Zazwyczaj myśląc o surówce do obiadu, do głowy przychodzi nam klasyczna mizeria lub kapusta pekińska z marchewką. Warto jednak postawić na inny składnik. Wykorzystanie tego sezonowego warzywa to świetny sposób na urozmaicenie obiadu i zaserwowanie domownikom nowości. Czego potrzebujesz?
Nie każdy zdaje sobie sprawę, że z cukinii również można przygotować pyszną, aromatyczną surówkę. Sprawdź, jak przygotować danie, które podbije kubki smakowe zarówno rodziny, jak i gości. Okazuje się, że wystarczy zaledwie kilka składników.
Sprawdź: Idealna mizeria? Przepis nie jest trudny. Wystarczy nie pominąć jednego kroku
Jak podać cukinię do obiadu? Przygotuj aromatyczną surówkę
Klasycznym dodatkiem do obiadu jest mizeria z ogórków, jednak niektórzy rezygnują z niej na rzecz prostej i smacznej surówki z cukinii. To świetny dodatek do obiadu zwłaszcza dla osób, które preferują słodko-słone dodatki i warzywa, które przyjemnie chrupią po przegryzieniu. Okazuje się, że surówkę z cukinii możesz urozmaicić według własnych gustów smakowych. Dzięki temu jej się nie oprzesz.
Sprawdź: Tak sycących kotletów jeszcze nie jadłaś! Zamiast kłaść obok na talerzu, dodaj do mięsa i usmaż
Jak zrobić pyszną sałatkę z cukinii? Okazuje się, że to bardzo łatwe
Składniki:
- 1 spora cukinia;
- 1 cebula;
- 1 łyżka jogurtu naturalnego;
- 1 ząbek czosnku;
- 2 łyżki pokrojonego kopru;
- 1 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz, cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pokrój cebulę w piórka.
- Pokrój cukinię w cienkie plasterki i delikatnie posól.
- Odczekaj 20 minut i odciśnij cukinię z nadmiaru wody.
- Przełóż cukinię do miski, dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę, jogurt, koper i przyprawy do smaku.
- Wymieszaj dokładnie i podawaj jako dodatek do mięs i ziemniaków.
- Resztki przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub przykryte folią.
Sprawdź: Jak podgrzać ziemniaki? O tym trzeba pamiętać, aby zachować pyszny smak!
Szybka surówka z cukinii do obiadu. Jak ją urozmaicić?
Jeśli preferujesz urozmaicenia i ciekawe smaki, do cukinii możesz dodać płatki chili, suszone śliwki lub żurawinę, a nawet prażone orzechy włoskie, słonecznik, czy pestki dyni. Nie ma również przeciwwskazań, by do surówki dodać inne warzywa. Sprawdzą się buraki, marchewka, a nawet pomidory. Należy jednak kroić je w podobny kształt, co cukinię, by ładnie prezentowały się na talerzu.
Sprawdź: Placki z cukinii będą chrupiące i nie rozwalą się na patelni. Wystarczy pamiętać o dwóch zasadach