co by tu wrzucic na pizze

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 27)
  • Autor
    Wpisy
  • #120289

    kantalupa

    zakladam nowy temat, ale moze jesli sie da, adminki moga go podkleic w innym miejscu

    nie przepadam za pizza jakos specjalnie, ale robie dosc regularnie, bo moje chlopaki lubia i chetnie zjedza. mniej wiecej raz na dwa tygodnie mamy pizze, spod zawsze wg przepisu smoki (jest na forum, absolutny nr jeden jesli chodzi o spod)

    ale zaczelo mi sie nudzic wrzucanie ciagle tych samych skladnikow (sos i ser dla dzieci, dla doroslych jedna miesna, jedna z anchovis, zazwyczaj w towarzystwie zawartosci lodowki czyli szpinak, karczochy, pomidory, pepperoni, pieczarki, pepperoncini, mozarella, ser plesniowy – no co tam bylo do wziecia)

    i czasami udawaly nam sie super fajne kombinacje, ale czasami pizza byla nudna i jakas taka do kitu

    az do czasu, kiedy niechcacy zjedlismy pizze w lokalnej pizzeri i nam sie troche horyzonty poszerzyly jesli chodzi o to, co mozna na pizze polozyc

    wiec sprobowalam odtworzyc pizze z nastepujacych skladnikow (nie ja wymyslilam te kolekcje, co powtarzam jeszcze raz)

    spod wg smoki
    na to sos barbeque (trzeba wybrac taki, zeby nie mial za duzo cukru i za duzo kwasnego smaku) w miejsce sosu pomidorowego (SIC!)
    kawalki kurzych piersi lekko usmazonych/ugotowanych (ja akurat udusilam dwie piersi w sosoie barbeque i zaostawilam sobie na pozniej)
    ser kozi (kupilam najtanszy i nie mam zastrzezen)
    odrobina siekanej cieniutko czerwonej cebuli
    a wszystko serdecznie skropione oliwa wymieszana z drobno siekanym szczypiorem (zwyklym) i szczypiorem z cebulek

    na to ser, ale tez nie mozna przedobrzyc, bo zabije smak tego, co pod spodem

    po wyjeciu z pieca posypalam wszystko posiekana swieza kolendra

    kurcze. niebo w gebie.

    macie jakies patenty na „niezwykle” pizze?

    #5700089

    monikachorzow

    nie będę oryginalna….. bo właśnie zjedliśmy całą blaszkę 🙂
    -ciasto smocze z dodatkiem ziół prowansalskich ( taki spód serwowali na węgrzech i bardzo nam podszedł) 🙂
    -sos pomidorowy z ziołami prow i czosnkiem
    -pieczarki usmażone z cebulą
    -ser żółty posypany ziołami prow i czosnkiem…

    zawsze obiecuje sobie ,że poeksperymentuje…..
    i zawsze zostaje przy tradycyjnej…:Wstyd:

    robiłam kiedys z pesto zamiast sosu pomidorowego i tez b.dobra



    #5700090

    aktyde

    U nas ostatnio ulubiona to kiełbasa,cebula i parmezan 😀

    #5700091

    kantalupa

    Zamieszczone przez MONIKACHORZÓW
    robiłam kiedys z pesto zamiast sosu pomidorowego i tez b.dobra

    o, wlasnie takich pomyslow szukam. cos pokombinuje.
    bo pizza w takim popularnym wydaniu mnie nudzi strasznie i w sumie w ogole takiej nie spozywam

    #5700092

    panizabka

    Nie chcę się mądrzyć ale , wiele osób twierdzi że im więcej składników wrzucimy na pizze tym będzie ona lepsza. Uwaga Uwaga – Tak nie jest ! Różne smaki się mieszają niektóre mogą zdominować inne. T o samo tyczy się jajecznicy ! 😉

    #5700093

    monikachorzow

    Zamieszczone przez panizabka
    Nie chcę się mądrzyć ale , wiele osób twierdzi że im więcej składników wrzucimy na pizze tym będzie ona lepsza. Uwaga Uwaga – Tak nie jest ! Różne smaki się mieszają niektóre mogą zdominować inne. T o samo tyczy się jajecznicy ! 😉

    zaintrygowałaś mnie ….. tym porównaniem …..:Hmmm…:



    #5700094

    deborah

    a może dodaj do spodu mąki razowej?
    smak się zmieni

    ja robię sos pomidorowy: miksuję pomidory z puszki, 2 ząbki czosnku, kilka gałązek świeżej bazylii, łyżka suszonego oregano, sól, pieprz,
    koniecznie daję cebulkę w piórka, bo daje fajnego smaku
    może zdobądź owoce morza, kalmary, krewetki, małże,

    cokolwiek daję na pizzę, przed konsumpcją nakładam świeżą rukolę

    #5700095

    szopka

    ja wrzucam wszystko co się napatoczy akurat w lodówce – najbardziej lubię kukurydze kurczaka i paprykę, albo tuńczyka, ale nie pogardzę też pizzą na słodko

    #5700096

    jaewa

    Moja ulubiona:
    – sos pomidorowy, ser, kurczak podsmażony w przyprawie gyrosowej, czerwona papryka, pieczarki, zielone oliwki, cebula.
    Po upieczeniu jako dodatek sos czosnkowy.

    Za każdym razem mam zrobić coś innego, ale zostaję przy sprawdzonej i ulubionej wersji.

    #5700097

    paszulka

    Zamieszczone przez MONIKACHORZÓW
    zaintrygowałaś mnie ….. tym porównaniem …..:Hmmm…:

    A to ja potwierdzę… ale chyba raczej to kwestia indywidualna.
    Dla mnie taka mnogość smaków jest nie do przyjęcia. Jajecznica, w której jest coś więcej niż jajko, masło i np szyneczka lub szczypiorek (na najlepiej bez tych dwóch ostatnich) chce mi wysokczyć po dwóch kęsach.
    Zbyt złożona pizza też.

    A u nas pizze są w trzech wersjach:
    Do dwóch pierwszych jest dodany koncentrat pomidorowy bezpośrednio na ciasto, zioła do pizzy a na górę ser żółty tarty.
    I – szyneczka, pieczarki, ciut cebuli bardzo drobno pokrojonej (to pizza dla dzieci)
    II – tuńczyk, oliwki, cebula, pieczarki, kapary – ale nie za dużo tego wszystkiego, aby nie było efektu od którego zaczęłam ten post. 🙂
    III -gruszki z puszki i ser pleśniowy – ciekawa jest 🙂 – tylko tak dawno nie robiłam, że nie pamiętam jak jest z bazą ale na pewno żółty ser odpada i chyba koncentrat pomidorowy. Zioła zostają, aby pizzy smak uchwycić.



    #5700098

    paszulka

    Zamieszczone przez Deborah
    a może dodaj do spodu mąki razowej?
    smak się zmieni

    Można też czosnek dodać do spodu.

    #5700099

    kantalupa

    Zamieszczone przez paszulka
    Dla mnie taka mnogość smaków jest nie do przyjęcia.

    mam tak samo.
    zbyt wiele skladnikow i zbyt duzo jakiegos skladnika

    nie pamietam juz, czy to jamie oliver, czy ktos inny powiedzial kiedys, ze w gotowaniu mniej znaczy lepiej
    i jak widze pizze zalana roztopionym, ciagnacym sie serem, to nawet nie rusze
    w ogole mam niezle obrzydzenie do przepisow, ktore przywoluja ten nieszczesny tarty ser – ani to zdrowe, ani smaczne

    jajecznica swoim smakiem wybroni sie przed jakimikolwiek dodatkami – raz w zyciu ktos podal mi jajecznice z cebula, szczypiorkiem i pomidorem – wygladalo okropnie, jajka w ogole zniknely pod gora dodatkow – od tej pory jem jajecznice bez zadnych dodatkow, smazona na masle.



    #5700100

    paszulka

    Kanta wydaje mi się, że to jest związane z układem pokarmowym. Umiejętnością trawienia, przyswajania.

    Ja np nie jestem w stanie też zjeść też kanapki gdzie jest równolegle ser, wędlina, jajko i masło.
    Proste potrawy znacznie mniej obciążają mi żołądek. Po miksach w pasie mi przybywa. Jeśli jem rozdzielnie zawsze talia oszczędzona. Nawet przy większych ilościach jedzenia.

    No ale tu miało być o pizzy. 🙂

    #5700101

    monikachorzow

    Zamieszczone przez paszulka
    Kanta wydaje mi się, że to jest związane z układem pokarmowym. Umiejętnością trawienia, przyswajania.

    Ja np nie jestem w stanie też zjeść też kanapki gdzie jest równolegle ser, wędlina, jajko i masło.
    Proste potrawy znacznie mniej obciążają mi żołądek. Po miksach w pasie mi przybywa. Jeśli jem rozdzielnie zawsze talia oszczędzona. Nawet przy większych ilościach jedzenia.

    No ale tu miało być o pizzy. 🙂

    na tym polega dieta niełączenia… inne kwasy żołądkowe działają na węglowodany, a inne na białka.dlatego jedząc osobno lepiej się trawi i nie wchodzi w boczki 🙂 swoją drogą bardzo fajna dieta… jesz wszystko co lubisz ale odpowiednio połączone…

    powracając do pizzy lubię serową i nie musi mieć nic więcej -byle był ser 🙂

    #5700102

    qr-chuck

    My lubimy takie:

    spód: pizza by Smoki. Tyle że mąkę daję pół na pół z pszenicy durum i tortową. Czasem daję część pełnoziarnistej.
    sos: sos pomidorowy + oliwa z oliwek + czosnek + bazylia + oregano + cząber + harrisa

    na to: salami + cebula + pepperoni
    lub salami + cebula + papryka + pepperoni
    lub salami + cebula + oliwki + pepperoni

    Dzieci czasem chcą też szynka + ananas

    sera trochę (bardziej żeby przypruszyło niż pokryło ;)): jakie są w lodówce: żółty, mozzarella, pleśniowy… pojedynczo lub mix.

    Ja lubię też taką z samym sosem i serem i na to tuż przed podaniem daję szynkę parmeńską i rukolę – już oczywiście nie zapiekam

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 27)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close