Zupy – mrożenie i pasteryzacja

Jestem wielką fanką zup, podobnie jak moja rodzina. Zupy są szybkie w przygotowaniu i wbrew pozorom bardzo proste. Idealnie uzupełniają codzienne menu. W przypadku małych rodzin jak nasza, gdyby nie mrożenie lub pasteryzacja, duża część ugotowanej zupy zwyczajnie by się marnowała.

Mrożenie zup – czy można je mrozić?

Jeśli po Świętach zostało nam za dużo zupy grzybowej lub barszczyku, to możemy poddać je pasteryzacji lub zamrozić w zamrażalce. Jaką metodę przechowywania zup wybrać? Jakie są wady i zalety zarówno pasteryzacji, jak i mrożenia? Sprawdźcie poniżej!

Jak mrozić zupy?

Zupy i barszcze najlepiej zamrażać w przystosowanych do tego plastikowych pojemniczkach lub woreczkach. Bulion możemy zamrozić w kostkarkach na lód. W przyszłości łatwiej będzie nam dodać porcję bulionu np. do mięsa lub sosu.

Czego unikać przy mrożeniu zup?

Zup nie mrozimy w cienkich torebkach, szklanych pojemnikach (chyba że z przeznaczeniem do zamrażania) lub słoikach, które mogą nam popękać podczas mrożenia. Możecie sobie wyobrazić, jaki bałagan w zamrażalce może spowodować pęknięty słoik z zupą?
Jeśli zupę zamrażamy w plastikowym pojemniku, to nie nalewajmy go pod samą “pokrywkę”, ponieważ efekt może być podobny do tego, który grozi nam przy mrożeniu w słoiku. Pamiętajcie, że mrożona ciecz zwiększa swoją objętość.

Jak pasteryzować zupy?

W przypadku pasteryzacji wybieramy litrowe słoiki z idealnie (bez uszkodzeń) pasującymi do nich nakrętkami. Słoiki starannie myjemy i wyparzamy w piekarniku lub zmywarce.

Pasteryzacja na mokro

Zupy pasteryzujemy w dużym garnku pod przykrywką. Na dno garnka kładziemy lnianą ściereczkę i na niej układamy słoiki, które nie mogą się ze sobą stykać. Tak przygotowane do gotowania zupy zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości słoika. Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji układamy słoiki na ściereczce do góry dnem, do ostygnięcia.

Pasteryzacja w piekarniku (na sucho)

Blaszkę wykładamy ściereczką lub gazetą i ustawiamy na niej słoiki z zupami. Słoiki nie powinny się stykać, ani nie dotykać ścianek piekarnika. Zupy wkładamy do zimnego piekarnika i ogrzewamy go do temperatury 125 stopni Celsjusza.
Czas pasteryzacji wynosi 30 minut od momentu uzyskania przez piekarnik wymaganej temperatury.

Sprawdź: Jak pasteryzować słoiki w zmywarce?

Mrożenie czy pasteryzacja?

Mrożenie zup:

  • Potrzebujemy:
  • plastikowych pojemników
  • wolnego miejsca w zamrażalce
  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Czas przechowywania: 6 miesięcy
  • Czas odmrażania: 3 godziny

Pasteryzacja zup:

  • Potrzebujemy:
  • słoików
  • chłodnej piwnicy lub miejsca w lodówce
  • Czas przygotowania: 60 minut
  • Czas przechowywania: 3 miesiące
  • Czas odmrażania: brak

Którą z metod wybieracie częściej? Wolicie mrozić czy pasteryzować zupy lub barszcze?

Sprawdź także: Jak mrozić bigos?

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Jak rozmrozić drożdże?

Jak rozmrozić drożdże? Warto wiedzieć, że istnieją zasady, dzięki którym rozmrożone drożdże będą w stanie w dalszym ciągu pełnić swoją funkcję i mnożyć się w prawidłowy sposób. Sprawdź, jak powinno...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Nadzienie do pączków

Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Wielkanoc

Jak wlewać zakwas do żurku?

Domowy żurek to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Niepowtarzalny smak tej zupy po prostu nie może się znudzić. Zanim przygotujesz wyśmienite danie dowiedz się, jak wlewać zakwas do żurku. Jak...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Tłuszcz do smażenia pączków/faworków

Jaki tłuszcz do smażenia pączków/faworków sprawdzi się najlepiej? Obecnie do przygotowania tłustoczwartkowych smakołyków najczęściej używany jest olej roślinny, przede wszystkim rzepakowy. warto jednak wiedzieć, że nie jest to jedyna dostępna...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czym zastąpić sos sojowy?

Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general