Zupy – mrożenie i pasteryzacja

Jestem wielką fanką zup, podobnie jak moja rodzina. Zupy są szybkie w przygotowaniu i wbrew pozorom bardzo proste. Idealnie uzupełniają codzienne menu. W przypadku małych rodzin jak nasza, gdyby nie mrożenie lub pasteryzacja, duża część ugotowanej zupy zwyczajnie by się marnowała.

Zupy – mrożenie i pasteryzacja

Mrożenie zup – czy można je mrozić?

Jeśli po Świętach zostało nam za dużo zupy grzybowej lub barszczyku, to możemy poddać je pasteryzacji lub zamrozić w zamrażalce. Jaką metodę przechowywania zup wybrać? Jakie są wady i zalety zarówno pasteryzacji, jak i mrożenia? Sprawdźcie poniżej!

Jak mrozić zupy?

Zupy i barszcze najlepiej zamrażać w przystosowanych do tego plastikowych pojemniczkach lub woreczkach. Bulion możemy zamrozić w kostkarkach na lód. W przyszłości łatwiej będzie nam dodać porcję bulionu np. do mięsa lub sosu.

Czego unikać przy mrożeniu zup?

Zup nie mrozimy w cienkich torebkach, szklanych pojemnikach (chyba że z przeznaczeniem do zamrażania) lub słoikach, które mogą nam popękać podczas mrożenia. Możecie sobie wyobrazić, jaki bałagan w zamrażalce może spowodować pęknięty słoik z zupą?
Jeśli zupę zamrażamy w plastikowym pojemniku, to nie nalewajmy go pod samą „pokrywkę”, ponieważ efekt może być podobny do tego, który grozi nam przy mrożeniu w słoiku. Pamiętajcie, że mrożona ciecz zwiększa swoją objętość.

Jak pasteryzować zupy?

W przypadku pasteryzacji wybieramy litrowe słoiki z idealnie (bez uszkodzeń) pasującymi do nich nakrętkami. Słoiki starannie myjemy i wyparzamy w piekarniku lub zmywarce.

Pasteryzacja na mokro

Zupy pasteryzujemy w dużym garnku pod przykrywką. Na dno garnka kładziemy lnianą ściereczkę i na niej układamy słoiki, które nie mogą się ze sobą stykać. Tak przygotowane do gotowania zupy zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości słoika. Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji układamy słoiki na ściereczce do góry dnem, do ostygnięcia.

Pasteryzacja w piekarniku (na sucho)

Blaszkę wykładamy ściereczką lub gazetą i ustawiamy na niej słoiki z zupami. Słoiki nie powinny się stykać, ani nie dotykać ścianek piekarnika. Zupy wkładamy do zimnego piekarnika i ogrzewamy go do temperatury 125 stopni Celsjusza.
Czas pasteryzacji wynosi 30 minut od momentu uzyskania przez piekarnik wymaganej temperatury.

Sprawdź: Jak pasteryzować słoiki w zmywarce?

Mrożenie czy pasteryzacja?

Mrożenie zup:

  • Potrzebujemy:
  • plastikowych pojemników
  • wolnego miejsca w zamrażalce
  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Czas przechowywania: 6 miesięcy
  • Czas odmrażania: 3 godziny

Pasteryzacja zup:

  • Potrzebujemy:
  • słoików
  • chłodnej piwnicy lub miejsca w lodówce
  • Czas przygotowania: 60 minut
  • Czas przechowywania: 3 miesiące
  • Czas odmrażania: brak

Którą z metod wybieracie częściej? Wolicie mrozić czy pasteryzować zupy lub barszcze?

Sprawdź także: Jak mrozić bigos?

Dodaj komentarz

Przepisy Kulinarne
Pierogi Ruskie (Farsz)
Farsz na pierogi ruskie Przepis na farsz do pierogów ruskich Zapewne nie wszyscy z Was wiedzą, że pierogi ruskie tak naprawdę pochodzą z Ukrainy, a ich nazwa wzięła się od ukraińskiej, historycznej
Czytaj dalej
Suknie Ślubne
Najbrzydsze suknie ślubne
Najbrzydsze suknie ślubne? To niemożliwe! A jednak... Najbrzydsze suknie ślubne zdecydowanie wykraczają poza nasze wyobrażenia o tym, jak może wyglądać panna młoda. Owszem: są białe, często uszyto je nawet z typowych
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Nie ma nic wspanialszego, niż sałatka z letnich warzyw jedzona do obiadu w zimowy dzień, albo sok z sierpniowych malin dodawany do herbaty w mroźne popołudnie. Aby w pełni cieszyć
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Ryba po grecku na 2 sposoby (smażona lub pieczona)
Przepis na rybę po grecku Ryba po grecku to danie najczęściej kojarzone z Wigilią. Okazuje się jednak, że jej popularność nie maleje przez cały rok. W dzisiejszym artykule pokażę Wam moje dwa
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?
Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): "im bigos starszy, tym smaczniejszy". Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe, jak również
Czytaj dalej