Ile może leżeć przyprawione mięso w lodówce? Niewłaściwe przechowywanie może być niebezpieczne dla zdrowia
Odpowiednie przechowywanie mięsa to jedna z najważniejszych rzeczy w każdej kuchni. W niewłaściwych warunkach produkt szybko ulega zepsuciu, a tym samym staje się nie tylko niesmaczny, ale przede wszystkim niebezpieczny dla zdrowia. Zjedzenie zepsutego mięsa może bowiem skutkować poważnym zatruciem pokarmowym, a szczególnych przypadkach doprowadza do jeszcze poważniejszych konsekwencji. Jak więc zadbać o prawidłowe przechowywanie? Ile może leżeć przyprawione mięso w lodówce? Ile trzymać mięso w marynacie?

Ile może leżeć przyprawione mięso w lodówce?
Mięso jest jednym z tych produktów spożywczych, które nieodpowiednio przechowywane niemal natychmiast ulegają zepsuciu. Na jego powierzchni błyskawicznie zaczynają rozwijać się rozmaite bakterie chorobotwórcze, doprowadzając do zepsucia. Spożycie takiego mięsa może powodować poważne zatrucia pokarmowe, a nawet zakażenia żołądka i jelita grubego. Nie warto więc ryzykować – zepsute mięso to nie tylko niesmaczne danie, ale przede wszystkim zagrożenie dla naszego zdrowia.
Jak długo można marynować mięso, aby zachowało świeżość i było bezpieczne do spożycia? Najlepiej maksymalnie dwa dni. Trzeba jednak regularnie sprawdzać, czy produkt nie zaczął dziwnie pachnieć, czy nie zmienił konsystencji.
Zobacz: Ile może stać żurek w lodówce? Podpowiadamy, jak przechowywać żurek
Ile może leżeć zamarynowane mięso w lodówce?
Zaleca się, aby mięso w marynacie leżało w lodówce maksymalnie 1-2 dni. Chyba że marynata została wykonana z dodatkiem coca-coli. W takim przypadku mięso może leżeć w lodówce maksymalnie jedną noc.
Sprawdź: Ile może leżeć sałatka w lodówce [jarzynowa, gyros, z tuńczykiem]? To może Cię zaskoczyć!
Czy można zamrozić udka w marynacie?
Wszystko zależy od rodzaju marynaty, ponieważ nie wszystkie składniki nadają się do przechowywania w zamrażalniku. Zamrozić można mięso w oleju z przyprawami. Z kolei marynata na bazie jogurtu czy śmietany z dodatkiem warzyw nie nadaje się do mrożenia. Ogólnie jednak nie zaleca się mrożenia marynat, ponieważ ich celem jest zachowanie świeżości i aromatu.
Zobacz: Czy galaretkę można mrozić? Ile może stać galaretka drobiowa w lodówce?
Czytelnicy pytają, ile można trzymać mięso w marynacie
Około 3 dni.
Maksymalnie dwa dni.
Najlepiej maksymalnie 1-2 dni.
Jak prać ręczniki, żeby były miękkie? Zamiast płynu, wlej szklankę tego produktu. Będą jak nowe
Dziewczynka urodziła się z białym pasmem włosów. W tym roku skończy 5 lat. Jak dziś wygląda?
Pokazała, jak wygląda poród. “Oglądam to ze łzami w oczach”
Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ciemniały? Niezawodny trik Magdy Gessler na chrupiącą skórkę
Na komunię przyjechała karocą. W ręku trzymała berło, a na głowie miała diadem
Wypróbuj metodę czwórki na kopytka. Będą miękkie i delikatne jak obłoczek
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Ile może leżeć przyprawione mięso w lodówce? Niewłaściwe przechowywanie może być niebezpieczne dla zdrowia
6 zdrowych przekąsek, dzięki którym szybciej schudniesz po ciąży
6 zdrowych, niskokalorycznych przekąsek, które możesz zabrać ze sobą do pracy, czy w podróż i zjeść je poza domem bez najmniejszego problemu? Doskonale sprawdzą się jako antidotum na “mały głód”. Dodatkowo możesz...
Czytaj dalej →Dieta przy biegunce u dzieci
Biegunka może się pojawić u dziecka z rozmaitych przyczyn. Mogą to być zatrucia pokarmowe, przejedzenie, choroby jelit czy infekcje. Zazwyczaj rozwolnienie nie wymaga specjalistycznego leczenia i samo mija. Rodzic może jednak pomóc...
Czytaj dalej →Ile ml ma łyżka i łyżeczka?
Ile ml ma łyżka, a ile ml ma łyżeczka? To informacje niezwykle przydatne na przykład w procesie gotowania, kiedy chcemy dodać konkretną ilość danej rzeczy do masy na ciasto czy...
Czytaj dalej →Dlaczego domowy chleb się kruszy?
Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych...
Czytaj dalej →Mrożenie pieczarek – Czy można mrozić pieczarki?
Po obfitym obiedzie wiele osób zadaje sobie czasami pytanie, czy można mrozić pieczarki. Grzyby te cieszą się w Polsce ogromną popularnością, goszcząc na wielu stołach przynajmniej kilka razy w tygodniu....
Czytaj dalej →Czy można jeść surowe [buraki, pieczarki, cukinie, nasiona czarnuszki i inne]?
Czy można jeść surowe owoce, warzywa, nasiona i inne artykuły spożywcze? To pytanie, które często pada podczas rozmów z dietetykami i specjalistami od żywienia. Chociaż intuicyjnie wiemy, co możemy jeść...
Czytaj dalej →Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe,...
Czytaj dalej →Czy karpia można zamrozić? Sprawdzone metody na przechowanie ryby
Karp – ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt...
Czytaj dalej →Niedopieczone potrawy – Czy można dopiec ciasto, chleb, pasztet?
Wiele osób zna z własnych doświadczeń niedopieczone potrawy – czy można dopiec ciasto, chleb, pasztet? Wiele godzin spędzonych w kuchni na żmudnym przygotowywaniu jakiegoś dania i efekt w postaci niedopieczonego...
Czytaj dalej →Ciasto na faworki za twarde? Podpowiadamy, co można z tym zrobić?
Ciasto na faworki jest za twarde, a przecież powinno być kruche, by ciastka wyszły chrupkie – to częsty problem wielu osób, które pragną przygotować je w domu. Faworki to popularny...
Czytaj dalej →Olej zamiast masła do ciasta – Co jeszcze można dać zamiast masła lub margaryny do ciasta?
Olej zamiast masła do ciasta to idealne rozwiązanie, jeśli akurat nie ma się masła w domu. Płynne oleje roślinne znakomicie się sprawdzają jako zastępstwo czy to masła, czy też margaryny....
Czytaj dalej →Mielenie maku – Jak zmielić mak?
Jak zmielić mak? To pytanie zadają sobie Panie domu, które w przedświątecznym rozgardiaszu zapomniały o tym, że nie mają maszynki do mielenia. Nie martw się, bez niej też świetnie sobie...
Czytaj dalej →Jaka to kwaśna śmietana? Jak ją zrobić i czym zastąpić?
Kwaśna śmietana jest powszechnie wykorzystywana w kuchni. Wzbogaca smak dań obiadowych, ale nie tylko. Trzeba bowiem podkreślić, że śmietana kwaśna doskonale nadaje się też do przygotowania wyśmienitych deserów. Jaka to kwaśna...
Czytaj dalej →Lemoniada – zdrowy sposób na orzeźwienie podczas upałów
Lemoniada z cytryną, arbuzem lub truskawkami – niezależnie od tego, z czego ją zrobisz, jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na orzeźwienie podczas upałów. Dlaczego warto pić lemoniadę? Lemoniada dostarcza naszemu...
Czytaj dalej →Co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta? Trzeba dopilnować jednej kwestii
Wiele osób, podczas przygotowywania bożonarodzeniowych wypieków, zadaje sobie pytanie, co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta? Zrobienie odpowiedniego makowca bywa trudne. Często masa makowa okazuje się zbyt rzadka...
Czytaj dalej →Niemowlak na basenie: Pierwszy wypad na basen (z pierwszym dzieckiem)
Nareszcie! Po wielu nieudanych próbach dotarliśmy z córką na basen. Sprawdź, dlaczego nie udało się to wcześniej. Przeczytaj, jak się przygotowaliśmy do tego wypadu. Poznaj nasze wpadki i ich nie...
Czytaj dalej →Oczepiny – Najciekawsze zabawy oczepinowe
Jako wodzirej na weselach już od kilku lat staram się jak najbardziej zaskakiwać, zabawiać i mobilizować to tańca gości. Staram się cały czas rozbudowywać swoją ofertę i gamę zabaw weselnych....
Czytaj dalej →Kto finansuje ślub i wesele?
Kto finansuje ślub i wesele? Najtrudniejszym podczas przygotowań wesela i mogącym być powodem nieporozumień tematem jest podział kosztów. Istnieje wiele możliwości takiego podziału od najbardziej tradycyjnych do zupełnie nowatorskich. Niezależnie...
Czytaj dalej →