Zupa pomidorowa dla niemowlaka: Od kiedy podawać? [PRZEPISY]

Zupa pomidorowa to bez wątpienia królowa polskich zup. Gości na stołach niemal wszystkich, a sposób jej przygotowania zależy od kucharza i pory roku. Większość dzieci, nawet najmłodszych, bardzo lubi zupę pomidorową ze względu na jej słodko-kwaśny smak. Czy i od kiedy można podać zupę pomidorową dla niemowlaka?

Zupa pomidorowa dla niemowlaka: Od kiedy podawać? [PRZEPISY]
  • Zupa pomidorowa może być wprowadzona do diety niemowlaka już od 6. miesiąca życia
  • Pomidorówka to dla niemowlaka prawdziwa bomba witaminowa, którą warto łączyć z pożywnym indykiem, ryżem i – w przypadku starszych dzieci – nabiałem.
  • Zupę pomidorową można przygotowywać ze świeżych pomidorów lub z przecieru, a także miksować ją z innymi warzywami (marchewką, pietruszką, cukinią, selerem i naciowymi: pietruszką, koperkiem).

Zupa pomidorowa dla niemowlaka

Pomidorówka dla niemowlaka to doskonały pomysł pod warunkiem, że spełnionych zostanie kilka warunków. Jak w przypadku każdej zupy dla małych smakoszy, również w trakcie przygotowywania zupy pomidorowej dla niemowlaka należy unikać używania soli, kostek rosołowych i różnego rodzaju “poprawiaczy smaku”. Pomidory są lekkostrawne, ale należy pozbawiać je skórki, która – jeśli nie zostanie odpowiednio zmielona – może przyklejać się do ścianek przewodu pokarmowego powodując podrażnienia.

Zupa pomidorowa to dla niemowląt doskonałe źródło:

  • beta-karotenu,
  • kwasu foliowego,
  • witaminy PP,
  • potasu,
  • witaminy A.

Dodatkowo pozwala na wprowadzenie delikatnie kwaskowatego smaku do diety dziecka i tym samym przyzwyczajanie go do niego.

Od kiedy zupa pomidorowa dla niemowlaka?

Zupa pomidorowa dla niemowlaka może być podawana po 6. miesiącu życia, jeśli rodzice już w tym czasie zaczynają rozszerzać dietę dziecka. Według zaleceń World Health Organisation, dieta niemowląt może (ale nie musi) być rozszerzana właśnie w tym czasie. Jeśli dziecko karmione jest piersią i ma prawidłowy przyrost masy ciała, może pozostać wyłącznie na naturalnym pokarmie nawet do roku życia.

W Polsce przyjęło się, że zupa pomidorowa dla niemowlaka po 7 miesiącu jest bezpiecznym i zdrowym wyborem. Gotowe tzw. słoiczki dla niemowląt zawierające pomidory oznakowane są właśnie jako odpowiednie od 7. miesiąca.

Ile zupy pomidorowej dla niemowlaka?

To, jak dużo zupy pomidorowej można podawać dziecku, zależne jest od jego wieku. I tak:

  • 6-8 miesięcy: rozpoczynamy od 2-3 dużych stołowych łyżek i stopniowo zwiększamy do objętości równej połowie szklanki
  • 9-11 miesięcy: dziecko może zjeść w trakcie jednego posiłku połowę małej 250 ml miseczki
  • 12-23 miesięcy: dziecko może zjeść w trakcie jednego posiłku całą 250 ml miseczkę.

Należy pamiętać, że w poszczególnych przedziałach wiekowych bardzo istotne jest, jak często w ciągu dnia dziecko otrzymuje dodatkowe (poza mlekiem matki lub modyfikowanym) posiłki. Sumarycznie ich kaloryczność nie powinna przekraczać:

  • 6-8 miesięcy: 200 kcal
  • 9-11 miesięcy: 300 kcal
  • 12-23 miesięcy: 550 kcal

Zupę pomidorową można podawać dziecku 2-3 razy w tygodniu z przerwą w następnym. Warto pamiętać, że zmienność smaków, szczególnie w okresie rozbudowywania diety, jest bardzo ważna z przyczyn psychologicznych. Dziecko powinno poznawać możliwie różnorodne smaki (a z czasem i faktury), aby w przyszłości móc w pełni korzystać z dobrodziejstw zdrowej, zbilansowanej diety.

Z czym zupa pomidorowa dla niemowlaka?

Zupa pomidorowa dla niemowlaka może być podawana sama w formie gęstego kremu, a także z ryżem (z początku zblendowanym), kluseczkami czy domowym makaronem na późniejszym etapie. Pomidorówka przygotowana ze świeżych pomidorów jest wspaniała w okresie letnim; w czasie zimy dobrze smakuje krem z passaty pomidorowej lub przecieru. Do zupy doskonale pasuje indyk (również zmielony). “Nieortodoksyjna” zupa pomidorowa z cukinią dla niemowlaka to prawdziwa bomba witaminowa, wprowadzająca kolejne lekkostrawne, letnie warzywo do diety dziecka.

Zupa pomidorowa dla niemowlaka –  przepisy

Jak ugotować zupę pomidorową dla niemowlaka? Przede wszystkim należy unikać soli, kostek rosołowych i oczywiście ostrych przypraw (jak pieprz). Dobrym wyborem są zioła – zarówno suszone, jak i świeże. Suszone zioła dodajemy w trakcie gotowania zupy, świeże – na końcu, tuż przed podaniem, aby zachować ich wartości odżywcze.

Jak ugotować szybką zupę pomidorową dla niemowlaka?

Składniki:

  • pół kilograma pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 ml wody
  • listki świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Umyć i obrać pomidory usuwając z nich gniazda nasienne. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dusić pod przykryciem 10 minut. Dodać wodę i zagotować.

Zupa pomidorowa dla niemowlaka z przecieru

Składniki:

  • 1/2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • ¼ selera
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego bez cukru lub domowego przecieru (samodzielnie przygotowanego w lecie)
  • ziele angielskie, listek laurowy, majeranek
  • 600 ml wody

Sposób przygotowania:

Seler, marchew i pietruszkę umyć, obrać i wrzucić do gotującej się wody. Dodać przyprawy. Należy pamiętać, żeby nie dodawać soli! Całość gotować, aż warzywa będą miękkie. Następnie odłowić ziele angielskie, iść laurowy i warzywa. Dodać przecier pomidorowy i ponownie doprowadzić bulion do wrzenia. Odłowione warzywa można drobno posiekać i dorzucić do wywaru z przecierem (rezygnując jednak z intensywnego w smaku selera). Po upływie 10 minut całość zblendować. Zupa może być podawana z koperkiem lub natką pietruszki.

Zupa pomidorowa dla niemowlaka z pomidorów świeżych

Składniki:

  • 1/2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • kawałek białej części pora
  • 2 pomidory malinowe
  • ewentualnie: bazylia lub oregano
  • 600 ml wody

Sposób przygotowania:

Z twardych warzyw ugotować bulion, następnie je odłowić. Marchewkę drobno posiekać i wrzucić ponownie do bulionu. Pomidory naciąć, sparzyć, obrać ze skórki i wyciąć z nich gniazda nasienne. Wrzucić do bulionu, doprawić bazylią i oregano. Całość gotować do zupełnego rozgotowania się pomidorów i zmiksować na gładko. Zupa może być podawana sama lub z ryżem.

Zupa pomidorowa krem dla niemowlaka (odpowiednia po 10 miesiącu życia)

Składniki:

  • 1/2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • ¼ selera
  • niewielki kawałek pora (biała część)
  • duży pomidor (najlepiej malinowy)
  • żółtko
  • 600 ml wody
  • łyżeczka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Umyte warzywa za wyjątkiem pomidora należy obrać, umyć i pokroić. Wrzucić do gotującej się, przefiltrowanej wody i gotować do miękkości pod przykryciem. W tym czasie naciąć i sparzyć pomidora, obrać go ze skórki i pozbawić gniazda nasiennego. Pokrojonego wrzucić do warzyw. Po upływie kilku minut wyjąć pora, selera i większą część pietruszki, pozostałe warzywa zblendować. W osobnym kubeczku wymieszać żółtko z mąką i odrobiną wody, przygotowując lane ciasto. Wlewać je powoli do gotującej się zupy. Gdy ciasto się zetnie, zupa jest gotowa do podania.

Zupa pomidorowa na rosole dla niemowlaka

Składniki:

  • 1 skrzydełko z kurczaka
  • 1/3 fileta z kurczaka lub 1/5 fileta z indyka
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 niewielkiej pietruszki
  • 1 cały duży pomidor
  • 1/2 szklanki ryżu białego

Sposób przygotowania:

Drób należy dokładnie oczyścić i zalać przefiltrowaną, zimną wodą (ok. 650 ml). Gotować na małym ogniu, zbierając pojawiające się na powierzchni szumowiny. Posiekać drobno marchewkę i pietruszkę i dodać do gotującego się rosołu. Następnie naciąć pomidora z wierzchu i sparzyć wrzątkiem, a następnie obrać ze skórki. Pokroić go w kostkę, usuwając twarde gniazdo nasienne. Pomidora dodać do warzyw i drobiu oraz gotować całość do miękkości. Po tym czasie wyciągnąć skrzydełko i obrać je z mięsa, pozbywając się chrząstek i skóry. Mięso dodać na powrót do garnka i całość zblendować. Osobno można ugotować ryż i połączyć go z zupą przed podaniem dziecku.


Źródła:

Complementary Feeding: Review of Recommendations, Feeding Practices, and Adequacy of Homemade Complementary Food Preparations, NCBI.

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Zdrowie dziecka Choroby niemowląt
Anemia u niemowlaka i starszych dzieci
Anemia u dzieci jest często występującym problemem. Jest objawem zmniejszonej ilości czerwonych krwinek i hemoglobiny we krwi. Zdarza się, że zostaje zauważona dosyć późno, ponieważ nie dawała niepokojących objawów. Zazwyczaj rozpoznawana jest
Czytaj dalej
Nastolatkowie
7 rzeczy, które musisz wiedzieć o swoim nastolatku
Okres adolescencji rozpoczyna się około 11 roku życia i trwa do wczesnej dorosłości, czyli 21 lat. Naukowcy z University College London Sarah-Jayne Blakemore dowiedli, że najtrudniejszy jest wiek 14 lat.
Czytaj dalej
Rozszerzanie diety niemowlaka
Kasza manna dla niemowlaka (grysik pszenny): Od kiedy? Ile i z czym podawać kaszę manną?
Ze względu na prostotę przygotowania i uniwersalność kasza manna może być dodawana do wielu potraw. Ile kaszy manny dla niemowlaka i od kiedy można ją podawać? Warto pamiętać, że kasza
Czytaj dalej
Rozszerzanie diety niemowlaka
Jajko dla niemowlaka: Od kiedy, ile i jak podać?
Kiedy jest odpowiedni moment, by podać jajko dla niemowlaka? Ta kwestia budzi wiele emocji głównie ze względu na fakt, iż białka jaj są na drugim miejscu na liście najbardziej alergizujących
Czytaj dalej
Rozszerzanie diety niemowlaka
Banan dla niemowlaka: dlaczego warto go podawać? Proste przepisy na dania
Banan w diecie niemowlaka jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Zgodnie z najnowszymi wytycznymi dotyczącymi rozszerzania diety dzieci karmionych piersią lub mlekiem modyfikowanym surowe banany można zacząć podawać już
Czytaj dalej
Rozszerzanie diety niemowlaka
Kasza jaglana dla niemowlaka: Od kiedy? Ile? Z czym podawać? Przepisy
Kasza jaglana dla niemowlaka to prawdziwa bomba witaminowa. Często jest nazywana królową kasz, ponieważ należy do jednych z najstarszych i najzdrowszych produktów zbożowych na świecie. Wiele mam zastanawia się jednak
Czytaj dalej