Zetrzyj ziemniaki na placki 2 razy szybciej. Później dodaj jedną łyżkę, a nie będą piły oleju

Dobrze przygotowane placki ziemniaczane mają wielu wielbicieli. Niestety przyrządzanie ich zajmuje sporo czasu. Wszystko przez czasochłonne ścieranie bulw na tarce. Możesz to jednak zrobić o wiele szybciej. Sprawdź, jak szybko zetrzeć ziemniaki i co zrobić, by placki ziemniaczane nie piły oleju.

Placki ziemniaczane można jeść w zależności od upodobań – na słodko i wytrawnie. Wszystko zależy od tego, z czym je połączysz. Mało kto jednak lubi sam proces przygotowywania dania, a wszystko przez czasochłonne ścieranie ziemniaków na tarce. Jak zrobić to szybko, by otrzymać masę, która po wysmażeniu będzie idealna? Oto co należy zrobić.

Sprawdź: Ciasto na kopytka już nigdy nie będzie kleić się do rąk. Wystarczy jeden trik

Jak szybko zetrzeć ziemniaki na placki ziemniaczane? Pomoże ci to urządzenie

Jeśli chcesz zetrzeć ziemniaki na placki 2 razy szybciej, nie posiłkuj się standardową tarką. Zamiast tego umieść ziemniaki w blenderze kielichowym lub zblenduj je blenderem ręcznym. Nie zapomnij jednak, by wcześniej pokroić je na mniejsze kawałeczki. O czym jeszcze należy pamiętać?

  • Rodzaj ziemniaków. Najlepsze na placki są typu C i B.
  • Usunięcie nadmiaru wody. Po starciu ziemniaków należy porządnie je odcisnąć.
  • Rozgrzany olej. Nie należy smażyć na zimnym tłuszczu, gdyż placki wchłoną go w dużej ilości i będą gumowate.
  • Ręcznik papierowy. Po usmażeniu wykładaj placki na ręcznikach papierowych, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Ilość mąki. Wystarczy, jeśli na pół kilograma dodasz do masy 1 łyżkę.

Sprawdź: Nie wyrzucaj resztek ziemniaków z obiadu! Przygotujesz z nich pyszne potrawy prawie za darmo

Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie były tłuste? Wystarczy jedna łyżka

Okazuje się, że istnieje prosty trik, dzięki któremu placki ziemniaczane nie będą piły tłuszczu podczas smażenia. Wystarczy, że dodasz do masy tajemniczy składnik, który zapewne już masz. O czym mowa? Już 1 łyżka octu z kuchennej szafki sprawi, że placki ziemniaczane będą chrupiące i lekkie. W takiej wersji z pewnością zasmakują każdemu.

Sprawdź: Zapomnij o soli! Dodaj to do wody podczas gotowania ziemniaków. Lepszych nigdy nie jadłaś

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo