Pieczarki to jedne z ulubionych grzybów Polaków. Nie tylko dlatego, że są pyszne i idealne do wielu dań, ale również są dostępne praktycznie przez cały rok, są tanie w porównaniu do innych grzybów, a dodatkowo mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jakie właściwości mają? Czy pieczarki można jeść w ciąży i w okresie karmienia piersią?



Dawniej pieczarki zaliczane były do produktów luksusowych. Pierwsze ich hodowle zostały założone we Francji w XVI wieku i były prawdziwym rarytasem na równi z truflami. Upowszechniły się dopiero w XX wieku, a co ciekawe, obecnie to właśnie Polska jest jednym z ich głównych producentów, na równi z Holandią. Nasze polskie pieczarki eksportowane są na cały świat. Grzyby te wykorzystywane są w kuchniach w niemal każdym kraju. Świetnie komponują się z mięsami i rybami, jako baza do sosów i zup, a także jako dodatek do sałatek i dań typu pizza czy zapiekanki.

Pieczarki: właściwości

Pieczarki są doskonałym źródłem witamin z grupy B. Zawierają witaminę B1, B2, PP, B5 oraz B6. Są także źródłem kwasu foliowego, którego suplementacja jest bardzo ważna w okresie ciąży.

Pieczarki dostarczają również cennych minerałów. Znajdziemy w nich miedź, selen, fosfor i potas, a także beta-glukan, który odpowiada za obniżenie poziomu cholesterolu LDL, czyli tego złego cholesterolu. Dzięki temu pieczarki są cennym sprzymierzeńcem w walce o zdrowe serce i wydajny układ krążenia.

Niedawno naukowcy odkryli, że pieczarki mogą być także skuteczne w walce z rakiem piersi. W ich składzie znajduje się bowiem estrogen, substancja, która hamuje biosyntezę aromatazy. Składniki pieczarek hamują działanie enzymu, który odpowiada za namnażanie się komórek rakowych. Ale to nie koniec zastosowań pieczarek w zwalczaniu raka, są one również pomocne w przypadku raka prostaty. Pieczarki mają bowiem składniki, które wykazują zdolność do hamowania wzrostu komórek raka prostaty.

Pieczarki w ciąży

Teoretycznie nie ma przeciwskazań do jedzenia pieczarek w ciąży. Warto jednak pamiętać, że jak każde grzyby, również pieczarki są ciężkostrawne. Ich komórki zbudowane są z chityny, która nie jest trawiona przez nasze układy pokarmowe, co u osób o bardziej wrażliwych żołądkach może wywoływać dolegliwości. Dotyczy to również kobiet w ciąży, które często borykają się z problemami układu trawiennego. Jego praca w okresie ciąży jest spowolniona, a sam układ pokarmowy jest nieco rozleniwiony na wskutek podwyższonego znacząco poziomu progesteronu.


Zobacz też:


Pieczarki w ciąży należy spożywać jedynie po poddaniu ich obróbce cieplnej. W pieczarkach znajduje się agarytyna, która może mieć działanie toksyczne, co podejrzewa część naukowców. Co prawa jej ilości są bardzo niewielkie i normalnie zjedzenie surowych pieczarek nikomu nie zaszkodzi, niemniej jednak w okresie ciąży należy na to uważać, ponieważ wpływ agarytyny na rozwijający się płód nie jest jeszcze do końca zbadany.



Pieczarki a karmienie piersią

Nie ma przeciwskazań do spożywania pieczarek w okresie piersią, niemniej jednak należy mieć świadomość, że mogą one wpływać na pojawienie się kolek u dziecka. Są bowiem ciężkostrawne i chociaż ich trawieniem zajmuje się organizm mamy, to jednak ich składniki wraz z mlekiem przedostają się do organizmu malucha, gdzie mogą podrażniać niedojrzały jeszcze układ pokarmowy dziecka, co może się objawiać właśnie kolkami i wzdęciami.