szybkie śniadanie dla dziecka
elements.envato.com

Szybkie i pożywne śniadanie dla dziecka

Warto wybrać proste, pyszne i pożywne posiłki, które nie wymagają wiele pracy. Tu najlepiej sprawdzą się pełnoziarniste Płatki Lubella dla dzieci, które są BEZ oleju palmowego i BEZ syropu glukozowego. Od klasycznego podania z mlekiem czy jogurtem, po przygotowanie z tostami, czy nawet w formie omletu. Możliwości jest nieskończenie wiele. Za sprawą pełnego ziarna, płatki są bogate w wiele składników odżywczych. Zawierają błonnik, który może usprawniać funkcje organizmu, witaminę B1 odpowiedzialną za funkcjonowanie układu nerwowego i minerały, jak mangan, fosfor, cynk czy żelazo.

Płatki od Lubelli można też chrupać w przerwach pomiędzy lekcjami. Śniadanie i przekąski z płatkami Lubella pobudzą nawet najbardziej zaspane szare komórki. Do tego ciekawe kształty: kółko i krzyżyk, muszelki czy ciasteczka, ubarwią posiłek nawet największego niejadka. A jest w czym wybierać: Lubella Płatki to Choco Muszelki, Choco Kulki, Miodo Kółka, Cinisy, Choco Piegołaki i Duo Carmel.

Przepis na BEZproblemowe śniadanie

Aby ułatwić BEZproblemowy powrót do szkoły, przygotowaliśmy szybkie i sycące przepisy na pyszne śniadania dla całej rodziny z płatkami Lubella Miodo Kółka i Choco Muszelki.

Omlet biszkoptowy z prażonymi jabłkami i Miodo Kółkami

Składniki na 2 porcje:

Omlet:

  • 1 szklanka płatków Lubella Miodo Kółka
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka masła klarowanego

Prażone jabłka:

  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Sprawdź:  Babka drożdżowa [Łatwy przepis]

Jako dodatki:

  • płatki Lubella Miodo Kółka
  • jogurt naturalny gęsty

Sposób przygotowania:

Oddzielić białko od żółtka. Żółtka ubić z cukrem, pod koniec ubijania przesiać mąkę oraz ekstrakt waniliowy i wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą z żółtek. Na patelni rozgrzać masło, wlać masę, wierzch posypać płatkami i zakryć przykrywką. Smażyć na bardzo małym ogniu przez 2-3 minuty, a kiedy wierzch będzie już lekko ścięty, przełożyć omlet na drugą stronę i smażyć około 1 minutę.

Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka. Wlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem przez około 5 minut. Dodać miód, wymieszać. Podawać z omletem i jogurtem. Posypać płatkami.

materiały prasowe

Tosty francuskie z duszoną śliwką i Choco Muszelkami

Składniki na 2 porcje:

  • ½ szklanki pokruszonych płatków Lubella Choco Muszelki
  • 6 kromek bagietki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • masło klarowane do smażenia
  • 200 g śliwek węgierek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Jako dodatki:

  • płatki Lubella Choco Muszelki
  • jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

Śliwki drobno pokroić, przełożyć do garnka, wlać wodę i zagotować. Gotować około 5 minut, aż się delikatnie zaczną rozpadać. Dodać sok z cytryny, pokruszone płatki Choco Muszelki oraz miód do smaku, wymieszać. W misce roztrzepać jaja z miodem, wlać mleko oraz ekstrakt i wymieszać. Włożyć pokrojoną bagietkę, dokładnie zamoczyć kromki i podsmażyć na maśle klarowanym. Podawać na ciepło, z gorącymi śliwkami, jogurtem oraz płatkami Choco Muszelki.

Zobacz też: Owsianka na noc – przepisy


[materiał prasowy Lubella]

Lubella to zdecydowany lider na rynku makaronów w Polsce oraz znany i ceniony producent wyrobów zbożowych m.in.: płatków śniadaniowych, mąk, kasz oraz paluszków. Marka posiada prawie 140-letnie doświadczenie
w zakresie przetwórstwa zbóż, umiejętnie łącząc tradycję z nowoczesnymi technologiami. Do produkcji firma używa tylko surowców najwyższej jakości, dostarczanych przez najlepszych i sprawdzonych dostawców. Wszystko po to, aby spełnić najwyższe standardy na każdym etapie powstawania produktów i w efekcie dostarczyć na rynek wyroby o stałej, gwarantowanej jakości.

Dodaj komentarz

Ciąża
Wszystko co chciałabyś wiedzieć o ciąży, a nie masz kogo zapytać...
Dobra wiadomość dla przyszłych mam. Do księgarń właśnie trafia „CUDowne dziewięć miesięcy – rozmowy o tym, jak zatroszczyć się o siebie i dziecko w zgodzie z naturą”. Książka-otucha, ale zaskakująca,
Czytaj dalej
Kleszcze Zdrowie dziecka
Borelioza u dzieci - Przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie boreliozy u najmłodszych
Jedną z chorób, o których coraz głośniej mówi się w ostatnich latach jest borelioza. Choroba zakaźna, wywoływana przez krętki z rodziny Borrelia, która potrafi dokonać prawdziwego spustoszenia w organizmie człowieka.
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,
Czytaj dalej
Boże Narodzenie Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Śledzie w oleju: Ile mogą stać? Jak je przechowywać?
Śledzie to ryba wyjątkowo popularna w Polsce. Chociaż kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ze względu na bogate wartości odżywcze warto wprowadzić je również do codziennej diety. Jedną z
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak rozrobić suche drożdże?
Jak rozrobić suche drożdże i czy w ogóle trzeba to robić? To pytanie, które zdaje sobie wiele osób, szczególnie w okresie przedświątecznym. Suche drożdże często okazują się wygodnym i łatwym
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Dlaczego domowy chleb się kruszy?
Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić ocet balsamiczny?
Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe, jak również
Czytaj dalej