Jestem wielką fanką zup, podobnie jak moja rodzina. Zupy są szybkie w przygotowaniu i wbrew pozorom bardzo proste. Idealnie uzupełniają codzienne menu. W przypadku małych rodzin jak nasza, gdyby nie mrożenie lub pasteryzacja, duża część ugotowanej zupy zwyczajnie by się marnowała.



Mrożenie zup – czy można je mrozić?

Jeśli po Świętach zostało nam za dużo zupy grzybowej lub barszczyku, to możemy poddać je pasteryzacji lub zamrozić w zamrażalce. Jaką metodę przechowywania zup wybrać? Jakie są wady i zalety zarówno pasteryzacji, jak i mrożenia? Sprawdźcie poniżej!

Jak mrozić zupy?

Zupy i barszcze najlepiej zamrażać w przystosowanych do tego plastikowych pojemniczkach lub woreczkach. Bulion możemy zamrozić w kostkarkach na lód. W przyszłości łatwiej będzie nam dodać porcję bulionu np. do mięsa lub sosu.

Czego unikać przy mrożeniu zup?

Zup nie mrozimy w cienkich torebkach, szklanych pojemnikach (chyba że z przeznaczeniem do zamrażania) lub słoikach, które mogą nam popękać podczas mrożenia. Możecie sobie wyobrazić, jaki bałagan w zamrażalce może spowodować pęknięty słoik z zupą?


Nasze wideo:

Jeśli zupę zamrażamy w plastikowym pojemniku, to nie nalewajmy go pod samą „pokrywkę”, ponieważ efekt może być podobny do tego, który grozi nam przy mrożeniu w słoiku. Pamiętajcie, że mrożona ciecz zwiększa swoją objętość.

Jak pasteryzować zupy?

W przypadku pasteryzacji wybieramy litrowe słoiki z idealnie (bez uszkodzeń) pasującymi do nich nakrętkami. Słoiki starannie myjemy i wyparzamy w piekarniku lub zmywarce.

Pasteryzacja na mokro

Zupy pasteryzujemy w dużym garnku pod przykrywką. Na dno garnka kładziemy lnianą ściereczkę i na niej układamy słoiki, które nie mogą się ze sobą stykać. Tak przygotowane do gotowania zupy zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości słoika. Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji układamy słoiki na ściereczce do góry dnem, do ostygnięcia.

Pasteryzacja w piekarniku (na sucho)

Blaszkę wykładamy ściereczką lub gazetą i ustawiamy na niej słoiki z zupami. Słoiki nie powinny się stykać, ani nie dotykać ścianek piekarnika. Zupy wkładamy do zimnego piekarnika i ogrzewamy go do temperatury 125 stopni Celsjusza.
Czas pasteryzacji wynosi 30 minut od momentu uzyskania przez piekarnik wymaganej temperatury.




Mrożenie czy pasteryzacja?

Mrożenie zup:

  • Potrzebujemy:
  • plastikowych pojemników
  • wolnego miejsca w zamrażalce
  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Czas przechowywania: 6 miesięcy
  • Czas odmrażania: 3 godziny

Pasteryzacja zup:

  • Potrzebujemy:
  • słoików
  • chłodnej piwnicy lub miejsca w lodówce
  • Czas przygotowania: 60 minut
  • Czas przechowywania: 3 miesiące
  • Czas odmrażania: brak

Którą z metod wybieracie częściej? Wolicie mrozić czy pasteryzować zupy lub barszcze?


Sprawdź także: Jak mrozić bigos? >>