Często się zdarza, że na obiad ugotujemy za dużo ziemniaków. Niektórzy zwyczajnie wyrzucają je do kosza, jednak to błąd. Zamiast tego możesz zrobić aksamitne i rozpływające się w ustach purée do kolejnego posiłku. W jaki sposób? Podpowiadamy.
Z wczorajszych ziemniaków można zrobić wiele. Niektórzy stawiają na kluski śląskie, inni na farsz do pierogów, a jeszcze inni na kopytka. Okazuje się, że świetnym pomysłem jest też przygotowanie smacznego, wykwintnego purée, które zaskoczy zarówno domowników, jak i gości. Okazuje się, że robi się je łatwo, szybko i przyjemnie. Jak zrobić kremowe purée ziemniaczane?
Sprawdź: Ciasto na kopytka już nigdy nie będzie kleić się do rąk. Wystarczy jeden trik
Jak zrobić idealne purée? Nie każdy wie, że to bardzo łatwe
Lubisz ziemniaki? Purée jest idealnym rozwiązaniem, jeśli po obiedzie zostanie ci ich za dużo. Najlepiej sprawdzą się bulwy typu B i C. Odpowiednio doprawione, aksamitne i kremowe purée to gratka dla niejednego fana kartofli. Oto sekret dodatku, który dopełni nawet najprostszy domowy obiad. Spróbuj raz, a będziesz powtarzać ten przepis regularnie.
Sprawdź: Zetrzyj ziemniaki na placki 2 razy szybciej. Później dodaj jedną łyżkę, a nie będą piły oleju
Jak zrobić aksamitne purée ziemniaczane? Przepis na wykorzystanie ziemniaków z wczorajszego obiadu
Składniki:
- pół kilograma ugotowanych ziemniaków z wczoraj;
- 2 stołowe łyżki masła;
- pół szklanki świeżego, dobrej jakości mleka;
- 5 łyżek startego na drobnych oczkach sera żółtego;
- suszone zioła, pieprz, sól i czosnek granulowany do smaku.
Sposób przygotowania:
- Przełóż ziemniaki do sporej miski i rozgnieć je dokładnie praską lub tłuczkiem. Możesz też zmielić je w odpowiedniej maszynce.
- Dodaj do ziemniaków ser, mleko i przyprawy. Rozpuść masło, by było ciepłe i również dodaj do miski. Dokładnie wymieszaj.
- Przełóż zawartość miski do żaroodpornego naczynia odpowiedniej wielkości. Wierzch możesz jeszcze podsypać startym zimnym masłem.
- Zapiekaj ziemniaki w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Wyłącz urządzenie po około 20 minutach. Podawaj z warzywami i mięsem.
Sprawdź: Zapomnij o soli! Dodaj to do wody podczas gotowania ziemniaków. Lepszych nigdy nie jadłaś