Kiedy jest odpowiedni moment, by podać jajko dla niemowlaka? Ta kwestia budzi wiele emocji głównie ze względu na fakt, iż białka jaj są na drugim miejscu na liście najbardziej alergizujących produktów. To nie znaczy jednak, że powinniśmy z nich z góry zrezygnować! Sprawdź, jak podać żółtko niemowlakowi i od kiedy do jego diety włączyć całe jajko.
Jaką wartość ma jajko dla niemowlaka?
Nie od dziś wiadomo, że jajko jest niezwykle ważnym elementem diety zarówno dorosłych jak i dzieci i prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Gdy chcemy podać jajko dla niemowlaka, powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na żółtko stanowiące doskonałe źródło żelaza, lecytyny i witamin A i D, ważnych dla oczu i odporności. Choć dużo się mówi o tym, że żółtko to przede wszystkim tłuszcze, zawiera ono przede wszystkim dobre nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka. Oprócz tego jajko dla dziecka jest cennym źródłem takich mikroelementów jak: potas, żelazo, magnez, fosfor, jod, cynk i selen. W jajach znajdziemy również spore ilości wapnia, które wchodzi w skład stale rosnących u malucha kości. Nie należy zapominać o tym, że z kolei białko jajka to najwyżej jakości źródło aminokwasów, w dodatku przyswajalnych praktycznie w 100%, a także witamin z grupy B.
Jakie jajka wybierać dla niemowlaka?
Wbrew różnego rodzaju opiniom nie ma dowodów na to, że jaja z chowu ekologicznego lub tzw. „wiejskie” mają lepszy skład od tych z chowu klatkowego. Pod względem wartości odżywczych nie ma więc znaczenia, które jajka wybierzemy. Ze względu jednak na świadomość i względy ekologiczne warto wybierać jajka z chowu ekologicznego lub z tzw. wolnego wybiegu. Jak je rozpoznać? Jajka posiadają na swojej skorupce odpowiednie oznaczenie:
- 0 – chów ekologiczny
- 1 – z wolnego wybiegu,
- 2- chów ściółkowy
- 3 – chów klatkowy.
Jeżeli skorupka jajka jest mocno zabrudzona, może to świadczyć o złych warunkach higienicznych w hodowli, dlatego takie jajka należy omijać. Zawsze przed podaniem trzeba sprawdzić świeżość jajka, wrzucając je do zimnej wody. Nieświeże będą pływać po powierzchni, natomiast zdatne do spożycia zatoną.
Jajko całe lub w częściach – od czego zacząć?
Jak widać, jajka są stosunkowo tanim i dobrze przyswajalnym źródłem wielu niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka składników odżywczych, dlatego powinny często pojawiać się w jadłospisie malucha. Duże kontrowersje budzi jednak sposób podania jajka niemowlakowi na początku rozszerzania diety. Wciąż bowiem powszechne jest przekonanie, że to właśnie samo żółtko w diecie dziecka powinno pojawić się jako pierwsze, co wynika z faktu, iż białko jaja kurzego uznawane jest za silny alergen. Najnowsze badania dowodzą jednak, że podane już na samym początku rozszerzania diety całe jajko dla niemowlaka może wręcz działać ochronnie i zmniejszać ryzyko wystąpienia alergii na białko jaja kurzego w przyszłości. Obecnie nie ma więc naukowego uzasadnienia, by podawać samo żółtko dla niemowlaka, oczywiście pod warunkiem że dziecko nie wykazuje objawów alergii.
Jeżeli jednak niemowlę jest alergikiem, samo żółtko może być bezpieczniejszym rozwiązaniem. Ze względu jednak na fakt, iż ugotowane na twardo jest dość suche i sypkie, wiele mam zastanawia się jak podać żółtko niemowlakowi. Doskonałym sposobem jest rozdrobnienie go widelcem i dodanie do zupy lub innego dania. Można je również zmiksować wraz z innymi składnikami na zupę-krem.
Od kiedy jajko może pojawić się w diecie dziecka?
Kiedy podać dziecku jajko? Zgodnie z najnowszymi zaleceniami żywieniowymi, wprowadzenie jajka do diety niemowlęcia może mieć miejsce już na samym początku rozszerzania diety, czyli od 7 miesiąca życia. Pamiętajmy bowiem, że obecnie WHO zaleca by dzieci do ukończenia 6 miesiąca życia były karmione wyłącznie mlekiem matki lub w razie konieczności mlekiem modyfikowanym. Jak już zostało wcześniej wspomniane, jeżeli dziecko nie wykazuje skłonności do alergii, jajko w diecie dziecka od samego początku może pojawiać się w całości.
Kiedy jajko na miękko?
Na początku zalecane jest podawanie go ugotowanego na twardo. Jajko na miękko lub delikatna jajecznica na parze powinny być podawane później. Nie do końca ścięte białko niesie za sobą ryzyko zakażeniem bakterią Salmonella, która u tak małego dziecka może wywołać zatrucie pokarmowe. Każdy rodzic powinien jednak pamiętać o tym, że to on sam tak naprawdę decyduje o tym co i kiedy, a także w jakiej ilości poda swojemu dziecku, a zalecenia żywieniowe stanowią jedynie swoistą wskazówkę w tym temacie.
Ile jajka dla niemowlaka?
Kolejną kwestią, nad którą zastanawia się wiele mam jest to, ile jajka podać niemowlakowi na samym początku? Jeżeli rozszerzamy dziecku dietę zgodnie z zasadą BLW możemy podać niemowlęciu całe jajko ugotowane na twardo i pozwolić maluchowi zadecydować o tym, ile będzie chciało zjeść. Jeżeli chodzi z kolei o dodawanie żółtka do innych potraw, na samym początku bezpieczną dawką jest około pół żółtka ugotowanego na twardo kilka razy w tygodniu. W kolejnych miesiącach ilość jajek w diecie dziecka może się oczywiście zwiększać.
Jak często jajko dla niemowlaka powinno pojawiać się w jadłospisie? Jeżeli dziecko chętnie je zjada, bez obaw możemy podawać mu je 3-4 razy w tygodniu, a po ukończeniu pierwszego roku życia dziecka nawet codziennie. Warto podawać je niemowlakowi w różnej formie. Może się bowiem zdarzyć, że dziecko które nie będzie chciało jeść jajka ugotowanego na twardo, z apetytem zje jajecznicę na parze czy omleta.
Jak podawać niemowlakowi jajko?
Każdy z nas ma inne preferencje żywieniowe, z tego względu również niemowlę powinno mieć możliwość spróbowania jajka pod różnymi postaciami. Na początku rozszerzania diety najlepszą formą jest jajko ugotowane na twardo. Powinno tak być podawane zarówno całe jajko jak i samo żółtko jajka. Dla niemowlaka to ostatnie możemy rozdrobnić widelcem lub blenderem i dodać do zupy lub innego dania, np. mięsa z kaszą.
Gdy dziecko próbuje jeść samodzielnie, bez obaw możemy mu dać do ręki całe jajko. Z pewnością spora część wyląduje poza buzią niemowlęcia, jednak dzięki temu wszystkie jego zmysły zostaną pobudzone. Wraz z rozwojem dziecka, możemy podawać mu jajko w coraz ciekawszych formach. Doskonałym pomysłem jest jajko na parze, w formie jajecznicy lub delikatnego omleta, z dodatkiem szczypiorku lub drobno pokrojonej szyneczki. Należy jednak pamiętać o tym, by poczekać do momentu aż białko dobrze się zetnie. Podobnie, jak wtedy, gdy przygotowujemy jajko na miękko dla niemowlaka. Jeżeli maluch niechętnie je jajka w czystej postaci, bez obaw możemy je dodawać do innych potraw, takich jak np. różnego rodzaju placki (dzieci uwielbiają zwłaszcza te z dodatkiem jabłek lub bananów!) czy samodzielnie przygotowane biszkopty.
Jajko dla niemowlaka w pytaniach i odpowiedziach
Jak przygotować jajko dla niemowlaka?
Na początku rozszerzania diety najlepiej podawać dziecku jajko ugotowane na twardo. Przed ugotowaniem dobrze jest sprawdzić jego świeżość i umyć skorupkę ciepłą wodą, po to by pozbyć się ewentualnych bakterii. Jajko można podawać w całości lub np. dodać samo żółtko do zupy lub innego dania. Starszym niemowlętom można podawać jajka w formie jajecznicy na parze lub omleta, a po ukończeniu pierwszego roku życia dziecka jako jajko na miękko.
Ile gotować jajko dla niemowlaka?
Jajko dla niemowlaka najlepiej gotować na twardo. W zależności od wielkości jajka i grubości skorupki, jajko należy gotować maksymalnie 9-10 minut od momentu zagotowania się wody.
Jak zrobić jajko sadzone dla niemowlaka?
Powszechnie wiadomo, że niemowlęta nie powinny spożywać potraw smażonych. Dotyczy to również tych przygotowywanych z jajek. Chcąc zrobić jajko sadzone dla niemowlaka, należy przygotować je na parze. W tym celu niezbędne są garnek i talerzyk o nieco większej średnicy. Po zagotowaniu się wody talerzyk z niewielką ilością masła umieszczamy na garnku. Gdy masło się rozpuści wbijamy jajko (można dodać odrobinę soli lub ziół) i czekamy aż w całości się zetnie.
87 komentarzy