jak pozbyc sie jesiennych owocow w nadmiarze

Postów wyświetlanych: 5 - od 1 do 5 (wszystkich: 5)
  • Autor
    Wpisy
  • #115935

    kantalupa

    …zrobic fruit crumble!

    plytka laszke narzec tluszczem
    owoce pokroic w kawalki (pamietajac, zeby zawsze yl jakis super soczysty owoc, np. malina, zmieszana z jablkiem, gruszka, morela, brzoskwinia — co tam w zapasie zostalo i warto sie tego pozbyc; mozna uzyc mrozonek, tylko trzeba dobrze odsaczyc z wody)
    owoce zasypac lyzeczka cukru i lyzeczka maki, wymieszac i odstawic

    tymczasem wymieszac reka: 1/2 szklank1 maki, 1/2 szklanki platkow owsianych, 3/4 (moze byc mniej) szklanki cukru (najlepiej brazowy, ale jak nie ma, tez nie problem) i jakies orzechy (migdaly w platkach, laskowe w kawalkach, co ta w domu macie)
    wszystko zagniesc i pokruszyc na owoce

    piec w 180 stopiach jakies 20-30 minut (zalezy od owocow)

    podawa na cieplo, najlepiej z lodami waniliowymi, ale samo tez super wchodzi;)

    #5384392

    superbasiek

    Zamieszczone przez kantalupa
    …zrobic fruit crumble!

    plytka laszke narzec tluszczem
    owoce pokroic w kawalki (pamietajac, zeby zawsze yl jakis super soczysty owoc, np. malina, zmieszana z jablkiem, gruszka, morela, brzoskwinia — co tam w zapasie zostalo i warto sie tego pozbyc; mozna uzyc mrozonek, tylko trzeba dobrze odsaczyc z wody)
    owoce zasypac lyzeczka cukru i lyzeczka maki, wymieszac i odstawic

    tymczasem wymieszac reka: 1/2 szklank1 maki, 1/2 szklanki platkow owsianych, 3/4 (moze byc mniej) szklanki cukru (najlepiej brazowy, ale jak nie ma, tez nie problem) i jakies orzechy (migdaly w platkach, laskowe w kawalkach, co ta w domu macie)
    wszystko zagniesc i pokruszyc na owoce

    piec w 180 stopiach jakies 20-30 minut (zalezy od owocow)

    podawa na cieplo, najlepiej z lodami waniliowymi, ale samo tez super wchodzi;)

    pysznie brzmi,…. tylko jest mały problem… u mnie wszystkie owoce lądują w słoikach i nie mam ich nigdy w nadmiarze :Wstyd:

    Pozdrówki 🙂



    #5384393

    kiara

    Kanta, chyba jeszcze masło trzeba trzeba dodać? 🙂

    #5384394

    ewike

    Zamieszczone przez kiara
    Kanta, chyba jeszcze masło trzeba trzeba dodać? 🙂

    Chciałam zrobić ale własnie same sypkie składniki nie zagniata się chyba?

    #5384395

    ewike

    Zrobiłam z renet oczywiście, z cukrem trzcinowym, rodzynkami, płatkami owsianymi i lodami śmietankowymi
    i normalnie rozpusta

    Jabłka z kruszonką, czyli apple crumble, to bardzo popularny w krajach anglosaskich deser. Jest tani i łatwy do przygotowania, a smakuje niebiańsko! To taka uproszczona wersja szarlotki, ale w niczym jej nie ustępuje. Część mąki z kruszonki można zastąpić płatkami owsianymi, a biały cukier, cukrem trzcinowym, jeśli wolimy zdrowszą wersję. Deser można też przygotować z innych owoców – wspaniale smakuje np. ze śliwkami!
    Składniki:

    6 jabłek
    250 g cukru
    200 g mąki
    120 g masła
    cynamon
    rodzynki (opcjonalnie)
    Sposób przygotowania:
    Jabłka obierz, pokrój w kostki. Przełóż do garnka, dodaj 3/4 cukru i cynamon (oraz, opcjonalnie, rodzynki). Można dodać również odrobinę soku z cytryny. Duś do miękkości. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wymieszaj mąkę, masło i resztę cukru palcami, konsystencja ma przypominać bułkę tartą. Przełóż jabłka do żaroodpornego naczynia, posyp kruszonką. Zapiekaj przez około 20 minut lub do momentu, gdy kruszonka przybierze złocisty kolor. Podawaj na ciepło (ale nie gorące!), najlepiej z gałką lodów owocowych. Pycha!

Postów wyświetlanych: 5 - od 1 do 5 (wszystkich: 5)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close