12 potraw wielkanocnych. Jakich dań nie powinno zabraknąć na Wielkanoc?

Wielkanoc to dla wszystkich wiernych chrześcijan z całego świata przede wszystkim czas głębokiej zadumy, pokuty, ale także radości. Zgodnie z tradycją wiosenne święta zostały ustanowione na pamiątkę męki i zmartwychwstania Chrystusa. Z tego powodu obchodzi się je bardzo uroczyście nie tylko w kościołach, ale także w domach. W Niedziele Wielkanocną zasiada się do szczególnego śniadania, na którym koniecznie musi znaleźć się kilka tradycyjnych dań. Jakich 12 potraw wielkanocnych nie może zabraknąć na świątecznym stole?

12 potraw wielkanocnych

Święta wielkanocne mają w Kościele szczególne znaczenie. Jest to niewątpliwie najważniejszy okres liturgiczny w całym roku, w związku z czym obchody są bardzo podniosłe i uroczyste – zarówno te kościelne, jak i w zaciszu domowym. Jak nakazuje tradycja, z okazji Wielkanocy wierni spotykają się w Niedzielę na rodzinnym śniadaniu, aby podzielić się poświęconym poprzedniego dnia pokarmami z koszyczka, złożyć sobie życzenia i wspólnie radować się ze zmartwychwstania Jezusa. Podczas uroczystości – zgodnie z polskimi zwyczajami – na stole powinno się znaleźć kilka charakterystycznych dla tego wydarzenia potraw.

Liczba tradycyjnych dań na stole wielkanocnym nie ma jednak znaczenia symbolicznego jak to jest w przypadku Bożego Narodzenia. Podczas grudniowych świąt – według staropolskiej tradycji – na stole powinno znaleźć się 12 potraw, z czego każda symbolizuje co innego, a wszystkie razem zwiastować mają bogactwo i dobrobyt. Co więcej, aby zagwarantować sobie pomyślność na kolejny rok, należy wszystkiego spróbować.

Symbolika dwunastki ma także związek z liczbą apostołów, którzy zasiedli wraz z Chrystusem do Ostatniej Wieczerzy, co jednak zdecydowanie bardziej kojarzy nam się z Wielkanocą niż z Bożym Narodzeniem. Być może stąd niektórym wiernym zależy, aby 12 dań znalazło się również na wielkanocnym stole. Chociaż przyjęty zwyczaj tego nie nakazuje, to jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zastosować tę symbolikę do świątecznego śniadania. Jakie potrawy można przygotować?

Tradycyjne potrawy na Wielkanoc – 12 potraw wielkanocnych:

  1. żurek,
  2. zupa chrzanowa,
  3. jajka faszerowane (na różne sposoby),
  4. gotowana biała kiełbasa (spożywana często z dodatkiem chrzanu lub ćwikły),
  5. sałatka jarzynowa,
  6. domowy pasztet,
  7. schab ze śliwką,
  8. mięso w galarecie/nóżki,
  9. babka drożdżowa,
  10. mazurek (z masą kajmakową lub z czekoladą),
  11. makowiec,
  12. sernik.

Sprawdź: Drugi dzień świąt wielkanocnych 2022. Czy trzeba iść do kościoła?

Co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole?

Oprócz wyżej wspomnianych, tradycyjnych wielkanocnych potraw, obowiązkowym punktem każdego świątecznego śniadania jest oczywiście dzielenie się pokarmami poświęconymi w koszyczku. Najczęściej cała uroczystość rozpoczyna się od wspólnej modlitwy i zanim rodzina oficjalnie zasiądzie do stołu, każdy otrzymuje po kawałku święconki. Jest to zwyczaj dosyć podobny do bożonarodzeniowego dzielenia się opłatkiem – jemu również często towarzyszą życzenia i wyrażanie nadziei na pomyślność w kolejnym roku.

Warto jednak pamiętać, że każdy z poświęconych pokarmów ma swoje własne znaczenie, a ich obecność w koszyczku – chociaż dla nas już zupełnie naturalna – nie jest przypadkowa. Sam akt święcenia, przynoszenia święconki do domu, a następnie jej spożywania był dla niegdyś dużo ważniejszy niż dzisiaj, ponieważ wierzono, że odpędza złe moce. Dlatego w niektórych miejscach w Polsce zwyczajem było obejście z koszyczkiem całego gospodarstwa kilkukrotnie dookoła.

Symbolika pokarmów w święcące. Co oznaczają poszczególne elementy koszyczka?

  • baranek – najważniejszy symbol, ponieważ nawiązuje do zmartwychwstałego Chrystusa; aktualnie najczęściej występuje w formie cukrowej, ale niegdyś formowany był z masła.
  • jajko – symbol nowego życia, czy zwycięstwa Chrystusa nad śmiercią (i zwycięstwa dla wszystkich ludzi, ponieważ Jezus daje nadzieję życia wiecznego).
  • chleb – symbol oraz zwiastun dobrobyt i pomyślności w nadchodzącym roku; oznacza również Ciało Chrystusa.
  • kiełbasa/wędlina – symbolizuje płodność, ale także dostatek; wierzono, że włożenie ich do koszyczka może być również gwarantem zdrowia dla domowników.
  • sól – zgodnie z wierzeniami ma chronić żywność przed zepsuciem, a w sensie metaforycznym osłaniać również człowieka przed siłami zła; symbolizuje oczyszczenie i prawdę.
  • ciasto/babka – ten pokarm akurat nie ma zbyt wiele wspólnego z symboliką religijną, ale przyjęło się niegdyś, że jest to oznaka umiejętności i zaradności pani domu.
  • chrzan – wierzono, że jego mocny smak wzmacnia także zdrowie i poprawia sprawność fizyczną.

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general