Ciasto na kopytka już nigdy nie będzie kleić się do rąk. Wystarczy jeden trik

Kopytka są świetnym dodatkiem do sosów i prostym sposobem na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia. Czasem jednak ciasto nieprzyjemnie się klei. Okazuje się, że możesz to zmienić, pamiętając o jednej prostej zasadzie. Co zrobić, żeby ciasto na kopytka się nie kleiło?

Kopytka świetnie smakują zarówno z mięsem, jak i samodzielnie. Okazuje się, że udana konsystencja ciasta tkwi nie tylko w tempie zagniatania ziemniaków, ale również i w ważnym składniku. Sprawdź, czy masz go w kuchni. Jeśli tak, możesz od razu zabrać się za przygotowanie masy. Co zrobić, gdy ciasto na kopytka ciągle się klei?

Sprawdź: Dodaj do ciasta na krokiety jeden składnik. W elastycznym naleśniku zmieścisz o wiele więcej farszu

Jak uratować ciasto na kopytka? Sekret tkwi w jednym składniku

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że zbyt długie wyrabianie ciasta na kopytka sprzyja nieprzyjemnemu klejeniu się do dłoni. Chcąc tego uniknąć, warto zastosować prosty trik, który pomoże uratować ciasto. Wystarczy, że wyciągniesz z kuchennej szafki mąkę ziemniaczaną i dosypiesz ją do ciasta. Później wymieszaj je do połączenia się składników, a problem przy wyrabianiu ręcznym już się nie powtórzy – o ile ponownie dodasz niewielką ilość mąki. Należy jednak pamiętać, by nie przesadzić z ilością produktu, gdyż możemy wtedy zepsuć konsystencję kopytek. Staną się nieprzyjemnie twarde.

Sprawdź: Jak podgrzać wczorajsze kotlety mielone? Zrób jedną rzecz. Będą zaskakująco soczyste i miękkie

Jak ugotować kopytka? Wkładaj je tylko do osolonej wody

Sekret gotowania kopytek tkwi w osolonym wrzątku. Gdy woda się zagotuje, wykładaj ciasto partiami. Poczekaj, aż ponownie zacznie wrzeć. Wtedy kopytka powinny szybko wypłynąć na powierzchnię. Oznacza to, że są gotowe. Jeśli nie przepadasz za wersją gotowaną, po odcedzeniu możesz od razu podsmażyć kopytka na maśle. Dodaj podsmażoną cebulkę lub boczek, a danie będzie pyszne.

Z jakich ziemniaków robi się kopytka? Wybierz odpowiedni rodzaj

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że ciasto na kopytka nie uda się, jeśli nie damy do środka odpowiednich ziemniaków. Warto postawić na mączyste odmiany, które świetnie nadają się właśnie do kopytek, ale również i klusek śląskich. To właśnie one odpowiadają za odpowiednią konsystencję i sprawiają, że wyrób jest niepowtarzalny i pyszny.

Sprawdź: Wypróbuj metodę czwórki na kopytka. Będą miękkie i delikatne jak obłoczek

Czy ciasto na kopytka można przechowywać? O tym lepiej wiedzieć

Jeśli zostały ci ziemniaki z obiadu i chcesz wykorzystać je na kopytka, możesz z powodzeniem przechować je przez noc w lodówce. Inaczej sprawa ma się w przypadku gotowego ciasta. Warto zużyć je od razu po zagniataniu. Jeśli tego nie zrobisz, w lodówce straci świeżość, a nawet stanie się wodniste.

Sprawdź: Co zamiast mąki ziemniaczanej? Podpowiadamy, czym zastąpić mąkę ziemniaczaną

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo