Pleśń na orzechach włoskich może być bardzo niebezpieczna. Dlaczego należy jej unikać?
Orzechy włoskie to jedna z najzdrowszych i najbardziej wartościowych przekąsek. Szczególną popularnością cieszą się wczesną jesienią, kiedy są dojrzewają i są najświeższe, a więc również najsmaczniejsze. Jednak jak niemal wszystkie produkty spożywcze, orzechy także mogą pokryć się pleśnią, zwłaszcza jeśli są źle przechowywane. Pleśń na orzechach włoskich może być bardzo groźna dla zdrowia, dlatego też absolutnie nie należy ich spożywać.
Jak wygląda pleśń na orzechach włoskich?
Regularne spożywanie orzechów jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Zawierają w sobie cenny składniki odżywcze takie jak witaminy białko, a także łatwoprzyswajalne związki magnezu i żelaza. Przede wszystkim orzechy są źródłem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety podobnie jak inne produkty spożywcze również orzechy mogą się popsuć. Wówczas ich spożycie może zakończyć się – w najlepszym przypadku – zatruciem pokarmowym.
Na orzechach, szczególnie tych źle przechowywanych, może pojawić się pleśń, którą tworzą wyjątkowo groźne dla człowieka grzyby z rodzaju Aspergillus. Produkowane przez nie mikotoksyny są bardzo szkodliwe dla organizmu. Nawet jednorazowe spożycie niewielkiej ilości spleśniałego produktu może zakończyć się silnym zatruciem pokarmowym (mocne nudności, wymioty i biegunka). Znacznie bardziej niebezpieczne może być jednak regularne spożycie pleśni. Ma ona bowiem działanie rakotwórcze, może osłabiać funkcjonowanie układu odpornościowego, a w przypadku kobiet w ciąży – może doprowadzić do uszkodzenia płodu.
Pleśń na skorupce orzecha oraz pleśń w orzechach włoskich nie zawsze wyglądają tak jak ta na innych produktach. Może bowiem przybierać formę kropeczek w czarnym lub żółto-oliwkowym kolorze. Orzechy może również pokryć charakterystyczny “kożuszek” pleśni.
Zobacz: Co możemy mrozić i kiedy? Tym systemem łatwo to zapamiętasz
Spleśniałe orzechy włoskie – dlaczego nie wolno ich spożywać?
Jedzenie spleśniałych orzechów może się zakończyć naprawdę groźnie. Jednorazowe spożycie może skutkować zatruciem pokarmowym, któremu towarzyszą wymioty, biegunka i nudności. Długotrwałe spożycie spleśniały produktów ma działanie kancerogenne oraz bardzo osłabia układ immunologiczny.
Sprawdź: Ten prosty sposób sprawi, że nie będziesz płakać przy krojeniu cebuli. Masz go pod ręką
Dlaczego orzechy pleśnieją?
Orzechy najczęściej pokrywają się pleśnią, gdy są niewłaściwie przechowywane. Przede wszystkim jeśli chcemy, aby dłużej zachowały świeżość i nadawały się do spożycia, nie powinniśmy ich rozłupywać, ale pozostawić w skorupkach. Niełuskane orzechy najlepiej przechowywać w bawełnianych woreczkach lub w koszyku, w zaciemnionym suchym miejscu. Orzechów łuskanych z kolei nie można przechowywać w pomieszczeniu, w którym jest zbyt ciepło – wysoka temperatura może spowodować jełczenie. Wilgoć natomiast doprowadzi właśnie do powstania pleśni.
Zobacz: Co zamiast bułki do mielonych? Te zamienniki sprawdzą się idealnie
Czytelnicy pytają o pleśń na orzechach włoskich
Nie, orzechy pokryte pleśnią nie nadają się do spożycia, są szkodliwe dla zdrowia.
Najczęściej ze względu na złe przechowywanie – np. w zbyt wilgotnych warunkach.
Pajęczyna w orzechach może oznaczać, że zalęgły się w nich mole.
Spleśniały orzech włoski, nawet jeśli pleść widoczna jest wyłącznie na skorupce, nie nadaje się do jedzenia.
Sprawdź też:
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
Te gry mają sens. 6 wartościowych aplikacji dla dzieci, które przetestowałyśmy z córką
Strój galowy do szkoły. Jak powinien wyglądać ubiór na specjalne okazje?
Przecieki matura 2024. Te zadania na pewno pojawią się na egzaminie!
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Pleśń na orzechach włoskich może być bardzo niebezpieczna. Dlaczego należy jej unikać?
Czy dzieci powinny jeść gofry?
Mamy drugi tydzień lipca, turystyka nad polskim wybrzeżem kwitnie, a wraz z nią popyt na świderki, fast foody i… gofry. Zwłaszcza te ostatnie mogą się wydawać niegroźną przekąską, bo przecież...
Czytaj dalej →Jak zagęścić żurek? Podpowiadamy, w jaki sposób i czym zagęścić żurek
Jak zagęścić żurek, żeby posiadał odpowiednią konsystencję? Czy są jakieś proste metody na zagęszczanie żurku, który wyszedł za rzadki? Jest to na tyle tradycyjna potrawa, że każdy chciałby przyrządzić ją...
Czytaj dalej →Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?
Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę...
Czytaj dalej →Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? Jak zamrozić sałatkę jarzynową?
Na Święta przygotowuje się zazwyczaj jedzenie w znacznie większych ilościach niż na co dzień. W związku z tym czasami zdarza się, że nie wszystko uda się zjeść. Szczególnie często niedojedzona...
Czytaj dalej →Ile ml ma łyżka i łyżeczka?
Ile ml ma łyżka, a ile ml ma łyżeczka? To informacje niezwykle przydatne na przykład w procesie gotowania, kiedy chcemy dodać konkretną ilość danej rzeczy do masy na ciasto czy...
Czytaj dalej →Jak wlewać zakwas do żurku?
Domowy żurek to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Niepowtarzalny smak tej zupy po prostu nie może się znudzić. Zanim się jednak przystąpi do przygotowania tego wyśmienitego dania, koniecznie trzeba wiedzieć,...
Czytaj dalej →Papier do pieczenia – Która strona na blachę, a która do ciasta?
Papier do pieczenia – która strona na blachę, a która do ciasta? Odwieczne pytanie każdej osoby zaczynającej swoją przygodę z wypiekami. Chyba nikt nie chciałby, aby przez jeden mały błąd,...
Czytaj dalej →Jak upiec babkę bez formy? Czym ją zastąpić?
Jak upiec babkę bez formy – takie pytanie stawiają sobie często ci, którzy tuż przed Wielkanocą odkrywają, że ich stare formy do babki z różnych powodów nie nadają się już...
Czytaj dalej →Co zamiast mąki ziemniaczanej? Podpowiadamy, czym zastąpić mąkę ziemniaczaną
Czym można zastąpić mąkę ziemniaczaną? Ten popularny składnik wielu dań i deserów ma wiele zamienników. Jeżeli w trakcie prac kuchennych zorientujesz się, że zabrakło jej w twoich zapasach, nie musisz...
Czytaj dalej →Lemoniada – zdrowy sposób na orzeźwienie podczas upałów
Lemoniada z cytryną, arbuzem lub truskawkami – niezależnie od tego, z czego ją zrobisz, jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na orzeźwienie podczas upałów. Dlaczego warto pić lemoniadę? Lemoniada dostarcza naszemu...
Czytaj dalej →Zepsuty miód – Czy miód może się zepsuć?
Czy miód może się zepsuć? To pytanie często pojawia się w naszych głowach, kiedy zaczynamy obserwować, że zakupiony przez nas miód po kilku tygodniach zaczyna zmieniać swoją strukturę. Bez względu...
Czytaj dalej →Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe,...
Czytaj dalej →Kombucha – co to jest, jak działa i na co pomaga?
Kombucha to napój przygotowywany ze specjalnej kultury drożdży oraz kolonii bakterii. Właściwości lecznicze tego napoju nie są do końca zbadane, jednak ludzie korzystają z nich już od dwóch tysięcy lat....
Czytaj dalej →Za kwaśny żurek – co zrobić gdy żurek jest za kwaśny? Jak go uratować?
Żur to jedna z tradycyjnych potraw wielkanocnych. Uwielbiamy jego specyficzny smak, który sprawia, że nie można pomylić go z żadną inną zupą. Trzeba jednak zaznaczyć, że jego przygotowanie nie jest...
Czytaj dalej →Śniadania Polaków: za szybko i za nudno? Sprawdzamy!
Jak wynika z badań śniadanie jest dla Polaków najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Przynajmniej na etapie deklaracji, bo gdy przyjrzymy się temu bliżej, okaże się, że diabeł tkwi w szczegółach....
Czytaj dalej →Czy dźwięk suszarki lub szum odkurzacza magicznie usypia niemowlęta?
Pozostańmy jeszcze przez chwilę w tematach magicznych (sprawdź wczorajszy tekst o “cudownych właściwościach” oleju kokosowego:)). Dziś mam dla Was szumny tekst o szumie suszarki, odkurzacza, farelki, lejącej się wody. Szum suszarki,...
Czytaj dalej →Pielęgniarka środowiskowa: Nie taka straszna jak ją malują
O czymś takim jak obowiązkowa wizyta pielęgniarki środowiskowej po porodzie dowiedzieliśmy się z kilku źródeł. Wszystkie wróżyły najgorsze. Czarne scenariusze o pielęgniarce środowiskowej Jednej znajomej pielęgniarka nawygarniała, że źle wyciera...
Czytaj dalej →Dzieci na weselu
Zamierzasz wyprawić huczne wesele. Zapraszasz więc gości. Goście weselni to zazwyczaj osoby dorosłe, ale wiele z tych osób ma już swoje dzieci. Prosząc osoby dorosłe na wesele ważne jest by...
Czytaj dalej →