Łatwy mazurek wielkanocny. Przepis idealny dla zabieganych i początkujących

W trakcie Wielkanocy raczymy się różnymi tradycyjnymi pysznościami. Na świątecznych stołach królują jednak nie tylko jajka, żurek i biała kiełbasa z chrzanem, ale także smakowite desery. Jednym z najpopularniejszych jest mazurek wielkanocny. To zwyczajowe ciasto pojawia się na polskich stołach od pokoleń. Ze względu na wiele innych obowiązków w okresie przedświątecznym często brakuje czasu na skomplikowane przepisy. Podpowiadamy zatem, jak przygotować łatwy mazurek wielkanocny!

Łatwy mazurek wielkanocny. Jak zrobić mazurka wielkanocnego?

Przygotowanie mazurka wielkanocnego wielu osobom może kojarzyć się ze skomplikowanym i czasochłonnym procesem. Okazuje się jednak, że aby cieszyć się pysznym, tradycyjnym deserem wcale nie trzeba spędzić w kuchni dużo czasu. Wystarczy wykorzystać ten prosty przepis na mazurek wielkanocny (receptura oraz sposób wykonania pochodzi z kanału Youtube Orchideli).

Prosty mazurek wielkanocny – składniki:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 200 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • słoik kwaśnych powideł lub dżemu (350 g),
  • ok. 100 g posiekanych orzechów.

Prosty przepis na mazurka wielkanocnego – sposób wykonania:

  1. Rozgrzej piekarnik do do 180 st.C, grzałka górna i dolna,
  2. Przygotuj blachę 25 cm x 40 cm,
  3. Posiekaj razem mąkę i masło,
  4. Dodaj żółtka i cukier puder, ugnieć ciasto,
  5. Rozwałkuj ciasto i wyłóż je na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia),
  6. Wstaw na 15 minut do piekarnika, po wyjęciu posmaruj powidłami i połóż orzechy,
  7. Wierch polewamy lukrem, a następnie wkładamy do piekarnika jeszcze na 20 minut.

Zobacz: 12 potraw wielkanocnych. Jakich dań nie powinno zabraknąć na Wielkanoc?

Jak zrobić mazurek wielkanocny?

Podany wyżej przepis na prosty mazurek można nieco zmodyfikować i zamiast powideł przygotować masę kajmakową. Do jej wykonania potrzebne będą: 500 ml śmietanki 36% i pół szklanki cukru. Wystarczy zagotować śmietankę i cukier w małym garnuszku na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Gotować należy do momentu aż mieszanka zgęstnieje i nabierze lekko brązowej/słomkowej barwy.

Aby jeszcze ułatwić sobie pracę, można wykorzystać po prostu gotową masę kajmakową z puszki. Wystarczy trochę masła ubić na puszysty krem, a następnie dodawać stopniowo masę i cały czas ubijać.

Sprawdź też:

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo