Mrożenie to jeden z najbardziej znanych i najszerzej stosowanych sposobów na skuteczne przechowywanie produktów spożywczych. Warto jednak mieć świadomość, że metoda ta wiąże się z pewnym ryzykiem, jeśli nie przestrzegamy zasad. Możemy poważnie zaszkodzić własnemu zdrowiu, zwłaszcza w przypadku mięsa. Jak więc prawidłowo zabrać się za jego mrożenie? Czy można drugi raz zamrozić mięso? Czy można zamrozić mięso po rozmrożeniu i ugotowaniu? Czy rozmrożoną rybę można ponownie zamrozić? Sprawdzamy!
Czy można gotować zamrożone mięso?
Mrożenie to bardzo praktyczny i skuteczny sposób na przechowywanie żywności, który pozwala zachować świeżość produktów i mieć niezbędne do przygotowania posiłku składniki zawsze pod ręką. Ta metoda przydaje się szczególnie w przypadku mięsa, które wyjątkowo dobrze znosi pobyt w zamrażalniku i nie traci swoich właściwości, ale mrozić można także niektóre owoce, warzywa, zupy, część ciast czy wyrobów mącznych oraz niektóre gotowe dania.
Zamrożone mięso można w dowolnej chwili wyciągnąć z zamrażalnika i wykorzystać w kuchni, np. do przygotowania zup. Trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Przede wszystkim należy wyjąć dokładnie tyle mięsa, ile będzie nam potrzebne. Pamiętajmy, że po rozmrożeniu nie można go już ponownie zamrozić. W związku z czym, aby uniknąć marnowania żywności, lepiej przed mrożenie podzielić mięso na mniejsze porcje i wyjmować niezbędną ilość.
Druga ważna sprawa to prawidłowa forma rozmrażania. Nie należy używać w kuchni jeszcze zamrożonego produktu. Najlepiej wyjąć mięso z zamrażalnika dzień wcześniej i włożyć do lodówki, aby rozmroziło się powoli i w optymalnych warunkach. Szybkie rozmrażanie i w zbyt wysokich temperaturach może sprzyjać rozwojowi niebezpiecznych dla zdrowia bakterii i drobnoustrojów.
Wiele osób zastanawia się zadaje pytanie, czy można zrobić rosół (i inne zupy) z mrożonego mięsa. Odpowiedź brzmi – zdecydowanie lepiej tego nie robić. Najpierw należy mięso dokładnie rozmrozić. Nie do końca rozmrożony kawałek będzie przyczyniał się do powstawania w wywarze dużo większej ilości szumowin. Jeśli zdecydujemy się mimo wszystko na przygotowanie zupy na zamrożonym kawałku mięsa, włóżmy go najpierw do zimnej wody i poczekajmy, aż się zagotuje.
Zobacz: To najczęstszy błąd przy grillowaniu. Popełnia go prawie każdy
Czy można zamrozić mięso po rozmrożeniu i ugotowaniu?
W żadnym wypadku nie należy mrozić ponownie surowego mięsa. Tuż po rozmrożeniu na produkcie zaczynają intensywnie rozwijać się i mnożyć „uśpione” wcześniej bakterie i drobnoustroje. Ponowne schowanie takiego mięsa surowego kawałka do zamrażalnika oznacza zachowanie wszystkich tych niebezpiecznych zarazków, w związku z czym po kolejnym rozmrożeniu mięso może być już niezdatne do spożycia i niebezpieczne dla zdrowia. Zjedzenie podwójnie zamrożonego mięsa może skończyć się groźnym zatruciem pokarmowym.
Co innego jednak w sytuacji, kiedy rozmroziliśmy zamrożone wcześniej surowe mięso, a następnie poddaliśmy je jakiejś obróbce termicznej – np. gotowaniu, smażeniu czy pieczeniu. Rozmrożone surowe mięso po ugotowaniu można ponownie zamrozić.
Sprawdź: Sernik na zimno w 15 minut! Idealny przepis na letni deser
Czy rozmrożone mięso po upieczeniu można ponownie zamrozić?
Jeśli wyjęliśmy z zamrażalnika surowe mięso, które następnie upiekliśmy, można je potem z powodzeniem kolejny raz zamrozić. Warto jednak pamiętać o tym, że w zamrażalniku może stwardnieć i wyschnąć, a więc najlepiej mrozić je pokrojone na mniejsze plastry.
Zobacz: Jak się gotuje zielone szparagi? W ten sposób zawsze wychodzą perfekcyjnie
Czy rozmrożone mięso po usmażeniu można zamrozić?
Można również mrozić usmażone mięso, jeśli zostało przygotowane z wcześniej zamrożonego surowego kawałka.
Sprawdź: Co możemy mrozić i kiedy? Tym systemem łatwo to zapamiętasz
Czy można raz zamrożone mięso zamrozić jeszcze raz?
Jak już wyżej wspomniano, ponowne mrożenie raz rozmrożonego surowego mięsa jest stanowczo odradzane. Wytwarzające się w wyniku tego procesu drobnoustroje na powierzchni produktu mogą być naprawdę bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Warto bowiem pamiętać, że niska temperatura nie eliminuje wszystkich bakterii, a jedynie tymczasowo hamuje ich działanie. Po rozmrożeniu natomiast zaczynają one mnożyć się i rozwijać jeszcze szybciej i intensywniej, co oznacza częściowe zepsucie się produktu. Spożycie takiego mięsa może doprowadzić do niebezpiecznego zatrucia pokarmowego.
Zobacz: Dodaj raz, a smak cię zaskoczy. Tajemnica mielonych Magdy Gessler
Czy można zamrozić odmrożoną rybę?
W przypadku ryb obowiązuje taka sama zasada jak przy mięsie. Zamrożenie surowej ryby, a następnie jej rozmrożenie oznacza, że nie możemy już ponownie wsadzić jej do zamrażalki, chyba że zdecydujemy się na obróbkę termiczną. Surowej ryby absolutnie nie należy mrozić ponownie – po rozmrożeniu drobnoustroje i bakterie znajdujące się na powierzchni zaczynają się namnażać z jeszcze większą częstotliwością niż przed zamrożeniem, a więc spożycie takie produkty grozi niebezpiecznymi konsekwencjami dla zdrowia. Można natomiast zamrozić rybę, która po rozmrożeniu została upieczona lub usmażona.
Sprawdź: Ten prosty sposób sprawi, że nie będziesz płakać przy krojeniu cebuli. Masz go pod ręką
Rodzice pytają, czy można zamrozić mięso po rozmrożeniu i ugotowaniu
Tak, jeśli rozmrozimy surowe mięso, a następnie je ugotujemy, to można je mrozić.
Nie, nie należy mrozić żywności ponownie, ponieważ jest to niebezpieczne dla zdrowia.
Nie zaleca się mrożenia ponownie raz zamrożonych produktów.
Nie, nie można ponownie mrozić surowej ryby – grozi to niebezpiecznymi konsekwencjami dla zdrowia.
Tak, można.