Mój debiut w tym kąciku, bo się chyba tu jeszcze nie udzielałam 😉
PRZEPIS NA BLOK, zamieściłam go w wąku o smakołykach z dzieciństwa, za namową JoannyR, wklejam tu, może się przyda większemu gronu 🙂
2 szklanki cukru
2 kostki margaryny (palma)
6 łyżek kakao
6 łyżek wody
Margarynę gotuję w garnku, jak tak fajnie skwierczy dodaję cukier. Jak to się gotuje dodaję wodę i kakao, chwilkę gotuję, zestawiam z ognia i zostawiam na kilka minut żeby (lekko) ostygło.
Wsypuję następnie mleko w proszku dla dzieci 2 i 2/3 szklanki(kiedyś było takie w niebieskim opakowaniu – najlepsze! i takie właśnie polecam znaleźc – w tych woreczkach prostokątnych, nie pamiętam tylko która firma je produkuje, no i nie jest już niebieski ), To miksuję mikserem.
Do tego dodaję pokruszone herbatniki (1 paczka) i mieszankę studencką (można same orzechy włoskie i lskowe) Tu już proponuję mikser wyłączyc bo może byc ciężko 😉
Masę przekładam do tortownicy i po całkowitym ostudzeniu – na noc do lodówki. Na drugi dzień powinien nadawac się do krojenia 🙂
Polecam! Moja rodzinka uwielbia 🙂
[i]Gosia
Filip i Igor
9 odpowiedzi na pytanie: BLOK
Re: BLOK
znam ciut inna wersje. Margaryna + cukier+ woda zagotowac,wlac do mleka w proszku wymieszanym z kako.Dalej jak u Ciebie:)
Ania i 20.09.2005
Re: BLOK
Ojj, na pewno pyycha:)
iMat2,7l
Re: BLOK
A bez bakali też jest dobre?
iMat2,7l
Re: BLOK
Tak calkiem bez smakuje jak masa do wafli. Najlepszy jest z herbatnikami(daje 3 paczki) i orzechami wloskimi. Mozna tez suche wafle pokruszyc:)
Ania i 20.09.2005
Re: BLOK
Herbatniki takie np. Pettit Bure?:)
iMat2,7l
Robie!:)
Zrobię dziś…ech, smaki dzieciństwa!
iMat2,7l
Re: BLOK
Ja daje takie zwykle szkolne:)
Ania i 20.09.2005
Re: BLOK
Muszę powiedzieć, że niezłe wyszło! Mąż to się zajadał:)
iMat2,7l
Re: BLOK
Ja robię trochę inaczej:
1,5 szklanki cukru, jedna margaryna Kasia, 6 łyżek kakao i pół szklanki wody. Jak zagotuje się, odstawić do ostudzenia, potem dodać całą paczkę mleka w proszku, tego w niebieskim opakowaniu i wymieszać dość szybko (nieużywam miksera, bo to gęsta masa), dodać herbatniki pokruszone i przełożyć do blaszki na noc do lodówki
Zgadzam się, że to jest PYCHOTKA, ale straszna bomba kaloryczna.. więc nie mogę sobie pozwolić na to za często, tym bardziej, że musze zjeść sama
Ania i
Znasz odpowiedź na pytanie: BLOK