Pleśń na orzechach włoskich może być bardzo niebezpieczna. Dlaczego należy jej unikać?
Orzechy włoskie to jedna z najzdrowszych i najbardziej wartościowych przekąsek. Szczególną popularnością cieszą się wczesną jesienią, kiedy są dojrzewają i są najświeższe, a więc również najsmaczniejsze. Jednak jak niemal wszystkie produkty spożywcze, orzechy także mogą pokryć się pleśnią, zwłaszcza jeśli są źle przechowywane. Pleśń na orzechach włoskich może być bardzo groźna dla zdrowia, dlatego też absolutnie nie należy ich spożywać.

Jak wygląda pleśń na orzechach włoskich?
Regularne spożywanie orzechów jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Zawierają w sobie cenny składniki odżywcze takie jak witaminy białko, a także łatwoprzyswajalne związki magnezu i żelaza. Przede wszystkim orzechy są źródłem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety podobnie jak inne produkty spożywcze również orzechy mogą się popsuć. Wówczas ich spożycie może zakończyć się – w najlepszym przypadku – zatruciem pokarmowym.
Na orzechach, szczególnie tych źle przechowywanych, może pojawić się pleśń, którą tworzą wyjątkowo groźne dla człowieka grzyby z rodzaju Aspergillus. Produkowane przez nie mikotoksyny są bardzo szkodliwe dla organizmu. Nawet jednorazowe spożycie niewielkiej ilości spleśniałego produktu może zakończyć się silnym zatruciem pokarmowym (mocne nudności, wymioty i biegunka). Znacznie bardziej niebezpieczne może być jednak regularne spożycie pleśni. Ma ona bowiem działanie rakotwórcze, może osłabiać funkcjonowanie układu odpornościowego, a w przypadku kobiet w ciąży – może doprowadzić do uszkodzenia płodu.
Pleśń na skorupce orzecha oraz pleśń w orzechach włoskich nie zawsze wyglądają tak jak ta na innych produktach. Może bowiem przybierać formę kropeczek w czarnym lub żółto-oliwkowym kolorze. Orzechy może również pokryć charakterystyczny “kożuszek” pleśni.
Zobacz: Co możemy mrozić i kiedy? Tym systemem łatwo to zapamiętasz
Spleśniałe orzechy włoskie – dlaczego nie wolno ich spożywać?
Jedzenie spleśniałych orzechów może się zakończyć naprawdę groźnie. Jednorazowe spożycie może skutkować zatruciem pokarmowym, któremu towarzyszą wymioty, biegunka i nudności. Długotrwałe spożycie spleśniały produktów ma działanie kancerogenne oraz bardzo osłabia układ immunologiczny.
Sprawdź: Ten prosty sposób sprawi, że nie będziesz płakać przy krojeniu cebuli. Masz go pod ręką
Dlaczego orzechy pleśnieją?
Orzechy najczęściej pokrywają się pleśnią, gdy są niewłaściwie przechowywane. Przede wszystkim jeśli chcemy, aby dłużej zachowały świeżość i nadawały się do spożycia, nie powinniśmy ich rozłupywać, ale pozostawić w skorupkach. Niełuskane orzechy najlepiej przechowywać w bawełnianych woreczkach lub w koszyku, w zaciemnionym suchym miejscu. Orzechów łuskanych z kolei nie można przechowywać w pomieszczeniu, w którym jest zbyt ciepło – wysoka temperatura może spowodować jełczenie. Wilgoć natomiast doprowadzi właśnie do powstania pleśni.
Zobacz: Co zamiast bułki do mielonych? Te zamienniki sprawdzą się idealnie
Czytelnicy pytają o pleśń na orzechach włoskich
Nie, orzechy pokryte pleśnią nie nadają się do spożycia, są szkodliwe dla zdrowia.
Najczęściej ze względu na złe przechowywanie – np. w zbyt wilgotnych warunkach.
Pajęczyna w orzechach może oznaczać, że zalęgły się w nich mole.
Spleśniały orzech włoski, nawet jeśli pleść widoczna jest wyłącznie na skorupce, nie nadaje się do jedzenia.
Sprawdź też:
Mądre cytaty na urodziny. Poznaj najpiękniejsze sentencje urodzinowe
Jakie lektury powtórzyć do matury? Te utwory mogą się przydać, warto zajrzeć do streszczeń
Kiedy 500 plus w grudniu 2023? Do tych rodziców pieniądze trafią sporo przed świętami
Kiedy daje się prezenty na Mikołaja? Mikołajkowe upominki mają bardzo długą tradycję
Dni wolne od pracy 2024. Odpowiednio zaplanowany urlop może dać ponad 60 dni wolnego
Czy nauczyciel może nie dopuścić do matury? Uczeń nie będzie mógł napisać matury tylko w jednym przypadku
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Pleśń na orzechach włoskich może być bardzo niebezpieczna. Dlaczego należy jej unikać?
Papier do pieczenia – Która strona na blachę, a która do ciasta?
Papier do pieczenia – która strona na blachę, a która do ciasta? Odwieczne pytanie każdej osoby zaczynającej swoją przygodę z wypiekami. Chyba nikt nie chciałby, aby przez jeden mały błąd,...
Czytaj dalej →Masa kajmakowa z puszki – jak ją przygotować?
Masa kajmakowa z puszki to bardzo rozsądne rozwiązanie dla tych, którzy z powodu napiętego rozkładu dnia nie mogą sobie pozwolić na samodzielne przygotowanie takiej słodkości, a mimo to chcieliby wzbogacić...
Czytaj dalej →Zupy – mrożenie i pasteryzacja
Jestem wielką fanką zup, podobnie jak moja rodzina. Zupy są szybkie w przygotowaniu i wbrew pozorom bardzo proste. Idealnie uzupełniają codzienne menu. W przypadku małych rodzin jak nasza, gdyby nie...
Czytaj dalej →Jak zagęścić rzadki dżem? Sprawdź czym zagęścić dżem
Koniec lata oraz początek jesieni to czas, kiedy zabieramy się za przyrządzanie domowych przetworów. Najbardziej lubimy, kiedy nasze dżemy są odpowiednio gęste, aby nie spływały z pieczywa. Właściwą konsystencję można...
Czytaj dalej →Jak posadzić rzeżuchę?
Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak...
Czytaj dalej →Czy ciasto na pączki można zrobić dzień wcześniej? Oszczędność czasu czy koszmar dla smaku?
Czy ciasto na pączki można zrobić dzień wcześniej? Domowe wypieki na tłusty czwartek smakują dużo lepiej niż kupione w piekarni, jednak ich przygotowanie wymaga czasu. Na całe szczęście istnieje metoda,...
Czytaj dalej →Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny
Pół kilo mąki – ile to szklanek? Profesjonalni kucharze odmierzają poszczególne składniki przy pomocy wagi kuchennej, bo właśnie taki sposób jest najbardziej precyzyjny. Nasza domowa kuchnia nie jest jednak studiem,...
Czytaj dalej →Przelicznik gramów na dekagramy: 1 dag ile to g? – Ile gramów to dekagram?
Ile gramów to dekagram? 1 dag ile to g? Takie pytania pojawiają się dość często, gdy przygotowujemy obiad zgodnie z przepisem zawartym w gazecie lub książce kucharskiej. Konwersja nie jest...
Czytaj dalej →Przechowywanie suszonych grzybów – Jak przechowywać suszone grzyby?
Ważną kwestią dla wszystkich grzybiarzy, jest to jak przechowywać suszone grzyby. Taki sposób konserwacji grzybów jest obok zamykania w słoikach najpopularniejszy. Warto wiedzieć jak zadbać o to, by jesienne zbiory...
Czytaj dalej →Jak zrobić sok z aronii żeby nie był cierpki? Poznaj sprawdzony sposób
Aronia to owoc wyjątkowo bogaty we różne rodzaje witamin i antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie bakterii, wirusów, a także wolnych rodników. Niestety owoce te nie są zbyt lubiane ze względu...
Czytaj dalej →Mrożenie kiełbasy – Czy można mrozić kiełbasę?
Jeśli borykasz się z nadmiarem żywności po świętach, mrożenie jest najlepszym sposobem na wydłużenie daty ich przydatności do spożycia. Czy można mrozić kiełbasę? Jak zamrozić kiełbasę? Jak długo można zamrażać...
Czytaj dalej →Czym zastąpić ocet balsamiczny?
Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem...
Czytaj dalej →Czy można jeść surowe [buraki, pieczarki, cukinie, nasiona czarnuszki i inne]?
Czy można jeść surowe owoce, warzywa, nasiona i inne artykuły spożywcze? To pytanie, które często pada podczas rozmów z dietetykami i specjalistami od żywienia. Chociaż intuicyjnie wiemy, co możemy jeść...
Czytaj dalej →Mrożenie pieczarek – Czy można mrozić pieczarki?
Po obfitym obiedzie wiele osób zadaje sobie czasami pytanie, czy można mrozić pieczarki. Grzyby te cieszą się w Polsce ogromną popularnością, goszcząc na wielu stołach przynajmniej kilka razy w tygodniu....
Czytaj dalej →Jaki koper do kiszenia ogórków wybrać i jak go przechować?
Koper do kiszenia ogórków suszony, mrożony, a może świeży? Jaki wybrać? Przed tym dylematem staje każdy smakosz tej niezwykle smacznej i kultowej zakąski. Sezon na robienie przetworów z ogórków kiszonych...
Czytaj dalej →Kąpiel noworodka
Kąpiel noworodka osobiście kojarzy mi się z czymś bardzo ważnym, pełnym napięcia. Pamiętam, jak prawie 20 lat temu rodzice kąpali po raz pierwszy moją młodszą siostrę. Atmosfera, która tej kąpieli...
Czytaj dalej →Czy piwo Karmi wpływa na laktację?
Piwo Karmi i bardziej obfita laktacja Pierwszą rzeczą jaką usłyszałem od mojej mamy gdy ta dowiedziała się o tym blogu było: Koniecznie napisz o odgazowanym Karmi, które wpływa na laktację....
Czytaj dalej →Kto finansuje ślub i wesele?
Kto finansuje ślub i wesele? Najtrudniejszym podczas przygotowań wesela i mogącym być powodem nieporozumień tematem jest podział kosztów. Istnieje wiele możliwości takiego podziału od najbardziej tradycyjnych do zupełnie nowatorskich. Niezależnie...
Czytaj dalej →