Siara, czyli pierwsze mleko matki pojawiające się tuż po porodzie jest źródłem wielu drogocennych składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju maluszka. Produkowana jest ona zaledwie przez kilkanaście pierwszych godzin, dlatego warto przekazać dziecku każdą jej kroplę, nawet jeżeli miałaby być podana w butelce czy na łyżeczce. Co zawiera siara matki i dlaczego jest taka cenna?



  • Siara to koncentrat wielu drogocennych substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka.
  • Zawiera ogromne ilości przeciwciał i leukocytów, które wspierają układ immunologiczny dziecka, zapewniając mu prawidłową odporność w pierwszych miesiącach życia.
  • Siara jest żółta i gęsta i choć wydzielana jest jedynie przez pierwsze kilkanaście godzin po porodzie, w dodatku w niewielkich ilościach, każda jej kropla jest niezwykle cenna.
  • Produkcja siary rozpoczyna się już w połowie ciąży, a jej wydzielanie u niektórych kobiet ma miejsce pod koniec ciąży.

Pierwsze mleko matki – siara

Laktacja i karmienie piersią to niezwykle ważny temat dla każdej z mam. Choć nie każda z nich decyduje się na naturalne karmienie swojego dziecka, należy rozważyć przynajmniej podanie pierwszego pokarmu, czyli tzw. siary. Warto wiedzieć, że skład kobiecego mleka ulega zmianie wraz z rozwojem i wzrostem malucha, dostarczając mu tego, co w danym momencie jest najważniejsze.

Noworodek, który dopiero przychodzi na świat potrzebuje przede wszystkim dużej ilości przeciwciał i składników odżywczych, dlatego też siara, czyli żółte mleko matki, to prawdziwy koncentrat tych cennych składników. Jej produkcja rusza już około 20 tygodnia ciąży, a niektóre kobiety pod koniec ciąży mogą zobaczyć już niewielki jej wyciek. Nie jest to nic niepokojącego: po prostu piersi przygotowują się do karmienia. Wbrew powszechnym opiniom, wyciek siary nie zwiastuje również rychłego porodu.

Zarówno w ciąży jak i po urodzeniu, siary jest bardzo mało. Nie znaczy to jednak, że kobieta nie będzie mogła karmić piersią. Choć siary jest niewiele, całkowicie pokrywa ona zapotrzebowanie noworodka, który jednorazowo jest w stanie zjeść zaledwie kilka mililitrów. Uznaje się, że żołądek dziecka zaraz po urodzeniu jest w stanie zmieścić zaledwie 1,5 łyżeczki mleka. Młodziwo, bo tak inaczej określana jest siara, produkowane jest jedynie przez pierwsze dwie doby po porodzie, w ilości około 80-100 ml na dobę. Związane jest to ze zmianami hormonalnymi, które zachodzą w organizmie świeżo upieczonej mamy. Następnie zaczyna się produkcja tzw. mleka przejściowego, które zmienia się po około 3 tygodniach w mleko właściwe.

Właściwości siary i zalety dla dziecka

Jeżeli chodzi o konsystencję, siara to gęste i żółtawe mleko swoim wyglądem bardziej przypominające śmietanę, niż normalne mleko. To jak wygląda siara związane jest z jej wyjątkowym składem, w którym znajdziemy między innymi sporo beta-karotenów. Choć siara jest bardzo gęsta, jej kaloryczność jest mniejsza niż mleka właściwego i wynosi około 60 kcal. Ma ona również dość charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach, jednak nie należy się nim martwić. Kobietom, dla których jest on wyjątkowo drażniący, poleca się używanie wkładek laktacyjnych, które nie tylko wchłoną wyciekającą z piersi siarę, ale również zneutralizują jej zapach.

Zalety dla dziecka siary zostały potwierdzone naukowo, dlatego tak wielką uwagę przykłada się do tego, aby była ona podawana również wcześniakom. W jej składzie znajdziemy między innymi:

  • duże ilości leukocytów, które pomagają budować prawidłową odporność malucha, wspomagają rozwój prawidłowej flory jelitowej oraz przyspieszają wydalanie smółki, czyli pierwszego stolca;
  • przeciwciała matki, które wzmacniają odporność dziecka w pierwszych miesiącach życia. Są to głównie immunoglobuliny A, które nie tylko chronią przed drobnoustrojami, ale również wiążą wiele wydzielanych przez bakterie toksyn,
    prostaglandyny, osiadające na żołądku i innych częściach układu pokarmowego, tworząc naturalną warstwę ochronną,
    duże ilości białek, które są w pełni wchłaniane w przewodzie pokarmowym praktycznie omijając proces trawienia,
    witaminę A, chlorki, sód oraz inne ważne sole mineralne.

Oprócz tego w siarze znajdziemy liczne enzymy, hormony, czynniki wzrostu, witaminy, laktoferynę oraz lizozym. Siara (mleko początkowe) dzięki swojemu unikalnemu składowi przede wszystkim działa niczym naturalny antybiotyk i stymulator dla układu odpornościowego malucha. Ponadto zmniejsza ryzyko wystąpienia w przyszłości alergii oraz chroni przed odwodnieniem i hipoglikemią. Zmniejsza również intensywność żółtaczki fizjologicznej, ponieważ odpowiedzialna za nią bilirubina wydalana jest wraz ze smółką.

Siara: Rodzice pytają [Q&A]

1. Co zawiera siara matki?

Siara matki zawiera duże ilości immunoglobulin, leukocytów i prostaglandyn, które pełnią funkcję ochronną. Ponadto w jej składzie znajdziemy dużo białka, witaminy A, a także sole mineralne, chlorki oraz sód.



2.Czy siara jest lepka?

Tak, ze względu na swój skład siara jest gęsta i lepka. To mleko o żółtej, mętnej barwie.

3. Czy siara zwiastuje poród?

Produkcja siary rozpoczyna się już około 20 tygodnia ciąży, kiedy to piersi zaczynają przygotowywać się do karmienia noworodka. Część kobiet w trzecim trymestrze obserwuje wyciek niewielkich ilości siary z brodawek, jednak w żaden sposób nie jest to zwiastunem porodu i nie powinno stanowić powodu do niepokoju.

4. Czy siara jest zdrowa?

Siara to prawdziwy koncentrat wartościowych i potrzebnych dziecku do prawidłowego rozwoju substancji. Choć jest mniej kaloryczna niż mleko właściwe, jest bardzo zdrowa i każdą jej kroplę warto podać dziecku.

5. Czy siara jest przezroczysta?



Nie, siara jest mętna, o żółtawym kolorze. Jest również lepka.

6. Czy siara oznacza ciążę?

Siara zaczyna być produkowana dopiero około 20 tygodnia ciąży, dlatego też wydzielina z brodawki bez potwierdzonej ciąży będzie raczej stanowić objaw jakiegoś schorzenia (np. hiperprolaktynemii) i powinna być skonsultowana z lekarzem.

7. Czym siara różni się od mleka?

Siara różni się od mleka właściwego przede wszystkim swoim składem, ale również gęstością, barwą oraz odczynem. Jest jej również dużo mniej w porównaniu do mleka wydzielanego w kolejnych dniach po porodzie.

8. Ile dni po porodzie pojawia się siara?

Siara pojawia się już przy pierwszym dostawieniu noworodka do piersi, praktycznie natychmiast po porodzie i wydzielana jest przez kolejne dwie doby. Jej produkcja zaczyna się w 20 tygodniu ciąży, dlatego też część ciężarnych obserwuje u siebie jeszcze przed porodem wyciek z piersi niewielkich ilości siary. Skład pierwszego mleka matki różni się od tego, które pojawi się w trzeciej dobie po porodzie.

9. Jak przechowywać siarę?

W temperaturze pokojowej siara może być przechowywana w strzykawce lub specjalnym pojemniczku maksymalnie przez 12 godzin. W lodówce czas ten wydłuża się do 48 godzin, a w zamrażarce (-18 stopni Celsjusza) może być przechowywana nawet kilka miesięcy. Warto jednak pamiętać, że jest ona dla dziecka najbardziej wartościowa zwłaszcza w pierwszych dniach życia, dlatego w miarę możliwości warto ją dziecku podawać na bieżąco.

10. Jak smakuje siara?

Siara ma słodki, a zarazem lekko słonawy (dzięki zawartości wielu soli mineralnych i sodu) posmak.

11. Kiedy siara zmienia się w mleko?

Siara produkowana jest przez pierwsze dwie doby po porodzie, następnie stopniowo zastępowana jest przez tzw. mleko przejściowe. Z kolei produkcja mleka właściwego rozpoczyna się dopiero około 2-3 tygodni po narodzinach dziecka.


Źródła:

http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.psjd-f1599236-9700-4ae3-8817-6c1749145154/c/11-20_Paediatrics___Family_Medicine_1.2017_Zdrojewicz_Mleko.pdf

http://phie.pl/pdf/phe-2015/phe-2015-2-387.pdf

http://www.h-ph.pl/pdf/hyg-2014/hyg-2014-2-249.pdf



http://www.phmd.pl/api/files/view/1888.pdf