Czy mascarpone można mrozić? Trzeba pamiętać o jednej kwestii

Ser mascarpone to jeden z najpopularniejszych dodatków do rozmaitych deserów i ciast. Chociaż znany jest przede wszystkim jako główny składnik tiramisu, to świetnie sprawdza się także w wielu przepisach na wytrawne i pikantne potrawy. Na jego bazie często powstają pyszne kremy, np. do tortów. Zdarza się jednak, że po przygotowywaniu wypieków pozostanie nam zbyt duży zapas. Pojawia się wówczas pytanie, jak przechowywać serek mascarpone – czy można mrozić nadmiar? Ile może stać otwarte mascarpone?

Czy mascarpone można mrozić?

Serek mascarpone to zdecydowanie jeden z tych produktów, których nie może zabraknąć w kuchni prawdziwego miłośnika deserów. Przydaje się bowiem nie tylko do przygotowania tiramisu, ale sprawdzi się również doskonale jako baza do rozmaitych słodkich kremów, do różnych ciast czy tortów, ponieważ ma mleczny i lekko słodki smak, a jednocześnie dość mocno kremową i gęstą konsystencję. Swoje właściwości mascarpone zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego.

Do przygotowania deseru, zwłaszcza tortu, zazwyczaj potrzebne są większe ilości serka. Jeśli nie uda nam się wykorzystać wszystkiego, pojawia się kłopot. Nikt nie lubi marnowania żywności, dlatego od razu do głowy przychodzi pomysł zamrożenia pozostałego nadmiaru. Chociaż jest to jeden z najlepszych sposobów na konserwację produktów spożywczych, to jednak nie wszystkie się do tego nadają. Zdaniem specjalistów, a także internautów, którzy dzielą się swoim doświadczeniem na forach, nabiał średnio nadaje się do mrożenia. Dlatego lepiej powstrzymać się przed włożeniem serka mascarpone do zamrażalnika.

Zobacz: Co możemy mrozić i kiedy? Tym systemem łatwo to zapamiętasz

Czy można zamrozić serek mascarpone?

Mrożenie mascarpone nie jest zalecane, ale to nie znaczy, że jest niemożliwe. Serek zamrozi się, ale – podobnie jak wszystkie produkty mleczne – zamarznie bardzo mocno, przez co po rozmrożeniu może stracić swoją konsystencję – rozwarstwi się i stanie się zwyczajnie nieapetyczny. To samo dotyczy innych produktów z nabiału. Co jednak ważne, pod wpływem mrożenia nie tracą zbyt dużo ze swoich wartości odżywczych, co jest zdecydowaną zaletą.

Sprawdź: Dodaj raz, a smak cię zaskoczy. Tajemnica mielonych Magdy Gessler

Czy masę z mascarpone można mrozić?

Niekiedy zdarza się, że przygotowujemy zbyt duże ilości kremu stworzonego na bazie mascarpone, który zamierzamy wykorzystać do ciasta czy innego deseru. I tutaj znów rodzi się wątpliwość, czy krem z mascarpone można mrozić. Okazuje się, że nie jest to całkowicie wykluczone, ale ponownie – raczej niezalecane. Chociaż na wielu forach możemy spotkać się z komentarzami internautów, którzy twierdzą, że bez problemu zamrozili taki krem i po rozmrożeniu nie było z nim żadnych problemów, to zawsze może się zdarzyć, że ser się rozwarstwił i nie nadaje się do spożycia.

Zobacz: To najczęstszy błąd przy grillowaniu. Popełnia go prawie każdy

Czy można zamrozić tort z mascarpone?

Większość ekspertów i internautów odradza mrożenie ciast z mascarpone, ponieważ ogólnie niezalecane jest mrożenie nabiału i produktów o wysokiej zawartości tłuszczu – a takim jest właśnie ten serek. Niektórzy jednak twierdzą, że przechowanie tortu w zamrażalniku przebiegło bezproblemowo i ciasto nadawało się do spożycia po rozmrożeniu. Warto jednak mieć na uwadze, że niska temperatura może doprowadzić do rozwarstwienia się kremu i utraty konsystencji, a co za tym idzie także utraty smaku i apetycznego wyglądu.

Sprawdź: Sernik na zimno w 15 minut! Idealny przepis na letni deser

Serek mascarpone – ile po otwarciu?

Serek mascarpone po zakupie powinno się przechować w lodówce. Po otwarciu najlepiej od razu zużyć go w całości, ponieważ ma tendencję do szybkiego psucia się. Można go jednak ponownie schować do lodówki, należy jednak wykorzystać go maksymalnie w ciągu najbliższych kilku dni. Jeśli zdecydujemy się na mrożenie, serek może pozostać w zamrażalniku nawet przez kilka miesięcy, ale może się zdarzyć, że po wyjęciu nie będzie już wyglądał i smakował tak samo dobrze. Warto o tym pamiętać i tak planować przygotowania z użyciem mascarpone, aby uniknąć mrożenia.

Zobacz: Jak się gotuje zielone szparagi? W ten sposób zawsze wychodzą perfekcyjnie

Co zrobić z resztkami mascarpone?

Zamiast mrożenia pozostałego serka mascarpone zawsze można spróbować wykorzystać go w nieco inny sposób. Niektórzy polecają użycie go jako zamiennik masła lub po prostu rodzaj “smarowidła” na kanapki – jak dżem czy hummus. Zawsze można go także dodać do owoców i zmiksować na pyszny koktajl. Mascarpone może znaleźć zastosowanie także jako dodatek do potraw słonych – np. do sosów.

Sprawdź: Ten prosty sposób sprawi, że nie będziesz płakać przy krojeniu cebuli. Masz go pod ręką

Rodzice pytają, czy można mrozić mascarpone

Czy można zamrozić mascarpone?

Nie jest to zalecane, ponieważ po rozmrożeniu może się rozwarstwiać.

Czy można zamrozić krem z mascarpone?

Raczej odradza się takie rozwiązanie, ponieważ po rozmrożeniu krem może zmienić konsystencję i zrobić się nieapetyczny.

Jak zamrozić tort z bitą śmietaną?

Najlepiej w plastikowych, szczelnie zamkniętych pudełkach.

Czy serek mascarpone można zamrozić?

Można, ale zdecydowanie się tego nie zaleca. Pod wpływem niskich temperatur ser może się rozwarstwić i stracić konsystencję.

Czy tiramisu można zamrozić?

Można, ale trzeba brać pod uwagę, że po rozmrożeniu może zmienić konsystencję, rozwarstwić się i stać zupełnie nieapetyczne.

Dodaj komentarz

Muzyka na wesele

Piosenki dla rodziców

Pary Młode organizujące wesele prawie zawsze chcą podczas przyjęcia podziękować swoim rodzicom za trud włożony w wychowanie oraz pomoc w przygotowaniu przyjęcia. Podczas podziękowania dla rodziców najczęściej wręczane są upominki...

Czytaj dalej →
Pielęgnacja noworodka

Kąpiel noworodka

Kąpiel noworodka osobiście kojarzy mi się z czymś bardzo ważnym, pełnym napięcia. Pamiętam, jak prawie 20 lat temu rodzice kąpali po raz pierwszy moją młodszą siostrę. Atmosfera, która tej kąpieli...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo