Arbuz to owoc, który kojarzy się z latem. Podany schłodzony prosto z lodówki smakuje fantastycznie w upalne dni. Jest doskonałą bazą sałatek, sprawdza się także jako dodatek do nich. Idealny do deserów, a także koktajli. Fantastycznie smakuje również przyrządzony na grillu. Ciekawostką jest to, że arbuz składa się w ponad 90% z wody! A jakich wartościowych substancji odżywczych i witamin nam dostarcza? Czy można arbuza jeść w czasie ciąży i karmienia piersią? Odpowiadamy!



Czy arbuza można zaliczyć do warzyw?

Mało kto wie, że arbuz nazywany jest także kawonem. Roślina ta zalicza się do rodziny dyniowatych. Od lat toczą się spory, czy arbuz jest owocem czy warzywem. Większość specjalistów zalicza go do grona owoców, jednak nie brakuje głosów, że jest to podejście niewłaściwe. Argumenty, które padają za zaliczeniem arbuza do warzyw, mówią o tym, że wszystkie inne dyniowate są warzywami – dyni nikt by do owoców nie zaliczył, o niej bezsprzecznie myśli się w kategorii warzywa, dlaczego inaczej miałoby być w przypadku arbuza?

Arbuzy pochodzą z Afryki Południowej. Nadal w tamtych rejonach występują jako dziko rosnące rośliny. Szacuje się, że ich uprawa zaczęła się już nawet przed 4000 lat. Arbuz został wymieniony w Biblii, a wykopaliska potwierdzają, że zajadali się nim również starożytni faraonowie.

Legenda głosi, że do krajów europejskich roślina arbuza przywędrowała za pomocą zakonu krzyżackiego. Miało to mieć miejsce w XII wieku. Obecnie arbuzy uprawiane są niemal na całym świecie. Głównym ich eksporterem są Chiny, Turcja i Hiszpania.


Nasze wideo:

Arbuz: właściwości

Arbuz jest często używaną rośliną w przemyśle kosmetycznym. Na jego bazie powstają maseczki do pielęgnacji twarzy. Wyciąg z arbuza działa tonizująco, a także ściągająco. Udowodnione zostały także właściwości przeciwzmarszczkowe tego owocu.

Równie korzystnie arbuz wpływa na nasz organizm od wewnątrz. Polepsza przemianę materii. Ma korzystny wpływ na układ pokarmowy. Ponieważ składa się głównie z wody, dosyć szybko zapewnia uczucie sytości. Ponadto ta woda w jego składzie sprawia, że jest to owoc moczopędny. Z uwagi na to zalecany jest osobom borykającym się z problemami z nerkami i z infekcjami układu moczowego.

Na tle innych owoców arbuz nie wypada zbyt imponująco, jeśli chodzi o zawartość witamin. Znajdziemy w nim jedynie spore ilości witaminy C. Arbuz dostarcza także witaminy A i B6, ale w niezbyt dużych dawkach.

To, co sprawia, że arbuz jest bardzo korzystnym składnikiem naszej diety, są zawarte w nim przeciwutleniacze. Opóźniają one procesy starzenia, a także hamują rozwój procesów nowotworowych. Ponadto udowodniono, że arbuz ma pozytywny wpływ na utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi. W swoim składzie zawiera bowiem likopen, który zapobiega utlenianiu się cholesterolu, a to sprawia, że ciśnienie pozostaje na niskim poziomie.



Arbuz w ciąży

Arbuz jest zalecany kobietom w ciąży. Zawiera pokaźne ilości potasu, który zapobiega skurczom, co często jest problemem przyszłych mam. Ponadto, jak już zostało wspomniane, arbuz ma w swoim składzie dużo witaminy C. Ma ona wpływ na rozwój układu nerwowego u maluszka. Ponadto wzmacnia odporność przyszłej mamy.

Na arbuza powinny jednak uważać ciężarne, które borykają się z problemem cukrzycy ciążowej. Owoc w swoim składzie zawiera bowiem bardzo dużo cukru, na który przyszłe mamy powinny uważać. Jest tym samym bardzo kaloryczny.

Arbuz a karmienie piersią

Arbuz jest raczej neutralnym pokarmem w okresie karmienia piersią. Rzadko na te owoce występuje uczulenie, w związku z tym niskie jest prawdopodobieństwo, że organizm malucha zareaguje negatywnie na jego obecność w diecie mamy.



SPRAWDŹ:

Czy wszystkie owoce można jeść w ciąży?

Czy orzechy można jeść podczas karmienia piersią?