Paszteciki to tradycyjny przysmak, który ze względu na pyszny smak i uniwersalne składniki pasuje do różnych potraw i na rozmaite okazje. najcześciej goszczą na stołach w okresie świątecznym, a wówczas zdarza się zrobić lub kupić je w zbyt dużej ilości. Aby uniknąć zepsucia i przedłużyć ich świeżość, trzeba zadbać o odpowiednie warunki przechowywania. Jak przechowywać paszteciki?
Jak przechowywać paszteciki?
Przygotowując lub kupując paszteciki, najlepiej kierować się przede wszystkim zdrowym rozsądkiem, aby nie było ich za dużo. Zwłaszcza w okresie świątecznym mamy tendencję do gromadzenia w domu zbyt wiele jedzenia, które potem niestety często trafia do śmietnika, a my tracimy pieniądze.
Jeśli już jednak zdarzy się, że wyprodukujemy lub kupimy zbyt dużo pasztecików, należy zadbać o odpowiednie przechowywanie. Po pierwsze trzeba włożyć je do lodówki, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie przeszły zapachami innych produktów. Jeśli mamy zamiar zjeść je tego samego lub kolejnego dnia, można przechować je poza lodówką. Trzeba jednak zabezpieczyć je folią spożywczą, ponieważ w przeciwnym razie ciasto wyschnie.
Paszteciki można również zamrozić. Trzeba jednak owinąć je folią lub zapakować do specjalnych woreczków przeznaczonych do mrożenia żywności. Gdy będziemy chcieć je zjeść, można odgrzać je na patelni pod przykryciem lub w piekarniku.
Zobacz: Jak przechowywać piernik z powidłami? Sprawdź, ile może leżeć piernik.
Ile wcześniej można zrobić paszteciki?
Paszteciki przechowywane w zamkniętym pojemniku w lodówce zachowają świeżość przez około 3-4 dni, a zatem spokojnie można je przygotować z wyprzedzeniem i spokojnie poczekają do Wigilii.
Czytelnicy pytają, ile mogą leżeć paszteciki
Paszteciki mogą leżeć w lodówce maksymalnie 3, ewentualnie 4 dni, pod warunkiem, że są zamknięte w pojemniku. Najlepiej jednak trzymać je krócej, aby nie wyschły.
Najlepiej zamknąć je w szczelnym, plastikowym pojemniku i schować do lodówki, na maksymalnie około 2-3 dni.