Ciąża to czas, w którym kobieta powinna szczególnie dbać o swoje zdrowie. Niekiedy konieczna staje się zmiana przyzwyczajeń i nawyków żywieniowych. Dieta powinna być zdrowa i bogata we wszystkie składniki odżywcze i minerały potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przyszłe mamy zanim sięgną po jakiś produkt, zastanawiają się, czy nie zaszkodzi on ich dziecku. W artykule odpowiadamy więc na pytanie, czy jedzenie miodu w ciąży jest bezpieczne.



  • Badania potwierdzają, że miód w ciąży jest bezpieczny dla kobiety i dziecka.
  • Miód może być stosowany w celu łagodzenia nieprzyjemnych dolegliwości ciążowych, takich jak poranne mdłości.
  • Miód w ciąży jest dobrym lekarstwem na przeziębienie. Uważa się go za naturalny antybiotyk.
  • Ilość spożywanego w ciąży miodu powinny kontrolować kobiety z cukrzycą i za dużym przyrostem masy ciała.
  • Pyłek pszczeli nie jest wskazany w ciąży.
  • Pierzga pszczela to pokarm pszczół. W ciąży przyspiesza regenerację i wzmacnia organizm.

Czy można jeść miód w ciąży?

Miód jest w pełni naturalnym produktem, wytwarzanym przez pszczoły z nektaru kwiatowego. Uznaje się go za jedną z najzdrowszych substancji. Według różnych źródeł podaje się, że zawiera on 100-455 różnych składników, które mają korzystny wpływ na organizm człowieka. W miodzie znajdują się m.in.:

  • witaminy: B1, B2, B6, C oraz kwas foliowy,
  • mikroelementy: potas, chlor, fosfor, żelazo, magnez, wapń, kobalt,
  • substancje hamujące rozwój bakterii: apidacyna, lizozym, inhibina,
  • neuroprzekaźniki: acetylocholina,
  • aminokwasy: lizyna, tryptofan, kwas glukonowy, kwas asparaginowy.

 

Specjaliści i lekarze zgodnie twierdzą, że spożywanie miodu w ciąży jest bezpieczne dla przyszłej mamy i jej nienarodzonego dziecka. Należy jednak pamiętać, że produkt ten nie jest wskazany jedynie dla dzieci, które nie ukończyły jeszcze 1. roku życia. Szkodliwość miodu w tej grupie wiekowej wiąże się z możliwością wystąpienia botulizmu noworodkowego. Jest to rzadka choroba, która wiąże się z zakażeniem bakterią Clostridium botulinum, której zarodniki mogą się znajdować w miodzie. Natomiast układ pokarmowy dorosłego człowieka jest odporny na działanie tego patogenu.

Miód w czasie ciąży może być z powodzeniem stosowany jako dodatek do potraw i napojów, a także jako lekarstwo na dolegliwości ciążowe lub w trakcie infekcji. Z racji tego, że zawiera on dużą ilość cukru i jest wysoce kaloryczny, należy kontrolować jego dzienne spożycie. Szczególną ostrożność związaną z jedzeniem miodu w ciąży powinny zachować kobiety, które:

  • chorują na cukrzycę ciążową,
  • znajdują się w grupie ryzyka cukrzycy ciążowej,
  • odnotowują duży przyrost masy ciała,
  • są uczulone na którykolwiek ze składników miodu.

Korzyści ze spożywania miodu w ciąży

Miód i jego właściwości są doceniane od wielu tysięcy lat. Już w starożytności stosowano go nie tylko jako pożywienie, ale także środek leczniczy. W starożytnym Egipcie wykorzystywano go jako środek, którym leczono rany. Również Hipokrates, uznawany za ojca medycyny, traktował go jak lekarstwo i wytwarzał z niego maści. Starożytni Grecy spożywali duże ilości miodu, ponieważ uważali, że zapewnia zdrowie, siłę życiową, a nawet długowieczność.

Obecnie również uważa się, że miód ma wiele właściwości prozdrowotnych, a jego jedzenie przynosi organizmowi więcej pożytku, niż szkody. Także dla kobiet ciężarnych. Spożywanie miodu w ciąży działa przede wszystkim na układ odpornościowy – pobudza namnażanie się limfocytów T i B oraz aktywność leukocytów i makrofagów do produkcji cytokin zapalnych. Aby wzmocnić swoją odporność w okresie przeziębienia i grypy, należy spożywać go systematycznie (np. codziennie jedną łyżkę), a nie tylko wtedy, kiedy pojawiają się objawy.

Dzięki obecności substancji bakteriostatycznych, czyli hamujących namnażanie się bakterii, miód w ciąży działa antybakteryjnie. Łagodzi również kaszel i zmniejsza obrzęk błon śluzowych przy katarze. Wraz z naturalnymi syropami (np. z lipy, czarnego bzu, malin) może być  zamiennikiem chemicznych środków farmakologicznych w czasie przeziębienia. Ma to szczególne znaczenie dla ciężarnych, u których niewskazane jest stosowanie niektórych leków.



Ponadto miód działa również na:

  • serce i układ krążenia – obniża ciśnienie tętnicze i wzmacnia skurcz serca,
  • nerki i drogi moczowe -oczyszczanie nerek i pęcherza moczowego,
  • układ pokarmowy – ochrania i przyspiesza gojenie się błony śluzowej żołądka, a także przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit.

Rodzaje miodu: jaki miód wybrać?

Miody naturalne dzieli się na spadziowe i kwiatowe (nektarowe). Pierwsze z nich można rozpoznać po tym, że są zwykle ciemne z zielonym lub żółtym odcieniem. Mają one specyficzny smak. Jednak są trudno dostępne i drogie, ponieważ spadź nie występuje w Polsce każdego roku. Natomiast miody kwiatowe są w większości jasne (niektóre mają ciemniejszą barwę) i mają intensywny aromat. Zalicza się do nich m.in.:

  • miód lipowy – w ciąży działa przeciwgorączkowo i wykrztuśnie, działa także uspokajająco,
  • miód gryczany – w ciąży wspomaga układ krążenia, chroni nerki i wątrobę oraz przyspiesza gojenie się ran,
  • miód manuka – w ciąży wykazuje silne właściwości antybakteryjne i wspomagające odporność,
  • miód akacjowy – w ciąży wspomaga pracę układu pokarmowego,
  • miód wielokwiatowy – wzmacnia odporność.

Miód na dolegliwości ciążowe

Poza tym, że można stosować miód na przeziębienie w ciąży, sprawdza się on doskonale na łagodzenie dolegliwości ciążowych, które są charakterystyczne dla ciąży. Mowa przede wszystkim o pojawiających się w I trymestrze porannych nudnościach i mdłościach. W tym celu należy do szklanki wody dodać łyżkę miodu, sok z cytryny i odrobinę imbiru (świeżego lub w proszku). Tak przygotowany roztwór można wypić w razie potrzeby nawet 2 razy dziennie. Miód można dodać również do herbaty imbirowej. W tym celu najlepiej sprawdzi się miód akacjowy lub wrzosowy.

Inne wskazania do stosowania miodu na dolegliwości ciążowe to zatkany nos i obrzęk błony śluzowej, które są spowodowane działanie hormonów. Aby złagodzić ten nieprzyjemny objaw należy dodawać łyżkę miodu lipowego, wielokwiatowego lub rzepakowego do herbaty lub rozpuścić ją w szklance wody. Miód w ciąży można stosować także na zgagę.

Pyłek pszczeli w ciąży



Pyłek pszczeli to substancja, która została zebrana przez pszczoły z kwiatów i zmieszana z ich wydzielinami (mleczko pszczele). Odkryto, że ma on silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Zawiera on także witaminy C, E i B, a także jest źródłem magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, fosforu i białka. Pyłek pszczeli można spożywać bez dodatku lub dodawać go do napoju. Nie mogą stosować go osoby uczulone na miód, ponieważ prowadzi to do silnej reakcji alergicznej. Pyłek pszczeli w ciąży i w czasie karmienia piersią nie jest zalecany.

Pierzga w ciąży

Pierzga pszczela jest pokarmem pszczół, jednak ze względu na prozdrowotne działanie może być stosowany także przez ludzi. W jej składzie znajduje się szereg witamin i substancji odżywczych. Dzięki swoim właściwościom przyspiesza regenerację i wzmacnia organizm. Z tego powodu jest chętnie stosowana przez kobiety w ciąży.

Miód w ciąży: pytania i odpowiedzi

Czy miód w ciąży jest bezpieczny?

Tak. Badania wykazały, że miód nie zagraża zdrowiu ciężarnej ani rozwijającemu się w macicy dziecku.

Czy miód działa na dolegliwości ciążowe?

Tak. Miód może skutecznie łagodzić dolegliwości ciążowe takie jak: zgaga, mdłości, nudności i katar hormonalny.

Jaki miód jest najlepszy?

Każdy miód ma działanie prozdrowotne. Przede wszystkim powinien być on naturalny i pochodzić ze sprawdzonego źródła.


Tichonow A.I. i wsp., Miód naturalny w medycynie i farmacji. Monografia, Sądecki Bartnik 2017 (http://91.234.42.22/handle/123456789/15125)

Jagiełło J. i wsp., Bursztynowe źródło zdrowia – zastosowanie miodu we współczesnej medycynie, Medycyna rodzinna 1/2018; 64-69 (http://www.medrodzinna.pl/wp-content/uploads/2018/06/mr_2018_064-069.pdf)

Dubiago G., Nowak A., Klimowicz A., Wybrane właściwości miodu szczególnie przydatne w kosmetologii., Postępy fitoterapii 1/2018; 58-64 (http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2018/08/pf_2018_058-064.pdf)

Jagiełło J. i wsp., Bursztynowe źródło zdrowia – zastosowanie miodu we współczesnej medycynie, Medycyna rodzinna 1/2018; 64-69 (http://www.medrodzinna.pl/wp-content/uploads/2018/06/mr_2018_064-069.pdf)