Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?

Bardzo często zdarza się, że po obiedzie zostaje nam spora ilość niezjedzonych ziemniaków. Niestety następnego dnia nie nadają się one zwykle do spożycia, ponieważ stają się gumowate i zwyczajnie niesmaczne. Nie musi to jednak od razu oznaczać konieczności ich wyrzucania i marnowania żywności. Ziemniaki z wczoraj można uratować. Sprawdź, co zrobić ze wczorajszych gotowanych ziemniaków. Co zrobić z ziemniaków z poprzedniego dnia? Oto najciekawsze potrawy z ziemniaków gotowanych!

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Gotowane ziemniaki z poprzedniego dnia można pokroić w talarki i podsmażyć na patelni na maśle.
  • Dobrym pomysłem na wykorzystanie nadwyżki gotowanych ziemniaków jest zrobienie z nich puree lub przygotowanie klusek śląskich, pyz czy kopytek.
  • Gotowane ziemniaki z poprzedniego dnia nadadzą się także do zrobienia sałatki ziemniaczanej.

Co zrobić z gotowanych ziemniaków?

Gotowane ziemniaki to prawdopodobnie jeden z najczęściej pojawiających się na polskich stołach dodatków do dań, zwłaszcza tradycyjnych obiadów. Ich największą zaletą jest przede wszystkim fakt, że znakomicie komponują się z naprawdę wieloma potrawami – idealnie pasują do mięsa, ryby czy warzyw, ale równie dobrze smakują po prostu do kefiru czy zsiadłego mleka. Niewątpliwie swoją popularność zawdzięczają także temu, że można je serwować w tak wielu odsłonach – od puree do frytek. Można więc powiedzieć, że jest to dodatek uniwersalny i każdy ma na pewno swój ulubiony rodzaj przygotowania tego przysmaku.

Niestety dodatki typu makaron, ryż czy właśnie ziemniaki mają to do siebie, że najlepiej smakują tuż po przyrządzeniu, gdy są świeże i jeszcze ciepłe. O ile ryż i makaron da się wykorzystać na drugi dzień bez większych problemów, to z ziemniakami sprawa nie jest już taka oczywista. Niestety resztki z wczorajszego posiłku najczęściej lądują w koszu na śmieci. Nie zawsze jednak musi tak być. Jeśli w lodówce zostały ziemniaki z obiadu, można je wykorzystać następnego dnia. Jednym z najpowszechniej stosowanych sposobów jest prawdopodobnie odświeżenie i odgrzanie ich na patelni. Aby przywrócić wczorajsze ziemniaki do życia, wystarczy odrobina masła i znów można cieszyć się ich pysznym smakiem. Warzywa te można jednak wykorzystać do stworzenia zupełnie nowej potrawy – sprawdź kilka pomysłów na obiad z gotowanych ziemniaków.

Jak wykorzystać ugotowane ziemniaki?

Być może nie wszyscy pamiętają, że gotowane ziemniaki to przecież podstawowy składnik klusek śląskich oraz popularnych kopytek. Oba te przysmaki cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością i również mogą stanowić pyszny dodatek do potraw i przy okazji być ciekawą odmianą dla tradycyjnego makaronu czy ryżu. Jeśli więc przygotowaliśmy zbyt dużo ziemniaków i została nam pewna nadwyżka, którą chcemy wykorzystać, pamiętajmy, aby nie mieszać jej z sosem czy innymi składnikami obiadu.

Czyste, odcedzone i ugotowane ziemniaki można wykorzystać do przygotowania – jak już wyżej wspomniano – zarówno kopytek, jak i klusek śląskich. Przepisów w internecie jest naprawdę mnóstwo. Genialnie sprawdzą się w zestawieniu z najróżniejszymi sosami – śmietanowymi czy np. grzybowym. I nic się nie zmarnuje! Poniżej znajdziesz jeszcze kilka propozycji na to, co zrobić z wczorajszych ziemniaków.

Zobacz: Jak podgrzać ziemniaki? O tym trzeba pamiętać, aby zachować pyszny smak!

Co zrobić z ziemniaków pozostałych po obiedzie? Przepisy na potrawy z gotowanych ziemniaków

Jednym z ciekawszych propozycji na ponowne wykorzystanie ziemniaków jest zrobienie z nich placków. Takie przetworzenie nie tylko pozwala nie marnować żywności, ale także jest bardzo praktyczne, błyskawiczne w wykonaniu i przede wszystkim pyszne.

Składniki (przepis pochodzi z bloga Aniagotuje.pl):

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnie jajko
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • pół garści natki pietruszki
  • przyprawy: po pół łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki zmiel w maszynce o małych oczkach,
  2. Obierz i poszatkuj drobno cebulę, a następnie zeszklij ją na patelni i dodaj do zmielonej masy ziemniaczanej,
  3. Do mieszanki wbij jajko, dodaj mąkę, natkę pietruszki oraz przyprawy – całość porządnie wymieszaj,
  4. Na rozgrzanej patelni usmaż drobne porcje (wielkości łyżki) – smaż w 2-3 partiach na średniej mocy palnika.

Kolejny pomysł na obiad z wczorajszych ziemniaków to danie nieoczywiste, ale zachwycające smakiem. Jak się okazuje, można je bowiem wykorzystać do stworzenia… gołąbków!

Składniki (przepis pochodzi ze strony beszamel.pl, autorka: Anna Śmiałek):

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 g masła
  • 125 ml mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 400-500 g grzybów,
  • 1 duża cebula
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g masła,
  • główka kapusty włoskiej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • łyżka domowej kostki rosołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Z ugotowanych ziemniaków zrób puree z masłem i mlekiem, a następnie dodaj przyprawy,
  2. Następnie sparz liście kapusty wrzątkiem przez około dwie minuty i osusz,
  3. Do każdego liścia włóż porcję puree i ciasno zwiń, w formę gołąbków,
  4. Ułóż gołąbki w naczyniu do zapiekania, a następnie podlej je wywarem z kostki rosołowej. Na wierzchu możesz ułożyć po kawałku pokrojonego masła.
  5. Zapiekaj 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni,
  6. Przygotowanie sosu: na patelni rozpuść masło, a następnie zeszklij cebulę; dodaj i podsmaż grzyby, a następne dolej śmietany i dopraw przyprawami.

Ugotowane ziemniaki na drugi dzień można wykorzystać także do przygotowania sałatki. Prosty, domowy i bardzo smakowity przepis, dzięki czemu w naszej kuchni nie zmarnuje się ani jeden kartofel!

Składniki (przepis autorstwa Olgi Smile):

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 5 ogórków konserwowych,
  • 2-3 duże cebule
  • pęczek koperku
  • 5 łyżek majonezu,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól i czarny pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

  1. Ugotowane ziemniaki i cebulę pokrój w kostkę, a następnie cebulę podsmaż na patelni aż nieco się zeszkli,
  2. Pokrój drobno koperek i ogórki konserwowe,
  3. Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj majonez i przyprawy, a następnie dokładnie wymieszaj,
  4. Gotową mieszkankę odstaw na około 15 minut, aby smaki odpowiednio się połączyły.

Sprawdź: Ile gotować ziemniaki? Poznaj optymalny czas na ugotowanie ziemniaków

Wczorajsze ziemniaki z piekarnika

Każdy fan ziemniaków z pewnością lubi je także w formie pieczonej. Chrupiąca skórka i aromatyczne przyprawy sprawiają, że w połączeniu jest to jeden z najpyszniejszych dodatków do potraw. Czasami jednak również pozostaje nam pewna nadwyżka tego smakołyka, co często kończy się w koszu na śmieci. Pieczone ziemniaki z poprzedniego dnia można jednak jeszcze wykorzystać. Jak się okazuje, wystarczy je delikatnie podgrzać. W tym celu najlepiej wykorzystać również piekarnik – do wnętrza rozgrzanego do 170 stopni wkładamy na krótko (dosłownie 10-15 minut) pozostałe ziemniaki i możemy wciąż cieszyć się ich pysznym smakiem. Lepiej nie używać w tym celu mikrofalówki, która może sprawić, że warzywo stanie się gumowate i niedobre.

Co zrobić z duszonych ziemniaków?

Ziemniaki – zwłaszcza młode – duszone na maśle, ze świeżymi warzywami i ziołami to jedna z tych propozycji, która powoduje, że od razu cieknie nam ślinka. Oczywiście najlepiej smakuje tuż po przyrządzeniu, ale to nie oznacza, że nie można ich ponownie wykorzystać następnego dnia. Duszone ziemniaki z wczorajszego obiadu można pokroić w talarki i podsmażyć na patelni również na maśle, w ten sposób znów nadamy im świeżość i zjemy ze smakiem.

Zobacz: Niedopieczone potrawy – Czy można dopiec ciasto, chleb, pasztet?

Co zrobić z tłuczonych ziemniaków gotowanych?

Tłuczone ziemniaki, o ile nie został do nich dodany sos lub nie zmieszaliśmy ich z innymi składnikami obiadu (np. z mięsem), można wykorzystać do zrobienia puree, które następnie może stać się podstawowym składnikiem klusek śląski, kopytek czy pyz ziemniaczanych. Niezależnie od tego, na którą z potraw się zdecydujemy i jaki przepis (z mnóstwa dostępnych w internecie) postanowimy wykorzystać, rozbicie i zmielenie ziemniaków to jedna z pierwszych czynności, którą należy wykonać. Wspomniane dania z gotowanych ziemniaków to niewątpliwie dość wymagające i czasochłonne pomysły, ale jeśli została nam rzeczywiście spora nadwyżka, to naprawdę szkoda marnować jedzenia, tym bardziej że oznacza to jednocześnie wyrzucenie pieniędzy w błoto.

Sprawdź: Szparagi dla niemowlaka: Sprawdzone przepisy dla dzieci

Rodzice pytają, co zrobić z ugotowanych ziemniaków

Co z gotowanych ziemniaków?

Dobry pomysł na gotowane ziemniaki to np. przyrządzenie z nich kopytek czy pyz – pod warunkiem, że nie zostały zmieszane z sosami czy innymi składnikiem dania.

Ugotowane ziemniaki co zrobić?

Z ugotowanych ziemniaków można przyrządzić np. placuszki.

Co zrobić z ziemniaków z obiadu?

Świetna propozycja na danie z ziemniaków gotowanych to m.in. kartacze, które następnie można podać rozmaitymi sosami.

Co zrobić z ziemniaków puree z poprzedniego dnia?

Wczorajsze puree można z powodzeniem zapiec z serem. Wystarczy dodać jajko, a następnie włożyć do naczynia żaroodpornego i całość umieścić w piekarniku.

Jak zrobić puree z wczorajszych ziemniaków?

Ugotowane ziemniaki można utłuc lub przecisnąć przez specjalną praskę. Następnie do masy dodać podgrzane mleko z masłem.

Dodaj komentarz

Przepisy Kulinarne

Babka drożdżowa [Łatwy przepis]

Czas na wielkanocne wypieki. Tym razem zabieramy się za tradycyjną babkę wielkanocną. Osobiście wolę babki drożdżowe od piaskowych i dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na tę pierwszą. Czas...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Pierniczki Świąteczne

Jak zrobić ozdoby świąteczne z pierniczków? Pierniki Świąteczne są bardzo wdzięcznymi ciasteczkami. Nie tylko pięknie pachną, pysznie smakują, ale także możemy je wykorzystać jako prezenty lub ozdoby choinkowe. Przepis na...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Faworki: co zamiast śmietany?

Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Jak zrobić domowe lody?

Domowe lody? Nie tylko latem! Mało co chłodzi i orzeźwia tak jak lody, dlatego przywykliśmy do jedzenia ich latem. Okazuje się jednak, że lody (najlepiej domowe!) najzdrowsze są zimą, gdy temperatura...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general