co by tu wrzucic na pizze

zakladam nowy temat, ale moze jesli sie da, adminki moga go podkleic w innym miejscu

nie przepadam za pizza jakos specjalnie, ale robie dosc regularnie, bo moje chlopaki lubia i chetnie zjedza. mniej wiecej raz na dwa tygodnie mamy pizze, spod zawsze wg przepisu smoki (jest na forum, absolutny nr jeden jesli chodzi o spod)

ale zaczelo mi sie nudzic wrzucanie ciagle tych samych skladnikow (sos i ser dla dzieci, dla doroslych jedna miesna, jedna z anchovis, zazwyczaj w towarzystwie zawartosci lodowki czyli szpinak, karczochy, pomidory, pepperoni, pieczarki, pepperoncini, mozarella, ser plesniowy – no co tam bylo do wziecia)

i czasami udawaly nam sie super fajne kombinacje, ale czasami pizza byla nudna i jakas taka do kitu

az do czasu, kiedy niechcacy zjedlismy pizze w lokalnej pizzeri i nam sie troche horyzonty poszerzyly jesli chodzi o to, co mozna na pizze polozyc

wiec sprobowalam odtworzyc pizze z nastepujacych skladnikow (nie ja wymyslilam te kolekcje, co powtarzam jeszcze raz)

spod wg smoki
na to sos barbeque (trzeba wybrac taki, zeby nie mial za duzo cukru i za duzo kwasnego smaku) w miejsce sosu pomidorowego (SIC!)
kawalki kurzych piersi lekko usmazonych/ugotowanych (ja akurat udusilam dwie piersi w sosoie barbeque i zaostawilam sobie na pozniej)
ser kozi (kupilam najtanszy i nie mam zastrzezen)
odrobina siekanej cieniutko czerwonej cebuli
a wszystko serdecznie skropione oliwa wymieszana z drobno siekanym szczypiorem (zwyklym) i szczypiorem z cebulek

na to ser, ale tez nie mozna przedobrzyc, bo zabije smak tego, co pod spodem

po wyjeciu z pieca posypalam wszystko posiekana swieza kolendra

kurcze. niebo w gebie.

macie jakies patenty na “niezwykle” pizze?

26 odpowiedzi na pytanie: co by tu wrzucic na pizze

monikachorzow2014-02-16 13:45:43

nie będę oryginalna….. bo właśnie zjedliśmy całą blaszkę 🙂
-ciasto smocze z dodatkiem ziół prowansalskich ( taki spód serwowali na węgrzech i bardzo nam podszedł) 🙂
-sos pomidorowy z ziołami prow i czosnkiem
-pieczarki usmażone z cebulą
-ser żółty posypany ziołami prow i czosnkiem…

zawsze obiecuje sobie ,że poeksperymentuje…..
i zawsze zostaje przy tradycyjnej…:Wstyd:

robiłam kiedys z pesto zamiast sosu pomidorowego i tez b.dobra

aktyde2014-02-16 23:25:29

U nas ostatnio ulubiona to kiełbasa,cebula i parmezan 😀

kantalupa2014-02-17 01:32:47

Zamieszczone przez MONIKACHORZÓW:
robiłam kiedys z pesto zamiast sosu pomidorowego i tez b.dobra

o, wlasnie takich pomyslow szukam. cos pokombinuje.
bo pizza w takim popularnym wydaniu mnie nudzi strasznie i w sumie w ogole takiej nie spozywam

panizabka2014-02-17 13:40:24

Nie chcę się mądrzyć ale , wiele osób twierdzi że im więcej składników wrzucimy na pizze tym będzie ona lepsza. Uwaga Uwaga – Tak nie jest ! Różne smaki się mieszają niektóre mogą zdominować inne. T o samo tyczy się jajecznicy ! 😉

monikachorzow2014-02-17 14:22:50

Zamieszczone przez panizabka:Nie chcę się mądrzyć ale , wiele osób twierdzi że im więcej składników wrzucimy na pizze tym będzie ona lepsza. Uwaga Uwaga – Tak nie jest ! Różne smaki się mieszają niektóre mogą zdominować inne. T o samo tyczy się jajecznicy ! 😉

zaintrygowałaś mnie ….. tym porównaniem …..:Hmmm…:

deborah2014-02-17 15:07:54

a może dodaj do spodu mąki razowej?
smak się zmieni

ja robię sos pomidorowy: miksuję pomidory z puszki, 2 ząbki czosnku, kilka gałązek świeżej bazylii, łyżka suszonego oregano, sól, pieprz,
koniecznie daję cebulkę w piórka, bo daje fajnego smaku
może zdobądź owoce morza, kalmary, krewetki, małże,

cokolwiek daję na pizzę, przed konsumpcją nakładam świeżą rukolę

szopka2014-02-18 13:09:11

ja wrzucam wszystko co się napatoczy akurat w lodówce – najbardziej lubię kukurydze kurczaka i paprykę, albo tuńczyka, ale nie pogardzę też pizzą na słodko

jaewa2014-02-18 16:45:28

Moja ulubiona:
– sos pomidorowy, ser, kurczak podsmażony w przyprawie gyrosowej, czerwona papryka, pieczarki, zielone oliwki, cebula.
Po upieczeniu jako dodatek sos czosnkowy.

Za każdym razem mam zrobić coś innego, ale zostaję przy sprawdzonej i ulubionej wersji.

paszulka2014-02-19 08:17:54

Zamieszczone przez MONIKACHORZÓW:zaintrygowałaś mnie ….. tym porównaniem …..:Hmmm…:

A to ja potwierdzę… ale chyba raczej to kwestia indywidualna.
Dla mnie taka mnogość smaków jest nie do przyjęcia. Jajecznica, w której jest coś więcej niż jajko, masło i np szyneczka lub szczypiorek (na najlepiej bez tych dwóch ostatnich) chce mi wysokczyć po dwóch kęsach.
Zbyt złożona pizza też.

A u nas pizze są w trzech wersjach:
Do dwóch pierwszych jest dodany koncentrat pomidorowy bezpośrednio na ciasto, zioła do pizzy a na górę ser żółty tarty.
I – szyneczka, pieczarki, ciut cebuli bardzo drobno pokrojonej (to pizza dla dzieci)
II – tuńczyk, oliwki, cebula, pieczarki, kapary – ale nie za dużo tego wszystkiego, aby nie było efektu od którego zaczęłam ten post. 🙂
III -gruszki z puszki i ser pleśniowy – ciekawa jest 🙂 – tylko tak dawno nie robiłam, że nie pamiętam jak jest z bazą ale na pewno żółty ser odpada i chyba koncentrat pomidorowy. Zioła zostają, aby pizzy smak uchwycić.

paszulka2014-02-19 08:19:14

Zamieszczone przez Deborah:a może dodaj do spodu mąki razowej?
smak się zmieni

Można też czosnek dodać do spodu.

kantalupa2014-02-19 13:33:36

Zamieszczone przez paszulka:
Dla mnie taka mnogość smaków jest nie do przyjęcia.

mam tak samo.
zbyt wiele skladnikow i zbyt duzo jakiegos skladnika

nie pamietam juz, czy to jamie oliver, czy ktos inny powiedzial kiedys, ze w gotowaniu mniej znaczy lepiej
i jak widze pizze zalana roztopionym, ciagnacym sie serem, to nawet nie rusze
w ogole mam niezle obrzydzenie do przepisow, ktore przywoluja ten nieszczesny tarty ser – ani to zdrowe, ani smaczne

jajecznica swoim smakiem wybroni sie przed jakimikolwiek dodatkami – raz w zyciu ktos podal mi jajecznice z cebula, szczypiorkiem i pomidorem – wygladalo okropnie, jajka w ogole zniknely pod gora dodatkow – od tej pory jem jajecznice bez zadnych dodatkow, smazona na masle.

paszulka2014-02-19 14:02:31

Kanta wydaje mi się, że to jest związane z układem pokarmowym. Umiejętnością trawienia, przyswajania.

Ja np nie jestem w stanie też zjeść też kanapki gdzie jest równolegle ser, wędlina, jajko i masło.
Proste potrawy znacznie mniej obciążają mi żołądek. Po miksach w pasie mi przybywa. Jeśli jem rozdzielnie zawsze talia oszczędzona. Nawet przy większych ilościach jedzenia.

No ale tu miało być o pizzy. 🙂

monikachorzow2014-02-19 15:23:43

Zamieszczone przez paszulka:Kanta wydaje mi się, że to jest związane z układem pokarmowym. Umiejętnością trawienia, przyswajania.

Ja np nie jestem w stanie też zjeść też kanapki gdzie jest równolegle ser, wędlina, jajko i masło.
Proste potrawy znacznie mniej obciążają mi żołądek. Po miksach w pasie mi przybywa. Jeśli jem rozdzielnie zawsze talia oszczędzona. Nawet przy większych ilościach jedzenia.

No ale tu miało być o pizzy. 🙂

na tym polega dieta niełączenia… inne kwasy żołądkowe działają na węglowodany, a inne na białka.dlatego jedząc osobno lepiej się trawi i nie wchodzi w boczki 🙂 swoją drogą bardzo fajna dieta… jesz wszystko co lubisz ale odpowiednio połączone…

powracając do pizzy lubię serową i nie musi mieć nic więcej -byle był ser 🙂

qr-chuck2014-02-24 15:47:24

My lubimy takie:

spód: pizza by Smoki. Tyle że mąkę daję pół na pół z pszenicy durum i tortową. Czasem daję część pełnoziarnistej.
sos: sos pomidorowy + oliwa z oliwek + czosnek + bazylia + oregano + cząber + harrisa

na to: salami + cebula + pepperoni
lub salami + cebula + papryka + pepperoni
lub salami + cebula + oliwki + pepperoni

Dzieci czasem chcą też szynka + ananas

sera trochę (bardziej żeby przypruszyło niż pokryło ;)): jakie są w lodówce: żółty, mozzarella, pleśniowy… pojedynczo lub mix.

Ja lubię też taką z samym sosem i serem i na to tuż przed podaniem daję szynkę parmeńską i rukolę – już oczywiście nie zapiekam

paszulka2014-02-24 21:00:39

Zamieszczone przez MONIKACHORZÓW:na tym polega dieta niełączenia… inne kwasy żołądkowe działają na węglowodany, a inne na białka.dlatego jedząc osobno lepiej się trawi i nie wchodzi w boczki 🙂 swoją drogą bardzo fajna dieta… jesz wszystko co lubisz ale odpowiednio połączone…

Wiem. Łączyłam ją z dietą właściwą dla mojej grupy krwi i efekty naprawdę były super.
Pizza niestety nijak nie pasuje do tej pierwszej chyba, że wegeratiańska bez sera. 🙂 Też można ale czy to pizza w dalszym ciągu?! 🙂

monikachorzow2014-02-24 21:13:00

Zamieszczone przez paszulka:Wiem. Łączyłam ją z dietą właściwą dla mojej grupy krwi i efekty naprawdę były super.
Pizza niestety nijak nie pasuje do tej pierwszej chyba, że wegeratiańska bez sera. 🙂 Też można ale czy to pizza w dalszym ciągu?! 🙂

raczej to juz nie pizza…..:Hyhy:

qr-chuck2014-02-25 09:14:26

Zamieszczone przez paszulka:
Pizza niestety nijak nie pasuje do tej pierwszej chyba, że wegeratiańska bez sera. 🙂 Też można ale czy to pizza w dalszym ciągu?! 🙂

Oczywiście 🙂

Mój młody lubi właśnie bez sera 🙂
Mieli ze szkoły wycieczkę do pizzerii: był bardzo sceptyczny, bo mieli brać udział w przygotowywaniu “prawdziwej” pizzy no i młody bał się, że nie będzie mu smakowała. A tu niespodzianka: kucharz zapytał się kto chce bez sera 😀 (jeszcze okazało się, że nie jest jedyny, jeszcze kilkoro dzieci wolało bez sera)

paszulka2014-02-25 17:18:56

Po mojemu to już nie pizza ale jak kucharz uważa, że pizza to pora na zmianę zdania!! 😀

polta2014-02-26 16:08:12

o tak, bez sera pizza dla mnie wybrakowana 😀 im więcej tym lepiej

bep2014-03-02 18:56:00

Nasza ulubiona to pizza fantasiola 😉 robiona u Włocha.
Na ciasto tylko trochę (ale nie dużo) mozzarelli i sosu pomidorowego.
Po wyjęciu posypać rukolą, pokrojonymi na ćwiartki koktajlówkami i posypać parmezanem, polać paroma kroplami oliwy z oliwek. Ew można dodać kilka plastrów szynki parmeńskiej.

vasco2014-03-04 10:40:51

Ja uwielbiam frutti di mare ale ciężko znaleźć miejsce w Polsce w którym owoce morza mają świeże a nie rozmrażane bo z zamrażarki jest nie dobre

qr-chuck2014-03-04 11:22:03

Zamieszczone przez vasco:Ja uwielbiam frutti di mare ale ciężko znaleźć miejsce w Polsce w którym owoce morza mają świeże a nie rozmrażane bo z zamrażarki jest nie dobre

bałabym się jeść nie mrożonych owoców morza w Polsce

qr-chuck2014-03-04 11:22:45

Zamieszczone przez Bep:Nasza ulubiona to pizza fantasiola 😉 robiona u Włocha.
Na ciasto tylko trochę (ale nie dużo) mozzarelli i sosu pomidorowego.
Po wyjęciu posypać rukolą, pokrojonymi na ćwiartki koktajlówkami i posypać parmezanem, polać paroma kroplami oliwy z oliwek. Ew można dodać kilka plastrów szynki parmeńskiej.

oj, to też jest pyszne
dzięki za przypomnienie 🙂

asia5482014-03-06 16:59:11

Ja najczęściej wrzucam salami i gorgonzolę albo rukolę, pomidorki koktajlowe i szynkę parmeńską

kotkad2014-03-23 15:52:17

właśnie szukam wenny na jakąś odmianę od mojej pizzy, więc watek jak dla mnie.
Moja pizza. Spód sos pomidorowy według własnego uznania (u mnie bazylia, czosnek, pomidory), na to ser, szynka, ananas, kukurydza, i jeszcze porcja sera

rabarbara2014-07-25 10:35:07

Widziałam kiedyś w menu jednej pizzerni pizzę o intrygującej nazwie “zielona kura” – jej główne składniki to kurczak, szpinak, cebulka oraz ser i właśnie pizzą z takimi dodatkami uraczyłam ostatnio swoich domowników

Znasz odpowiedź na pytanie: co by tu wrzucic na pizze?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Szkolniaki
Oddam za darmo kody do gry edukacyjnej o wartości 49zł
Działam aktywnie w radzie rodziców szkoły podstawowej do której chodzi moje dziecko. W naszej szkole przeprowadzany jest program pilotażowy-testowy nowej matematycznej gry edukacyjnej. Z ostatniego zebrania zostało mi 11 kodów
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
staliśmy się potęgą w skokach narciarskich
zdobyliśmy więcej złota niż letniej olimpiadzie, zostałem fanem sportów zimowych
Czytaj dalej