Arbuz w ciąży i podczas karmienia piersią

Arbuz to owoc, który kojarzy się z latem. Podany schłodzony prosto z lodówki smakuje fantastycznie w upalne dni. Jest doskonałą bazą sałatek, sprawdza się także jako dodatek do nich. Idealny do deserów, a także koktajli. Dobrze smakuje również przyrządzony na grillu. Ciekawostką jest to, że arbuz składa się w ponad 90% z wody! A jakich wartościowych substancji odżywczych i witamin nam dostarcza? Czy można arbuza jeść w czasie ciąży i karmienia piersią? Odpowiadamy!

Arbuz w ciąży i podczas karmienia piersią
Pixabay
Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Arbuzy w 90% składają się z wody.
  • Przyspieszają przemianę materii i korzystnie wpływają na układ pokarmowy.
  • Roślina zawiera dużą liczbę przeciwutleniaczy.
  • Ze względu na właściwości moczopędne, arbuzy poleca się osobom mającym problemy z nerkami.
  • Zawierający sporo potasu arbuz jest zalecany w ciąży. Pomaga zapobiegać skurczom łydek.

Arbuz: warzywo czy owoc?

Arbuzy pochodzą z Afryki Południowej. Nadal w tamtych rejonach występują jako dziko rosnące rośliny. Szacuje się, że ich uprawa zaczęła się już nawet przed 4000 lat. Arbuz został wymieniony w Biblii, a wykopaliska potwierdzają, że zajadali się nim również starożytni faraonowie. Legenda głosi, że do krajów europejskich roślina arbuza przywędrowała za pomocą zakonu krzyżackiego. Miało to mieć miejsce w XII wieku. Obecnie arbuzy uprawiane są niemal na całym świecie. Głównym ich eksporterem są Chiny, Turcja i Hiszpania.

Mało kto wie, że arbuz nazywany jest także kawonem. Roślina ta zalicza się do rodziny dyniowatych. Od lat toczą się spory, czy arbuz jest owocem czy warzywem. Większość specjalistów zalicza go do grona owoców, jednak nie brakuje głosów, że jest to podejście niewłaściwe. Argumenty, które padają za zaliczeniem arbuza do warzyw, mówią o tym, że wszystkie inne dyniowate są warzywami. Dyni nikt by do owoców nie zaliczył – o niej bezsprzecznie myśli się w kategorii warzywa. Dlaczego inaczej miałoby być w przypadku arbuza?

Arbuz: właściwości

Arbuz jest rośliną często używaną w przemyśle kosmetycznym. Na jego bazie powstają maseczki do pielęgnacji twarzy. Wyciąg z arbuza działa tonizująco, a także ściągająco. Udowodnione zostały także właściwości przeciwzmarszczkowe tego owocu.

Równie korzystnie arbuz wpływa na nasz organizm od wewnątrz. Polepsza przemianę materii. Ma korzystny wpływ na układ pokarmowy. Ponieważ składa się głównie z wody, dosyć szybko zapewnia uczucie sytości. Ponadto ta woda w jego składzie sprawia, że jest to owoc moczopędny. Z uwagi na to zalecany jest osobom borykającym się z problemami z nerkami i z infekcjami układu moczowego.

Na tle innych owoców arbuz nie wypada zbyt imponująco, jeśli chodzi o zawartość witamin. Znajdziemy w nim jedynie spore ilości witaminy C. Arbuz dostarcza także witaminy A i B6, ale w niezbyt dużych dawkach.

To, co sprawia, że arbuz jest bardzo korzystnym składnikiem naszej diety, są zawarte w nim przeciwutleniacze. Opóźniają one procesy starzenia, a także hamują rozwój procesów nowotworowych. Ponadto udowodniono, że arbuz ma pozytywny wpływ na utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi. W swoim składzie zawiera bowiem likopen, który zapobiega utlenianiu się cholesterolu, a to sprawia, że ciśnienie pozostaje na niskim poziomie.

Arbuz w ciąży

Arbuz jest zalecany kobietom w ciąży. Zawiera pokaźne ilości potasu, który zapobiega skurczom, co często jest problemem przyszłych mam. Ponadto, jak już zostało wspomniane, arbuz ma w swoim składzie dużo witaminy C. Ma ona wpływ na rozwój układu nerwowego u maluszka. Ponadto wzmacnia odporność przyszłej mamy. Na arbuza powinny jednak uważać ciężarne, które borykają się z problemem cukrzycy ciążowej. Owoc w swoim składzie zawiera bowiem bardzo dużo cukru, na który przyszłe mamy powinny uważać. Jest tym samym bardzo kaloryczny.

Arbuz a karmienie piersią

Arbuz jest raczej neutralnym pokarmem w okresie karmienia piersią. Rzadko na te owoce występuje uczulenie, w związku z tym niskie jest prawdopodobieństwo, że organizm malucha zareaguje negatywnie na jego obecność w diecie mamy.

SPRAWDŹ:

Czy wszystkie owoce można jeść w ciąży?

Czy orzechy można jeść podczas karmienia piersią?

Dodaj komentarz

Zdrowie dziecka Newsy
Lekarze apelują o ostrożność: podczas upałów barszcz Sosnowskiego jeszcze bardziej niebezpieczny niż zazwyczaj
Niezwykle trudny do zwalczenia barszcz Sosnowskiego nie tylko powoduje degradację środowiska, ale przede wszystkim jest niebezpieczny dla ludzi i zwierząt. Jak ostrzegają lekarze, podczas upałów i pod wpływem promieni słonecznych
Czytaj dalej
Zdrowie dziecka
Ospa wietrzna u dzieci i niemowląt [objawy i leczenie]
Ospa wietrzna to typowa choroba wieku dziecięcego. Szacuje się, że rocznie zapada na nią około 200 tysięcy dzieci przed ukończeniem 9 lat. Okres największej liczby zachorowań przypada na przedwiośnie, okolice
Czytaj dalej
Co jeść w ciąży? Co jeść podczas karmienia piersią?
Orzechy w ciąży i podczas karmienia piersią
Wyrazy „orzechy” i „samo zdrowie” mogą być praktycznie uważane za synonimy. Od stuleci wiadomo, że orzechy zawierają w sobie substancje mające bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka, przez co ich
Czytaj dalej
Co jeść w ciąży?
Miód w ciąży: jakie korzyści daje spożywanie miodu w ciąży?
Czy w ciąży można jeść miód? Jaki miód wybrać? Lipowy, spadziowy, a może wielokwiatowy? Sprawdź, co warto wiedzieć o tym bursztynowym przysmaku! Czy można jeść miód w ciąży? Ciąża to czas, w
Czytaj dalej
Co jeść w ciąży?
Czy można jeść jajka w ciąży? [jajecznica, jajka na miękko, sadzone i nie tylko]
Jedzenie jajek w ciąży wydaje się nieco kontrowersyjnym tematem. Zdania są podzielone, co przyszła mama może zobaczyć na wielu forach internetowych, a także usłyszeć od swoich koleżanek, ciotek i babć.
Czytaj dalej
Co jeść w ciąży?
Ryby w ciąży: Jakie ryby jeść w ciąży, a jakich unikać?
Wiele kobiet spodziewających się dziecka zastanawia się, jakie ryby w ciąży można bezpiecznie spożywać. Coraz więcej mówi się o zawartości metali ciężkich i innych szkodliwych substancji w mięsie ryb. W
Czytaj dalej