Naleśniki dobrze smakują one zarówno na słodko, jak i na słono. Przysmak ten można zabrać ze sobą tak do pracy, jak i szkoły, na piknik czy weekendowy wyjazd z miasto. Jak zrobić pyszne naleśniki? Oto nasze sprawdzone przepisy na smażone placuszki.
Najlepszy przepis na naleśniki
W internecie można znaleźć rozmaite przepisy na pyszne naleśniki. Nasz ulubiony prezentuje się następująco. Składniki na pyszne naleśniki z serem czy innym ulubionym dodatkiem to:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 3 łyżki masła
- 1 szczypta soli
Jak krok po kroku wygląda ten przepis na naleśniki z serem? Najpierw wsypujemy do miski mąkę i dodajemy mleko, wodę, jajka oraz sól. Miksujemy aż do uzyskania idealnie gładkiego ciasta. Dodajemy uprzednio roztopione masło i mieszamy. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Przewracamy je na drugą stronę w momencie, w którym spód naleśnika jest dobrze ścięty i zrumieniony.
Przepis na pyszne naleśniki czekoladowe
Znudził Ci się klasyczny przepis na pyszne naleśniki na słodko? Co powiesz na ich czekoladową wersję? Do zrobienia tych smakowitych placuszków potrzebne będą:
- 120 g mąki pszennej
- 300 ml masła
- 30 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy kakao, cukier oraz cukier wanilinowy. Dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko, dodajemy jajka i miksujemy przy pomocy miksera aż do uzyskania jednolitego ciasta. Wlewamy roztopione masło i ponownie miksujemy. Odstawiamy na około 10 minut. Rozprowadzamy ciasto po dobrze rozgrzanej patelni. Smażymy naleśniki po około dwie minuty z każdej strony.
Przepis na pyszne naleśniki z dżemem po amerykańsku
Tradycyjny przepis na naleśniki z dżemem można nieco urozmaicić, przygotowując ich amerykańską wersję. Mowa tu o pancakes, czyli małych, miękkich, puszystych placuszkach będących najpopularniejszym śniadaniem w Stanach Zjednoczonych. Jak wygląda przepis na pyszne naleśniki z serem rodem z USA? Składniki na nie to:
- 1 i 1/4 szklanki maślanki
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1 szczypta soli.
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą przy pomocy blendera, aż do uzyskania gładkiej masy o konsystencji śmietany. Rozgrzewamy patelnię i smażymy pancakes’y na średnim ogniu, z dwóch stron. Najlepiej smakują one z dodatkiem syropu klonowego i masła.
Wiemy już, jak zrobić pyszne naleśniki. A jakiego rodzaju patelnia najlepiej nadaje się do tego celu? Powinna ona posiadać niskie brzegi oraz nieprzywierającą powłokę. Naczynie tego typu pozwala na wygodne wylewanie ciasta, podważanie i obracanie smażonych placków oraz przyrządzanie ich na niewielkiej ilości tłuszczu. Wbrew pozorom, na wspomnianej patelni można przygotować nie tylko tradycyjne, pyszne naleśniki na słodko. Z powodzeniem używać można jej również do robienia amerykańskich pancakes czy popularnych krokietów.
Gwarancją codziennych sukcesów w smażeniu dania, jakim są pyszne naleśniki są patelnie na stronie Tadar.pl. Dostępna oferta patelni do naleśników jest tu niezwykle bogata. Do wyboru są zarówno naczynia ceramiczne, jak i granitowe. Pierwsze z nich równomiernie rozprowadzają ciepło, co pozwala na uzyskanie dobrze wysmażonych placków. Ceramiczne patelnie są również odporne na wysokie temperatury i zarysowania oraz pozwalają na smażenie bez tłuszczu. Co do naczyń granitowych, posiadają one nieprzywierającą powierzchnię, są wytrzymałe i pozbawione szkodliwych substancji.
Pyszne naleśniki z dżemem czy serem to doskonały sposób na szybki, smakowity obiad, podwieczorek czy kolację dla całej rodziny. Chcąc ułatwić sobie ich smażenie, warto zaopatrzyć się w odpowiednią patelnię.