Krokiety z ciasta francuskiego to popularny przysmak na polskich stołach. Spotykamy je przy wielu okazjach, gdzie stanowią najczęściej świetną przekąskę, a niekiedy także danie główne. Jak je odpowiednio przygotować?
Krokiety z ciasta francuskiego – jak zrobić?
Krokiety w cieście francuskim znakomicie nadają się jako przekąska. Często spotkamy je w wersji z cebulą i pieczarkami. Jeżeli skorzystamy z gotowego ciasta francuskiego, możemy je przygotować dość szybko i bezproblemowo. Potrzebnych będzie kilka składników:
- Opakowanie ciasta francuskiego;
- 200 g pieczarek;
- Jedna cebula;
- Łyżka mąki;
- Białko jaja;
- 50 g jogurtu naturalnego;
- Przyprawy.
Jeśli chodzi o wykonanie, to pierwszym krokiem będzie wyrobienie farszu. W tym celu należy pokroić cebulę i pieczarki i podsmażyć je na patelni, do momentu puszczenia soku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z jogurtem naturalnym. Wszystko przyprawić wedle uznania. Po kilku minutach farsz powinien być gotowy i należy go ostudzić i schłodzić.
Poznaj: Najlepszy przepis na ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka
Krokiety z ciasta francuskiego – jak zawijać?
W czasie, gdy chłodzi się nasz farsz, możemy zabrać się za ciasto francuskie. Aby krokieciki wyszły foremne, ciasto trzeba pokroić w prostokąty, najlepiej, aby wszystkie były podobnej wielkości. Kiedy nadzienie będzie już odpowiednio zastygnięte, możemy przejść do zawijania. Nie jest to czynność trudna, wystarczy odpowiednią ilość farszu nałożyć na wycięty prostokąt, zawinąć w roladkę i zlepić rogi (trzeba zrobić to dokładnie, aby farsz nie wypłynął podczas pieczenia czy podawania). Przygotowane tak krokieciki, przed wsadzeniem do piekarnika należy jeszcze posmarować białkiem i posypać kminkiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut, aż krokiety z ciasta francuskiego przybiorą złoty kolor.
Sprawdź też: Mrożenie krokietów – Czy krokiety można mrozić?
Krokiety – popularny przysmak
Zdecydowana większość z nas miała w życiu okazję kosztować krokieta. Jest to potrawa uniwersalna, można wykonać ją na wiele sposobów, zarówno jako danie główne, jak i przystawkę. Słowo pochodzi z języka francuskiego (croquette) i oznacza rodzaj pasztecika. Krokiety najczęściej wykonywane są w postaci roladki, a dokładniej farszu zawiniętego w naleśnik, który obtoczony jest w jajku i bułce tartej.
Zobacz również: Farsze do krokietów – Czym można nadziać krokiety?
Rodzaj ciasta, a w szczególności farsz mogą być jednak przeróżne. Spotykamy krokiety np. kapustą czy grzybami lub chociażby krokiety z ciasta francuskiego z mięsem. Te pyszne paszteciki spotkamy na stole podczas wielu okazji, zarówno podczas Wigilii, jak i urodzin czy rodzinnego obiadu.
Zobacz też: Smażenie krokietów – Jak smażyć krokiety?
Ciasto francuskie – zrobić czy kupić?
Kruche ciasto francuskie doskonale nadaje się do wypieków, słonych przekąsek i przystawek. Można je bez problemu kupić gotowe w każdym sklepie spożywczym. Jeśli jednak chcemy w stu procentach wiedzieć, co jemy, możemy takie ciasto przygotować też na własną rękę. Nie jest to jakoś bardzo skomplikowane i trudne, jest natomiast praco i czasochłonne, dlatego wydaje się, że lepszym pomysłem będzie kupno gotowego produktu.