Pyszne krokiety z ciasta francuskiego – jak je zrobić i jak zawijać?

Krokiety z ciasta francuskiego to popularny przysmak na polskich stołach. Spotykamy je przy wielu okazjach, gdzie stanowią najczęściej świetną przekąskę, a niekiedy także danie główne. Jak je odpowiednio przygotować?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Krokiety z ciasta francuskiego to alternatywa dla używania naleśników;
  • Proces tworzenia dania jest szybszy, ze względu na gotowe ciasto możliwe do kupienia w sklepie;
  • Nie wymagają też panierowania.

Krokiety z ciasta francuskiego – jak zrobić?

Krokiety w cieście francuskim znakomicie nadają się jako przekąska. Często spotkamy je w wersji z cebulą i pieczarkami. Jeżeli skorzystamy z gotowego ciasta francuskiego, możemy je przygotować dość szybko i bezproblemowo. Potrzebnych będzie kilka składników:

  • Opakowanie ciasta francuskiego;
  • 200 g pieczarek;
  • Jedna cebula;
  • Łyżka mąki;
  • Białko jaja;
  • 50 g jogurtu naturalnego;
  • Przyprawy.

Jeśli chodzi o wykonanie, to pierwszym krokiem będzie wyrobienie farszu. W tym celu należy pokroić cebulę i pieczarki i podsmażyć je na patelni, do momentu puszczenia soku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z jogurtem naturalnym. Wszystko przyprawić wedle uznania. Po kilku minutach farsz powinien być gotowy i należy go ostudzić i schłodzić. 

Poznaj: Najlepszy przepis na ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka

Krokiety z ciasta francuskiego – jak zawijać?

W czasie, gdy chłodzi się nasz farsz, możemy zabrać się za ciasto francuskie. Aby krokieciki wyszły foremne, ciasto trzeba pokroić w prostokąty, najlepiej, aby wszystkie były podobnej wielkości. Kiedy nadzienie będzie już odpowiednio zastygnięte, możemy przejść do zawijania. Nie jest to czynność trudna, wystarczy odpowiednią ilość farszu nałożyć na wycięty prostokąt, zawinąć w roladkę i zlepić rogi (trzeba zrobić to dokładnie, aby farsz nie wypłynął podczas pieczenia czy podawania). Przygotowane tak krokieciki, przed wsadzeniem do piekarnika należy jeszcze posmarować białkiem i posypać kminkiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut, aż krokiety z ciasta francuskiego przybiorą złoty kolor. 

Sprawdź też: Mrożenie krokietów – Czy krokiety można mrozić?

Krokiety – popularny przysmak

Zdecydowana większość z nas miała w życiu okazję kosztować krokieta. Jest to potrawa uniwersalna, można wykonać ją na wiele sposobów, zarówno jako danie główne, jak i przystawkę. Słowo pochodzi z języka francuskiego (croquette) i oznacza rodzaj pasztecika. Krokiety najczęściej wykonywane są w postaci roladki, a dokładniej farszu zawiniętego w naleśnik, który obtoczony jest w jajku i bułce tartej.

Zobacz również: Farsze do krokietów – Czym można nadziać krokiety?

Rodzaj ciasta, a w szczególności farsz mogą być jednak przeróżne. Spotykamy krokiety np. kapustą czy grzybami lub chociażby krokiety z ciasta francuskiego z mięsem. Te pyszne paszteciki spotkamy na stole podczas wielu okazji, zarówno podczas Wigilii, jak i urodzin czy rodzinnego obiadu.

Zobacz też: Smażenie krokietów –‌ Jak smażyć krokiety?

Ciasto francuskie – zrobić czy kupić?

Kruche ciasto francuskie doskonale nadaje się do wypieków, słonych przekąsek i przystawek. Można je bez problemu kupić gotowe w każdym sklepie spożywczym. Jeśli jednak chcemy w stu procentach wiedzieć, co jemy, możemy takie ciasto przygotować też na własną rękę. Nie jest to jakoś bardzo skomplikowane i trudne, jest natomiast praco i czasochłonne, dlatego wydaje się, że lepszym pomysłem będzie kupno gotowego produktu.

Dodaj komentarz

Przepisy Kulinarne

Co na drugie śniadanie do szkoły?

Już jutro większość mam stanie przed dylematem: co spakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły? Kanapki szybko się przejadają i niejedna z nich zamiast w brzuchu małego ucznia ląduje w...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Ile gotować gołąbki?

Gotowanie gołąbków – ile gotować gołąbki? Gołąbki to pyszne danie. Natomiast samo ich przygotowanie jest czasochłonne. Parzenie kapusty, zawijanie farszu, a następnie gotowanie. Niemniej jednak ich smak jest wart naszego...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Pierogi Ruskie (Farsz)

Farsz na pierogi ruskie Przepis na farsz do pierogów ruskich Zapewne nie wszyscy z Was wiedzą, że pierogi ruskie tak naprawdę pochodzą z Ukrainy, a ich nazwa wzięła się od...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Przepis na muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe z kremem z serka mascarpone Mimo, iż moda na muffinki chyba powoli mija, to ja nadal bardzo je lubię. Zwłaszcza te, na które przepis udało mi się zdobyć...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Ciasta fit i inne zdrowe słodycze

Czy istnieje coś takiego, jak ciasta fit? Cóż, ze słodyczami nigdy nie wolno przesadzać, ale są takie, których absolutnie powinniśmy unikać oraz ich zdecydowanie zdrowsze odpowiedniki. Zdrowe słodycze – czy to...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general