Awokado na cenzurowanym. Coraz więcej osób nie chce go jeść. Przyczyna jeży włosy na głowie

Jeszcze kilka lat temu awokado uchodziło za wyjątkowo egzotyczny owoc, ale od jakiegoś czasu zagościło w diecie tysięcy Polaków i stało się bardzo popularne. Z każdym dniem przybywa jednak jego przeciwników. Wiele ludzi rezygnuje z kupowania tego produktu ze względu na sposób uprawy.

Coraz więcej ludzi rezygnuje z jedzenia awokado

Tysiące Polaków pokochało awokado głównie ze względu na pyszny, charakterystyczny smak oraz szerokie zastosowanie. Egzotyczny owoc cieszy się popularnością również z powodu bogatych wartości odżywczych. Chociaż cechuje się dużą kalorycznością, to dostarcza olbrzymich ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Niestety kwestie zdrowotne to tylko jedna strona medalu. Mimo że jest to naprawdę wartościowy produkt, to w ostatnim czasie jego miłośnicy masowo rezygnują z jedzenia. Wszystko ze względu na kontrowersyjne metody uprawy. Największymi eksporterami awokado na świecie są Meksyk, Chile i Peru. Ze względu na ogromne ilości produkowanych owoców już od jakiegoś czasu brakuje tam pól uprawnych. Dlatego też w tych regionach trwa prowadzone na wielką skalę, często nielegalne – wylesianie. Jak nietrudno się domyślić, masowa wycinka odbija się negatywnie na środowisku naturalnym. Dodatkowo awokado potrzebuje bardzo dużych ilości wody, aby rosnąć. Według ekspertów jest to nawet dwa razy tyle co w przypadku normalnego lasu. To z kolei doprowadza do stopniowego “osuszania” terenu – rośnie ryzyko susz i pożarów. Wiele osób decyduje się więc na niekupowanie tego owocu z powodów ekologicznych.

Zobacz: Szybki i niezawodny sposób na nornice. Wypłosz gryzonie z ogrodu jedną przyprawą z kuchni

Czym zastąpić awokado w diecie?

Miłośnicy charakterystycznego smaku awokado nie mają łatwego zadania. Jest to na tyle egzotyczny i niezwykły owoc, że nie da się znaleźć podobnego zamiennika. Z pewnością jednak trafimy w sklepach na całkiem sporo produktów, które spełnią taką samą funkcję – będą doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mowa tu np. o:

  • orzechach,
  • maśle orzechowym,
  • nasionach chia,
  • rybach,
  • oliwie z oliwek.

Sprawdź też:

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo