Pyszne krokiety z ciasta francuskiego – jak je zrobić i jak zawijać?

Krokiety z ciasta francuskiego to popularny przysmak na polskich stołach. Spotykamy je przy wielu okazjach, gdzie stanowią najczęściej świetną przekąskę, a niekiedy także danie główne. Jak je odpowiednio przygotować?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Krokiety z ciasta francuskiego to alternatywa dla używania naleśników;
  • Proces tworzenia dania jest szybszy, ze względu na gotowe ciasto możliwe do kupienia w sklepie;
  • Nie wymagają też panierowania.

Krokiety z ciasta francuskiego – jak zrobić?

Krokiety w cieście francuskim znakomicie nadają się jako przekąska. Często spotkamy je w wersji z cebulą i pieczarkami. Jeżeli skorzystamy z gotowego ciasta francuskiego, możemy je przygotować dość szybko i bezproblemowo. Potrzebnych będzie kilka składników:

  • Opakowanie ciasta francuskiego;
  • 200 g pieczarek;
  • Jedna cebula;
  • Łyżka mąki;
  • Białko jaja;
  • 50 g jogurtu naturalnego;
  • Przyprawy.

Jeśli chodzi o wykonanie, to pierwszym krokiem będzie wyrobienie farszu. W tym celu należy pokroić cebulę i pieczarki i podsmażyć je na patelni, do momentu puszczenia soku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z jogurtem naturalnym. Wszystko przyprawić wedle uznania. Po kilku minutach farsz powinien być gotowy i należy go ostudzić i schłodzić. 

Poznaj: Najlepszy przepis na ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka

Krokiety z ciasta francuskiego – jak zawijać?

W czasie, gdy chłodzi się nasz farsz, możemy zabrać się za ciasto francuskie. Aby krokieciki wyszły foremne, ciasto trzeba pokroić w prostokąty, najlepiej, aby wszystkie były podobnej wielkości. Kiedy nadzienie będzie już odpowiednio zastygnięte, możemy przejść do zawijania. Nie jest to czynność trudna, wystarczy odpowiednią ilość farszu nałożyć na wycięty prostokąt, zawinąć w roladkę i zlepić rogi (trzeba zrobić to dokładnie, aby farsz nie wypłynął podczas pieczenia czy podawania). Przygotowane tak krokieciki, przed wsadzeniem do piekarnika należy jeszcze posmarować białkiem i posypać kminkiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut, aż krokiety z ciasta francuskiego przybiorą złoty kolor. 

Sprawdź też: Mrożenie krokietów – Czy krokiety można mrozić?

Krokiety – popularny przysmak

Zdecydowana większość z nas miała w życiu okazję kosztować krokieta. Jest to potrawa uniwersalna, można wykonać ją na wiele sposobów, zarówno jako danie główne, jak i przystawkę. Słowo pochodzi z języka francuskiego (croquette) i oznacza rodzaj pasztecika. Krokiety najczęściej wykonywane są w postaci roladki, a dokładniej farszu zawiniętego w naleśnik, który obtoczony jest w jajku i bułce tartej.

Zobacz również: Farsze do krokietów – Czym można nadziać krokiety?

Rodzaj ciasta, a w szczególności farsz mogą być jednak przeróżne. Spotykamy krokiety np. kapustą czy grzybami lub chociażby krokiety z ciasta francuskiego z mięsem. Te pyszne paszteciki spotkamy na stole podczas wielu okazji, zarówno podczas Wigilii, jak i urodzin czy rodzinnego obiadu.

Zobacz też: Smażenie krokietów –‌ Jak smażyć krokiety?

Ciasto francuskie – zrobić czy kupić?

Kruche ciasto francuskie doskonale nadaje się do wypieków, słonych przekąsek i przystawek. Można je bez problemu kupić gotowe w każdym sklepie spożywczym. Jeśli jednak chcemy w stu procentach wiedzieć, co jemy, możemy takie ciasto przygotować też na własną rękę. Nie jest to jakoś bardzo skomplikowane i trudne, jest natomiast praco i czasochłonne, dlatego wydaje się, że lepszym pomysłem będzie kupno gotowego produktu.

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo