Szacuje się, że w Polsce wyrzucamy około 1,2 miliona ton chleba rocznie. Powodem tego jest najczęściej jego nadmierna ilość, a także fakt, że po kilku dniach staje się nieświeży i twardy. Jeśli masz chleb po żurku, który nie jest już tak smaczny, nie musisz od razu go wyrzucać. Wciąż można spróbować go wykorzystać w kuchni. Co zrobić z chlebem po żurku? Co zrobić z wydrążonym chlebem?
Co zrobić z chlebem po żurku?
Chleb jest jednym z podstawowych produktów spożywczych, dlatego jest regularnie wyrzucany w ogromnych ilościach na całym świecie. Szczególnie dużo marnuje się go w okresach świątecznych, na Boże Narodzenie oraz Wielkanoc. W większości domów robi się wtedy większe zapasy, a później nie zawsze jest się w stanie wszystko zjeść, zanim się nie zestarzeje.
Na stołach wielkanocnych w Polsce często pojawia się tradycyjny żur w specjalnie wydrążonym chlebie. Chociaż danie prezentuje się i smakuje przepysznie, to niestety często nie wiadomo, co zrobić z pozostawionym po posiłku chlebem (oraz wydrążoną ze środka miękką częścią). Zazwyczaj trafia on niestety do śmieci, a wcale nie musi tak być.
Co zrobić z pozostałym chlebem? Można go pozostawić do całkowitego zaschnięcia i stwardnienia, a następnie zetrzeć na tarce – w ten sposób uzyskujemy zapas bułki tartej. Jest to jeden z najbardziej skutecznych i praktycznych sposobów na ponowne wykorzystanie nawet bardzo starego chleba, dzięki czemu marnuje się go znacznie mniej.
Zobacz: Czy żurek można mrozić? O tym musisz pamiętać!
Co zrobić ze środka chleba? Wariacja na temat pancotto
Świetny sposób na ratowanie czerstwego chleba wymyślili także – przed wieloma laty – mieszkańcy Włoch. Na terenach dzisiejszej Apulii i Kalabrii często przygotowywano danię zwane pancotto, czyli inaczej mówić chleb z warzywami i przyprawami przypominający nieco konsystencją zupę. Do przygotowania potrawy potrzebne są tymianek, peperoncino oraz połowę bazylii i pietruszki, a także warzywa: pomidory, ziemniaki, cukinia, cebula, czosnek oraz zielony groszek. Wystarczy namoczyć pozostałe w domu czerstwe pieczywo, a następnie na oliwie podsmażyć czosnek z cebula i pozostałymi warzywami oraz przyprawami. Kolejnym krokiem jest duszenie podsmażonych warzyw w garnku wypełnionym wodą. Tuż przed końcem gotowania należy dodać namoczony i odciśnięty chleb i voilà – tradycyjne włoskie danie gotowe!
Czytelnicy pytają, jak wykorzystać chleb po żurku
Można pozostawić do wyschnięcia i przerobić na bułkę tartą.
Internauci radzą, aby zamoczyć go w jajku, wsadzić do naczynia żaroodpornego i zrobić zapiekankę
Tak, można zjeść.
Sprawdź też: