Arbuz w ciąży i podczas karmienia piersią
Arbuz to owoc, który kojarzy się z latem. Podany schłodzony prosto z lodówki smakuje fantastycznie w upalne dni. Jest doskonałą bazą sałatek, sprawdza się także jako dodatek do nich. Idealny do deserów, a także koktajli. Dobrze smakuje również przyrządzony na grillu. Ciekawostką jest to, że arbuz składa się w ponad 90% z wody! A jakich wartościowych substancji odżywczych i witamin nam dostarcza? Czy można arbuza jeść w czasie ciąży i karmienia piersią? Odpowiadamy!
- Arbuzy w 90% składają się z wody.
- Przyspieszają przemianę materii i korzystnie wpływają na układ pokarmowy.
- Roślina zawiera dużą liczbę przeciwutleniaczy.
- Ze względu na właściwości moczopędne, arbuzy poleca się osobom mającym problemy z nerkami.
- Zawierający sporo potasu arbuz jest zalecany w ciąży. Pomaga zapobiegać skurczom łydek.
Arbuz: warzywo czy owoc?
Arbuzy pochodzą z Afryki Południowej. Nadal w tamtych rejonach występują jako dziko rosnące rośliny. Szacuje się, że ich uprawa zaczęła się już nawet przed 4000 lat. Arbuz został wymieniony w Biblii, a wykopaliska potwierdzają, że zajadali się nim również starożytni faraonowie. Legenda głosi, że do krajów europejskich roślina arbuza przywędrowała za pomocą zakonu krzyżackiego. Miało to mieć miejsce w XII wieku. Obecnie arbuzy uprawiane są niemal na całym świecie. Głównym ich eksporterem są Chiny, Turcja i Hiszpania.
Mało kto wie, że arbuz nazywany jest także kawonem. Roślina ta zalicza się do rodziny dyniowatych. Od lat toczą się spory, czy arbuz jest owocem czy warzywem. Większość specjalistów zalicza go do grona owoców, jednak nie brakuje głosów, że jest to podejście niewłaściwe. Argumenty, które padają za zaliczeniem arbuza do warzyw, mówią o tym, że wszystkie inne dyniowate są warzywami. Dyni nikt by do owoców nie zaliczył – o niej bezsprzecznie myśli się w kategorii warzywa. Dlaczego inaczej miałoby być w przypadku arbuza?
Arbuz: właściwości
Arbuz jest rośliną często używaną w przemyśle kosmetycznym. Na jego bazie powstają maseczki do pielęgnacji twarzy. Wyciąg z arbuza działa tonizująco, a także ściągająco. Udowodnione zostały także właściwości przeciwzmarszczkowe tego owocu.
Równie korzystnie arbuz wpływa na nasz organizm od wewnątrz. Polepsza przemianę materii. Ma korzystny wpływ na układ pokarmowy. Ponieważ składa się głównie z wody, dosyć szybko zapewnia uczucie sytości. Ponadto ta woda w jego składzie sprawia, że jest to owoc moczopędny. Z uwagi na to zalecany jest osobom borykającym się z problemami z nerkami i z infekcjami układu moczowego.
Na tle innych owoców arbuz nie wypada zbyt imponująco, jeśli chodzi o zawartość witamin. Znajdziemy w nim jedynie spore ilości witaminy C. Arbuz dostarcza także witaminy A i B6, ale w niezbyt dużych dawkach.
To, co sprawia, że arbuz jest bardzo korzystnym składnikiem naszej diety, są zawarte w nim przeciwutleniacze. Opóźniają one procesy starzenia, a także hamują rozwój procesów nowotworowych. Ponadto udowodniono, że arbuz ma pozytywny wpływ na utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi. W swoim składzie zawiera bowiem likopen, który zapobiega utlenianiu się cholesterolu, a to sprawia, że ciśnienie pozostaje na niskim poziomie.
Arbuz w ciąży
Arbuz jest zalecany kobietom w ciąży. Zawiera pokaźne ilości potasu, który zapobiega skurczom, co często jest problemem przyszłych mam. Ponadto, jak już zostało wspomniane, arbuz ma w swoim składzie dużo witaminy C. Ma ona wpływ na rozwój układu nerwowego u maluszka. Ponadto wzmacnia odporność przyszłej mamy. Na arbuza powinny jednak uważać ciężarne, które borykają się z problemem cukrzycy ciążowej. Owoc w swoim składzie zawiera bowiem bardzo dużo cukru, na który przyszłe mamy powinny uważać. Jest tym samym bardzo kaloryczny.
Arbuz a karmienie piersią
Arbuz jest raczej neutralnym pokarmem w okresie karmienia piersią. Rzadko na te owoce występuje uczulenie, w związku z tym niskie jest prawdopodobieństwo, że organizm malucha zareaguje negatywnie na jego obecność w diecie mamy.
SPRAWDŹ:
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
Te gry mają sens. 6 wartościowych aplikacji dla dzieci, które przetestowałyśmy z córką
Strój galowy do szkoły. Jak powinien wyglądać ubiór na specjalne okazje?
Przecieki matura 2024. Te zadania na pewno pojawią się na egzaminie!
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
- Rodzice.pl
- Ciąża
- Zdrowie w ciąży
- Dieta w ciąży
- Co jeść w ciąży?
- Arbuz w ciąży i podczas karmienia piersią
Czy można jeść tofu w ciąży i podczas karmienia piersią?
Tofu, czyli twarożek otrzymywany z mleka sojowego to częsty składnik diety wegetariańskiej i wegańskiej. Coraz częściej sięgają jednak po nie również miłośnicy mięsa. Ma wiele składników odżywczych, a do tego...
Czytaj dalej →Owoce w ciąży i podczas karmienia piersią
Owoce to prawdziwe dary natury. Zawierają bogactwo witamin i składników odżywczych, bez których funkcjonowanie naszego organizmu byłoby niemożliwe. Są idealnie jako samodzielny posiłek lub przekąska, a także pasują do niemal...
Czytaj dalej →Czosnek w ciąży i podczas karmienia piersią
Czosnek to naturalny antybiotyk. Z jego właściwości ludzie korzystają od tysięcy lat. Pomaga zwalczać infekcje, wzmacnia odporność, powoduje obniżenie ciśnienia krwi. Jakie jeszcze ma właściwości? Czy można czosnek jeść w...
Czytaj dalej →Łosoś wędzony w ciąży i podczas karmienia piersią
Łosoś nazywany jest królem wszystkich ryb. Smakuje wyśmienicie w każdej formie – czy to pieczony, smażony, grillowany, gotowany, a nawet surowy jako dodatek do sushi. Szczególnie lubiany przez Polaków jest...
Czytaj dalej →Kawa w ciąży i przy karmieniu piersią
Kaaaaaawy! Tym słowem witają się o poranku pracownicy większości firm. Pewnie Was zaskoczę, ale nigdy nie piłem kawy. Fakt ten zaskoczy Was zapewne mocniej gdy dowiecie się, że pracuję od 7:00, a...
Czytaj dalej →Jabłka w ciąży i podczas karmienia piersią
Jabłka – nasze narodowe dobro, które na stałe wpisało się w jadłospisy Polaków. To owoc uwielbiany niemal na całym świecie. Może być spożywany w wielu formach, doskonale komponuje się z...
Czytaj dalej →Grejpfrut w ciąży i podczas karmienia piersią
Grejpfrut to najzdrowszy ze wszystkich cytrusów. Nazywany jest nawet rajskim owocem – czy słusznie? Jakie właściwości ma grejpfrut? Czy można go jeść w czasie ciąży? Czy ma wpływ na karmienie...
Czytaj dalej →Makrela wędzona w ciąży i podczas karmienia piersią
Makrela wędzona to jedna z ulubionych ryb Polaków. Świadczy o tym ogromny popyt na nią. Jesteśmy w światowej czołówce krajów, w których sprzedaje się największe ilości tej ryby w formie...
Czytaj dalej →Rabarbar w ciąży i podczas karmienia piersią
Rabarbar to cenny składnik diety. Zawiera wiele wartościowych makroelementów i witamin, które wspomagają pracę naszego organizmu. Pomimo tego nie jest zalecane jego spożywanie w czasie ciąży. Dlaczego rabarbaru nie powinny...
Czytaj dalej →Migdały w ciąży i podczas karmienia piersią
Migdały zawierają w sobie bogactwo składników odżywczych. Są niezwykle zdrowe, a ich wpływ obejmuje wiele rejonów naszych organizmów, dlatego korzystnym jest, żeby na stałe zostały włączone jako dodatek do wielu...
Czytaj dalej →Imbir w ciąży i podczas karmienia piersią
Imbir to przyprawa nadająca smaku potrawom, która świetnie komponuje się z różnymi rodzajami kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie posiłków bez jego obecności – i bardzo dobrze! Imbir bowiem zalicza się...
Czytaj dalej →Banany w ciąży i podczas karmienia piersią
Banan to jeden z ulubionych owoców Polaków. Co ciekawe, okazuje się, że zupełnie inaczej niż inne owoce, banan stosunkowo rzadko wykorzystywany jest do wypieków i przy gotowaniu. Nieco częściej jest...
Czytaj dalej →Czy jeść pomelo w ciąży i podczas karmienia piersią?
Pomelo pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i jest największym owocem z rodziny cytrusów. Choć mniej słodki niż jego “brat” grejpfrut, owoc ten jest pełen wartości odżywczych i a jego spożywanie zaleca...
Czytaj dalej →Orzeszki ziemne w ciąży i podczas karmienia piersią
Orzeszki ziemne zaliczają się do jednych z najbardziej wartościowych rodzajów orzechów. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze ciało, a także i na psychikę – orzeszki ziemne...
Czytaj dalej →Czy po porodzie można zjeść sushi? Fakty i mity o diecie matki karmiącej
W ostatnim czasie sieć opanowały filmiki, na których widać mamy zajadające się sushi tuż po porodzie. Wówczas w komentarzach rozpętuje się prawdziwa burza zwolenniczek i przeciwniczek takich przekąsek. Jak jest...
Czytaj dalej →Przygotowania do ślubu – od czego zacząć?
Zaręczyliście się, powiadomiliście o tym fakcie rodzinę i co dalej? Od czego zacząć przygotowania do ślubu? Co jest ważne, a co mniej? Zobaczcie! Wbrew pozorom przygotowania do ślubu nie są łatwe....
Czytaj dalej →Stół weselny
Wczoraj pisałam o tym co powinno znajdować się na wiejskim stole weselnym i jak ten stół wiejski powinien wyglądać. Dzisiaj skoncentruję się na zwykłych stołach weselnych. Jak powinny wyglądać stoły...
Czytaj dalej →Problemy młodych rodziców
W ostatni piąteczek na naszym ołpen spejsie zasłyszałem ten oto rodzicielski suchar: Przypomniał mi on wpis, który czytałem na jakimś blogu rodzicielskim. Wpis dotyczył rzeczy, które rodzice robią TYLKO przy pierwszym dziecku. Było...
Czytaj dalej →