3 przepisy na pyszne naleśniki
Naleśniki dobrze smakują one zarówno na słodko, jak i na słono. Przysmak ten można zabrać ze sobą tak do pracy, jak i szkoły, na piknik czy weekendowy wyjazd z miasto. Jak zrobić pyszne naleśniki? Oto nasze sprawdzone przepisy na smażone placuszki.

Najlepszy przepis na naleśniki
W internecie można znaleźć rozmaite przepisy na pyszne naleśniki. Nasz ulubiony prezentuje się następująco. Składniki na pyszne naleśniki z serem czy innym ulubionym dodatkiem to:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 3 łyżki masła
- 1 szczypta soli
Jak krok po kroku wygląda ten przepis na naleśniki z serem? Najpierw wsypujemy do miski mąkę i dodajemy mleko, wodę, jajka oraz sól. Miksujemy aż do uzyskania idealnie gładkiego ciasta. Dodajemy uprzednio roztopione masło i mieszamy. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Przewracamy je na drugą stronę w momencie, w którym spód naleśnika jest dobrze ścięty i zrumieniony.
Przepis na pyszne naleśniki czekoladowe
Znudził Ci się klasyczny przepis na pyszne naleśniki na słodko? Co powiesz na ich czekoladową wersję? Do zrobienia tych smakowitych placuszków potrzebne będą:
- 120 g mąki pszennej
- 300 ml masła
- 30 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy kakao, cukier oraz cukier wanilinowy. Dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko, dodajemy jajka i miksujemy przy pomocy miksera aż do uzyskania jednolitego ciasta. Wlewamy roztopione masło i ponownie miksujemy. Odstawiamy na około 10 minut. Rozprowadzamy ciasto po dobrze rozgrzanej patelni. Smażymy naleśniki po około dwie minuty z każdej strony.
Przepis na pyszne naleśniki z dżemem po amerykańsku
Tradycyjny przepis na naleśniki z dżemem można nieco urozmaicić, przygotowując ich amerykańską wersję. Mowa tu o pancakes, czyli małych, miękkich, puszystych placuszkach będących najpopularniejszym śniadaniem w Stanach Zjednoczonych. Jak wygląda przepis na pyszne naleśniki z serem rodem z USA? Składniki na nie to:
- 1 i 1/4 szklanki maślanki
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1 szczypta soli.
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą przy pomocy blendera, aż do uzyskania gładkiej masy o konsystencji śmietany. Rozgrzewamy patelnię i smażymy pancakes’y na średnim ogniu, z dwóch stron. Najlepiej smakują one z dodatkiem syropu klonowego i masła.
Wiemy już, jak zrobić pyszne naleśniki. A jakiego rodzaju patelnia najlepiej nadaje się do tego celu? Powinna ona posiadać niskie brzegi oraz nieprzywierającą powłokę. Naczynie tego typu pozwala na wygodne wylewanie ciasta, podważanie i obracanie smażonych placków oraz przyrządzanie ich na niewielkiej ilości tłuszczu. Wbrew pozorom, na wspomnianej patelni można przygotować nie tylko tradycyjne, pyszne naleśniki na słodko. Z powodzeniem używać można jej również do robienia amerykańskich pancakes czy popularnych krokietów.

Gwarancją codziennych sukcesów w smażeniu dania, jakim są pyszne naleśniki są patelnie na stronie Tadar.pl. Dostępna oferta patelni do naleśników jest tu niezwykle bogata. Do wyboru są zarówno naczynia ceramiczne, jak i granitowe. Pierwsze z nich równomiernie rozprowadzają ciepło, co pozwala na uzyskanie dobrze wysmażonych placków. Ceramiczne patelnie są również odporne na wysokie temperatury i zarysowania oraz pozwalają na smażenie bez tłuszczu. Co do naczyń granitowych, posiadają one nieprzywierającą powierzchnię, są wytrzymałe i pozbawione szkodliwych substancji.

Pyszne naleśniki z dżemem czy serem to doskonały sposób na szybki, smakowity obiad, podwieczorek czy kolację dla całej rodziny. Chcąc ułatwić sobie ich smażenie, warto zaopatrzyć się w odpowiednią patelnię.
Waloryzacja 500 plus. Świadczenie wzrośnie już wkrótce? Mówi się o konkretnych terminach
12 potraw wielkanocnych. Jakich dań nie powinno zabraknąć na Wielkanoc?
Kinder Joy Harry Potter. Gdzie kupić słodycze z figurkami z filmu?
Kiedy topi się Marzannę? Odkryj znaczenie tradycji kończącej zimę!
Życzenia na pierwszy dzień wiosny 2023. Słowa, które niosą wiosenne ożywienie
Jak świętować pierwszy dzień wiosny? Przedszkole to jedno z najlepszych miejsc!
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- 3 przepisy na pyszne naleśniki
3 pomysły na domowe desery dla dzieci, które przygotujesz wspólnie z maluchem
Łowicz prezentuje pyszną propozycję stworzoną specjalnie z myślą o najmłodszych smakoszach! Marka wprowadziła do swojej oferty znane i lubiane dżemy 100% z owoców EXTRA GŁADKIE w trzech wyjątkowo lubianych przez dzieci, ale...
Czytaj dalej →Babka drożdżowa [Łatwy przepis]
Czas na wielkanocne wypieki. Tym razem zabieramy się za tradycyjną babkę wielkanocną. Osobiście wolę babki drożdżowe od piaskowych i dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na tę pierwszą. Czas...
Czytaj dalej →Dwa pomysły na słodkie śniadanie z nowymi dżemami Łowicz
Szukacie pomysłu na słodkie śniadanie? Marka Łowicz wprowadziła do swojej linii dżemów 100% z owoców z funkcją prozdrowotną dwa nowe, unikalne warianty – wspomagający procesy antyoksydacyjne 100% z owoców Pigwowiec...
Czytaj dalej →Jak przygotować śledzie po wileńsku? Ten przepis to prawdziwy świąteczny hit!
Są dwie szczególne ryby, których nie może zabraknąć na naszych świątecznych stołach. Mowa oczywiście o karpiu i śledziach, które często – obok barszczu i pierogów – cieszą się największą popularnością...
Czytaj dalej →Kisiel mleczny – jak przygotować pyszny, pożywny deser?
Kisiel mleczny to doskonały, łatwy w przygotowaniu deser, który uwielbiają nie tylko najmłodsi. Najczęściej jest to pierwszy słodki smakołyk, z którym stykają się niemowlęta. Nic dziwnego, odpowiednio przygotowany jest niezwykle...
Czytaj dalej →Dieta przy biegunce u dzieci
Biegunka może się pojawić u dziecka z rozmaitych przyczyn. Mogą to być zatrucia pokarmowe, przejedzenie, choroby jelit czy infekcje. Zazwyczaj rozwolnienie nie wymaga specjalistycznego leczenia i samo mija. Rodzic może jednak pomóc...
Czytaj dalej →Przepis na placuszki na maślance z płatkami Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
Coraz więcej osób poszukuje w życiu równowagi i powrotu do tego, co prawdziwie wartościowe. Cieszą nas wspólne momenty z rodziną, kontakt z naturą oraz inne, proste przyjemności. Także w kuchni...
Czytaj dalej →Farsze do krokietów – Czym można nadziać krokiety?
Niezależnie, czy robiłeś już wcześniej krokiety i przepis na nie masz w małym palcu, czy chcesz zrobić je po raz pierwszy, warto zastanowić się przez chwilę, czym można nadziać krokiety....
Czytaj dalej →Zupa krem z dyni: przepis na sycący obiad dla całej rodziny
Zupa z dyni to zdrowe i pożywne danie łatwe do przyrządzenia. Jest pyszna pod koniec lata, gdy zaczyna się sezon na to warzywo, ale najlepiej smakuje w okresie jesiennym, kiedy...
Czytaj dalej →Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki
Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki? Nic prostszego! Mamy sprawdzoną metodę, dzięki której łatwo i szybko przygotujesz pączki dla całej rodziny. Stosując się do opisanych poniżej kroków, zawsze...
Czytaj dalej →Jak zrobić domowego grzańca? Kluczowe dla smaku będą te dodatki
Grzane wino to trunek, który nieodłącznie kojarzy się z jesienią i zimą. W chłodniejszych miesiącach chętnie po niego sięgamy ze względu na rozgrzewającej właściwości i pyszny, charakterystyczny smak. Nie ma...
Czytaj dalej →Jak zrobić makiełki na Wigilię? Przepis na tę tradycyjną potrawę jest wyjątkowo prosty. W czym tkwi jego sekret?
W okresie świątecznym chętnie sięgamy po tradycyjne, rodzinne przepisy. Chociaż na wigilijnym stole jest kilka zwyczajowych potraw znanych w całej Polsce, to jednak poszczególne regiony mają swoje własne przysmaki. Taka...
Czytaj dalej →Ile gotować gołąbki?
Gotowanie gołąbków – ile gotować gołąbki? Gołąbki to pyszne danie. Natomiast samo ich przygotowanie jest czasochłonne. Parzenie kapusty, zawijanie farszu, a następnie gotowanie. Niemniej jednak ich smak jest wart naszego...
Czytaj dalej →Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?
Bardzo często zdarza się, że po obiedzie zostaje nam spora ilość niezjedzonych ziemniaków. Niestety następnego dnia nie nadają się one zwykle do spożycia, ponieważ stają się gumowate i zwyczajnie niesmaczne....
Czytaj dalej →Złote mleko (golden milk), czyli mleko z kurkumą [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]
Czym jest złote mleko (golden milk)? Dlaczego tak szybko zyskuje na popularności? Jakie ma właściwości zdrowotne? Jak je przygotować? O tym wszystkim przeczytasz poniżej! Mleko z kurkumą – złoty przepis...
Czytaj dalej →Test pieluszek jednorazowych
Dada, Pampers, Baby Dream, Toujours? Wpis o wyprawce noworodka oraz ten z porównaniem Dady i Pampersa sprawił, że zacząłem przeglądać różne testy pieluszek. Bliżej mi do praktyka niż teoretyka. Postanowiłem...
Czytaj dalej →Skoki rozwojowe u dzieci- Ile trwa skok rozwojowy? [Kalendarz skoków rozwojowych]
Pierwszy raz na zwrot “Skoki Rozwojowe” trafiłem, gdy “Mamuśki z for” obskoczyły na Facebooku mój wpis na temat Śledzika Niemowlaka. Pewna napisała, że cytuję: “jak przychodzi Skok Rozwojowy, to tego...
Czytaj dalej →Cicha strefa bez dziecka w samolocie?
Kilka dni temu media związane z podróżami obiegła informacja, że kolejne linie lotnicze wprowadziły na pokładzie swoich samolotów tak zwane strefy bez dzieci. Tego typu rozwiązania można już spotkać w kilku...
Czytaj dalej →