Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a zatem trzeba się do niego porządnie przygotować. Zrobienie domowych, tradycyjnych pączków czy faworków nie jest jednak łatwym zadaniem, trzeba przede wszystkim dysponować dobrą recepturą i podążać za nią krok po kroku, aby cieszyć się pysznym smakiem. Jak zrobić najlepsze pączki na tłusty czwartek? Poznaj 100-letni przepis na domowe pączki, który z pewnością Cię nie zawiedzie!
Jak zrobić najlepsze pączki na tłusty czwartek?
W tym roku tłusty czwartek obchodzić będziemy 8 lutego, dlatego już teraz warto zacząć myśleć o przygotowaniu na ten dzień tradycyjnych pączków. Nie od dziś wiadomo, że domowe wypieki oparte na sprawdzonych, babcinych recepturach często smakują znacznie lepiej niż pączki z cukierni. Pieczenie pączków jest przy okazji również ciekawą tradycją i okazją do spędzenia rodzinnie czasu.
Chcąc zrobić domowe pączki, najlepiej wybrać sprawdzone przepisy od kogoś z rodziny, babci, cioci czy mamy. W ten sposób mamy pewność, że proporcje są odpowiednie i słodkości wyjdą pysznie.
Sprawdź: Czy można zamrozić pączki? Pamiętaj o jednej ważnej kwestii!
100-letni przepis na domowe pączki
Prawdziwie tradycyjny, ponad 100-letni przepis na pączki można znaleźć w książce kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Chociaż receptura w oryginale może wydawać się nieco skomplikowana, to po przełożeniu treści na współczesny język, okazuje się, że przepis nie jest taki trudny.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej tortowej,
- 400 ml mleka,
- 60 g drożdży świeżych,
- 110 g cukru,
- 120 g masła,
- 2 całe jajka i 8 żółtek,
- kieliszek spirytusu,
- 1 kg bezwonnego smalcu do pieczenia,
- dodatkowo: owocowa marmolada, lukier i kandyzowana skórka z pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- Przesypujemy 500 g mąki do naczynia, a następnie wlewamy 500 ml ciepłego mleka, czekamy aż wystygnie,
- Do drugiego naczynia wkładamy drożdże i zalewamy je 250 ml ciepłego mleka,
- W międzyczasie żółtka ucieramy cukrem na puszystą masę i dodajemy do wcześniej przygotowanej mieszanki mleka z mąką,
- Do całości dodajemy jeszcze mieszankę rozpuszczonych mleku drożdży, wszystko dokładnie mieszamy,
- Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie dodajemy do mieszanki, a następnie pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia,
- Po wyrośnięciu dodajemy do niego resztę mąki oraz sól,
- Ciasto wyrabiamy, dodając jednocześnie rozpuszczone, ale chłodne masło,
- Ponownie pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia,
- Gdy wyrośnie (ale nie za dużo!), dzielimy je na kawałki, wypełniamy wybranym nadzieniem i sklejamy, uformowane pączki należy ponownie zostawić do wyrośnięcia,
- Pączki smażymy na smalcu z obu stron.
Zobacz też: