Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?
Bardzo często zdarza się, że po obiedzie zostaje nam spora ilość niezjedzonych ziemniaków. Niestety następnego dnia nie nadają się one zwykle do spożycia, ponieważ stają się gumowate i zwyczajnie niesmaczne. Nie musi to jednak od razu oznaczać konieczności ich wyrzucania i marnowania żywności. Ziemniaki z wczoraj można uratować. Sprawdź, co zrobić ze wczorajszych gotowanych ziemniaków. Co zrobić z ziemniaków z poprzedniego dnia? Oto najciekawsze potrawy z ziemniaków gotowanych!

- Gotowane ziemniaki z poprzedniego dnia można pokroić w talarki i podsmażyć na patelni na maśle.
- Dobrym pomysłem na wykorzystanie nadwyżki gotowanych ziemniaków jest zrobienie z nich puree lub przygotowanie klusek śląskich, pyz czy kopytek.
- Gotowane ziemniaki z poprzedniego dnia nadadzą się także do zrobienia sałatki ziemniaczanej.
Co zrobić z gotowanych ziemniaków?
Gotowane ziemniaki to prawdopodobnie jeden z najczęściej pojawiających się na polskich stołach dodatków do dań, zwłaszcza tradycyjnych obiadów. Ich największą zaletą jest przede wszystkim fakt, że znakomicie komponują się z naprawdę wieloma potrawami – idealnie pasują do mięsa, ryby czy warzyw, ale równie dobrze smakują po prostu do kefiru czy zsiadłego mleka. Niewątpliwie swoją popularność zawdzięczają także temu, że można je serwować w tak wielu odsłonach – od puree do frytek. Można więc powiedzieć, że jest to dodatek uniwersalny i każdy ma na pewno swój ulubiony rodzaj przygotowania tego przysmaku.
Niestety dodatki typu makaron, ryż czy właśnie ziemniaki mają to do siebie, że najlepiej smakują tuż po przyrządzeniu, gdy są świeże i jeszcze ciepłe. O ile ryż i makaron da się wykorzystać na drugi dzień bez większych problemów, to z ziemniakami sprawa nie jest już taka oczywista. Niestety resztki z wczorajszego posiłku najczęściej lądują w koszu na śmieci. Nie zawsze jednak musi tak być. Jeśli w lodówce zostały ziemniaki z obiadu, można je wykorzystać następnego dnia. Jednym z najpowszechniej stosowanych sposobów jest prawdopodobnie odświeżenie i odgrzanie ich na patelni. Aby przywrócić wczorajsze ziemniaki do życia, wystarczy odrobina masła i znów można cieszyć się ich pysznym smakiem. Warzywa te można jednak wykorzystać do stworzenia zupełnie nowej potrawy – sprawdź kilka pomysłów na obiad z gotowanych ziemniaków.
Jak wykorzystać ugotowane ziemniaki?
Być może nie wszyscy pamiętają, że gotowane ziemniaki to przecież podstawowy składnik klusek śląskich oraz popularnych kopytek. Oba te przysmaki cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością i również mogą stanowić pyszny dodatek do potraw i przy okazji być ciekawą odmianą dla tradycyjnego makaronu czy ryżu. Jeśli więc przygotowaliśmy zbyt dużo ziemniaków i została nam pewna nadwyżka, którą chcemy wykorzystać, pamiętajmy, aby nie mieszać jej z sosem czy innymi składnikami obiadu.
Czyste, odcedzone i ugotowane ziemniaki można wykorzystać do przygotowania – jak już wyżej wspomniano – zarówno kopytek, jak i klusek śląskich. Przepisów w internecie jest naprawdę mnóstwo. Genialnie sprawdzą się w zestawieniu z najróżniejszymi sosami – śmietanowymi czy np. grzybowym. I nic się nie zmarnuje! Poniżej znajdziesz jeszcze kilka propozycji na to, co zrobić z wczorajszych ziemniaków.
Zobacz: Jak podgrzać ziemniaki? O tym trzeba pamiętać, aby zachować pyszny smak!
Co zrobić z ziemniaków pozostałych po obiedzie? Przepisy na potrawy z gotowanych ziemniaków
Jednym z ciekawszych propozycji na ponowne wykorzystanie ziemniaków jest zrobienie z nich placków. Takie przetworzenie nie tylko pozwala nie marnować żywności, ale także jest bardzo praktyczne, błyskawiczne w wykonaniu i przede wszystkim pyszne.
Składniki (przepis pochodzi z bloga Aniagotuje.pl):
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 1 średnie jajko
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- pół garści natki pietruszki
- przyprawy: po pół łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki zmiel w maszynce o małych oczkach,
- Obierz i poszatkuj drobno cebulę, a następnie zeszklij ją na patelni i dodaj do zmielonej masy ziemniaczanej,
- Do mieszanki wbij jajko, dodaj mąkę, natkę pietruszki oraz przyprawy – całość porządnie wymieszaj,
- Na rozgrzanej patelni usmaż drobne porcje (wielkości łyżki) – smaż w 2-3 partiach na średniej mocy palnika.
Kolejny pomysł na obiad z wczorajszych ziemniaków to danie nieoczywiste, ale zachwycające smakiem. Jak się okazuje, można je bowiem wykorzystać do stworzenia… gołąbków!
Składniki (przepis pochodzi ze strony beszamel.pl, autorka: Anna Śmiałek):
- 1 kg ziemniaków
- 50 g masła
- 125 ml mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 400-500 g grzybów,
- 1 duża cebula
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g masła,
- główka kapusty włoskiej
- 1 szklanka gorącej wody
- łyżka domowej kostki rosołowej.
Sposób przygotowania:
- Z ugotowanych ziemniaków zrób puree z masłem i mlekiem, a następnie dodaj przyprawy,
- Następnie sparz liście kapusty wrzątkiem przez około dwie minuty i osusz,
- Do każdego liścia włóż porcję puree i ciasno zwiń, w formę gołąbków,
- Ułóż gołąbki w naczyniu do zapiekania, a następnie podlej je wywarem z kostki rosołowej. Na wierzchu możesz ułożyć po kawałku pokrojonego masła.
- Zapiekaj 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni,
- Przygotowanie sosu: na patelni rozpuść masło, a następnie zeszklij cebulę; dodaj i podsmaż grzyby, a następne dolej śmietany i dopraw przyprawami.
Ugotowane ziemniaki na drugi dzień można wykorzystać także do przygotowania sałatki. Prosty, domowy i bardzo smakowity przepis, dzięki czemu w naszej kuchni nie zmarnuje się ani jeden kartofel!
Składniki (przepis autorstwa Olgi Smile):
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 5 ogórków konserwowych,
- 2-3 duże cebule
- pęczek koperku
- 5 łyżek majonezu,
- 3 łyżki oleju,
- sól i czarny pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
- Ugotowane ziemniaki i cebulę pokrój w kostkę, a następnie cebulę podsmaż na patelni aż nieco się zeszkli,
- Pokrój drobno koperek i ogórki konserwowe,
- Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj majonez i przyprawy, a następnie dokładnie wymieszaj,
- Gotową mieszkankę odstaw na około 15 minut, aby smaki odpowiednio się połączyły.
Sprawdź: Ile gotować ziemniaki? Poznaj optymalny czas na ugotowanie ziemniaków
Wczorajsze ziemniaki z piekarnika
Każdy fan ziemniaków z pewnością lubi je także w formie pieczonej. Chrupiąca skórka i aromatyczne przyprawy sprawiają, że w połączeniu jest to jeden z najpyszniejszych dodatków do potraw. Czasami jednak również pozostaje nam pewna nadwyżka tego smakołyka, co często kończy się w koszu na śmieci. Pieczone ziemniaki z poprzedniego dnia można jednak jeszcze wykorzystać. Jak się okazuje, wystarczy je delikatnie podgrzać. W tym celu najlepiej wykorzystać również piekarnik – do wnętrza rozgrzanego do 170 stopni wkładamy na krótko (dosłownie 10-15 minut) pozostałe ziemniaki i możemy wciąż cieszyć się ich pysznym smakiem. Lepiej nie używać w tym celu mikrofalówki, która może sprawić, że warzywo stanie się gumowate i niedobre.
Co zrobić z duszonych ziemniaków?
Ziemniaki – zwłaszcza młode – duszone na maśle, ze świeżymi warzywami i ziołami to jedna z tych propozycji, która powoduje, że od razu cieknie nam ślinka. Oczywiście najlepiej smakuje tuż po przyrządzeniu, ale to nie oznacza, że nie można ich ponownie wykorzystać następnego dnia. Duszone ziemniaki z wczorajszego obiadu można pokroić w talarki i podsmażyć na patelni również na maśle, w ten sposób znów nadamy im świeżość i zjemy ze smakiem.
Zobacz: Niedopieczone potrawy – Czy można dopiec ciasto, chleb, pasztet?
Co zrobić z tłuczonych ziemniaków gotowanych?
Tłuczone ziemniaki, o ile nie został do nich dodany sos lub nie zmieszaliśmy ich z innymi składnikami obiadu (np. z mięsem), można wykorzystać do zrobienia puree, które następnie może stać się podstawowym składnikiem klusek śląski, kopytek czy pyz ziemniaczanych. Niezależnie od tego, na którą z potraw się zdecydujemy i jaki przepis (z mnóstwa dostępnych w internecie) postanowimy wykorzystać, rozbicie i zmielenie ziemniaków to jedna z pierwszych czynności, którą należy wykonać. Wspomniane dania z gotowanych ziemniaków to niewątpliwie dość wymagające i czasochłonne pomysły, ale jeśli została nam rzeczywiście spora nadwyżka, to naprawdę szkoda marnować jedzenia, tym bardziej że oznacza to jednocześnie wyrzucenie pieniędzy w błoto.
Sprawdź: Szparagi dla niemowlaka: Sprawdzone przepisy dla dzieci
Rodzice pytają, co zrobić z ugotowanych ziemniaków
Dobry pomysł na gotowane ziemniaki to np. przyrządzenie z nich kopytek czy pyz – pod warunkiem, że nie zostały zmieszane z sosami czy innymi składnikiem dania.
Z ugotowanych ziemniaków można przyrządzić np. placuszki.
Świetna propozycja na danie z ziemniaków gotowanych to m.in. kartacze, które następnie można podać rozmaitymi sosami.
Wczorajsze puree można z powodzeniem zapiec z serem. Wystarczy dodać jajko, a następnie włożyć do naczynia żaroodpornego i całość umieścić w piekarniku.
Ugotowane ziemniaki można utłuc lub przecisnąć przez specjalną praskę. Następnie do masy dodać podgrzane mleko z masłem.
Piękny wiersz dla syna. Te utwory będą idealne na Dzień Dziecka!
Co wybierzesz: nowy bon turystyczny czy 500 plus?Kontrowersyjny pomysł ministra
Ten jeden sposób na przechowywanie rosołu pozwoli Ci cieszyć się jego świeżością nawet przez tydzień
Chcesz zostać chrzestnym? Bierzmowanie i spowiedź to dopiero początek! Przygotuj się na niewygodne pytania od księdza
Jaki prezent na zakończenie roku szkolnego dla nauczyciela? Tego nie lubią dostawać. “Bezsensowny wydatek”
Pozdrowienia na Dzień Dziecka, aby dobrze zacząć świętowanie!
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?
- Do nowo zaciążonych: Jaki miałyście śluz po zapłodnieniu? - Forum 2023
- jak się zaczął Wasz poród?? - Forum 2023
- Czy Wasz test ciążowy był + przed terminem okresu - Forum 2023
- Jakie są objawy odklejającego się łożyska? - Forum 2023
- Mam pytanie: Czy można pomylić chłopca z dziewczynka na USG? - Forum 2023
- 11 miesięcy nie raczkuje, nie staje - Forum 2023
- 50. rocznica ślubu - co na prezent? - Forum 2023
- BRZUCH JAK KAMIEŃ !!! POMOCY!!! - Forum 2023
- Bebilon a Bebiko...to samo?! - Forum 2023
- Dziecko nie chce jeździć w foteliku, pomocy!! - Forum 2023
- Guzek u dziecka na potylicy - Forum 2023
- Kuchnia Ikea - Forum 2023
- Wiersze dla zmarłego dziecka - Forum 2023
- Wkładka hormonalna Mirena a tycie? - Forum 2023
- Za mała macica :) - Forum 2023
- Zapalenie ucha - wychodzić czy nie? - Forum 2023
- do mamuś, których maleństwa owinięte były pępowiną - Forum 2023
- torbiel w piersi - Forum 2023
- "Byłam" u wróżki!!! Czy wierzycie w coś takiego? - Forum 2023
- "Naderwane uszy" - Forum 2023
- Jak wyczyścić spód patelni? Wypróbuj trik z ręcznikiem papierowym. Jest niezawodny
- Życzenia na Dzień Dziecka dla dorosłych dzieci - zabawne, rymowane, krótkie i piękne
- Niedoprawiony rosół? Zapomnij o Maggi! Sięgnij po ten popularny składnik, doda smaku i jest o wiele zdrowszy
- Mleko i woda to przeżytek. Zamocz w tym śledzie. Goście będą błagać cię o przepis
- Zapomnij o mleku. Dodaj do naleśników szklankę tego produktu. Ciasto będzie puszyste jak chmurka
- Lepszych schabowych nie zrobi nawet Gessler! Wymocz w tym kotlety. Będą rozpływać się w ustach
- Niepowtarzalne i wzruszające życzenia dla dziecka. Te urocze słowa będą idealne na 1 czerwca!
- Leśnik pokazał "sprawdzony środek do usuwania kleszczy". Kosztuje tylko 5 zł
- Mądre życzenia dla dziecka na Dzień Dziecka, urodziny i inne ważne okazje. Wyjątkowe słowa, które inspirują
- Imiona żeńskie na M - Imiona dla dziewczynki na M
- Zapomnij o soli! Dodaj to do wody podczas gotowania ziemniaków. Lepszych nigdy nie jadłaś
- Ten jeden sposób na przechowywanie rosołu pozwoli Ci cieszyć się jego świeżością nawet przez tydzień
- 500 plus maj 2023. Kiedy wypłaty? Nie przegap ważnego terminu, bo stracisz dodatek
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Kinder Joy Harry Potter. Jak znaleźć wymarzone figurkami? Warto znać te kody