Arbuz w ciąży i podczas karmienia piersią

Arbuz to owoc, który kojarzy się z latem. Podany schłodzony prosto z lodówki smakuje fantastycznie w upalne dni. Jest doskonałą bazą sałatek, sprawdza się także jako dodatek do nich. Idealny do deserów, a także koktajli. Dobrze smakuje również przyrządzony na grillu. Ciekawostką jest to, że arbuz składa się w ponad 90% z wody! A jakich wartościowych substancji odżywczych i witamin nam dostarcza? Czy można arbuza jeść w czasie ciąży i karmienia piersią? Odpowiadamy!

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Arbuzy w 90% składają się z wody.
  • Przyspieszają przemianę materii i korzystnie wpływają na układ pokarmowy.
  • Roślina zawiera dużą liczbę przeciwutleniaczy.
  • Ze względu na właściwości moczopędne, arbuzy poleca się osobom mającym problemy z nerkami.
  • Zawierający sporo potasu arbuz jest zalecany w ciąży. Pomaga zapobiegać skurczom łydek.

Arbuz: warzywo czy owoc?

Arbuzy pochodzą z Afryki Południowej. Nadal w tamtych rejonach występują jako dziko rosnące rośliny. Szacuje się, że ich uprawa zaczęła się już nawet przed 4000 lat. Arbuz został wymieniony w Biblii, a wykopaliska potwierdzają, że zajadali się nim również starożytni faraonowie. Legenda głosi, że do krajów europejskich roślina arbuza przywędrowała za pomocą zakonu krzyżackiego. Miało to mieć miejsce w XII wieku. Obecnie arbuzy uprawiane są niemal na całym świecie. Głównym ich eksporterem są Chiny, Turcja i Hiszpania.

Mało kto wie, że arbuz nazywany jest także kawonem. Roślina ta zalicza się do rodziny dyniowatych. Od lat toczą się spory, czy arbuz jest owocem czy warzywem. Większość specjalistów zalicza go do grona owoców, jednak nie brakuje głosów, że jest to podejście niewłaściwe. Argumenty, które padają za zaliczeniem arbuza do warzyw, mówią o tym, że wszystkie inne dyniowate są warzywami. Dyni nikt by do owoców nie zaliczył – o niej bezsprzecznie myśli się w kategorii warzywa. Dlaczego inaczej miałoby być w przypadku arbuza?

Arbuz: właściwości

Arbuz jest rośliną często używaną w przemyśle kosmetycznym. Na jego bazie powstają maseczki do pielęgnacji twarzy. Wyciąg z arbuza działa tonizująco, a także ściągająco. Udowodnione zostały także właściwości przeciwzmarszczkowe tego owocu.

Równie korzystnie arbuz wpływa na nasz organizm od wewnątrz. Polepsza przemianę materii. Ma korzystny wpływ na układ pokarmowy. Ponieważ składa się głównie z wody, dosyć szybko zapewnia uczucie sytości. Ponadto ta woda w jego składzie sprawia, że jest to owoc moczopędny. Z uwagi na to zalecany jest osobom borykającym się z problemami z nerkami i z infekcjami układu moczowego.

Na tle innych owoców arbuz nie wypada zbyt imponująco, jeśli chodzi o zawartość witamin. Znajdziemy w nim jedynie spore ilości witaminy C. Arbuz dostarcza także witaminy A i B6, ale w niezbyt dużych dawkach.

To, co sprawia, że arbuz jest bardzo korzystnym składnikiem naszej diety, są zawarte w nim przeciwutleniacze. Opóźniają one procesy starzenia, a także hamują rozwój procesów nowotworowych. Ponadto udowodniono, że arbuz ma pozytywny wpływ na utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi. W swoim składzie zawiera bowiem likopen, który zapobiega utlenianiu się cholesterolu, a to sprawia, że ciśnienie pozostaje na niskim poziomie.

Arbuz w ciąży

Arbuz jest zalecany kobietom w ciąży. Zawiera pokaźne ilości potasu, który zapobiega skurczom, co często jest problemem przyszłych mam. Ponadto, jak już zostało wspomniane, arbuz ma w swoim składzie dużo witaminy C. Ma ona wpływ na rozwój układu nerwowego u maluszka. Ponadto wzmacnia odporność przyszłej mamy. Na arbuza powinny jednak uważać ciężarne, które borykają się z problemem cukrzycy ciążowej. Owoc w swoim składzie zawiera bowiem bardzo dużo cukru, na który przyszłe mamy powinny uważać. Jest tym samym bardzo kaloryczny.

Arbuz a karmienie piersią

Arbuz jest raczej neutralnym pokarmem w okresie karmienia piersią. Rzadko na te owoce występuje uczulenie, w związku z tym niskie jest prawdopodobieństwo, że organizm malucha zareaguje negatywnie na jego obecność w diecie mamy.

SPRAWDŹ:

Czy wszystkie owoce można jeść w ciąży?

Czy orzechy można jeść podczas karmienia piersią?

Dodaj komentarz

Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Dynia w ciąży i podczas karmienia piersią

Dynia to owoc z rodziny dyniowatych, który przez lata był dosyć zapomniany w Polsce, jednakże od kilkunastu sezonów znowu zyskuje na popularności. Wyborne zupy kremy, konfitury, dodatek do mięs, a...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Banany w ciąży i podczas karmienia piersią

Banan to jeden z ulubionych owoców Polaków. Co ciekawe, okazuje się, że zupełnie inaczej niż inne owoce, banan stosunkowo rzadko wykorzystywany jest do wypieków i przy gotowaniu. Nieco częściej jest...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Żurawina w ciąży i podczas karmienia piersią

Żurawina kojarzy się głównie z owocem, który ma pozytywny wpływ na działanie pęcherza moczowego i leczenie infekcji z nim związanych. Oczywiście to prawda, lecz to nie jedyna właściwość tego niewielkiego,...

Czytaj dalej →
Dieta w ciąży, Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Topinambur w ciąży i podczas karmienia piersią

Topinambur to dziwnie wyglądające warzywo, które przypomina mocno zdeformowanego ziemniaka. Ma wiele cennych wartości odżywczych, a o jego właściwościach mówi się w kategoriach leczniczych. Polecany jest z pewnością każdemu, ale...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Ryby w ciąży i podczas karmienia piersią

Ryby to prawdziwy przysmak, chociaż nie przez wszystkich doceniany. Niektórzy unikają ich na swoich talerzach, a niesłusznie – ryby dostarczają mnóstwa składników odżywczych, które bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszych...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Imbir w ciąży i podczas karmienia piersią

Imbir to przyprawa nadająca smaku potrawom, która świetnie komponuje się z różnymi rodzajami kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie posiłków bez jego obecności – i bardzo dobrze! Imbir bowiem zalicza się...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Maliny w ciąży i podczas karmienia piersią

Maliny – jedne z ulubionych owoców sezonowych Polaków. Świetnie pasują do deserów na zimno, a także do wypieków. Jeszcze lepiej smakują solo. Są doskonałą bazą do kompotów, soków, a także...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Szczaw w ciąży i podczas karmienia piersią

Zupa szczawiowa z jajkiem, pyszny chłodnik litewski, sałatka z dodatkiem szczawiu – przepisów na wykorzystanie tej niepozornej rośliny jest wiele, a wszystkie dania z nią są równie pyszne, jednakże wiele...

Czytaj dalej →
Dieta w ciąży, Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Kiwi w ciąży i podczas karmienia piersią

Kiwi to niepozornie wyglądający owoc, który ma szerokie zastosowanie. Przede wszystkim oczywiście zastosowanie w kuchni, ale również w kosmetyce. Ma zbawienny wpływ na cerę i bardzo często jest dodawany jako...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Czereśnie w ciąży i podczas karmienia piersią

Czereśnie to owoce, które nieodłącznie kojarzą się ciepłymi, letnimi dniami. Sezon na nie zaczyna się na początku czerwca. Wedle niektórych nazwa tego miesiąca może pochodzić właśnie od nazwy tych pysznych...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Śledzie w ciąży i podczas karmienia piersią

W okresie ciąży śledzie i ogórki są obiektem żartów, ponieważ jedzenie ich o najdziwniejszych porach dnia (i nocy) w połączeniu z dodatkami, takimi jak lody czy zapijanie mlekiem nie jest...

Czytaj dalej →
Ciąża tydzień po tygodniu

19 tydzień ciąży

W 19. tygodniu ciąży wiele się dzieje – szczęśliwi rodzice, jeśli los będzie im sprzyjać, mogą właśnie wówczas poznać płeć swojego maleństwa. Wszystko zależy od ułożenia, w którym dziecko będzie...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general