Te z cukierni nie mają do nich podjazdu. Poznaj 100-letni przepis na pączki domowe z pysznym nadzieniem 100 letni przepis na paczki

Te z cukierni nie mają do nich podjazdu. Poznaj 100-letni przepis na pączki domowe z pysznym nadzieniem

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a zatem trzeba się do niego porządnie przygotować. Zrobienie domowych, tradycyjnych pączków czy faworków nie jest jednak łatwym zadaniem, trzeba przede wszystkim dysponować dobrą recepturą i podążać za nią krok po kroku, aby cieszyć się pysznym smakiem. Jak zrobić najlepsze pączki na tłusty czwartek? Poznaj 100-letni przepis na domowe pączki, który z pewnością Cię nie zawiedzie!

Jak zrobić najlepsze pączki na tłusty czwartek?

W tym roku tłusty czwartek obchodzić będziemy 8 lutego, dlatego już teraz warto zacząć myśleć o przygotowaniu na ten dzień tradycyjnych pączków. Nie od dziś wiadomo, że domowe wypieki oparte na sprawdzonych, babcinych recepturach często smakują znacznie lepiej niż pączki z cukierni. Pieczenie pączków jest przy okazji również ciekawą tradycją i okazją do spędzenia rodzinnie czasu.

Chcąc zrobić domowe pączki, najlepiej wybrać sprawdzone przepisy od kogoś z rodziny, babci, cioci czy mamy. W ten sposób mamy pewność, że proporcje są odpowiednie i słodkości wyjdą pysznie.

Sprawdź: Czy można zamrozić pączki? Pamiętaj o jednej ważnej kwestii!

100-letni przepis na domowe pączki

Prawdziwie tradycyjny, ponad 100-letni przepis na pączki można znaleźć w książce kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Chociaż receptura w oryginale może wydawać się nieco skomplikowana, to po przełożeniu treści na współczesny język, okazuje się, że przepis nie jest taki trudny.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej tortowej,
  • 400 ml mleka,
  • 60 g drożdży świeżych,
  • 110 g cukru,
  • 120 g masła,
  • 2 całe jajka i 8 żółtek,
  • kieliszek spirytusu,
  • 1 kg bezwonnego smalcu do pieczenia,
  • dodatkowo: owocowa marmolada, lukier i kandyzowana skórka z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Przesypujemy 500 g mąki do naczynia, a następnie wlewamy 500 ml ciepłego mleka, czekamy aż wystygnie,
  2. Do drugiego naczynia wkładamy drożdże i zalewamy je 250 ml ciepłego mleka,
  3. W międzyczasie żółtka ucieramy cukrem na puszystą masę i dodajemy do wcześniej przygotowanej mieszanki mleka z mąką,
  4. Do całości dodajemy jeszcze mieszankę rozpuszczonych mleku drożdży, wszystko dokładnie mieszamy,
  5. Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie dodajemy do mieszanki, a następnie pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia,
  6. Po wyrośnięciu dodajemy do niego resztę mąki oraz sól,
  7. Ciasto wyrabiamy, dodając jednocześnie rozpuszczone, ale chłodne masło,
  8. Ponownie pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia,
  9. Gdy wyrośnie (ale nie za dużo!), dzielimy je na kawałki, wypełniamy wybranym nadzieniem i sklejamy, uformowane pączki należy ponownie zostawić do wyrośnięcia,
  10. Pączki smażymy na smalcu z obu stron.

Zobacz też: