Dlaczego zakwas na żurek jest gorzki? Po tych dwóch czynnikach rozpoznasz, czy jest zepsuty dlaczego zakwas na zurek jest gorzki

Dlaczego zakwas na żurek jest gorzki? Po tych dwóch czynnikach rozpoznasz, czy jest zepsuty

Przygotowując tradycyjny żurek na wielkanocny stół, trzeba najpierw upewnić się, czy zakwas, z którego zamierzamy skorzystać, jest świeży. Wbrew pozorom zakwas dość często ulega zepsuciu i zazwyczaj wynika to z nieprawidłowego procesu fermentacji. Jeśli zauważysz te trzy sygnały, lepiej go wyrzucić i kupić nowy. Dlaczego zakwas na żurek jest gorzki?

Dlaczego zakwas na żurek jest gorzki?

Korzystając z zakwasu, należy dokładnie sprawdzić, czy proces fermentacji przebiegł prawidłowo. Zepsuty zakwas zrujnuje smak żurku, a cała praca pójdzie na marne. Na szczęście da się to bez problemu rozpoznać, ponieważ świadczą o tym aż trzy czynniki – smak, zapach i konstystencja.

Gorzki w smaku zakwas na żurek może świadczyć o zepsuciu i obecnością mikroorganizmów takich jak bakterie gnilne czy grzyby. W takim wypadku warto również zwrócić uwagę na wygląd. Jeśli widać na nim ślady pleśni lub żółty czy niebieskawy osad, zakwas nadaje się jedynie do wyrzucenia. Spożycie go może skutkować groźnym zatruciem pokarmowym.

Gorzki smak jednak nie zawsze oznacza zepsucie. Czasami powoduje go po prostu zbyt długa fermentacja czy zbyt duża ilość mąki. Trzeba jednak zwrócić szczególną uwagę na wygląd i zapach. Zepsuty zakwas można rozpoznać po zapachu – bardzo intensywnym, odpychającym winnym lub octowym.

Zobacz też: Jak zagęścić żurek? Podpowiadamy, w jaki sposób i czym zagęścić żurek

Gorzki żurek – co zrobić? Czy nadaje sie do spożycia?

Jeśli na podstawie smaku, zapachu i wyglądu rozpoznamy, że zakwas na żurek jest zepsuty, nie pozostaje nic innego, jak wyrzucić go do śmieci. Niestety jeśli zaczął się już psuć lub w środku widać ślady pleśni, nie da się zakwasu uratować. Nie wystarczy po prostu wylać części. Warto pamiętać, że pleśń to jednak z najbardziej toksycznych dla człowieka trucizn. Nie warto więc ryzykować własnym zdrowiem.

Sprawdź też: