Ciasta, które można długo przechowywać. Ile dni wcześniej można upiec sernik, szarlotkę, keks i nie tylko?

Okres przedświąteczny to czasami istne urwanie głowy. Lista rzeczy do przygotowania i ogarnięcia praktycznie nie ma końca, szczególnie w kuchni. Niektóre z nich można jednak spokojnie zaplanować i wykonać nieco wcześniej, aby uniknąć świątecznej gorączki i robienia wszystkiego na ostatnią chwilę. Okazuje się, że są ciasta które można upiec wcześniej. Ile dni wcześniej można upiec sernik, szarlotkę, keks i nie tylko? Brownie ile może stać? Ile może stać sernik? Ile dni może stać ciasto z kremem?

Ciasta, które można upiec wcześniej

Ostatnie dni przed Świętami są z reguły bardzo intensywne, w tym czasie skupiamy się już głownie na gotowaniu wigilijnych potraw i ostatnich porządkach. Aby uniknąć organizacyjnego chaosu, warto niektóre rzeczy zaplanować i wykonać z wyprzedzeniem. Jak się okazuje, wcześniej można przygotować sporo dań oraz niektóre wypieki. Co ciekawe, niektóre nawet powinny powstać jakiś czas przed Świętami, aby zyskać na smaku – do tej grupy zaliczają się przede wszystkim pierniczki i piernik.

Ciasta, które można zrobić wcześniej, to poza piernikami także m.in. keks, makowiec – spokojnie można je przygotować nawet tydzień przed Bożym Narodzeniem. Mniej więcej 2-3 dni wcześniej można upiec np. szarlotkę czy sernik. Nieco mniej, bo maksymalnie 2 dni wytrzyma ciasto kruche.

Sprawdź: Suszone pomarańcze: jak suszyć pomarańcze? Sprawdzone sposoby

Ciasto dobre po 3 dniach. Jakie ciasto można zrobić wcześniej?

Świąteczne kulinarne przygotowania nie tylko pochłaniają ogrom czasu, ale także zajmują mnóstwo sprzętu kuchennego na długie godziny. Szczególnie jeśli mowa o gwiazdkowych wypiekach. Produkcja tradycyjnych ciast to najpierw oczywiście miksowanie, wyrabianie, wałkowanie, a potem kilka godzin w piekarniku. Chociażby właśnie ze względów praktycznych – większość kuchni dysponuje przecież jednym piekarnikiem – warto rozpocząć pieczenie z wyprzedzeniem.

Ciasto, które można zrobić wcześniej, to z pewnością na przykład keks. W niektórych przepisach znajduje się informacja, że spokojnie można przygotować go nawet tydzień przed Świętami. Czasami jest to wręcz zalecane, ponieważ przechowywany w szczelnym pojemniku lub owinięty folią aluminiową dojrzewa i z każdym dniem staje się coraz smaczniejszy.

Bez problemu kilka dni do Wigilii wytrzymają także makowiec, sernik czy ciasto drożdżowe. Najlepiej jednak przechowywać je w tym czasie w suchym i chłodnym miejscu (sernik raczej w lodówce), zabezpieczone przykryciem, np. ręcznikiem czy folią aluminiową. Dłużej nie można przechowywać z pewnością ciast z kremem, zachowują świeżość maksymalnie przez 1-2 dni.

Zobacz: Jak przechować karpia do Wigilii? Ile czasu może leżeć karp w lodówce?

Ciasto, które może długo stać. Ile dni wcześniej można upiec sernik?

Sernik to ciasto, które można upiec 2 dni wcześniej, a czasami zupełnie spokojnie postoi nawet 3 dni. Co ciekawe, większość przepisów przypomina, że dobry sernik musi się nieco odstać, aby odpowiednio stężeć i zyskać właściwy smak, a zatem zostawianie go na ostatnią chwilę może nie być dobrym pomysłem. Po przygotowaniu powinien być przechowywany w suchym i chłodnym miejscu, niekoniecznie w lodówce. Ze względu jednak na to, że zimą działa ogrzewanie, a gotowanie i pieczenie jeszcze zwiększa temperaturę w domu, bezpieczniej będzie trzymać go w lodówce.

Sprawdź: Pyszne krokiety z ciasta francuskiego – jak je zrobić i jak zawijać?

Ile wcześniej można upiec keks?

Keks to jeden z najbardziej popularnych świątecznych wypieków. Należy on również do tej grupy ciast, które można swobodnie przygotować z pewnym wyprzedzeniem, aby nie niepokoić się tym w dzień Wigilii. Spokojnie można go upiec co najmniej na 2-3 dni przed Świętami, a niektóre przepisy sugerują nawet, że bez problemu poleży około tygodnia. Czasami zaleca się takie rozwiązanie, ponieważ według części kulinarnych ekspertów keks musi dojrzeć, aby uzyskać najlepszy smak.

Zobacz: Ciasto na pierniki nie klei się lub rwie? Sprawdź, jak je ratować

Ile wcześniej można przygotować kruche ciasto?

Ciasto kruche spokojnie można upiec z około 2-dniowym wyprzedzeniem. Ze względu jednak na to, że twardnieje ono pod wpływem niskiej temperatury, lepiej nie przechowywać go w tym czasie w lodówce (chyba, że w środku jest już krem, wtedy musi stać w lodówce). Warto dodać, że w przypadku kruchego ciasta, z powodzeniem można ugnieść ciasto i przetrzymać je jeden dzień w lodówce do czasu pieczenia.

Sprawdź: Pieczona i smażona ryba na drugi dzień – jak podgrzać rybę?

Rodzice pytają, jakie ciasta można upiec wcześniej przed świętami

Jakie ciasto można upiec wcześniej?

Do ciast, które można upiec wcześniej, należy przede wszystkim piernik. Z wyprzedzeniem przygotujemy także keks czy makowiec. 2 dni spokojnie wytrzymają również sernik, szarlotka oraz kruche ciasto.

Czy ciasto kruche można zrobić dzień wcześniej?

Tak, kruche ciasto spokojnie można przygotować dzień wcześniej. Najlepiej jednak po upieczeniu nie trzymać go w lodówce, ponieważ twardnieje pod wpływem niskiej temperatury. Masę na kruche ciasto można również przygotować 1 dzień wcześniej i przechować do następnego dnia do pieczenia w lodówce.

Czy sernik można upiec wcześniej?

Tak, sernik można upiec 2, maksymalnie trzy dni wcześniej. Jest to nawet wskazane, ponieważ musi się on odleżeć i odpowiednio stężeć. Najlepiej trzymać w lodówce.

Ile wcześniej można upiec sernik?

Sernik to ciasto, które można upiec 2 dni wcześniej, przed Wigilią.

Brownie jak długo może stać?

Brownie można przechowywać nawet przez kilka dni po upieczeniu, ale najlepiej w szczelnym pudełku i w temperaturze pokojowej.

Szarlotka ile może stać?

Szarlotka postoi maksymalnie 2-3 dni. Można przechowywać ją w lodówce, ale należy pamiętać, że kruche ciasto twardnieje pod wpływem niskiej temperatury.

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo