Ile gotować ziemniaki? Poznaj optymalny czas na ugotowanie ziemniaków

Gotowane ziemniaki stanowią jeden z najbardziej znanych i tradycyjnych dodatków do potraw. Dla wielu Polaków jest to kluczowy element niedzielnego posiłku, bez którego nie wyobrażają sobie obiadu. Wydawałoby się, że przygotowanie gotowanych ziemniaków to podstawowa umiejętność i w zasadzie nie ma nic prostszego. Okazuje się jednak, że nie zawsze wychodzą idealnie. Jak je prawidłowo ugotować? Ile gotować ziemniaki? Ile gotuje się ziemniaki w mundurkach?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Czas gotowania ziemniaków zależy m.in. od ich wieku i wielkości. Przyjmuje się, że średni czas gotowania wynosi od 20 do 30 minut. Po upływie 15 minut należy jednak sprawdzić stopień ugotowania.
  • Młode ziemniaki ugotują się nieco szybciej od tych starszych.
  • Ważny jest też odpowiedni sposób przygotowania - najlepiej wybierać ziemniaki w podobnych rozmiarach lub kroić na zbliżonej wielkości kawałki, aby ugotowały się równomiernie.
  • Młode ziemniaki warto gotować wraz ze skórką, ponieważ zawiera ona najwięcej cennych dla organizmu składników odżywczych.

Ile gotować ziemniaki?

Świeżo ugotowane ziemniaki, podawane np. z dodatkim masła i koperku to jeden z ulubionych przysmaków w Polsce. Aby jednak uzyskać idealny smak, kluczowy jest odpowiedni czas gotowania. Okazuje się, że nie zawsze jest to takie oczywiste, a optymalna długość przygotowywania ziemniaków zależy od wielu czynników. Niestety niedogotowane wychodzą gąbiaste i niesmaczne, a z kolei te gotowane zbyt długo szybko zmieniają się w nieapetyczną breję bez smaku. A zatem ile czasu gotować ziemniaki, aby osiągnąć idealną konsystencję i smak?

Długość gotowania uzależniona jest przede wszystkim od wieku ziemniaka. Warto pamiętać, że młode ziemniaki charakteryzują się mniejszą zawartością skrobii ziemniaczanej, a za to posiadają więcej wody, dzięki czemu ugotują się nieco szybciej. Starsze bulwy analogicznie – będą wymagały spędzenia na ogniu dłuższej chwili. Ze względu na różny wiek, różny sposób przygotowania (obrane lub nie) oraz różną metodę gotowania (w zimnej lub gorącej wodzie) przyjmuje się, że ziemniaki powinny się gotować od 20 do 30 minut. Po upływie 15 minut, trzeba jednak koniecznie sprawdzić stopień miękkości za pomocą widelca.

Zobacz:

Ile czasu gotować ziemniaki?

Należy podkreślić, że podany poniżej czas ma charakter przybliżony, a gotujące się ziemniaki warto co jakiś czas sprawdzać – szczególnie jeśli są drobnych rozmiarów. Dużo zależy również od natężenia ognia.

  • ziemniaki obrane i pokrojone w nieduże kawałki – około 15 minut,
  • ziemniaki niezbyt duże, gotowane w całości, obrane – około 20 minut
  • ziemniaki młode niewielkich rozmiarów, gotowane bez obierania – około 15 minut,
  • ziemniaki młode średnich rozmiarów, bez obierania – około 20 minut.

Ważne jest również, aby dobierać do gotowania ziemniaki o mniej więcej zbliżonej wielkości – dzięki czemu będą gotować się równomiernie i będą gotowe w podobnym czasie. Analogicznie – jeśli decydujemy się je pokroić, zadbajmy o to, aby kawałki miały podobne rozmiary.

Sprawdź: Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?

Czas gotowania ziemniaków. Jak ugotować ziemniaki idealne?

Ustalenie odpowiedniego czasu gotowania zależy jednak nie tylko od wieku ziemniaka, ale także od sposobu ich przygotowania. Jak wiadomo, możemy je gotować w dwóch formach: obrane lub nie. Młode ziemniaki zdecydowanie lepiej gotować wraz ze skórką, ponieważ to właśnie w łupince zawiera się najwięcej cennych dla człowieka wartości odżywczych – np. błonnika i witaminy C. Przed gotowaniem ziemniaków ze skórką należy jednak pamiętać o ich dokładnym umyciu.

W przypadku ziemniaków starszych, których nie ugotujemy ze skórką, ważna jest odpowiednia technika obierania – najlepiej obrać je tak cienko, jak tylko to możliwe.

Sprawdź:

Gotowanie ziemniaków – zimna czy wrząca woda?

W wielu domach ziemniaki gotuje się wstawiając je najpierw do zimniej wody. Jak się okazuje, nie jest to jednak najlepsza metoda, ze względu na to, że w ten sposób tracimy ważne składniki odżywcze. Zdaniem specjalistów najlepiej jest wrzucać ziemniaki do wrzącej wody, ponieważ zapobiega się utracie witaminy C, które przestaje się rozpuszczać mniej więcej w 70 stopniach. Ważna jest jednak ilość wody – najlepiej jeśli jej poziom sięga około 2 cm nad ziemniaki.

Jedna ze szkół mówi o tym, że lepiej gotować ziemniaki bez przykrywki i na niezbyt dużym ogniu. Zdaniem niektórych zbyt gwałtowne gotowanie może nie przebiegać równomiernie. Użycie pokrywki z kolei na pewno przyśpieszy proces.

Zobacz: Kiedy ogórki kiszone są zepsute?

Rodzice pytają, jak długo gotować ziemniaki

Ile gotują się ziemniaki?

Czas gotowania ziemniaków zależy od ich wieku i rozmiaru – przyjmuje się jednak, że jest to mniej więcej 20-30 minut. Młode ziemniaki z pewnością ugotują się szybciej niż te starsze. Po 15 minutach należy sprawdzić stopień miękkości.

Ile gotować ziemniaki w mundurkach?

Ziemniaki w mundurkach gotuje się około 30 minut.

Ile soli do ziemniaków?

Przyjmuje się, że na 2 litry wody do gotowania ziemniaków należy wsypać około 1,5 łyżeczki soli.

Jak długo gotować ziemniaki do sałatki?

Ziemniaki do sałatki powinny być trochę twardsze niż te, które podajemy do obiadu, dlatego warto gotować je nieco krócej.

Dodaj komentarz

Planowanie ślubu oraz wesela

Błogosławieństwo rodziców

Błogosławieństwo od rodziców to jedna z najważniejszych tradycji w dniu ślubu dla osób, które są katolikami. Symbolizuje przekazanie przez rodziców tuż przed ślubem władzy rodzicielskiej mężowi kobiety i zgodę na...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo