Jak podgrzać ziemniaki? O tym trzeba pamiętać, aby zachować pyszny smak!

Ziemniaki to niewątpliwie jeden z ulubionych przysmaków w naszym kraju. Najczęściej wykorzystuje się go oczywiście jako dodatek do innych potraw, ale niekiedy stają się również głównym punktem posiłku – bywają jedzone po prostu z dodatkiem koperku, masła i m.in. kefiru czy zsiadłego mleka. Często przygotowuje się ziemniaki w nieco większych ilościach tak, aby starczyło na obiad na dwa dni. Pojawia się jednak wówczas problem z odgrzewaniem. Sprawdź, jak podgrzać ziemniaki, aby zachowały swoje walory smakowe. Jak odświeżyć ugotowane ziemniaki? Czy ugotowane ziemniaki można jeść na drugi dzień?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Ugotowane ziemniaki najlepiej odgrzewać, podsmażając je na maśle na patelni.
  • Nie zaleca się ogrzewania ziemniaków w mikrofalówce, ponieważ stają się wówczas gumowate i pozbawione smaku.
  • Pieczone ziemniaki można podgrzać w piekarniku - wystarczy je odpowiednio przygotować i włożyć na około 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Jak podgrzać ugotowane ziemniaki?

Zdecydowanie najczęściej dodatkiem do potraw w polskich domach są gotowane ziemniaki. Ich miłośnicy z pewnością zgodzą się, że jest to smak nie do podrobienia i trudno wyobrazić sobie tradycyjny obiad bez tego przysmaku. Świetnie komponują się zarówno z mięsem, jak i z innymi warzywami czy po prostu z kefirem czy zsiadłym mlekiem, dlatego są tak uniwersalne i uwielbiane przez niemal wszystkich. Niestety mają te jedną wadę, że najpyszniejsze są tuż po przygotowaniu, a odgrzane sporo tracą na swoich walorach – zarówno pod względem smaku, jak i struktury.

Istnieje jednak kilka sposobów, dzięki którym unikniemy marnowania żywności i będziemy mogli wykorzystać ziemniaki przygotowane dzień wcześniej. Aby je pogrzać, można skorzystać m.in. z piekarnika lub mikrofalówki, ale to drugie urządzenie na ogół nie jest zalecane z uwagi na fakt, że potrafi zupełnie popsuć smak i konsystencję. Ugotowane ziemniaki można na drugi dzień odświeżyć także na patelni – wystarczy podsmażyć je na maśle i znów cieszyć się ich pysznym smakiem.

Zobacz: Czarny czosnek – Jak zrobić czarny czosnek w domu?

Jak odświeżyć ziemniaki z poprzedniego dnia?

Powszechnie wiadomo, że ugotowane ziemniaki na drugi dzień tracą niemal wszystkie swoje najlepsze cechy i bardzo często nie wyglądają do końca apetycznie. Zdarza się jednak, że przygotowujemy je w nieco większych ilościach tak, aby wystarczyły na dwudniowy obiad. Na co dzień, w pośpiechu, można w takiej sytuacji ratować się odgrzewaniem w mikrofalówce, chociaż smak pozostawia później wiele do życzenia. Zdecydowanie najczęściej polecaną metodą na odświeżanie wczorajszych ziemniaków jest piekarnik oraz patelnia.

Sprawdź: Jak rozmrozić chleb? Ten sposób sprawi, że pieczywo będzie smakować jak świeżo upieczone!

Jak podgrzać ziemniaki na patelni?

Odgrzewanie ziemniaków na patelni trwa dosłownie kilka chwil i jedyne, czego potrzebujemy to odrobina masła. Rozgrzewamy je delikatnie na patelni, a następnie dodajemy ziemniaki – dla smaku można odrobinę dosolić i dodać majeranek. Amatorzy czosnku mogą obok masła podsmażyć także jeden ząbek, aby wzbogacić aromat całego dania. W przypadku całych ziemniaków, nierozbitych – nie ma konieczności ich rozbijania. Można pokroić je w talarki i również podsmażyć w analogiczny sposób.

Zobacz: Śledzie w oleju: Ile mogą stać? Jak je przechowywać?

Jak podgrzać ziemniaki w piekarniku?

Jeśli z wczorajszego obiadu pozostały nam ziemniaki w całości, nierozbite, do odgrzania może posłużyć nam również piekarnik. Możemy bowiem pokroić je w talarki, wyłożyć na blasze, a następnie skropić oliwą, dodać czosnek i odrobinę ziół. Tak przygotowane wkładamy na kilka chwil do rozgrzanego na 190 stopni piekarnika – trzeba jedna uważnie je obserwować, aby nie spalić.

Sprawdź: Jak długo można przechowywać białka w lodówce?

Jak podgrzać ziemniaki w garnku?

Niestety nie zaleca się podgrzewania ziemniaków w garnku i na rozmaitych forach kulinarnych w sieci brak jakichkolwiek sprawdzonych przepisów na odświeżenie warzyw w ten sposób. Zaleca się jednak odgrzewanie ich przede wszystkim na patelni, w ostateczności w piekarniku lub w mikrofali.

Zobacz: Jak zrobić kluski śląskie? Pytania i odpowiedzi na temat klusek śląskich

Jak podgrzać pieczone ziemniaki?

Pieczone ziemniaki najlepiej odgrzewać również w piekarniku, dzięki czemu zachowają one swoją strukturę i pozostaną pysznie chrupiące, a nie będą gumowane i niesmaczne. Cały proces rozpoczynamy od wyłożenia blachy do pieczenia folią aluminiową, następnie rozkładamy na niej ziemniaki równomiernie tak, aby nie leżały jeden na drugim. Po wyłożeniu ich na blachę przykrywamy na wierzchu dodatkową warstwą folii i tak przygotowane wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15-20 minut. Po upływie tego czasu należy zdjąć folię z wierzchu i pozostawić ziemniaki jeszcze na około 5 minut, aby nadać im chrupkości.

Sprawdź: Papier do pieczenia – Która strona na blachę, a która do ciasta?

Jak podgrzać ziemniaki w mikrofali?

Ziemniaki można spokojnie podgrzewać w mikrofalówce na podobnych zasadach jak wszystkie inne potrawy. Niestety nie jest to najlepsza metoda, ponieważ bardzo często po wyjęciu okazują się one gumowate i pozbawione wszelkich walorów smakowych i swoich właściwości – krótko mówiąc, po prostu niesmaczne.

Jak odgrzać puree?

Ziemniaki puree można odgrzać na małym ogniu na kuchence. Ważne jest jednak, aby w czasie całego procesu stopniowo dodać kilka łyżek śmietany, a kiedy ta zostanie już wchłonięta przez ziemniaki, dodawać dalej, aż cała masa będzie wystarczająco gorąca.

Rodzice pytają o odgrzewanie ziemniaków

Jak podgrzać ziemniaki z poprzedniego dnia?

Najlepiej odsmażyć je na patelni na masełku.

Czy można jeść ziemniaki na drugi dzień?

Tak, można je odgrzać na patelni lub w mikrofalówce.

Jak podgrzać tłuczone ziemniaki?

Najlepiej zrobić to na patelni i podsmażać na maśle.

Jak podgrzać ziemniaki bez mikrofalówki?

Można to zrobić, podsmażając je na patelni lub w ostateczności wkładając na chwilę do piekarnika.

Dodaj komentarz

Zdrowie rodziców

Regeneracja macicy po łyżeczkowaniu

Regeneracja macicy po łyżeczkowaniu trwa zazwyczaj około pięciu dni. Chociaż sam zabieg nie należy do najprzyjemniejszych, to jest jednym z częściej wykonywanych zabiegów ginekologicznych. Dzięki niemu możliwe jest wykrycie nieprawidłowości...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo