Ten sernik na zimno robi się sam! Dzieci zwariują po pierwszym kęsie
Gorące letnie dni są doskonałym czasem na przygotowanie delikatnego i smacznego sernika na zimno. Tego rodzaju deser jest świetną przekąską, idealną na piknik lub do filiżanki kawy. Przygotowanie go jest naprawdę łatwe i szybkie, a efekt końcowy obłędny. Jedynym trudnym elementem jest oczekiwanie, aż całość stężeje, abyśmy mogli cieszyć się jego smakiem.

Składniki na szybki sernik na zimno
Przed zabraniem się za sernik na zimno musisz przygotować kilka składników. Łatwo podzielić je na trzy części, zależnie od warstwy sernika.
Spód: paczka biszkoptów, najlepiej okrągłych.
Masa serowa:
- 1 kilogram twarogu sernikowego z wiaderka, w składzie powinien mieć tylko mleko i kultury bakterii mlekowych,
- 2 galaretki,
- 400 mililitrów wrzątku.
Góra sernika:
- 500 mililitrów wrzątku,
- 2 galaretki,
- owoce sezonowe.
Zobacz: Ten prosty sposób sprawi, że nie będziesz płakać przy krojeniu cebuli. Masz go pod ręką
Przygotowanie sernika na zimno krok po kroku
Krok 1 – Wybierz tortownicę, która na pewno nie ma żadnych szczelin ani dziur. Świetnie sprawdzi się silikonowa, w której całość będzie swobodnie zastygać. Do tego przepisów dobrze pasuje tortownica 28 cm.
Krok 2 – Przygotuj tortownicę. Jeśli jest blaszana, ułóż na niej papier do pieczenia. Możesz go pierw zamoczyć w wodzie, aby wygodniej układał się w naczyniu.
Krok 3 – Dwie galaretki rozpuść w 400 ml wrzątku i dokładnie wymieszaj. Odstaw w chłodne, bezpieczne miejsce, aby ostygły. Nie mają stężeć, ale muszą być na tyle chłodne, żeby nie rozpuściły masy sernikowej.
Krok 4 – Gdy galaretki wystarczająco się schłodzą, zabierz się za masę sernikową. Wrzuć ser z wiaderka do miski, dodaj do niego wystudzoną galaretkę i miksuj. Do tego zadania najlepiej użyć miksera bądź robota kuchennego. Masa musi być gładka i stężała na tyle, aby nie wylewała się z tortownicy.
Krok 5 – Na przygotowaną wcześniej blachę ułóż biszkopty. Powinny leżeć szczelnie, aby masa nie wylewała się na blachę.
Krok 6 – Przygotowaną masę sernikową wlej bardzo powoli na biszkopty. Przy za szybkim ruchu biszkopty mogą się podnieść i wypłynąć. Aby to się nie wydarzyło, możecie delikatnie przytrzymywać biszkopty, np. korzystając z łyżki.
Krok 7 – Wybrane przez siebie owoce sezonowe umyj i ułóż na masie sernikowej. Jeśli to borówki czy maliny, możesz po prostu je wysypać na górę. Natomiast w przypadku truskawek, dochodzi jeszcze usunięcie ogonków i pokrojenie na części. Ważne jest, aby do sernika na zimno nie wykorzystywać ananasów ani kiwi. Przez te owoce galaretka nie stężeje. Ciasto z owocami schowaj do lodówki.
Krok 8 – Dwie galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku. Odstaw je na minimum godzinę w zimne miejsce. Galaretki muszą być chłodne, ale nie mogą w pełni stężeć.
Krok 9 – Chłodną galaretkę delikatnie wylej na zimne ciasto. Rób to ostrożnie, tak aby warstwa nie wystawała poza blachę sernika.
Krok 10 – Wstaw sernik na zimno do lodówki, aby w pełni stężał. Najlepiej dać mu całą noc albo przynajmniej kilka godzin. Gotowy sernik należy stale przechowywać w lodówce bądź w opakowaniach z termoizolacją.
Klasyczny owocowy sernik na zimno
Sernik na zimno robiony latem zazwyczaj ozdabia się sporą ilością owoców. To świetny sposób na wplecenie witamin w diecie czy namówienie dziecka do jedzenia truskawek, czy malin. Takie sezonowe owoce świetnie łączą się ze smakiem sernika i idealnie komponują się z galaretką.
Kolorowy sernik na zimno
Jeśli zwykły sernik na zimno to dla Ciebie z mało, zrób z niego arcydzieło. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić z sernika na zimno bardziej wykwintne danie. Wystarczy, zamiast galaretki użyć orzechów lub wiórków kokosowych, a biszkopty zamienić na własnoręcznie wypiekany biszkopt nasączony alkoholem, albo kawą. W ten sposób ze zwykłego sernika na zimno można stworzyć tort, który nie wstyd postawić na stole w trakcie przyjęcia.
Dobrym pomysłem jest również stworzenie dwóch warstw sernika. Jedna z nich może być zwykła, klasyczna, taka jaką znają wszyscy. Do drugiej dorzuć zmiksowane owoce, np. truskawki czy jagody. Dzięki temu całość nabierze nie tylko nowego wyglądu, lecz także smaku. Warstwa owocowa będzie bardzo wyczuwalna i świetnie urozmaici klasyczny, stonowany smak sernika.
Do dekoracji sernika na zimno świetnie nadają się różnokolorowe galaretki. Klasyczna to truskawkowe, które lekko zabarwia masę sernikową na różowo. Można jednak skorzystać z galaretek jagodowych, wiśniowych czy borówkowych.
Sprawdź też:
Kiedyś kojarzyło się z podbojem kosmosu, a dziś jest bohaterem setek memów. To imię nadano 181 867 razy
Kosztuje 4 zł i usunie wszystkie krople. Pochłaniacz wilgoci do domu przygotujesz samodzielnie
Niegdyś królowa każdej imprezy, teraz gości na mało którym stole. A szkoda, bo jest bardzo zdrowa
To imię jest kojarzone z podstarzałymi polonistkami i katechetkami. “Nigdy nie wybaczyłam mamie takiego pomysłu”
Czy to nornica, czy kret? Nieproszonego gościa w ogrodzie poznasz po jednym
Farsz na pierogi robię inaczej, bo zamieniłam 1 składnik. Teraz jest wyrazistszy i pełen smaku
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Ten sernik na zimno robi się sam! Dzieci zwariują po pierwszym kęsie
Te domowe lody truskawkowe to fit hit! Zrobisz je z 3 składników. Smakują obłędnie
Najprostsze lody domowe są najsmaczniejsze. Do ich przygotowania nie potrzeba wiele, aby smak zachwycił zarówno starszych, jak i młodszych. Jak zrobić lody truskawkowe bez żółtka? Poznaj sprawdzone przepisy. Lato zbliża...
Czytaj dalej →Pyszne krokiety z ciasta francuskiego – jak je zrobić i jak zawijać?
Krokiety z ciasta francuskiego to popularny przysmak na polskich stołach. Spotykamy je przy wielu okazjach, gdzie stanowią najczęściej świetną przekąskę, a niekiedy także danie główne. Jak je odpowiednio przygotować? Krokiety...
Czytaj dalej →Jak zrobić domowe lody?
Domowe lody? Nie tylko latem! Mało co chłodzi i orzeźwia tak jak lody, dlatego przywykliśmy do jedzenia ich latem. Okazuje się jednak, że lody (najlepiej domowe!) najzdrowsze są zimą, gdy temperatura...
Czytaj dalej →Przepis na placuszki na maślance z płatkami Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
Coraz więcej osób poszukuje w życiu równowagi i powrotu do tego, co prawdziwie wartościowe. Cieszą nas wspólne momenty z rodziną, kontakt z naturą oraz inne, proste przyjemności. Także w kuchni...
Czytaj dalej →Pierogi Ruskie (Farsz)
Farsz na pierogi ruskie Przepis na farsz do pierogów ruskich Zapewne nie wszyscy z Was wiedzą, że pierogi ruskie tak naprawdę pochodzą z Ukrainy, a ich nazwa wzięła się od...
Czytaj dalej →Dosyp dwie łyżeczki do zupy pomidorowej. Będzie smaczniejsza niż u mamy
Jak zrobić dobrą zupę pomidorową? Zdradzamy prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet kulinarny amator. Kluczowe jest dodanie do niej dwóch łyżeczek popularnej przyprawy, dzięki czemu nabierze ona bardziej wyrazistego...
Czytaj dalej →Nadzienie do pączków
Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...
Czytaj dalej →Zalewa do peklowania mięsa. Jak ją przygotować krok po kroku?
Peklowanie to jeden ze sposobów konserwowania mięsa. Proces ten jednocześnie nadaje żywności wyrazisty smak i aromat i może stanowić wstęp do dalszej obróbki i przygotowywania potrawy. Do peklowania wykorzystywana jest...
Czytaj dalej →Mleko księżycowe ma właściwości, za które pokochają je rodzice! Stosowały je też nasze babki
Wygląda pięknie. I to na tyle, że stało się hitem Instagrama! Ale nie to jest najważniejsze: mleko księżycowe ma właściwości, za które trudno go nie kochać będąc rodzicem małego dziecka....
Czytaj dalej →Pomysł na szybkie śniadanie dla dziecka
Wielu rodziców zastanawia się, jak zorganizować poranek, aby wszystko szło gładko i bez opóźnień. Niektóre rzeczy, jak plecak czy ubrania można przygotować dzień wcześniej, tak by rano mieć jak najmniej...
Czytaj dalej →Kisiel mleczny – jak przygotować pyszny, pożywny deser?
Kisiel mleczny to doskonały, łatwy w przygotowaniu deser, który uwielbiają nie tylko najmłodsi. Najczęściej jest to pierwszy słodki smakołyk, z którym stykają się niemowlęta. Nic dziwnego, odpowiednio przygotowany jest niezwykle...
Czytaj dalej →Zapomnij o soli! Dodaj to do wody podczas gotowania ziemniaków. Lepszych nigdy nie jadłaś
Wiele osób nie wyobraża sobie polskiego obiadu bez ziemniaków. Mogą one być oryginalnym dodatkiem do dania. Wystarczy podczas gotowania sól zastąpić innym składnikiem. Ugotowanie ziemniaków nie jest skomplikowanym czy wymagającym...
Czytaj dalej →Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?
Bardzo często zdarza się, że po obiedzie zostaje nam spora ilość niezjedzonych ziemniaków. Niestety następnego dnia nie nadają się one zwykle do spożycia, ponieważ stają się gumowate i zwyczajnie niesmaczne....
Czytaj dalej →Najlepszy przepis na ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka
Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka to marzenie każdej gospodyni domowej. Każdy z nas uwielbia krokiety, królują na stołach podczas wigilijnej wieczerzy. Wydają się proste do zrobienia, ale nie...
Czytaj dalej →Zapomnij o tym dodatku do sałatki jarzynowej. Inaczej następnego dnia wyrzucisz ją do kosza
Sałatka jarzynowa to klasyka, która pojawia się na polskich stołach nie tylko w okresie wielkanocnym. Choć jej przygotowanie wydaje się banalnie proste, to wciąż wiele osób popełnia jeden błąd, narażając...
Czytaj dalej →Niemowlak i szczeniak pod jednym dachem
Pies jest już u nas. Wkrótce się Wam przedstawi. Na razie oswaja się z nowym otoczeniem i nowymi człowiekami. Zanim go poznacie sprawdźcie filmy na które trafiliśmy podczas szukania informacji...
Czytaj dalej →5 bazgrołów, które zrozumieją tylko młodzi rodzice
Zaczęło się niewinnie od rysunku matki karmiącej piersią, która nie może dosięgnąć telefonu (patrz poniżej), który znalazłem u kogoś na Instagramie. Rysunek nie był podpisany, ale spodobał mi się na...
Czytaj dalej →Co zamiast kwiatów na wesele?
Od kilku lat panuje moda na wręczanie różnych drobiazgów podczas składania Młodej Parze życzeń pod Kościołem, zamiast kwiatów. Przyznam szczerze, że bardzo mi się ta moda podoba. Nie jest tajemnicą,...
Czytaj dalej →